Skocz do zawartości
IGNORED

informacje o wzmaku unitra pw-7010

sao

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym uzyskać jakieś informacje na temat wzmacniacza UNITRA PW-7010

Posiadam taki wzmacniacz, z tym że jest to wzmak z 83r. i był on pod nazwą TELEFUNKEN. W 84r. był już on jako UNITRA. Co prawda mój wzmacniacz został lekko zmodyfikowany do moich potrzeb i właściwości kolumn oraz akustyki pomieszczenia... niemniej jednak chciałbym się dowiedzieć jak wypada ten model wzmacniacza na tle innych tej firmy i co mozna by w nim jeszcze ulepszyć. Wiem że wzmacniacz ma już swoje latka i odbiega od dzisiejszch standardów ale lubię starocie .... mozna na nich zdobyć pewną wiedzę co i jak działa i co będzie jak....

Z góry dzięki za wszelkie informacje. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/11619-informacje-o-wzmaku-unitra-pw-7010/

To był mój perwszy wzmacniacz stereo. Jeżeli masz egzemplarz z logo Telefunken, to prawdopodobnie trafiła Ci się jakaś wersja eksportowa, być może na lepszych komponentach niż krajowa. Zakłady Zjednoczenia UNITRA produkowały również na eksport dewizowy - ich wyroby były sprzedawane pod różnymi popularnymi wtedy markami jak Saba albo Brandt.

Brzmienie PW-7010 było takie sobie. Wysokie tony miał mocno "piaszczyste".

To dobry wzmak i wdzieczne pole do upgreadowego popisu .no coz po tylu latach to kondziołki wrecz prosza sie o wymiane na swieze..tam sa 2 x4700uF/30 badz 40V w jednej obudowie..wartało by wstawic conajmiej 4 szt 10000uF/50V i nowe moski prostownicze najlepiej 25Amperowe na fastony wywiercic dziurke w chasis p przykrecic na srube M5 posmarowac pastą ciepłoprzewodzącą po takim zabiegu natychmiast wzmak pojedzie szybciej i zwawiejj..wina zapiaszczonych wysokich to nie najcudniejszy stopien preampu..wartało by tam wymienic drobne kondziołki najlepiej na Tantale 15uF/50V wtedy wzmak juz naprawde zacznie sie scigac..a i jeszcze jedno trzeba by było usprawnic tzw. Loudness.. tam jest on źle skonfigurowany..

mam pw-7011 i uwazam, ze mozna z niego calkiem sporo wyciagnac, moj egzemplarz zostal poddany tuningowi (wymiana wszystkich kondensatorow itd), ten wzmak, po uwaznym doborze kabli (raczej drogich) napedza jmlab ps 5.1 i jest calkiem przyjemnie. mam jeszcze jedna sugestie: warto dorobic jeszcze jedno wejscie omijajace modul preampu, to znaczaco poprawia brzemienie...

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.