Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan K2 - jak nie podstawkowe Dynaudio to co?

Thornero

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu szukam kolumn podstawkowych do Roksan K2 i Audiolab 8200 cd w pokoju 19 m2. Szukając na razie swojego brzmienia zamierzam ostrożnie wydać około 2500 zł na kolumny i około 500 na standy. Rezygnuję z kolumn podłogowych na rzecz podstawkowych, gdyż wydaję mi się, że za tę cenę znajdę kulturalniej brzmiące kolumny podstawkowe niż podłogowe. Słucham różnych gatunków w zależności od nastroju: jazz, elektronika, pop i delikatny rock, okazjonalnie muzyka poważna. Jak to wszystko połączyć? Oczekuję brzmienia neutralnego z odrobiną ciepła, muzykalnego z dobrym wokalem. Dynamika jest też wskazana do elektronicznych i softrockowych kawałków. Słucham muzyki raczej cicho i oczekuję od kolumn, że będą komunikatywne też na niższym poziomie głośności.

Słuchałem paru kolumn u siebie i u znajomych (niestety najczęściej w innych systemach). Kolumny które ostatnio mi się najbardziej podobały to Dynaudio excite x14. Jednak to inna półka cenowa. Dźwięczny wokal, duża przestrzeń, dynamika i żywy bas jakby z większej kolumny. Podobno x14 grają o niebo lepiej niż x12 i x16. Co myślicie o zakupie x12 lub x16? A może Dynaudio Audience 52se lub dm2/7 byłoby dobrym rozwiązaniem? A może Panowie zaproponujecie mi jakieś inne kolumny podstawkowe do mojego K2.

Ładnie zgrywają się z Roksanem kolumny ROKSAN K2 TR-5.

{Obawiałbym się czy jakiekolwiek podstawki potrafić będą dobrze wypełnić Twoje pomieszczenie, chodzi mnie o dół pasma... Wzmacniacz Roksan K2 nie należy do grających obfitym basem.

Ale jak rozumiem, wiesz czego chcesz i niskie to dla Ciebie sprawa drugorzędna.}

Zaproponowane przez Ciebie Dynaudio 52se są super kolumnami, znacznie lepszymi od DM, ale są trudne do zasilenia, choć uważam że Roksan powinien dać radę.

Pozostałych nie znam...

Moim zdanie, to porównanie wypada tak(oczywiście to co najbardziej rzuciło się na uszy):

DM2/7 - mocniejszy bas, lepsze wypełnienie niskimi; stłumiona góra.

52se - mniej obfity zakres niskotonowy; jaśniejsza góra, ogólnie bardziej szczegółowy dźwięk, lepsza scena, przestrzeń.

A może nie chodzi tyle o mniej obfite niskie tony w 52se, jak o fakt że odsłonięta jest w nich góra z "zasłony" przez co wydaje się mniej niskich....

Ale góra chyba nie jest taka natarczywa?

A tak z innej beczki. To co mnie hamowało i hamuje przed zakupem Dynaudio to jest ich niestety kiepski wygląd - tandetny front i ten koszmarny rosewood, który nie jest do zaakceptowania przez moją druga połowę.

Czy ktoś może zaproponować inne muzykalne kolumny podstawkowe?

Wracając jeszcze do 52se - nie, góra nie należy do natarczywych, jest bym powiedział normalna, kulturalna.

Dynaudio nie zachwycają wzornictwem, są to dość klasycznie robione pudła, są bardzo dobrze zbudowane, trwałe. W 52se jest bardzo dobrej klasy głośnik nisko-średniotonowy.

Zdecydowanie zapoznaj się z serią Studio Monitor od Definitive Technology - sporo osób i recenzentów porównuje ich charakter brzmienia do Dynaudio ale z pozytywnymi różnicami

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-55-kolumny-stereo-surround-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Za 2500 zł można już kupić coś z używek z serii Focus, a to już inne granie. Jak lubisz gęsty dźwięk to na wiadomym portalu są 140. Sam gram na focus 110, wcześniej miałem 52se i x12, słuchałem też dm2/7. Jak wiadomo Focusy stoją wyżej w hierarchii i tak też grają. Przy dobrym ustawieniu z odpowiednim wzmacniaczem f110 dają mi wciąż dużo frajdy. W dynaudio jakość jest odpowiednio stopniowana w zależności od ceny kolumny, jeśli chcesz dźwięk na poziomie to trzeba niestety sporo zapłacić dlatego też warto zainteresować się polskimi manufakturami.

Do sprawdzenia np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i wobec wielu konstrukcji wzrost poziomu basu o 5 dB wobec 1 kHz to kaszka z mlekiem.

Zresztą dotyczy nie 120 Hz czy wyżej, ale okolic 80 Hz.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

audioburak słuszna sugestia:)

Mnie zawsze śmieszy narzekanie ludzi na wzmacniacz - "jak to on nie kopie ile to nie wali basu" - a zazwyczaj po prostu mają kolumienki gwarantujące podbicie basów od 3-6 dB i wzmak, który daje tyle prądu ile trzeba. Łatwiej zwalić na wzmaka - w końcu kolumna kosztowała 10k:)

Focusy brzmią fajnie, czarują ale tam mają mocno dogrzane basiwo (jak znaczna większość kolumn dynaudio)

Co do przeładowania basem, to są proste sposoby - zatyczki czasem nawet firmowe i kłopot z głowy.

Ważna jest linia basu, jego melodyjność - im niżej tym lepiej.

Zapewne nie na temat, ale dawno temu modyfikowałem Altusy 75 - bez tuby, wygłuszonych i zestrojony BR.

Grały słabo na Technics'ie. Pożyczyłem więc Fishera i taniego Soniaka serii bodajże 3**, ale nie pamiętam.

