Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor Sony vpl-hw55es 'lukowanie' krawedzi

will66

Rekomendowane odpowiedzi

... wracając to tematu migotania lampy w trybie "low" to w moim egzemplarzu od dłuższego czasu tego nie ma... teraz ma około 850h.... i zaznaczam, że nie wygrzewałem jej w trybie "high" ,po prostu sama się dotarła..... :)))))

Co do łukowania krawedzi to takze wystepuje u mnie... projektor podwieszony pod sufitem ( do góry nogami) łukowanie wystepuje na dolnej krawedzi a odchyłka na srodku to 7mm...Mi osobiscie to nie przeszkadza...

I teraz pytanie ... czy to wada optyki skoro wystepuje w tym samym miejscu przy odmiennym montazu pj... ? czy w takich róznych ustawieniach (nózki vs podwieszony pod sufitem) łukowanie nie powinno być w jednym przypadku na dole w drugim na górze...? przecież obiektyw zostaje odwrócony o 180 stopni...

Tak pytam bo w temacie związanym z optyką jestem laikiem, ale na chłopski rozum myśląc tak właśnie powinno być...

...will66 takze to zauwazył w poście #3 sugerujac że łukowanie zalezne jest od sposobu montażu...

Yodas nie przejmój się swoim, u wielu na tym forum tak jest a teraz Cie zaskoczę..... jak byłem na pokazie 520 sonego to co zauważyłem to samo.....;-) Więc ja to olałem i cieszę się obrazem, jak nawet tak drogi projektor to ma...;-)

Yodas nie przejmój się swoim, u wielu na tym forum tak jest a teraz Cie zaskoczę..... jak byłem na pokazie 520 sonego to co zauważyłem to samo.....;-) Więc ja to olałem i cieszę się obrazem, jak nawet tak drogi projektor to ma...;-)

Tez sobie odpuściłem, chociaż moje cholerne oko ciagle sie czepia tej krzywizny:))

Te krzywiznę dolnej krawędzi widziałem tez na AS w zeszłym roku na Sim2- wiec jak widać wada ignoruje polke cenowa....

Yodas

Jezeli to obiektyw to po zmianie montażu projka powinno 'przenieść' sie na przeciwległą krawędź. Jeżeli nie zmienia sie to moze byc ekran??

U mnie dodatkowo wpływ ma odległość rzutu projekcji-5,9 metra- a wiec na skraju możliwości hw55....

To nie może być ekran...jest ramowy idealnie płaski o wzorowych proporcjach...sprawdzone i pomierzone...

Jest taka funkcja Blanking słužąca do idealnego wpasowania rzutu w ekran i jak wycinam dół obrazu to łuk nie znika tylko postępuje z tymi samymi siedmioma milimetrami...

U mnie rzut to odległość 3,35m (oko pj-ekran) i 110" (maks.z tej odległości to 112") a więc maksymalna jasność ....

Tak jak wspomniałem łukowanie jest minimalne i niezauważalne. ... ale migotanie żaròwki mnie wk.....ło,ale przestało :)))).

• 1 miesiąc później...

witam .

po 1godz oglądania lampa w trybie low obraz zaczyna migotać przepracowane 650 godz

gdy przełączę na tryb wysoki przestaje po ponownym przełączeniu na low już nie miga jakiś czas, czy to lamapa się wypala ?

witam .

po 1godz oglądania lampa w trybie low obraz zaczyna migotać przepracowane 650 godz

gdy przełączę na tryb wysoki przestaje po ponownym przełączeniu na low już nie miga jakiś czas, czy to lamapa się wypala ?

Kolejny przypadek - wychodzi na to że Sony bubla wypuściło....

U siebie mam coś koło 1000h w trybie low i wszystko ok, spróbuj na początku na krótko podpiąć z innym Blu ray projektor. Ponadto spróbuj podpiąć zasilanie z projektora do przedłużacza, którego podłączysz do innego gniazdka np. w innym pomieszczeniu aby zniwelować obciążenie linii elektrycznej. Jeśli to nie da rada i nadal będzie to samo to coś z lampą i projektorem.... Nawet i mercedesy się potrafią zepsuć, pamiętajmy że im więcej produktów się sprzedaję tym większe prawdopodobieństwo że z którymś w końcu kiedyś może być problem lub usterka... ;-)

