Skocz do zawartości
IGNORED

Test nowego wzmacniacza Marton Opusculum Ref.

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dzieki ale ten dzwiek juz nie jest aktualny, od tego czasu zaszly ogromne zmiany na plus. Co do estetyki, w przypadku prototypow tak to wyglada wlasciwie w wielu przypadkach, tylko nikt przewaznie nie chce sie afiszowac jak wyglada pracownia. Chocby z uwagi na szyderstwo innych i kompleksy konstruktorow. Ja tam nie mam oporow a szyderstwa innych nawet mnie ciesza, mam dobra zabawe poprostu. :)

To z sympatii do Ciebie:))

a. skrzypiec - aby była to melodia wysokich tonów ale nie metaliczna jak to się często zdarza słyszeć

b. wiolonczeli - aby było naprawdę wyraźnie słychać, że to instrument drewniany

c. kontrabasu - żeby było wyraźnie słychać że muzyka tworzy się poprzez przeciąganie smyczka po strunach

d. fortepiany, aby miał właściwe sobie dociążenie, napenienie harmonicznymi i miękkość brzmienia - to jest zresztą moim zdaniem jeden z najtrudniejszych instrumentów, bo zazwyczaj na większości sprzętów wiemy, ze gra fortepian, ale jak usłyszymy fortepian na żywo to to jest diametralnie inny, dużo ciekawszy, bogatszy i pełniejszy dźwięk.

Moim zdanien - zeby nie bylo. ;)

Odpowiedz na to pytanie jest zupelnie inne anizeli oczekujesz, ani wzmacniacz, ani glosniki nie maja tutaj duzego znaczenia. To juz bardziej okablowanie ma wiekszy wplyw na to co chcesz uzyskac i uslyszec prawdziwe barwy tych instrumentow.

Zeby uzyskac prawdziwe barwy tych instrumentow a nawet uzyskac pelna palete barwy tych instrumentow na tle symfoniki czy tez innych mniejszych skladow potrzebny jest wlasciwie tylko jeden element, doskonale wybitne zrodlo. Moze to byc bardzo dobry szpulak magnetofonowy z oryginalnym nagraniem, moze to byc ekstremalnie bardzo drogi gramiak, lub tez wybitne zrodlo cyfrowe. Reszta nie jest juz tak wbrew pozorom istotna, chociaz oczywistym jest ze wysoka jakosc calego systemu rowniez zrobi swoja robote na plus oczywiscie.

Gość cybant

(Konto usunięte)

A to może sprowadźmy tę dyskusję do innego słownika. Zamiast przymiotników - co do których rzeczywiście każdy może je rozumieć inaczej - ja bym poprosił o przybliżenie jaka powinna być konstrukcja kolumny, głośników itp, żeby najbardziej prawidłowo i naturalnie oddać dźwięk:

a. skrzypiec - aby była to melodia wysokich tonów ale nie metaliczna jak to się często zdarza słyszeć

c. kontrabasu - żeby było wyraźnie słychać że muzyka tworzy się poprzez przeciąganie smyczka po strunach

d. fortepiany, aby miał właściwe sobie dociążenie, napenienie harmonicznymi i miękkość brzmienia - to jest zresztą moim zdaniem jeden z najtrudniejszych instrumentów, bo zazwyczaj na większości sprzętów wiemy, ze gra fortepian, ale jak usłyszymy fortepian na żywo to to jest diametralnie inny, dużo ciekawszy, bogatszy i pełniejszy dźwięk.

Może tak będzie ciekawej porozmawiać?

Powyższe dla zwolennika klasyki...pozostaje jeszcze poniżej np.

e. gitara elektyczna - z jej wysoką ekspresją , dynamiką , przesterami

f. perkusja - z morderczą dynamiką i brakiem kompresji

g. saksofon - z głębią i potęgą brzmienia

h.gitara basowa - z rozciągnięciem najniższych składowych.

Jak to połączyć oto jest pytanie???

ani wzmacniacz, ani glosniki nie maja tutaj duzego znaczenia

Warto zapamiętać

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

e. gitara elektyczna - z jej wysoką ekspresją , dynamiką , przesterami

f. perkusja - z morderczą dynamiką i brakiem kompresji

g. saksofon - z głębią i potęgą brzmienia

h.gitara basowa - z rozciągnięciem najniższych składowych.

