Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2014

Gość cybant

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nie mam nic przeciwko, nawet dobrze, ze mozna(jako tako oczywiscie) porownac ze znanymi producentami, co wiecej, jakos dziwnym trafem dzwiek DIYowcow jest czesto lepszy niz w pokojach zawodowcow

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Całkowicie nie rozumiem wpuszczania na taką imprezę DIY.

Akurat tu się z Tobą nie zgodzę; bez DIY nie było by postępu!

Mam w pracy młodych ludzi którzy jeszcze nie wiedzą że stoją przed ścianą jednak niektórzy zamiast walić w nią głową potrafią ją obejść; starym wyjadaczom wystarczy tylko ze przestają w nią walić głową :)

DIY skutecznie finansowany staje się miejscem wykonania prototypów które mają szansę wejść na rynek jako gotowy wyrób.

Najlepsze w DIY jest to że pasja realizowania się w hobby ma szansę w przypadku zdolnych jednostek przerodzić się w źródło utrzymania. Myślę poza tym że nie ma lepszej pracy niż ta którą się samemu lubi.

No ale tu jest kącik High End to może jak kto ma ochotę pisze we własciwych wątkach choćby tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Co ma DIY do postępu w audio ? Nic. Wszystkie konstrukcje DIY które kupowałem były denne. A ich wcześniejsze opisy na forum : wspaniałe brzmienie, high end, gra lepiej niż urządzenia 10 x droższe. A to zwykłe kłamstwo wynikające z braku osłuchania i szczęścia domorosłego konstruktora że coś mu działa. A poproś któregoś z doświadczonych konstruktorów o schemat wzmacniacza lub kolumny - to ci pokaże figę ... mimo że nie zamierza ich sprzedawać.

Co ma DIY do postępu w audio ? Nic.

Otóż wszystko, wiele firm powstawało w przysłowiowym garażu i też to był DIY

Całkowicie nie rozumiem wpuszczania na taką imprezę DIY.

Masz rację. W maratonach powinni przecież biegać sami nakoksowani zawodowcy, a muzykę robić jedynie ludzie po konserwatorium... Ordnung must sein.

Twonk nie wiem czy byłeś teraz jak i w poprzednich latach ale miałem szczęście w zeszłym roku usłyszeć lepszy dźwięk niż obecnie (byłem w pokoju DIY w sobotę około 13-tej).

Wpadałem do pokoju DIY parę razy - i w sobotę, i w niedzielę. Grało to całkiem przyzwoicie - lepiej niż w wielu pokojach "zawodowców". Szkoda, że za każdym razem było - jak dla mnie - trochę za głośno, za tłoczno (to akurat dobrze) - no i na ogół nie moja muzyka. Raz uprosiłem o jakiś barok, więc wygrzebali skądś "Cztery pory roku". Dobre i to. ;-) Ale myślę, że pokój DIY absolutnie nie miał się czego wstydzić.

Ale myślę, że pokój DIY absolutnie nie miał się czego wstydzić.

Jeśli chodzi o statystyczną całość Audio Show to tak.

A porównać obiektywnie z zeszłoroczną prezentacją nie jestem w stanie - bo w zeszłym roku grały tam moje i Misiomora kolumny. Zatem jakkolwiek bym odpowiedział na Twoje pytanie, strzelę sobie w stopę... ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...) a muzykę robić jedynie ludzie po konserwatorium... Ordnung must sein.

Dlaczego nie?

Nie było by rapu, hiphopu, techno, narodowego pseudo-soulu i całego syfu zalewajacego od lat stacje radiowe i tv.

Akurat tu się z Tobą nie zgodzę; bez DIY nie było by postępu!

Może tak było w latach 70-80-tych XX w. kiedy od DIY zaczynał Jadis, Rega, Mastersound, Naim, Zoller, Pass i wielu innych.

Od lat jednak w audio nie ma praktycznie postępu a nowe firemki wyrastające z DIY zaczynaja od jednego - od kosmicznej ceny.

Takiej cenie z reguły towarzyszy także debilny wygląd urządzenia i wielkie ego właściciela.

Dlaczego nie?

Nie było by rapu, hiphopu, techno, narodowego pseudo-soulu i całego syfu zalewajacego od lat stacje radiowe i tv.

Nie podlizuj się Rochu Twonkowi :))) W takiej opcji byłby tylko dozwolony barok ;)

yunnan tea

FM Acoustic -powrót do korzeni - tak masz rację - do Unitry i Altusów - za te pieniądze i biorąc pod uwagę sławę firmy - to grało po prostu bardzo kiepsko.

Ale to nic - Twoje porównanie podłogowych miniatur Boenickie do Accordo - to po prostu ponury żart. Boenickie to fajne kolumienki grające nawet przyzwoicie - ale w tym roku Accordo zdefiniowały zwrot: "dusza muzyki" i pokazały że tak cudownie brzmiących kolumn nie da się zrobić mając nawet najlepsze zaplecze badawcze i technologiczne - trzeba być geniuszem i artystą jakim niewątpliwe był Franco Serblin.

