Skocz do zawartości
IGNORED

Usher T9950a + Usher 8948a ODSLUCH W-WA i okolice

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje kogos kto posiada kolumny na takich przetwornikach, zarowno jako podstawkowe lub podłogowe...

Chce zrobic kolumny jednak chce posluchac jaki maja charakter brzmienia...

Chetnie przyjade na odsluch z dobrym piwkiem i swoim wzmacniaczem...

Bylbym wdzieczny za odzew....

Poszukuje kogos kto posiada kolumny na takich przetwornikach, zarowno jako podstawkowe lub podłogowe...

Chetnie przyjade na odsluch z dobrym piwkiem i swoim wzmacniaczem...

Bylbym wdzieczny za odzew....

poszukaj lepiej na forum diyaudio.pl - jest tam b. duzo takich konstrukcji.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Dasz radę tak profesjonalnie je zrobić ?

Usher T9950a - to dzisiaj bardzo przeciętny tweeter . Słychać ten dołek na charakterystyce .dzięki czemu idealny do kolumn w kinie domowym .

Ja nie mam warunkow zeby je profesjonalnie zrobic...obudowy chcialem zamowic...o pomiarach nie myslalem jesli o to Ci chodzi... reszte juz sam poskladam....

w takim razie jaka jest alternatywa dla T9950a w podobnej lub niewiele wiekszej cenie....

Aha... do woofera nie masz zastrzezen??

Ja nie mam warunkow zeby je profesjonalnie zrobic...obudowy chcialem zamowic...o pomiarach nie myslalem jesli o to Ci chodzi... reszte juz sam poskladam....

w takim razie jaka jest alternatywa dla T9950a w podobnej lub niewiele wiekszej cenie....

Aha... do woofera nie masz zastrzezen??

proponowalbym morel 330 chyba o ile dobrze pamietam. sam takie cos popelnilem wlasnie laczac morela z 48a ushera

proponowalbym morel 330 chyba o ile dobrze pamietam. sam takie cos popelnilem wlasnie laczac morela z 48a ushera

hmmm...

w podstawkowcach czy podlogowcach??

znam morela ale tylko z samochodowych glosnikow...

hmmm...

w podstawkowcach czy podlogowcach??

znam morela ale tylko z samochodowych glosnikow...

'ja zrobilem podstawki, ale te glosniki swobodnie zagraja i w podlogowych obudowach (zreszta tak je tez testowalem)

ja ze wzgledow bezpieczenstwa musze zrobic podlogowki - male dzieckow domu..uczy sie chodzic... coprawda komora moze byc mniejsza ale sama kolumna nie moze byc na standzie....

jaki litraz zastosowales??

aha.. gdzie zakupic morela?? masz moze schemat swojej konstrukcji?? zwrotnicy??

Pytanie Do muda44, nie wiem czemu nie cytuje mi poprawnie na tablecie

To jaki głośnik w podobnej cenie jest lepszy?

Z tego co wszyscy piszą, to trzeba dac conajmniej z 3 razy tyle za inny zeby była różnica na plus...

A u mnie czeka ma montaż, wiec moze w przyszłym tygodniu sie wypowiem jak mi sie uda poluzować i zrobię porównanie z metalowym seasem.

Proponuję zbudować te kolumny w oparciu o:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość zna się na temacie, odpada problem z pomiarami itp. Kupując inną kopułkę jesteś zmuszony do projektowania nowej zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

to nie był morel 330 tylko 338

Ja osobiście radzę wcześniej posłuchać Morela. Bardzo nienaturalna barwa.

Jeżeli już byś chciał robić to jednak bym robił całość na Usher. To są głośniki które pasują do siebie charakterem.

Usher T9950a - to dzisiaj bardzo przeciętny tweeter . Słychać ten dołek na charakterystyce .dzięki czemu idealny do kolumn w kinie domowym .

Moim osobistym zdaniem ten zestaw nie pasuje do kina domowego, mam T9950 + 8945A jako podłogowe kolumny, grają całkiem dobrze.

Moim osobistym zdaniem ten zestaw nie pasuje do kina domowego, mam T9950 + 8945A jako podłogowe kolumny, grają całkiem dobrze.

Jako podłogowe tzn w jakim litrazu??

Proponuję zbudować te kolumny w oparciu o:

Ukryta Zawartość

Gość zna się na temacie, odpada problem z pomiarami itp. Kupując inną kopułkę jesteś zmuszony do projektowania nowej zwrotnicy.

Kolega proponuje ten projekt...zapoznalem sie juz z nim... wyglada sensownie... w tym projekcie lireaz od 15-20 L na skrzynie....

