Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Monitor Audio RS5 ?

Łukasz Walawender

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od paru dni jestem posiadaczem kolumn Monitor Audio RS5.Obecnie grają z Marantzem PM7000,kablami głośnikowymi Klotz LY225T,jako źródło PC ze zintegrowaną kartą,choć płyta główna sama w sobie to jeden z wyższych modeli sprzed paru lat.Komputer ze wzmacniaczem jest połączony zwykłym kabelkiem jack to chinch za 20 zł.Posiadam jeszcze kable głośnikowe Straight Wire Rhythm oraz Melodika Purle Rain MDSC2520.Całość gra już całkiem niezłe jednak czegoś jeszcze mi brakuje,może lepszej kontroli basu i średnicy.Myślałem o kupnie Arcama Alpha 8/9,Rotela RA-971 MK II lub z nowszej serii 01-05.Proszę o sugestie i ewentualnie inne propozycje.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/115986-jaki-wzmacniacz-do-monitor-audio-rs5/

Wstyd się przyznać,ale mając już kilka wzmacniaczy to dalej mam problem z tym jaśniej,ciemniej cieplej ;) Mam na myśli bardziej kontrolowany bas,żywszy,niedudniący i bardziej otaczającą przestrzeń.Czy wymienione wzmacniacze będą dorsze od PM7000 ? Wcześniej mi nie przeszkadzał,może kwestia kolumn,gdyż wcześniej miałem rożne podłogówki 2.5/3 drożne.Teraz tylko dwu...Wybrałem je,gdyż wcześniej miałem spore kolumny,a mały pokój 13-14m.Mam mało miejsca od siany tylnej bo tylko 25 cm i jedna kolumna ma tyle tylko z trzech stron.Jest w takiej dziurze i nie zmienię tego.

itam wszystkich.

Od paru dni jestem posiadaczem kolumn Monitor Audio RS5.Obecnie grają z Marantzem PM7000,kablami głośnikowymi Klotz LY225T,jako źródło PC ze zintegrowaną kartą,choć płyta główna sama w sobie to jeden z wyższych modeli sprzed paru lat.Komputer ze wzmacniaczem jest połączony zwykłym kabelkiem jack to chinch za 20 zł.Posiadam jeszcze kable głośnikowe Straight Wire Rhythm oraz Melodika Purle Rain MDSC2520.Całość gra już całkiem niezłe jednak czegoś jeszcze mi brakuje,może lepszej kontroli basu i średnicy.Myślałem o kupnie Arcama Alpha 8/9,Rotela RA-971 MK II lub z nowszej serii 01-05.Proszę o sugestie i ewentualnie inne propozycje.

Pozdrawiam.

Moja sugestia.

To nie wymiana wzmacniacza a podpięcie DAC lub zmiana karty muzycznej na taką żebyś nie musiał wykorzystywać kabelka Jack tylko Coax lub optyka.

Reasumując zwykły Rdac od Arcama i SB Audigy z optykiem :) na początek.......

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Wstyd się przyznać,ale mając już kilka wzmacniaczy to dalej mam problem z tym jaśniej,ciemniej cieplej ;) Mam na myśli bardziej kontrolowany bas,żywszy,niedudniący i bardziej otaczającą przestrzeń.Czy wymienione wzmacniacze będą dorsze od PM7000 ? Wcześniej mi nie przeszkadzał,może kwestia kolumn,gdyż wcześniej miałem rożne podłogówki 2.5/3 drożne.Teraz tylko dwu...Wybrałem je,gdyż wcześniej miałem spore kolumny,a mały pokój 13-14m.Mam mało miejsca od siany tylnej bo tylko 25 cm i jedna kolumna ma tyle tylko z trzech stron.Jest w takiej dziurze i nie zmienię tego.

Jak kolumna we wnęce, to może być problem (dudnienie i utrata kontroli)

Moja sugestia.

To nie wymiana wzmacniacza a podpięcie DAC lub zmiana karty muzycznej na taką żebyś nie musiał wykorzystywać kabelka Jack tylko Coax lub optyka.

Reasumując zwykły Rdac od Arcama i SB Audigy z optykiem :) na początek.......

Dziękuję za pomysł.Przyznam, że jest kosztowny biorąc pod uwagę mój sprzęt,dlatego pomyślałem czy nie lepiej kupić używanego Rotela RA-11/12 i podłączyć go cyfrowo do mojej karty,która parametrami nie jest zła.Myślę,że jakość dźwięku może się polepszyć i z racji tego,że pracuje w domu przy biurku słuchając cały czas muzyki z bliskiej odległości zniwelują się szumy i trzaski.

Jak kolumna we wnęce, to może być problem (dudnienie i utrata kontroli)

Niestety nie mam i nie będę miał innej możliwości ustawienia kolumn w moim pokoju.Poprzesuwałem wszystko jak się dało.Niestety coraz częściej stwierdzam,że nie ma dla mnie ratunku ;) Ostatnio wymyśliłem czy zakup delikatnie większych MA RS6 nie pomoże.Moje maja są dwudrożne z jednym BR z tylu,a RS6 mają dodatkowy głośnik basowy z BR z przodu.

