Jump to content
IGNORED

informacje o wzmaku unitra pw-7010

sao

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym uzyskać jakieś informacje na temat wzmacniacza UNITRA PW-7010

Posiadam taki wzmacniacz, z tym że jest to wzmak z 83r. i był on pod nazwą TELEFUNKEN. W 84r. był już on jako UNITRA. Co prawda mój wzmacniacz został lekko zmodyfikowany do moich potrzeb i właściwości kolumn oraz akustyki pomieszczenia... niemniej jednak chciałbym się dowiedzieć jak wypada ten model wzmacniacza na tle innych tej firmy i co mozna by w nim jeszcze ulepszyć. Wiem że wzmacniacz ma już swoje latka i odbiega od dzisiejszch standardów ale lubię starocie .... mozna na nich zdobyć pewną wiedzę co i jak działa i co będzie jak....

Z góry dzięki za wszelkie informacje. Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To był mój perwszy wzmacniacz stereo. Jeżeli masz egzemplarz z logo Telefunken, to prawdopodobnie trafiła Ci się jakaś wersja eksportowa, być może na lepszych komponentach niż krajowa. Zakłady Zjednoczenia UNITRA produkowały również na eksport dewizowy - ich wyroby były sprzedawane pod różnymi popularnymi wtedy markami jak Saba albo Brandt.

Brzmienie PW-7010 było takie sobie. Wysokie tony miał mocno "piaszczyste".

Hidden Content

To dobry wzmak i wdzieczne pole do upgreadowego popisu .no coz po tylu latach to kondziołki wrecz prosza sie o wymiane na swieze..tam sa 2 x4700uF/30 badz 40V w jednej obudowie..wartało by wstawic conajmiej 4 szt 10000uF/50V i nowe moski prostownicze najlepiej 25Amperowe na fastony wywiercic dziurke w chasis p przykrecic na srube M5 posmarowac pastą ciepłoprzewodzącą po takim zabiegu natychmiast wzmak pojedzie szybciej i zwawiejj..wina zapiaszczonych wysokich to nie najcudniejszy stopien preampu..wartało by tam wymienic drobne kondziołki najlepiej na Tantale 15uF/50V wtedy wzmak juz naprawde zacznie sie scigac..a i jeszcze jedno trzeba by było usprawnic tzw. Loudness.. tam jest on źle skonfigurowany..

Hidden Content

mam pw-7011 i uwazam, ze mozna z niego calkiem sporo wyciagnac, moj egzemplarz zostal poddany tuningowi (wymiana wszystkich kondensatorow itd), ten wzmak, po uwaznym doborze kabli (raczej drogich) napedza jmlab ps 5.1 i jest calkiem przyjemnie. mam jeszcze jedna sugestie: warto dorobic jeszcze jedno wejscie omijajace modul preampu, to znaczaco poprawia brzemienie...

pozdrawiam

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.