Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audi 840C

sk-victor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do kolegów następujące pytanie czy ktoś porównywał i ma jakieś zdanie lub wymienił może Cambridge Audi 840C pracującego głównie jako DAC na coś innego. Nie mam możliwości porównać i odsłuchać Matrixa Mini-i Pro a bardzo mnie on interesuje. Czy wymiana mojego CD na Matrixa miałaby sens ?? Czy byłby to krok do przodu ?? Zależy mi głównie na większej przestrzeni.

Lubię kiedy gra muzyka...

https://www.audiostereo.pl/topic/115750-cambridge-audi-840c/

Witam

Mam do kolegów następujące pytanie czy ktoś porównywał i ma jakieś zdanie lub wymienił może Cambridge Audi 840C pracującego głównie jako DAC na coś innego. Nie mam możliwości porównać i odsłuchać Matrixa Mini-i Pro a bardzo mnie on interesuje. Czy wymiana mojego CD na Matrixa miałaby sens ?? Czy byłby to krok do przodu ?? Zależy mi głównie na większej przestrzeni.

Różnić się będą charakterem. Nie znam matrixa, ale wszystkie DACki na Sabre których słuchałem, były obciążone pewną cechą - szczupłość średnicy, ostrawa góra i duża analityczność. Prawdopodobnie dlatego, że były to aplikacje z datasheeta "po najmniejszej linii oporu".

Ze względu na cenę tego Matrixa, nie spodziewałbym się rewolucji w temacie.

Jeślli 840C jako DAC, gra z takim charakterem jak CD, to jest to raczej przeciwieństwo analityczności - spokój, gładkość.

Nie wiem jaki masz system, ale wchodzenie w Sabre to stąpanie po kruchym lodzie.

Jak chcesz dobry, "bezpieczny" w sensie aplikacji i niedrogi DAC, to zainteresuj się TentLabs.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

W tanich Sabre faktycznie tak jest. Ale np Gryphon Kalliope jest przeciwieństwem. Gęsty, soczysty dźwięk, gładki i łagodny. Jest szczegółowy i selektywny ale nie męczy. Czyli to jednak aplikacja Sabre jest ważna, ale pewnie też inne rzeczy, np zasilanie itd.

Witam miałem matrixa nini i ale ten pierwszy model nie na kości sabre i dzwięk był dobry,jednak zamiana na matrixa quattro dała duży postęp. Mając w porównaniu audiolaba mdaca zdecydowanie wybrałem matrixa. Jako że w zasadzie jest to klon uznanego daca Benchmark dac1usb nabyłem go i zobaczmy czy pierwowzór jest lepszy czy nie.

Zależy mi głównie na większej przestrzeni.

Jeżeli chodzi Ci o większą przestrzeń trudno Ci będzie znaleźć coś lepszego (w rozsądnym budżecie).W budowaniu dużej przestrzeni CA 840C jest naprawdę bardzo dobry. Przykładowo M2Tech Young/Palmer + HifaceEvo/Supply/Clock nawet się do niego nie zbliżył w tej dziedzinie.

Zauważyłem jednak dużą różnicę przy grze 840C jako DAC i 840C grający cd. Jako cd gra o wiele lepiej w każdym aspekcie. Naprawdę nie wiem czym to jest spowodowane. Próbowałem na różne sposoby sprawdzićsamego dac'a. Squeezebox, itd. Najmocniejszy konfig to wykorzystanie dac,a 840C przez Hiface evo/supply/clock, jak źródło PC (tylko pod audio) z JPlayem. Mimo wszystko jako cd 840C zagrał wyraźnie lepiej.

DACów jest teraz mnóstwo, ciągle przybywają nowe perełki w przyzwoitej cenie. Musisz sam odsłuchać i ocenić to (większa przestrzeń) we własnym systemie. CA 840cd (z płyt cd) to pod tym względem mocny zawodnik... ;-)

Pozdr.

P.S.

Ograniczeniem w budowaniu przestrzeni dla CA 840C jest Nad 375Bee. Mimo, że jest dobrze to można lepiej. Wiem co mówię. Grałem na 375bee kilka lat... ;-)

P.P.S.

Dynaudio to fajne kolumny. Nie wiem jak Twój model. Słuchałem jednak 72SE. Przestrzeń w nich była bardzo dobra, ale nie jakaś ogromna. Raczej stabilna z ładnie umieszczonymi instrumentami, itd. Jak lubisz przestrzenne granie zwróć uwagę na AP.

P.P.S.

Przepraszam za dwa powyższe p.s. Wiem, że szukasz dac,a, a ja tu wyjeżdżam ze wzmakiem i kolumnami. Czasami jednak "większa przestrzeń" może być zupełnie gdzie indziej... ;-) Powodzenia!!! :-)

"To co teraz, ha?"

P.S.

Ograniczeniem w budowaniu przestrzeni dla CA 840C jest Nad 375Bee. Mimo, że jest dobrze to można lepiej. Wiem co mówię. Grałem na 375bee kilka lat... ;-)

P.P.S.

Dynaudio to fajne kolumny. Nie wiem jak Twój model. Słuchałem jednak 72SE. Przestrzeń w nich była bardzo dobra, ale nie jakaś ogromna. Raczej stabilna z ładnie umieszczonymi instrumentami, itd. Jak lubisz przestrzenne granie zwróć uwagę na AP.

P.P.S.

Przepraszam za dwa powyższe p.s. Wiem, że szukasz dac,a, a ja tu wyjeżdżam ze wzmakiem i kolumnami. Czasami jednak "większa przestrzeń" może być zupełnie gdzie indziej... ;-) Powodzenia!!! :-)

Kolega napisał właśnie to co ja powinienem na początku. Towarzystwo dla CA 840c to u mnie waśnie NAD 375Bee i Dynaudio 52se. Kabelki to Fadel Aerolitz - interkonekt i Van Den Hul Clearwater - głośnikowy.

A czym wart byłoby się zainteresować - co miałby możliwości mocowe tego Nad-a (Dynaudio 52se nie tolerują słabych wzmacniaczy) i miałoby również tyle "energii" co ten Nad. Odsłuchiwałem u siebie Arcama A85 - ale pozbawił życia mój system.

A czym wart byłoby się zainteresować - co miałby możliwości mocowe tego Nad-a (Dynaudio 52se nie tolerują słabych wzmacniaczy) i miałoby również tyle "energii" co ten Nad.

Nie znam połączenia Nad 375bee -> Dynaudio 52. Może jakiś Hegel, podobno mają niezłą przestrzeń? Najlepiej zapytać w klubie Dynaudio. . Koledzy na pewno Ci tam podpowiedzą z czym zgrywają się te kolumny. U mnie Nad 375 grał z AP Tempo 6.

"To co teraz, ha?"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.