U siebie mam coś koło 1000h w trybie low i wszystko ok, spróbuj na początku na krótko podpiąć z innym Blu ray projektor. Ponadto spróbuj podpiąć zasilanie z projektora do przedłużacza, którego podłączysz do innego gniazdka np. w innym pomieszczeniu aby zniwelować obciążenie linii elektrycznej. Jeśli to nie da rada i nadal będzie to samo to coś z lampą i projektorem.... Nawet i mercedesy się potrafią zepsuć, pamiętajmy że im więcej produktów się sprzedaję tym większe prawdopodobieństwo że z którymś w końcu kiedyś może być problem lub usterka... ;-)

do tej pory było wszystko w prządku to chyba coś z lampą gdyby miało być z zasilaniem to chyba obiawy były by od samego początku

u mnie migotało prawie od nowosci... ustało przy 850 h.... krótkie przełaczenie na high pomaga na kilka godzin... sony doskonale wie o tej przypadłosci w losowych egzemplarzach bo lampę w tydzień mi przysłało... oczywiście nie wymieniłem..nowa lampa mieszka w szufladzie...

Kolejny przypadek - wychodzi na to że Sony bubla wypuściło....

... czyli uważasz że hw55 to bubel....? ;) ... moje zdanie jest takie ,że bardzo wydłużyli żywotność lampy ( 5000h) i do tego najcichsze chłodzenie na rynku i to może rzutować, że w pewnym okresie życia lampy zaczyna ona migotać, nie wiem dlaczego pewnie jakieś techniczne chwilowe schorzenie .... ale jak się dobrze dotrze to wszystko wraca do normy... u mnie od około 100h migotała do 850h... teraz mam spokój a lampe nową przytuliłem gratis... :)))

... sprawa nastepna to na rynku w przedziale 10-15 tysiecy hw55 ma bardzo duzy udział ( największy ) wiec tak jak Bipo wspomniał na tyle egzemplarzy to zawsze coś się zdarzy...

P.S... gdyby to był bubel to nie zjadłby konkurencji, patrz cena/ jakość... ;)))))....migotanie to takie chwilowe przeziębienie .... :)

Migotanie lampy to nie jest nic nienormalnego. Bardzo często zdarza się kiedy lampa pracuje w 2 trybach. Widziałem to na kilku różnych projektorach w trybie low. To nie bubel :)

@yodas

Oglądałeś 650 godzin na migającej lampie??? Chylę czoło....

Nie dziwota, że koncerny traktują nasz rynek, jak Bangladesz.

Umiesz czytać?.... bo chyba nie skoro w kinie szukasz "jakiś treści", to tak nawiązując do innej naszej rozmowy.... ;)

...pomogę Ci... napisałem , że przełączenie na 1-3 sekundy na tryb "high" załatwia sprawę z migotaniem na kilka godzin... a powiedz mi jaki tam u Ciebie wisi pod sufitem "nie bangladesz"... i koncerny nie traktują nas jak "bangladesz" bo gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem to Byś wyczytał ,że po kilku mailach przysłano mi nową oryginalną lampę wartości 1,5 tys. bez żadnych ekspertyz naszych polskich serwisantów... wystarczyło napisać do odpowiedniej instancji nie w Polsce... pozdro

P.S. Jak "bangladesz" traktują nas nasze polskie przedstawicielstwa tych koncernów, czyt. czyli sami się tak traktujemy bo w tych przedstawicielstwach siedzą nasi rodacy...

Było już o tym, lampę trza przełączyć w "High" nie na chwilkę, a na dużo dłużej. Podziała tak kilka...kilkadziesiąt godzin i problem znika.

Podobno rzekomo na powierzchni elektrod w lampie tworzą się punkty gorzej przewodzące, co powoduje niestabilność łuku elektrycznego (migotanie).

Praca z większą mocą przez dłuższy czas "wypala" (oczyszcza) te miejsca i migotanie zanika.

Ja osobiście (nie w Sony) miałem coś takiego po jakichś 500h. Od tej pory prewencyjnie po każdej projekcji przełączam lampę w "high", projektor gaśnie po 10-u minutach w auto-off ("wyłączam" projektor wyłączając źródło sygnału). Niedogodność w przełączaniu high - low na początku i low - high na końcu projekcji jest jak dla mnie do przełknięcia. Paręnaście razy zapomniało mi się o owej (niewykluczone, że zbytecznej) prewencji lecz migotanie nie powraca.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ooo... To oceniasz ludzi po stanie portfela... Ciekawe.

Daleki jestem od takiej oceny...jeśli tak to odebrałeś to przepraszam...nie miałem takiej intencji.... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.