Skocz do zawartości
IGNORED

stereo do salonu 40-50m2

RRS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Czytam i czytam już któryś dzień z rzędu. Niewiele postów dotyczy nagłośnienia większych powierzchni niż 20-25m2.

Proszę o pomoc i propozycje sprzętu który pozwoliłby mi na odpowiedni odbiór muzyki w tych 50 m2.

akustyka: Salon jest regularny, wysokość 2.6, podłoga drewniana plus dwa dywany, krzesłą tapicerowane, sofa skóra.

muzyka: klasyczny rock, jazz i trochę klasyki (instrumenty).

budżet: chiałbym przeznaczyć 5-6 tyś. biorę pod uwagę sprzęt używany, bo chyba na nowy budżet będzie za mały. Przy sprzęcie nowym można by skupić się na kolumnach i wzmacniaczu, dokupię wtedy jakiś używany CD za 300-400zł i potem. zmienię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114989-stereo-do-salonu-40-50m2/

Wzmacniacz powinien mieć pilota oraz możliwość podłączenia amplitunera KD. Zakładam że najdroższym elementem będą kolumny i tu chyba będzie największy problem ze znalezieniem nowych do tak dużego pomieszczenia z rezerwą chociaż tysiąca na używany wzmacniacz.

Witaj,

duże i pewnie trudne do nagłośnienia pomieszczenie. Z nowych urządzeń proponuję integrę NAD C356BEE oraz kolumny Dynavoice DF-8. Taka konfiguracja powinna Ci brzmieniowo odpowiadać, spokojnie także nagłośni Twoje pomieszczenie.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam serdecznie.

Czytam i czytam już któryś dzień z rzędu. Niewiele postów dotyczy nagłośnienia większych powierzchni niż 20-25m2.

Proszę o pomoc i propozycje sprzętu który pozwoliłby mi na odpowiedni odbiór muzyki w tych 50 m2.

akustyka: Salon jest regularny, wysokość 2.6, podłoga drewniana plus dwa dywany, krzesłą tapicerowane, sofa skóra.

muzyka: klasyczny rock, jazz i trochę klasyki (instrumenty).

budżet: chiałbym przeznaczyć 5-6 tyś. biorę pod uwagę sprzęt używany, bo chyba na nowy budżet będzie za mały. Przy sprzęcie nowym można by skupić się na kolumnach i wzmacniaczu, dokupię wtedy jakiś używany CD za 300-400zł i potem. zmienię.

Poniewaz ja uzywam wzmacniacza o mocy 40w w salonie wielkosci 28m2 i uwazam ze jest wystarczajaco dobrze, to mysle ze w 50m2 wzmacniacz o mocy 70-100w plus dobre kolumny podlogowe zrobia robote. A co do tego jaki to ma byc sprzet to ciezko powiedziec, bo wybor jest duzy, a brzmienie jakie preferujesz jest blizej nieokreslone. Polecam wypad do jakiegos salonu audio z wlasnymi plytami i sluchac i sluchac i wybierac.

Odsluch bede robil gdzies w okolicach Katowic. Chialbym sobie wyrobic jakies modele do sprawdzenia wg Waszych sugestii a nie tylko sprzedawcy :)

czy zestaw dali ikon 6 i marantz 6005 jest wystarczajaca na takie pomieszczenie?

Witaj,

duże i pewnie trudne do nagłośnienia pomieszczenie. Z nowych urządzeń proponuję integrę NAD C356BEE oraz kolumny Dynavoice DF-8. Taka konfiguracja powinna Ci brzmieniowo odpowiadać, spokojnie także nagłośni Twoje pomieszczenie.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

A myslalem ze Dynavoice to malo znana firma w PL. Ja wlasnie jestem w posiadaniu Dynavoice Chelenger M85 i jestem bardzo zadowolony, bo w 28m2 podpiete do Rotela spisuja sie swietnie.

Czesc,

6tys to jak na poczatek calkiem sporo, ale zwazywszy na wielkosc Twojego pomieszczenia to z kazdym dodatkowym metrem ten budzet sie kurczy.

Wedlug mnie problem pierwszy to wypelnienie dzwiekiem Twojego pokoju.

Do takiego metrazu potrzebujesz duzych podlogowek. Tu o nowych lsniacych w pudelkach ciezko myslec. Pozostaje sprzet max ex demo jesli utargujesz przyzwoita cene. Do sporych glosnikow zazwyczaj potrzebny jest wzmacniacz, ktory je napedzi. Tu o nowym to w ogole zapomnij.