Trudno wyobrazić sobie gorszej jakości sygnał niż ten jaki dostajemy na wyjściu analogowym zintegrowanych kart dźwiękowych. Przecież to zbiera jak antena cały ten elektromagnetyczny śmietnik wypełniający obudowę komputera i podaje na wyjściu razem z sygnałem - dzięki temu można na przykład usłyszeć w głośnikach pracujący dysk twardy albo napęd optyczny i tym podobne atrakcje. Wysoki poziom szumów powoduje, że realna dynamika takich kart nie dochodzi nawet do 80 dB, a charakterystyka częstotliwościowa przypomina wykres EKG.

Przy tak fatalnym sygnale źródłowym kombinowanie ze wzmacniaczem czy kablami jest zupełnie bezsensowne. Jeżeli chcesz słuchać muzyki z komputera to kup jakiś DAC z wejsciem USB. Nawet najtańszy z nich zagra nieporównywalnie lepiej niż ta nieszczęsna kata dźwiękowa.

Zdaję sobie sprawę,że DAC jest najlepszym w tej sytuacji rozwiązaniem,ale ze względu na cenę i liczącą się dla mnie bardzo funkcjonalność wolałbym używany wzmacniacz/amplituner z DAC podłączony cyfrowo (SPDIF) do mojej lub innej dedykowanej karty muzycznej.Z komputera słucham głównie FLAC'a,radia i Youtube'a.CD nie będzie wcale.Myślałem o używanym Onkyo TX-8050 lub A-5VL,ewentualnie u wspomnianych wyżej Rotelach RA-11/12.Jeżeli rotel to dobra droga,a nie zagra z RS5 to jestem skłonny kupić do niego Dynaudio Audience 62.Nie są duże i maja BR z przodu.Z tego co czytałem to dobre połączenie firm.Chyba,że MA BX5...?

To moja płyta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozytywnie na jakość basu wpływa wytłumienie pokoju np. tapicerowanymi meblami, grubym dywanem.

O negatywnym wpływie zbyt bliskiego ustawienia głośników przy ścianach na bas, była już mowa, ale ustawienie takie zmniejsza też przestrzeń. Może warto spróbować zatkać otwory bas-reflexu?

• 4 tygodnie później...

Dziękuję za odpowiedzi.Zdecydowałem się na zakup Rotela RA-11 ze względu na DAC.Mam go krótko,ale już słyszę,że chyba kolumny mam do zmiany...Na kablach Straightwire było najgorzej,bardzo metalicznie,wysokie tak uwydatnione,że nawet ustawienie trebli na -4 nie pomogło.Obecnie na Melodikach jest ciut lepiej,sprawdzę jeszcze najzwyklejsze kable Klotz.Mam jednak wrażenie,że charakterystyka Rotela i metalowa kopułka w RS5 to złe połączenie.Poczytałem trochę i zastanawiam się nad polecanymi przez Sittka do Rotela Dynaudio,w tym przypadku Audience 62.Chyba,że inne kable...?

Nie chcę Cię zmartwić ale z tymi kolumnami raczej dobrze nie będzie a ich ustawienie to już w ogóle fatalna sprawa. Prócz kolumn musisz zadbać o akustykę, ustawienie kolumn i DOPIERO przetwornik, nie odwrotnie. O kablach to na razie całkiem zapomnij.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Super kolumienki , u mnie grają w jednym z systemów w pomieszczeniu 18 m2 w miejszych może być problem (próbować ustawic diagonalnie) muszą byc oddalone od scian, wtedy grają prawidłowo, ze wzmacniaczami to loteria, posiadam cztery, w tym jeden Hi end, jednak najlepiej grają z silną koncówką mocy Nad 2600 monitor series,(POTRZEBUJĄ PRĄDU) dosyć ciekawie zagrały też z Cambridge Audio 740 znajomego.

?

• 1 miesiąc później...

Witam,

Dziękuję wszystkim za sugestie i zamykam temat ;) Zakupiłem Rotela RA-11,ale oczywiście z MA RS5 było za ostro.Dlatego po poczytaniu tematów i sugestii jednego z forumowiczów zdecydowałem się sprzedać MA i kupiłem Dynaudio Audience 62 i kable Chord Rumour 2.To była dobra decyzja,jestem zadowolony ;) Teraz będę myślał o zmianie karty muzycznej aby jeszcze coś wydobyć z zestawu.Co do MA RS5 to mam bardzo dobre wspomnienia co do tych kolumn z Marantzem PM7000 i CA A500.Jednak jak pisał kolega wyżej potrzebują dobrego ustawienia,,dlatego mój pokój odpada...Im dalej od tylnej i bocznych ścian tym lepiej grają mimo,że są małe :) Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.