SpoX jaki ty masz u siebie?? Jakie strojenie?

Ukryta Zawartość

.o pomiarach nie myslalem jesli o to Ci chodzi

I w tym momencie odpuść ten temat .

Szczerze Ci to radzę . Za kasę którą wydasz na to kupisz dużo lepiej grające gotowe kolumny . Nie wspomnę o używanych .

A ten tweeter ma duży dół przy około 8KHz , to słychać .

Seas 27TBFC/G albo bez ferrofluidu - przepaść .

Pomyśl nad projektem Hurricane . Pewny , pomierzony i dobry projekt .

To jaki głośnik w podobnej cenie jest lepszy?

Z tego co wszyscy piszą, to trzeba dac conajmniej z 3 razy tyle za inny zeby była różnica na plus...

Jak wyżej Seas , ten Seas jest lepszy od Scana D3004 6600 . Miałem i ćwiczyłem te głośniki w różnych aplikacjach .

No właśnie , Tylko - całkiem dobrze .

Nieco dokładając można kupić sobie Kefy LS50 i te gotowe , dostępne projekty można sobie w buty wsadzić .

Na DIYAUDIO jest projekt ushera 8948a z HDS Tweeter. Dla mnie ten glosnik gra lepiej niz Usher t9950 oraz Seas 27TBCG. Implementacja wydaje sie byc poprawna wiec warto sprobowac :)

Musisz sie najpierw okreslic jakiego brzmienia szukasz.

Żeby nie być gołosłownym można porównać dołki ( i górki też ) na charakterystyce do 25 kHz obu często wspominanych i zalecanych głośników, Seasa i Ushera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym jeszcze, że materiał o Seasie jest producenta, a Usher ma pomiary niezależne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Preferuje cieple brzmienie choc z dobrze kontrolowanym roznobarwnym basem, cieple wokale, niemeczace wysokie tony dobra stereofonie i scene a przedewszystkim muzykalnosc

Najczęściej słucham:

Marcin Nowakowski, MIchael Jackson, Dire Straits, Mark Knopfler, Celine Dion, Tina Turner, Vaya Con Dios, MIchael Bolton, Kenny G

Czyli kolumny dość uniwersalne ale wciągające, musykalne znikające w pokoju...

Nie chce sterylnego, metalicznego brzmienia które w gąszczu szczegółów mogłbym analizować poszczególne składowe utworu...

Z elektroniki mam obecnie Myryad Z140+Nad cd5000+ Monitor Audio RS8

Szczerze Ci to radzę . Za kasę którą wydasz na to kupisz dużo lepiej grające gotowe kolumny . Nie wspomnę o używanych .

A ten tweeter ma duży dół przy około 8KHz , to słychać .

Seas 27TBFC/G albo bez ferrofluidu - przepaść .

Pomyśl nad projektem Hurricane . Pewny , pomierzony i dobry projekt .

Jak wyżej Seas , ten Seas jest lepszy od Scana D3004 6600 . Miałem i ćwiczyłem te głośniki w różnych aplikacjach .

Muda44,

ja wiem że Ty jesteś fanatycznym zwolennikiem Seasa 27TBFCG i to najlepszy głośnik na świecie, szczególnie z rezystorem za 100 zł i kondensatorem za 500.

Słucham na tym głośniku kilka lat i mam serdecznie dość tej kłującej w uszy ostrości, krew sie leje. Kompletnie bez sensu. Zwykła tania metalowa kopółka, ale do czegoś wybitnego to jej lata brakują. Wiem że tu na forum istnieje kościół metalowego seasa 27TB... ale nie mówicie wszystkim że to najepszy głośnik i kasuje wszystko do 1000PLN.

JAk ktoś chce dobre granie do kupuje dobry głośnik, a nie tani głośnik i audiovodoo kondensatorami.

To jak kupić auto za 50tysięcy a potem za drugie 50 dać mu super felgi, tuning itp. Lepiej od razu kupić auto za 100.

->Lunatic allegro,

to zdecydowanie stój z daleka od Seasa. Ostry i kłuje w uszy, zero przyjemnego słuchania. Nie nadaje się to do tej muzyki. Jak powiedziałem, jak mi zwrotnica przyjedzie w piątek to po weekendzie dam znać jak się ma Usher do Seasa, ale mam nadzieje że już nigdy więcej nie będę narażony na katowanie swych uszu tym głośnikiem.

to zdecydowanie stój z daleka od Seasa. Ostry i kłuje w uszy, zero przyjemnego słuchania. Nie nadaje się to do tej muzyki. Jak powiedziałem, jak mi zwrotnica przyjedzie w piątek to po weekendzie dam znać jak się ma Usher do Seasa, ale mam nadzieje że już nigdy więcej nie będę narażony na katowanie swych uszu tym głośnikiem.