Poszukaj ex demo monitor audio silver 8 albo Dali lektor 8, mission Mx6 ewentualnie cos z polskich konstrukcji...tu moze ktos z forum cos doradzi w wyborze.

Sluchasz roznej muzyki, wiec wzmacniacz musi byc I tak do wszystkiego. Jesli lubisz sterylne brzmienie to audiolab 8200 moze byc dobrym rozwiazaniem. Jesli cos bardziej muzykalnego to roksan kandy k2 (uzywane). Wez tez pod uwage marantza pearl lite. Do tego jakis tanszy cd marantza i powinienes sie zmiescic w 6tys.

Wieza STEREO Technics :)

Dlatego też pytam Was o podpowiedzi. Mam świadomość tego że nie zagram w tym salonie za 3 czy 4tyś a budżet kurczy się z każdym metrem. Skłaniam się też do scenariusza opisanego Huberto, czyli w miarę możliwości najlepsze do tej kubatury kolumny (tu chyba poza używanymi nie ma co szukać bo wszystko nowe mieszczące się w budżecie będzie za słabe) i potem wzmacniacz który to z odpowiednim zapasem napędzi.

Jeszcze nikt nie wspomniał o paradigm 11v7 za 3200 niedawno sprzedalem. Igielki. A do nich np. Xindaka 6900 lub 6950. Nie znam głośniejszych i dynamiczniejszych kolumn do 5k. Granie z rockowym charakterem. Trochę wycofany środek i wyraźna gora.

Do klasyki i jazzu paradigm monitor raczej się nie nadają. Jak dla mnie zbyt zmieniają barwę instrumentów, zwłaszcza akustycznych i ta góra taka natarczywie nienaturalna. Scenę też mogłyby lepszą tworzyć, ale do rocka mogą być. Za to mają szybki i dynamiczny bas.

Ale.. proponuję, nie kupuj nowych głośników, bo szkoda pieniędzy, granie nówek za 5-6 tys. zł i tak jest mocno ograniczone i jak dla mnie nieciekawe.

Na początek całą sumę bym wydał na używane kolumny z przedsionka Hi-End a można takie dostać wśród polskich konstrukcji. Rozejrzyj się np. za używanymi Harpia Acoustic Amstaff lub większymi.

Niedawno na olx były ESA NEO 3SE za 5tys zł, może jeszcze aktualne

Ukryta Zawartość

Uwierz mi, że granie takich konstrukcji jak Harpia czy Esa to całkiem inna liga niż zachodnie nówki w tej cenie i warto na nie wydać całą kwotę. Wzmacniacz na początek kup jakiś np. Rotel czy Sony ES (570 lub 690) za 500zł i cd za 200zł, tutaj nieźle się sprawuje Sony CDP-990/991. Później sobie nazbierasz na konkretny wzmacniacz i źródło a kolumny zostaną na lata.

Jeśli koniecznie muszą być nowe to wybierałbym spośród np. Studio 16Hz Minas Anor lub Harpia Amstaff Mini. Jeśli wydadzą Ci się za małe to mimo, że pomieszczenie duże to przestrzeń odsłuchowa i tak będzie w 18-20metrach, co wynika z Twojego rysunku. Jednak i tak lepiej brać któreś z używanych z powyższego akapitu :)

Ukryta Zawartość

Dziękuję za propozycje. Będę uwzględniał w odsłuchach. Producenta Studio 16HZ mam niedaleko więc napewno skorzystam. Wolałbym jednak zmieścić się w budżecie przynajmniej z kolumnami i wzmacniaczem ( chociaż nie mówię stanowczego nie dla przedsionka Hi-End )

Acha, i wcale nie upieram się przy sprzęcie nowym, może być sprzęt wyższej klasy (byle nie zabytkowy ;) ) w cenie nowego średniaka.

• 2 tygodnie później...

Po chwili przerwy jestem po pierwszych odsłuchach. Ponieważ najbliżej mi było do salonu Denona, na pierwszy ogień poszły kolumny dali; zensor5, ikon 6 oraz epicony (tak dla odniesienia. Wzmacniacze to marantz 6005, denon 1520 oraz marantz 11s3.