ZRÓDŁO! Ze tak zacytuje Reymonta z Chlopow: 'Ja wójt Wam to mówię'

I nawet nagranie sie nie liczy. ;)

To jest bardzo proste.

Kolumna nie wie co to muzyka!!!

Kolumna nie gra muzyki!!!

Kolumna przetwarza impuls elektryczny.

Im robi to wierniej tym lepiej "gra muzykę"

No ale to jest ucieczka od pytania. Mnie właśnie interesuje jakie własności powinna mieć kolumna i głośniki, żeby osiągnąć opisane efekty. Przy założeniu oczywiście (modelowym), że reszta toru nie jest ograniczeniem.

Odpowiedz na to pytanie jest zupelnie inne anizeli oczekujesz, ani wzmacniacz, ani glosniki nie maja tutaj duzego znaczenia. To juz bardziej okablowanie ma wiekszy wplyw na to co chcesz uzyskac i uslyszec prawdziwe barwy tych instrumentow.

No dobra - Stasiu, ale daj spokój - bo w granicznym przypadku mozna dojść do wniosku, że można wogóle nie mieć kolumn i ze sterczących kabli głośnikowych powinna sączyć się najlepsza muzyka :-)

Nie zaprzeczysz chyba, że kolumny mają jednak pewien wpływ na odtwarzaną muzykę i przekazywane emocje. Dlatego przyjmijmy założenie, ze mamy idealną resztę toru i porozmawiajmy o tym jakie cechy musi spełniać konstrukcja kolumn żeby przekazać prawdę o muzyce i emocjach w niej zawartych.

<br /> Dlatego przyjmijmy założenie, ze mamy idealną resztę toru i porozmawiajmy o tym jakie cechy musi spełniać konstrukcja kolumn żeby przekazać prawdę o muzyce i emocjach w niej zawartych. <br />

Wow! Teraz się będzie działo!:))

Wow! Teraz się będzie działo!:))

Mam nadzieję :-)

Bo tak tu sobie pitolimy ogólnymi frazesami i żądaniami dowodów i przenoszeniem dyskusji na temat kabli i źródła, zasłaniając się muzyką.

A ja bym chciał konkretnie porozmawiać - dałem parę przykładów, kolega cybant dodał swoje i teraz byłbym naprawdę wdzięczny gdyby koledzy znający się na rzeczy od strony konstruktorskiej mogli w prostych słowach opisać najważniejsze czynniki krytyczne dla osiągnięcia przekazu emocji wymienionych instrumentów.

I to nie jest absolutnie żadna złośliwość - mnie naprawdę interesuje to o co pytam :-)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Bo najprawdopodobniej zrodlo nie pozwala Ci na uzywanie twardych membran. Jakie masz zrodlo?

Jak były Thiel to grały z Krell 250mkII,Krell 280 i dzielonką CEC z Dx71,może były za słabe...

A to może sprowadźmy tę dyskusję do innego słownika. Zamiast przymiotników - co do których rzeczywiście każdy może je rozumieć inaczej - ja bym poprosił o przybliżenie jaka powinna być konstrukcja kolumny, głośników itp, żeby najbardziej prawidłowo i naturalnie oddać dźwięk:

Może tak będzie ciekawej porozmawiać?

Tylko panele i wstęga mój drogi da naturalne i zarazem przyjemne brzmienie wymienionych instrumentów.

Tylko panele i wstęga mój drogi da naturalne i zarazem przyjemne brzmienie wymienionych instrumentów.

Maggie - ja wiem, ale pytanie było do konstruktorów znających się na rzeczy, a nie do marketingowców własnych systemów :-)

Tak więc poczekajmy może na głosy specjalistów

Gość cybant

(Konto usunięte)

Mam nadzieję :-)

Bo tak tu sobie pitolimy ogólnymi frazesami i żądaniami dowodów i przenoszeniem dyskusji na temat kabli i źródła, zasłaniając się muzyką.

A ja bym chciał konkretnie porozmawiać - dałem parę przykładów, kolega cybant dodał swoje i teraz byłbym naprawdę wdzięczny gdyby koledzy znający się na rzeczy od strony konstruktorskiej mogli w prostych słowach opisać najważniejsze czynniki krytyczne dla osiągnięcia przekazu emocji wymienionych instrumentów.

