Skocz do zawartości
IGNORED

muzyka z serwera NAS do DAC

piomisk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, o ile NAS obsługuje takie połączenie. Nie należy się spodziewać jakości. To jest rozwiązanie tylko do budżetowych systemów.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dokładnie jak napisał Piopio, korzystam z takiej opcji w połączeniu Pioneer N-50 i Synology 412+ lecę sobie po sieci ale jest i opcja USB :-) i działa bezproblemowo, jakość nie audiofilowska wiadomo ale słychać kto gra i śpiewa :-), trudno znaleźć inna opcję jak się ma dużo tego....ja mam 16 TB w Synology :-).

Z kąd przekonanie ze takie rozwiazanie to słaba jakość?

To zależy od tego jaką implementacje usb ma dac. Z mojego doświadczenia wynika ze jest lepiej. już podpinając windows z foobar.

.

Każde normalne USB gra **ujowo ...

A takie w NAS to tym bardziej ... czy myślisz, że w takim NAS ktoś przywiązuje wagę do kwestii zasilania ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Każde normalne USB gra **ujowo ...

A takie w NAS to tym bardziej ... czy myślisz, że w takim NAS ktoś przywiązuje wagę do kwestii zasilania ?

przecież można konwerter zasilać z osobnego zasilania, Cały nas można podpiąć do osobnego liniowego zasilania. U mnie w synology to jedno 12V.

Synology to komputer z Linuksem wiec bezpodstawne sa założenia ze gra gorzej niż inny komputer. Wiem sprawdzałem.

.

Synology

zamierzam do synology dokupic przetwornik usb -> spdif

tylko czy taka akcja ma sens?

taki stello u2 czy u3 nie kosztuje duzo ale czy to zagra na poziomie przyzwoitego transportu?

Jak więc lepiej podłączyć NAS do DACa skoro DAC ma tylko wejście USB?

A jaki to DAC i Synology? Skoro ma tylko wejście usb to wpinasz go bezposrednio do Synolgy do wejścia usb, potem w Audiostation, bądź DS Audio ustawiasz źródło na Głośniki USB i dźwięk idzie przez DAC. Nic nie trzeba kupować.

probowales instalowac inne playery?

Na synology?

.

Na synology?

tak

z tego co wiem na synology jest jeden dostepny player - kiedys laczylem go z daczkiem z wbudowanym konwerterem usb. gralo to na tyle fatalnie ze zrezygnowalem z dalszych prob. dodatkowo raz na jakis czas (co jakies 20 sek) z glosnikow dobywal sie niezydentyfikowany "strzal". w obawie o reszte toru odpuscilem sobie eksperymenty. dodatkowo player sie wieszal. po sciagnieciu kilku upgrejdow player dziala szybciej i nie ma juz problemow z czytanie duzych bibliotek.

teraz temat powraca bo moje dotychczasowe zrodlo okazalo sie slabsze niz myslalem a nie mam zamiaru inwestowac w lepszy naped CD bo i tak 95% sluchanej muzyki jest z pliku.

zastanawialem sie nad jakiem konwerterem usb ->spdif lub usb->aes/ebu. ale nie wiem czy dolozenie takiego konwertera do synology ma sens bo o ile na zwyklym windowsie jest opcja zainstalowania jakiegos lepszego playera to na synology chyba jest tylko jeden player. ale z drugiej strony to prosta i nieobciazona maszynka w ktorej latwo mozna wylaczyc praktycznie wszystkie procesy poza samym playerem.

Mam rDara podłączonego bezpośrednio do synology i gra świetnie. Idą gęste formaty do max 24/96. Trzaski mogłeś mieć ale nie z powodu wad playera. Albo kabel, albo wyjście w NAS lub wejście w DAC miałeś uszkodzone.

Audio station już nawet gapless odtwarza. W wersji beta obsługuje też pliki DSD. Nie wiem co to za gadanie że dźwięk z USB jest kiepski.

Jak masz dobry DAC z własnym zasilaniem asynchroniczny to o nic się nie martwisz. U mnie to śmiga na kablu 7m. (ale nie najtańszym z biedronki).

Proponuję żebyś najpierw sam spróbował a później szukał ulepszeń.

Nie wiem co to za gadanie że dźwięk z USB jest kiepski.

Po prostu nie wiesz jak brzmi dobre USB.

To zupełnie inne granie.

no wlasnie

inna liga jest poszukiwana i nie o geste formaty mi chodzi.

pytanie czy dobry konwenter z osobnym zasilaniem jak na przklad bryston buc1 lub bel canto reflink moga konkurowac z dobrym napedem cd jak cec tl1 czy inna theta

Kup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będziesz zadowolony.

Ten konwerter zagra pewnie niewiele gorzej od wymienionych przez Ciebie. A jak go zasilisz zasilaczem liniowym to pewnie podobnie. A sporo kasy zaoszczędzisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BeatX ma i chwali.

Ja za 2 dni też będę miał bezpośredni kontakt.

Sprawdź hasło "konwerter jarka c".

Panowie nie mam się gdzie zapytać więc może tu : czy jak w opisie urządzenia pisze ,że odtwarza flac,wav i LPCM

to czy to ostatnie znaczy ,że " gęste" flac-ki (np. 24/96) też ?

Panowie nie mam się gdzie zapytać więc może tu : czy jak w opisie urządzenia pisze ,że odtwarza flac,wav i LPCM to czy to ostatnie znaczy ,że " gęste" flac-ki (np. 24/96) też ? >

Nie.

Lepiej daj link do opisu tego sprzętu ... będzie prościej ...

Koledzy, mam problem gdyż mój Nas WD My Cloud zapodaje do otwarzacza (Marantz NA 7004) pliki nie według kolejności w jakiej są w katlogu (pliki zgrane EAC) rozumiem, że jest to problem z Twonky i tego nie przeskoczę, mam pytanie : czy w NAS Synology też tak jest ?

Kupisz u Nostromo a jak Ci się nie spodoba to zwrócisz. Masz na to 10 dni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.