Najmniej podobało mi się granie zensorów -nie tworzyły sceny, tak mało przestrzennie. Dzieliła je przepaść do tego co zaprezentowały ikony. Ich charakter grania był zbliżony do dużo droższych epiconów. Pomiędzy dwoma grającymi głośnikami powstawał jakby wirtualny trzeci. Wyrażnie słychać było instrumenty, wokal oraz zbudowaną przestrzeń.

Teraz koniecznie muszę posłuchać systemu innego producenta. Na ten moment budżet wygląda na zdecydowanie za mały jeśli chodzi o sprzęt nowy.

Na ten moment budżet wygląda na zdecydowanie za mały jeśli chodzi o sprzęt nowy.

Wcale budżet nie jest za mały. Trzeba tylko dobrze dobrać elementy systemu. Co do powierzchni to masz ją standardową. Nie liczy się całe pomieszczenie tylko strefa odsłuchowa. No chyba, że będziesz tam robił balety na pozostałej części.

Nie zgodze sie z ta teza...idac Twoim sladem jak przysunie kanape jeszcze blizej to mu glosniczki od komputera wystarcza. Zeby scena byla dobra a dzwiek nie uciekal po katach potrzebne sa duze glosniki.

.idac Twoim sladem jak przysunie kanape jeszcze blizej to mu glosniczki od komputera wystarcza

Nie kolego nie trzeba przesunąć kanapy. Trzeba zachować odpowiednie proporcje miejsca odsłuchowego. I nie trzeba wcale wstawiać dużych kolumn aby dobrze grało. Duże nie znaczy lepiej.

Zeby scena byla dobra a dzwiek nie uciekal po katach potrzebne sa duze glosniki.

Jeśli tak twierdzisz to jeszcze długa droga przed Tobą w świecie audio. Od kiedy to wielkość kolumny ma wpływ na wielkość sceny akustycznej? Idąc Twoim tropem to zawsze podstawka będzie miała mniejszą scenę od dużej kolumny? O takim czymś słyszę pierwszy raz.

Który z tych wzmacniaczy jest lepszy: Denon 1520AE czy Marantz pearl KI Light (obydwa stan exdemo, gwarancja, cena taka sama.) czy któryś z nich lepiej zgra się ze cambridge audio stream magic, bo zdecydowałem że chcę mieć dostęp do biblioteki a odtwarzacz CD będzie tylko jako transport? Czy może wogóle lepiej budować system wokół tego streamera, czyli na CA?

Markus77 jesli chcesz by scena byla dobra a nie slyszalna jako echo w kacie pod stolem to glosniki musisz dobrac do pomieszczenia. O miejscu odsluchowym mozna mowic wtedy, gdy sie je zaaranzuje a nie wtedy, gdy wstawisz na srodek wielkiego pokoju dwa glosniki, obok kanape i bedziesz to uwazal za "kacik odsluchowy". Oczywiscie..jakos to tam bedzie brzmialo, ale w takim wypadku, bez aranzacji i pracy nad akustyka, miejscem odsluchowym bedzie cale pomieszczenie...(poczytaj o odbijaniu sie fal i zjawiskach akustycznych). Z racji tego, ze pasma i fale roznych czestotliwosci moga na siebie nachodzic mozesz uzyskac zjawisko np. wzmocnienia po drugiej stronie pokoju a na kanapie, na ktorej bedziesz siedzial, bedzie glucho i bezbarwnie jak w peknietym bebnie. Na pewno musze sie jeszcze duzo nauczyc, ale monitorujac halas w pracy z pewnoscia kiedys dojde do tej wiedzy :)

Denona nie znam...Marantz gra bez fantazji...choc ma dobra kontrole.

Markus77 jesli chcesz by scena byla dobra a nie slyszalna jako echo w kacie pod stolem to glosniki musisz dobrac do pomieszczenia.

Ja wiem co zrobić aby scena była dobra. Zajmuje się tym od 20lat to mi nie tłumacz jak trzeba dobrać elementy systemu żeby dobrze grało.

Czy coś z używanych kolumn w okolicach 3tyś za parę pojawiające się na naszym portalu aukcyjnym jest godne uwagi?

Witam, poszukaj np. Infinity Kappa 8.2, T+A Criterion 120 lub 160 itd, ,możesz zapytać np. w klubie Infinity ;), może ktoś ma w okolicy i zaprosi Cię na odsłuch.

Mam podobny pokój do Twojego, też otwarty i na 100% te kolumny zagrają, i to jak.

Panowie tez borykałem się z tym problemem długie czasy....