Ja w RS8 mam tytanowa wysokotonówke... wiem jak to jest ze co bym nie robil to sypie sybilantami.....dopiero kable i odpowiedni wzmak zlagodzily gore.....

Żeby nie być gołosłownym można porównać dołki ( i górki też ) na charakterystyce do 25 kHz obu często wspominanych i zalecanych głośników, Seasa i Ushera:

Słuchałeś dobrych konstrukcji na dobrym sprzęcie jednego i drugiego ?

Preferuje cieple brzmienie choc z dobrze kontrolowanym roznobarwnym basem, cieple wokale, niemeczace wysokie tony dobra stereofonie i scene a przedewszystkim muzykalnosc

Kup Vienny . Im wyżej tym lepiej . Niesamowite są Bethoveeny i tak właśnie grają .

Polipropylen ze Scanem 9300 / 9500 ( Vienny ) .

Chociaż uważam że z czasem dochodzi się do takiego czegoś jak LS50 i dobrej do tego elektroniki . Wtedy człowiek zrozumie że może być barwa , muzykalność ale i detal , rozdzielczość ...

Masz przyzwoite kolumny MA a chcesz je przeskoczyć projektem wystruganym przez Henia z Cześkiem w garażu .

Zapomnij o tym .

Muda44,

ja wiem że Ty jesteś fanatycznym zwolennikiem Seasa 27TBFCG i to najlepszy głośnik na świecie, szczególnie z rezystorem za 100 zł i kondensatorem za 500.

Czy rozumiesz to co piszesz ?

Wątpię .

Przeczytaj w klubie Harpii jakie wywołałem zamieszanie wstawiając takie lepsze klamoty do zwrotnic Amstaffów i wypowiedź ludzi którzy też poszli tą drogą . Dzisiaj sam producent proponuje takie wersje .

Popatrz co stosuje B&W , Sonus Faber , Magico i wiele innych firm w drogich i bdb kolumnach .

Słucham na tym głośniku kilka lat i mam serdecznie dość tej kłującej w uszy ostrości, krew sie leje. Kompletnie bez sensu. Zwykła tania metalowa kopółka, ale do czegoś wybitnego to jej lata brakują.

Podstawowe pytanie - na jakim sprzęcie ?

Nie był to sprzęt dobrej klasy średniej .

Sorry Panowie . Ten głośnik nie maskuje niedoskonałości systemu i jak gówno mu się poda to takie coś z siebie wypluje .

Sam do niego podchodziłem dwukrotnie . Najpierw na budrzetówce i go sprzedałem . Drugi raz na niego trafiłem w Harpiach z Xindakiem A600P i Stream Magic 6 itd .

I dopiero z tym zagrał .

ZERO , powtarzam - ZERO ostrości czy tej krwi z uszu . To jest świetny głośnik ale nie do klamotów w sklepie po 2-3000zł , chociaż dzisiaj już są wyjątki w tej cenie ...

JAk ktoś chce dobre granie do kupuje dobry głośnik, a nie tani głośnik i audiovodoo kondensatorami.

:)

No , powiedz to choćby Audio Physic . Kunszt tych kolumn polega na tanich , głośnikach ale idealnym ich zszyciu . W zwrotnicach też nie siedzi Bennic za 6zł .

Cwiczyłem Scany D2010 , 9300 , 9500 , 9700 , 4004/6600 , Seasy i tego Ushera. Teraz nie widzę powrotu do szmacianych tweeterów .

Ja w RS8 mam tytanowa wysokotonówke... wiem jak to jest ze co bym nie robil to sypie sybilantami.....dopiero kable i odpowiedni wzmak zlagodzily gore.....

Pożycz sobie w tym co masz Pioneera PD50 i wywal Audionovę .

Posłuchaj i zmienisz zdanie co do tej góry w RS8 . Później podam adres na 4ro paka ;)

Pożycz sobie w tym co masz Pioneera PD50 i wywal Audionovę .

Posłuchaj i zmienisz zdanie co do tej góry w RS8 . Później podam adres na 4ro paka ;)

Audionove na cos trzeba zmienic.....

Na Pioneera PD50 bym nie wpadl....

Masz przyzwoite kolumny MA a chcesz je przeskoczyć projektem wystruganym przez Henia z Cześkiem w garażu

Mam i naprawde graja poprawnie ale nie tak muzykalnie i wciagajaco... moze to kwestia reszty toru...