Nie wiem na ile w tym brzmieniu swój udział miał gramofon, magnetofon i wzmak Jadisa - ale te kolumny co roku grają wspaniale. Natomiast w tym roku to był prawdziwy majstersztyk - Muzyka w najczystszej postaci. Brawa dla Panów z Grobel Audio.

Poza tym twoja entuzjastyczna opinia o tak naprawdę makabrycznie grającym Technicsie - wiele wyjaśnia. Oczywiście ktoś moze powiedzieć ze lepiej brzmi muzyka na fatalnie nagłośnionym koncercie rockowym (gdzie poza skalą decybeli nie słychać kompletnie nic) - od kameralnego koncertu kwartetu smyczkowego "unplugged" w super akustycznie przygotowanej sali - ale to nie znaczy zę pod względem jakości ten pseudo koncert jest porównywalny z prezentacją pięknie brzmiącej muzyki z instrumentów muzycznych

Dlaczego nie?

Ale wcześniej nie byłoby bluesa, jazzu ani klasycznego (już dzisiaj) rocka.

>rafaell

Nie słucham wyłącznie baroku. ;-)

Milimetr napisał:

"Dodam jeszcze, że choć uważam Ktemę za najlepszy głośnik Serblina, to Ktema nie ma takiego totalnego oderwania dźwięku od głośników, jak Accordo. Na Accordo przestrzeń jest fenomenalna, choć wciąż w granicach naturalności. Jednak pod tym względem monitory są nie do pobicia."

Te monitory - jak się okazało w ostatni weekend - są nie do pobicia jeszcze w kilku innych aspektach :)

Może tak było w latach 70-80-tych XX w. kiedy od DIY zaczynał Jadis, Rega, Mastersound, Naim, Zoller, Pass i wielu innych.

Od lat jednak w audio nie ma praktycznie postępu a nowe firemki wyrastające z DIY zaczynaja od jednego - od kosmicznej ceny.

Takiej cenie z reguły towarzyszy także debilny wygląd urządzenia i wielkie ego właściciela.

Bo to obecnie robi się tak: zatrudnia się paru elektroników (realizatorzy koncepcji) do tego paru kucharzy (tani składacze tego co wymyślono) dobrego zaopatrzeniowca nad którym stoi księgowy z batem i mamy nowy produkt który dajemy specowi od reklamy i stąd te systemy za pierdylion gdzie kupując wyrób kupujemy od razu z zawartością całej fabryki.

A tutaj trzeba coś więcej bo np. elektronikom słuch nadepnął na ucho i nie wierzą w kable bo i po co? Kucharzom obojętne jest w jakiej odległości i po co lutują czy plus z plusem czy na opak, Ksiegowy by najchętniej oszczędzał tam gdzie nie wolno no i jesteśmy High Endowo głęboko tam!

Dodatkowo działa prawo rynku gdzie gorszy produkt wypiera lepszy no bo np. kto to widział żeby za 400Watowa wiertarkę firmy Fein płacić 1400złotych jak można kupić firmy x za 200zeta dwa razy mocniejszą i też te 2 lata pochodzi.

>rafaell

Nie słucham wyłącznie baroku. ;-)

Wiem przesłuchałeś już wszystko i rozglądasz się wokół ;)

Marslo

Olymipca lepiej od Accordo ???? Zresztą tego nawet nie sposób porównać. Przyznam szczerze ze po Tobie braku wrażliwości na piękno muzyki, - jej wyrafinowanie i naturalną prezentację - się nie spodziewałem . Ale Twoja opinia rozjaśnia mi w głowie - już wiem skąd wybór tub - tuby są tak bardzo inne dźwiękowo od tego co pokazały Accordo, że dla mnie twoje opinie na temat sprzętu, kabli staję się bezużyteczne. Ale bez urazy - nie w sensie merytorycznym - tylko masz tak inne spojrzenie na muzykę, że nie mogę twoich opinii przedkładać na moje postrzeganie odbioru muzyki ani tym bardziej z nich korzystać.

Ale może to i dobrze że gusta są tak bardzo rozbieżne.

Te monitory - jak się okazało w ostatni weekend - są nie do pobicia jeszcze w kilku innych aspektach :)

Nie do pobicia jest też obsługa stoiska z Staxami która potrafiła odnaleźć zarówno mój zawieruszony aparat fotograficzny jak i w korytarzach później mnie.

Sympatycznemu panu z Grobel Audio jeszcze raz dziękuję!

Nie do pobicia jest też obsługa stoiska z Staxami która potrafiła odnaleźć zarówno mój zawieruszony aparat fotograficzny jak i w korytarzach później mnie.