I to nie jest absolutnie żadna złośliwość - mnie naprawdę interesuje to o co pytam :-)

1. Pełne pasmo

2. Makrodynamika

3. Mikrodynamika

4. Zgodność fazowa przetworników

5. Naturalna barwa

6. Wysoka efektywność

7 . Holografia

8.............

1. Pełne pasmo

2. Makrodynamika

3. Mikrodynamika

4. Zgodność fazowa przetworników

5. Naturalna barwa

6. Wysoka efektywność

7 . Holografia

8.............

To są cechy produkty finalnego. (zresztą naturalna barwa to już przymiotnik podlegający interpretacji) - ale jak to osiągnąć?!? Ciekawe, że nagle zamilkli specjaliści...

Maggie - ja wiem, ale pytanie było do konstruktorów znających się na rzeczy, a nie do marketingowców własnych systemów :-)

Tak więc poczekajmy może na głosy specjalistów

Ale czemu ma to służyć ? Oświeceniu tych niewiedzących czy konstruktorów ?

Dyskusja prowadzona w ten sposób jest bez sensu i prowadzi do rozdrażnień i zatargów.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dyskusja prowadzona w ten sposób jest bez sensu i prowadzi do rozdrażnień i zatargów.

Nie zgodzę się z Tobą , zdefiniowanie pewnych cech głośników ma prowadzić do zatargów...??

Tutaj nie chodzi o rozstrzygnięcie czyje głośniki grają najlepiej ( to wiadomo , że u Piano, SA , Szymona ;) tylko o określenie jakimi cechami muszą się charakteryzować.

To chyba nic skomplikowanego?

To są cechy produkty finalnego. (zresztą naturalna barwa to już przymiotnik podlegający interpretacji) - ale jak to osiągnąć?!? Ciekawe, że nagle zamilkli specjaliści...

Monitory są pewną alternatywą dżwięku instrumentów słuchanych na żywo. Magnetostaty , elektrostaty to prawidłowy

kierunek naturalnego brzmienia. Koniec.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Moim zdaniem naturalna barwa jest najłatwiejsza do zdefiniowania i zweryfikowania np. wyznacznik głos ludzki ...

Monitory są pewną alternatywą dżwięku instrumentów słuchanych na żywo. Magnetostaty , elektrostaty to prawidłowy

Panu już dziękujemy;))

Magnepan mordo Ty moja :)

A tak naprawdę maturalny dżwięk nigdy nie będzie do uzyskania z kolumn w 100% - tylko słuchanie muzyki na żywo,

ale o tym wszyscy raczej wiedzą.

Jak to czemu ma służyć - szerzeniu wiedzy - to źle?

Czemu bez sensu? - jak ktoś nie chce to nie musi zabierać głosu ani czytać przecież.

czemu do zatargów? - chyba tylko między tymi co udają, że coś wiedzą ale piszą o tym okrągłymi słowami i ogólnikami

Moim zdaniem naturalna barwa jest najłatwiejsza do zdefiniowania i zweryfikowania np. wyznacznik głos ludzki ...

Panu już dziękujemy;))

Cybant, Panu również, bo to jest zwykłe bicie piany.

Tutaj nie chodzi o rozstrzygnięcie czyje głośniki grają najlepiej ( to wiadomo , że u Piano, SA , Szymona ;) tylko o określenie jakimi cechami muszą się charakteryzować.

Jeszcze u Magnepana, Jarek&Ania i ŁUKASIQ :-)

I jak to mamy ustalone to może uda się pogadać o faktach, a nie o "moje jest mojsze"

Gość cybant

(Konto usunięte)

A tak naprawdę maturalny dżwięk nigdy nie będzie do uzyskania z kolumn w 100% - tylko słuchanie muzyki na żywo,

ale o tym wszyscy raczej wiedzą.

Chyba , że ktoś matury nie zdał...;)))

A poważnie , nie o tym piszemy , to wiadomo .

Akrol, mało kto potrafi dobrać okablowanie oraz elektronikę do Magnetostatów lub Elektrostatów. Tobie też się to nie udało jak kojarzę więc cały czas mamy poszukiwania tego co zostało utracone w przedbiegach. Tak jak zagrały MG z Martonem Opusculum Reference to było dosłowne mistrzostwo świata. Można zapytać Marka Knagę o wrażenia i małe gremium dobrze słyszących.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.