Po wielu odsłuchach mogę powiedzieć że nowe konstrukcje słupkowe w większości przypadków w większym pomieszczeniu w ogóle nie zdają egzaminu. Poza ładną prezencją nic nie wnoszą

Co za tym idzie basu z małych głośników choćbyś chciał nie wyciśniesz chyba że dodasz subwoofer koniecznie w zamkniętej obudowie ale.. to już nie to samo

Proponuje Ci szukać kolumn używanych z co najmniej jednym głośnikiem 12 calowym

po przeżyciach ze słupkami napaliłem się na infinity kappa 9.2 choć koszt napędzenia ich był przerażający marzyłem o nich

Przypadkiem kiedyś znalazłem audiofila po sąsiedzku że tak powiem i wprosiłem się na odsłuch ( :

Po tym czasie dostałem choroby infinity poszły w odstawkę jakość dźwięku po prostu niepowtarzalna nie do podje......

Później miałem okazje posłuchać jeszcze sprzętu za ponad 200tyś (wole nie komentować) po wtopieniu sporych pieniędzy ucząc się na błędach wiem już co chce w sumie już kupiłem ( :

Nowy znajomy u którego otworzyły mi się oczy posiadał vintage głośniki tannoya 12 cali dual concetric na twardym zawieszeniu który zrobił sobie osobiście znacznie większe obudowy przedwzmacniacz oraz monobloki zmienił zwrotnice oraz zlampizował CD

Coś pięknego zawsze jak tam jestem i słucham ich ciarki mnie przechodzą

Polecam jak masz możliwość wproś się posłuchaj chociażby oryginalnych litle red monitor co prawda w tej obudowie bas jest słaby ale średnie i wysokie które dzięki temu że wszystkie tony słychać z jednego miejsca tworzy taką scenę która nie jest spotykana chyba w żadnej innej konstrukcji

Kolejna sprawa to koszt do napędzenia tych głośników nie trzeba nic drogiego

ja będę robił również samoróbki na bazie monobloków krela oraz przedwzmacniacz lampowy na wzór znajomego ale np testując je na wzmacniaczu który polecił mi kolega który pisze również w tym poście Pozdrawiam ( : jest bardzo fajnie z tym że przedwzmacniacz jest zmaszczony ale końcówka b przyzwoicie wypada

Transport jaki posiadam to zlampizowany marantz cd 5001 na początku myślałem że przez okno poleci ale po lampizacji otworzył się bardzo ładnie

Z głośnikami będę miał nie lada wyzwanie bo kupiłem 15 calowe a to inna bajka zwłaszcza z obudową i zwrotnicą ale mam sporą nadzieję że dopnę swego

Salon mam 55m w trakcie remontu podczas którego przerabiam je z myślą o akustyce i audio

Polecam Ci posłuchać sobie np wyżej wymienionych głośników i być szczęśliwym człowiekiem omijając błędy innych które niestety najbardziej rujnują kieszenie...

Transport jaki posiadam to zlampizowany marantz cd 6002 przepraszam za pomyłkę, niby tak wysoko oceniany z nagrodami a jako oryginał taki płytki...

No kolumny dwukrotnie większe od standardowych. Nie znikną w dużym salonie :) Czytałem też pochlebne opinie o zastosowanych w nich "Emiterach"

Sam nagłaśniam około 60m2 więc wiem co to za kłopot. posiadam kilka zacnych rzeczy mowa o kolumnach i wzm. wszelkie info na priv.Pozdrawiam

Po chwili nieobecności wróciłem z CD Marantz 67se oraz CA 641A.

Jakie kolumny testować pod ten zestaw?

Drugie pytanie, czym to wszystko połączyć - tu mam na myśli kable lepsze od szajsu za 5zł lub obi ale też bez przesady powiedzmy 20-30zł/m. Kiedyś czytałem dobre opinie o kablach melodika purple. Nie wiem czy "słyszę" kable ale jestem pewien różnicy w jakości miedzi użytej do przewodu za 5 i 25zł - niuanse osłuchowe w droższych kablach to już nie na tym etapie kompletowania sprzętu :)

• 2 tygodnie później...

Czy nie ma nic używanego w okolicach 2-3tyś grającego podobnie do ikonów i hyperionów - detaliczne, z czytelnym środkiem i dobrą sceną (te cechy najbardziej podobały mi się w ikonach i hyperionach)??

A może tak jak pisał pit80 skupić się na mniejszej przestrzeni odsłuchowej wtedy by było około 25m2?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.