Dlatego myslalem zeby "Czesiek" zbil jakies lepsze kolumny... w podobnej kwocie..

Dlatego myslalem zeby "Czesiek" zbil jakies lepsze kolumny... w podobnej kwocie..

Jak DIY to na bogato ale nie ma takich free projektów .

Mam i naprawde graja poprawnie ale nie tak muzykalnie i wciagajaco... moze to kwestia reszty toru...

Pożycz gdzieś tego PD 50 . On tak właśnie gra i nie gubi rozdzielczości .

Do tweetera w swoich kolumnach możesz dać innego konda . Prędzej bym ruszył w nich zwrotnice niż klecił coś niewiadomego na czym popłyniesz finansowo

Ten głośnik nie maskuje niedoskonałości systemu i jak gówno mu się poda to takie coś z siebie wypluje .

Raczej nie ważne co się do niego podłączy wszystko gra na jedno kopyto.

Ten głośnik zagłusza oryginalną barwę instrumentów.

Ale jeżeli ktoś tak lubi to ten głośnik może mu się podobać.

Bo w prawdzie gra na jedno kopyto ale w atrakcyjny sposób.

Raczej nie ważne co się do niego podłączy wszystko gra na jedno kopyto.

Z czym wysokiej klasy go łączyłeś ?

Wysokiej bo każdy kogo znam i miał ten tweeter w takich systemach był bardzo zadowolony z jego góry .

Na metalowych Seasach gra wiele fajnych kolumn , choćby Harbeth 30.1 , jakieś Oposy itd .

Zresztą nieważne .

Z czym wysokiej klasy go łączyłeś ?

Wysokiej bo każdy kogo znam i miał ten tweeter w takich systemach był bardzo zadowolony z jego góry .

Na metalowych Seasach gra wiele fajnych kolumn , choćby Harbeth 30.1 , jakieś Oposy itd .

Zresztą nieważne .

Fajne kolumny to bardzo subiektywna sprawa.

Mam w domu około dziesięciu wzmacniaczy i z żadnym mi się nie podobał czego nie można powiedzieć o innych głośnikach wysokotonowych ktrórych przez ostatnie pięć lat miałem około piętnastu. Te Seasy nie były najgorsze ale w tej cenie miałem kilka które są lepsze. To że komuś się podoba o niczym nie świadczy. Mojemu kumplowi się podobał i nie mógł zrozumieć dlaczego ja ich nie lubię. Mam po prostu inne preferencje. Głośnik wysokotonowy musi dla mnie różnicować barwę a te seasy czuć po prostu aluminium, grają na jedno kopyto. Jeżeli komuś się to podoba to czemu nie. Dla mnie nie do przyjęcia. I proszę nie pisz że sprzęt był za słaby bo miałem kilka głośników które na tym sprzęcie lepiej sobie radziły.

Są różne gusta, oczekiwania, ludzie różnie słyszą, słuchają w różnych pomieszczeniach z reguły bez adaptacji akustycznej, więc uogólnianie w temacie tego jak coś gra jest nieco śmieszne:-) Muda44 Twój ton wypowiedzi jest nieco nieprzyjemny, proponowałbym mieć na uwadze oczywistą oczywistość, o której tu wspominam:-)

No widzisz muda, na sprzęcie za pierdylion wszystko zagra wspaniale. To ze inne firmy stosują wysokiej klasy komponenty w wysokiej klasy glosnikach to ok, ale kupowanie rezystora w cenie głośnika to jest paranoja, jak by nie patrzec.

I jak widac nie tylko mi to granie kompletnie nie podchodzi, a co robi harpia to mi obojętne i co stosują. Czym sie rozni harpia od panów cCześkow co od 10 lat robią kolumny? a niektórzy z nich maja wysokoka wiedzę ktora cały czas doskonalą i robią projekty komercyjnie, kto wie, moze i dla harpii też.

A kef ls50, do tego trzeba subwoofer.

Pozwolcie ze sie wtrace.... czy jest ktos z Wawy i okolic kto posiada kolumny na glosnikach ushera jak w temacie...Niesmiale chcialbym ich posluchac....

Na DIYAUDIO jest projekt ushera 8948a z HDS Tweeter. Dla mnie ten glosnik gra lepiej niz Usher t9950 oraz Seas 27TBCG. Implementacja wydaje sie byc poprawna wiec warto sprobowac :)

pharoh co Ty polecasz ?

Przecież ten projekt robił głuchy czesio ignorant w garażu co mu w uszach tylko dzwoni .

Zastanów się, nie może to zagrać.

;-)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.