Je też jestem pod wrażeniem przeuroczej i sympatycznej obsługi stoiska ze Staxami, zwłaszcza bliżej prawej strony kadru ;-)

Ukryta Zawartość

Disclaimer: wpis zawiera lokowanie produktu.

Ukryta Zawartość

Je też jestem pod wrażeniem przeuroczej i sympatycznej obsługi stoiska ze Staxami, zwłaszcza bliżej prawej strony kadru ;-)

Ukryta Zawartość

No cóż młodość kwitnąca młodość :)

Ukryta Zawartość

No cóż młodość kwitnąca młodość :)

Bardzo dobrze, szykuje się zmiana pokoleniowa.

Dla mnie to super, że młodsi przejmują pałeczkę, że nie są skażeni mp3, że audio nie jest domeną tylko starych pryków.

• Redaktorzy

do Unitry i Altusów - za te pieniądze i biorąc pod uwagę sławę firmy - to grało po prostu bardzo kiepsko.

Sława firmy jest zła i gdyby grało tak, jak normalnie powinny grać Altusy, byłoby fatalnie. Poza tym nikt nie zwraca uwagi na fakt, ze w Tonsilu nie było odsłuchów, kolumny stały razem z innymi i po prostu dmuchały przed siebie, w tłumek przechadzających się ludzi, pokazując że działają a nie są atrapami. Toteż w tym przypadku żadne zarzuty nie są uprawnione, chyba że pod adresem firmy, ze nie zorganizowała prezentacji. Ale to ich decyzja, najwidoczniej nie chcieli żeby komentowano dźwięk.

• Redaktorzy

Warto jednak było przyjść na Audio Show również po to, żeby przekonać się, że jest inaczej. Było tam sporo nowych firm, z których część wcale nie wystawiała kosmicznej ceny i nie wyglądała debilnie. O ego właścicieli trudno mi się wypowiadać.

Rafaello , oj tracisz głowę co widać po niektórych wpisach.

Muszę Cię zmartwić masz mało cięty język. Swoją małżonkę wybrałem własnie dla tego ze była inteligentnie złośliwa i dla niej dalej tracę głowę.

:jozwa maryn -

nie zrozumiałeś mojego postu

kolega yunnan tea napisał że słuchając systemu FM Acoustics poczuł się jakby wrócił do korzeni - i miał rację system powracał do korzeni brzmienia polskich audiofilów czyli do brzmienia Urządzeń Unitry i kolumn Altusów ( powiedzmy ze no troszkę lepiej brzmiał system szwajcarski :)

A jak brzmiały urządzenia obecnej unitry czy Tonsilu na tegorocznym Audio Show to nawet nie wiem - nie pamiętam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Warto jednak było przyjść na Audio Show również po to, żeby przekonać się, że jest inaczej. Było tam sporo nowych firm, z których część wcale nie wystawiała kosmicznej ceny i nie wyglądała debilnie. O ego właścicieli trudno mi się wypowiadać.

Szkoda czasu na oglądanie czegoś co dawno już jest poza moimi zainteresowaniami. To raz.

Dwa. Zdanie na temat takich wytwórców i DIY mam ukształtowane od lat, poparte małą fortuna wtopioną w takie wynalazki i czasem jaki straciłem na próby zestawienia czegoś co nie powinno nigdy być zaproponowane ludziom do kupienia.

kolega yunnan tea napisał że słuchając systemu FM Acoustics poczuł się jakby wrócił do korzeni - i miał rację system powracał do korzeni brzmienia polskich audiofilów czyli do brzmienia Urządzeń Unitry i kolumn Altusów

A może on myślał ze wrócił do czasów kiedy słyszał jak młody bóg?

Rozmawiałem z kolegą o FM Acoustic i to też nie jest jego granie gdyż system jest bardzo neutralny!

Accordo moim zdaniem to coś więcej niż jest w nagraniu to taki przepych baroku nie ukrywam że mnie się bardzo podobał ale ja lubię się katować źle nagranymi nagraniami w których jednak muzyka gra pierwsze skrzypce i tam już bym pewnie tego baroku wszystkiego nie ścierpiał ;)

Szkoda czasu na oglądanie czegoś co dawno już jest poza moimi zainteresowaniami. To raz.

Dwa. Zdanie na temat takich wytwórców i DIY mam ukształtowane od lat, poparte małą fortuna wtopioną w takie wynalazki i czasem jaki straciłem na próby zestawienia czegoś co nie powinno nigdy być zaproponowane ludziom do kupienia.

I tak oto DIY straciła na własne życzenie wielkiego mecenasa; wielka strata! Lub jak kto woli proza życia.

Koledzy DIY-owcy zbudujcie coś sensownego przynajmniej w plikach gdzie nasz patron-sponsor stracił wszelką nadzieje i spory majątek.

Mimo to myślę że kolega Rochu się nie obrazi i zaprosi także podpadniętych na następne odsłuchy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.