Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z płytą

poomaranczowy

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

Ostatnio znajomy poprosił mnie abym przesłuchał jedną płyte na swoim gramofonie (technics SL-1710 MK2, wkładka Shure M44G),

gdyż on nie może przesłuchać ostatniego kawałka na niej ponieważ ramie nie chce dalej iść.

Inne płyty grają normalnie i nie ma problemu z nimi... Znajomy posiada Pro ject'a Xtension 10 z wkładka goldring 2500

Co może być przyczyną takiego zachowania?

https://www.audiostereo.pl/topic/115556-problem-z-p%C5%82yt%C4%85/

A u Ciebie przechodzi? Jeśli tak to może kolega ma źle wyreguowane ramię.

Sprawa druga uszkodzona płyta. Czasem uszkodzenie jest takie że na jednym gramofonie przejdzie a na drugim nie w zależności jak wyregulowane ramię.

A może kolega własnie prubuje oszczędzić na ile i ma wlaśnie ramię niedowazone. Nie tędy droga jak ramię niedoważone to igła niszczy się bardziej nie wsponinając o płycie.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

U mnie przechodzi świetnie.

Odnośnie oszczędzania i niedoważenia ramienia też to odpada.

Co do regulacji ramienia... Byłaby możliwość, że ramie jest źle wyregulowane i tylko na jednej płycie się zacina ?

Płyta jest uszkodzona, ale uszkodzenie jest na tyle głęboko w rowku (albo jest tak drobne), że twoja sferyczna igła tam po prostu nie sięga. Co innego super ostry szlif goldringa. Może porządne mycie płyty z odsysaniem pomoże...

Czy kolega ma czystą igłę we wkładce? Jeśli igła to jeden kulisty kołtun to możliwe że im bliżej środka + zła regulacja to wywala igłę z rowka.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Przychylam się do opinii christo. Też myślę, że to solidnie wlepiony minifarfocel.

Zapamiętaj miejsce przeskoku (względem labela),

weź lupę i oświetl dobrze miejsce. I wtedy: myju, myju.

Aha: płyta jest nowa, czy prehistoryczna?

Aha: płyta jest nowa, czy prehistoryczna?

Nówka nieśmigana! Prawie 30 lat. :-)

1986 r. Kick Axe - Welcome To The Club

Ale to nie złośliwość, bo sam mam tego typu prehistorii ze 100 sztuk i miałem podobne problemy.:-)

A tak na marginesie, to mocno niszowa kapela z nurtu heavy metal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.