Konkluzja była taka, że zarówno Technics i Fisher nie miały ani dynamiki, ani basu.

Dopiero ten Sony pokazał, że te kolumny w ogóle grają całkiem dobrze.

Zakupiłem więc za grosze bodajże Sony 411 i służył mi ładnych parę lat.

Po co to piszę ?: bo wielu kolegom zdarza się traktowanie jakiegoś klocka jako absolutnego wzorca i tracą później mnóstwo czasu, a i pieniędzy na dobranie do niego reszty toru.

Sporo takich tematów na forum. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zgadzam się z Tobą Audioburak. Trzeba słuchać, eksperymentować i mieć trochę odwagi. Jednak problemem jest, z czego zrezygnować, czego się pozbyć, w którym kierunku iść. Już nie raz wpadłem w ślepy zaułek.

Co jeszcze zaproponujecie do Roksan K2?

Możesz z nudów przejrzeć takie dwie recenzje, a w zasadzie testy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i pewnie stwierdzisz, że można nawet 12-tkę, ale lepiej jeden z powyższych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam z roskanem kolumny tr5 k2 i graja super. Kupilem uzywke za 1500zl

Jak te kolumny grają? Czy potrafią wydobyć z siebie piękny wokal i jak tam z basem i stereofonią?

posluchaj polskich JAG, twoj wzmacniacz sobie z nimi bez problemu poradzi, dobre w tej cenie sa tez polskie rls-y callista tylko pytanie jak sobie w takim metrazu poradza (na 16m sie czuja swietnie) Idziesz tak widze w dynaudio alewierz mi, takie callisto mimo ze najmniejszy model rls-a i tak bije na glowe fokusy:)

Kiedys jak sprzedalem focusy 110 to gosc po podłączeniu napisał mi tylko ,ze graja PRAWIE tak dobrze jak calisto ktorych słuchal.Taka konkluzja bo osobiscie nie mialem stycznosci.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Jak te kolumny grają? Czy potrafią wydobyć z siebie piękny wokal i jak tam z basem i stereofonią?

kolumny mają głośnik wstęgowy należy się zatem spodziewać pięknych detali i przejrzystej góry. Bas nie jest ich mocną stroną ale średnica, stereofonia i wysokie są wyborne. Polecam recenzję what hifi

Możesz z nudów przejrzeć takie dwie recenzje, a w zasadzie testy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i pewnie stwierdzisz, że można nawet 12-tkę, ale lepiej jeden z powyższych...

Miałem okazję posłuchać dynaudio x14 i mogę z czystym sumieniem je polecić, gra wg mojej opinii lepiej niż Elac bs243, którego miałem zamiar kupić, oraz kef r100 (tutaj troche brakowało mi basu). Niestety nie mogłem porównać ich bezpośrednio z rls callisto, które odsłuchiwałem dnia następnego w innym salonie i na ten moment bardziej przemawiają do mnie dynaudio x14, choć wolałbym wyłonić zwycięzce w jednym miejscu i czasie.

aha... dynaudio x14 są kolumnami 8 omowymi, udało mi się ich posłuchać nawet na najtańszym NAD-dzie 316 i grało to dobrze nie wspominając już o lepszych wzmacniaczach (naim).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

posluchaj polskich JAG, twoj wzmacniacz sobie z nimi bez problemu poradzi, dobre w tej cenie sa tez polskie rls-y callista tylko pytanie jak sobie w takim metrazu poradza (na 16m sie czuja swietnie) Idziesz tak widze w dynaudio alewierz mi, takie callisto mimo ze najmniejszy model rls-a i tak bije na glowe fokusy:)

Konik123 jak wypada porównanie kolumn Jag podstawkowych versus callisto? W małych RLS góra ustępuje jednak focusom, choć może w dobrym zestawieniu z Densenem wypada lepiej i tego właśnie brakowało mi w tych kolumnach do pełni szczęscia.

Jak szukałem wzmacniacza, to do moich dynaudio polecali własnie roksana k2, roksanowcy wypowiadali sie, że to synergia....

Niestety nie stać mnie było, wiec mam NAD, ale cały czas chodzi mi po głowie zmiana wzmaka.

Kiedys jak sprzedalem focusy 110 to gosc po podłączeniu napisał mi tylko ,ze graja PRAWIE tak dobrze jak calisto ktorych słuchal.Taka konkluzja bo osobiscie nie mialem stycznosci.

Callisto3 to monitor ktory sonicznie walczy z np minima vintage, diapason micra itd. Kazda z nich zagra inaczej na swoj sposob ale to ten sam poziom i ma sie nijak do fokusow MOIM ZDANIEM.

Konik123 jak wypada porównanie kolumn Jag podstawkowych versus callisto? W małych RLS góra ustępuje jednak focusom, choć może w dobrym zestawieniu z Densenem wypada lepiej i tego właśnie brakowało mi w tych kolumnach do pełni szczęscia.

Jesli chodzi o taka dzwiecznosc, slodzenie wysokich to sie zgadza, jednak juz spojnosc gory lepsza w rls, separacja, szybkosc, glebokosc sceny, o stereofonii nie ma o czym mowic bo to inny swiat.

Co do jagow vs cali nie sluchalem typowych monitorow tylko modelu posredniego. Jagi nie sa tak szybkie, graja wolniej mniej rozdzielczo na gorze ale sie tego nie odbiera jako brak rozdzielczosci a raczej naturalny przekaz, nie ma dziury miedzy gora a srednica, , trzeba samemu posluchac. Bardzo wciagajacy przekaz siadasz sluchasz godzinami i chcesz wiecej. No wlasnie bo sa strasznie plastyczne w barwy, w tym aspekcie wyjatkowa kolumna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.