Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmowiec Tonsil GDS 31/21 5W

EatVinyl

Rekomendowane odpowiedzi

Witka ludziska

Po nowy roku planuję zakup swojej pierwszej lampy i zamierzam zrobić do niej kolumny na głośnikach Tonsil GDS 31/21. Czy miał ktoś z nimi styczność i warto bawić się tak starymi głośnikami?? Pytania odnośnie ceny od razu rozwiewam. Kupiłem je za takie grosze, że warte są kilka razy więcej. Kupiłem je bo wiedziałem, że jak z nimi nic nie zrobię to i tak zarobię :) Kolejna wątpliwość, która może nadejść... Są w stanie fabrycznie nowym :) Kupiłem je w oryginalnych kartonach i 2 głośniki mają jeszcze kartę gwarancyjną lecz gwarancja już skończyła się :D hehe... Ogólnie nabyłem 3 głośniki - 2 nowe z maja 74 roku oraz 1 z marca 74 roku lecz membrana jest podarta na długości około 1 cm. Do zrobienia ogólnie.

Parametry które można znaleźć:

- GDS 31-21 (wymiary),

- impedancja: 15ohm

- moc znamionowa: 5Wat

- częstotliwość rezonansowa Fs: 45Hz (tego nie jestem pewien)

- pasmo: 40Hz - 14kHz!

- efektywność: 97dB

- skręcany magnes Alnico

Poradzicie w co je wsadzić?? Pokój w którym będzie wszystko stało to 10,5-11 m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/116300-szerokopasmowiec-tonsil-gds-3121-5w/

Witam.

Mam 3 takie głośniki, dwa dostałem od znajomego, który miał zamiar je złomować. Trzeci kupiłem. Jeszcze ich nie wykorzystałem, ale wydaje się że sensownym rozwiązaniem jest odgroda, kupiłem nawet stosowne płyty (60x110), ale nie zmobilizowałem się jeszcze do montażu. Myślałem nad napędem do takich OB i zamierzałem złożyć coś tranzystorach w klasie A (Zen, Sugden...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko do jakich częstotliwości zejdą one w odgrodzie?? 70-80 Hz ??

Jakiej grubości masz dechy??

Z tego co się dowiadywałem to w odgrodzie jeśli zakładać to tak jak masz na zdjęciu. W tej pozycji. Jedni sobie chwalą te głośniki jako nieliczne Tonsila inni od razu mówią Tonsil sam złom robił.

Czy planujesz dodać głośnik wysokotonowy lub niskotonowy ??

Jak nisko zejdą, to zależy od wielkości odgrody (i oczywiście samego głośnika), w sieci można znaleźć taki wykres częstotliwości granicznej w zależności od wielkości płyty. Płyty które kupiłem to zwykła płyta wiórowa 18mm, one są tylko na próbę, docelowo trzeba by pomyśleć o czymś innym. Głośniki będę mocował od tyłu płyty, oczywiście pionowo tak jak piszesz, nie wiem jeszcze na jakiej wysokości i czy pochylić płytę, poeksperymentuję. Tonsil robił złom od momentu licencji Pionera, wcześniejsze produkcje tonsila były całkiem dobre. Czy trzeba będzie uzupełniać górę i dół to się zobaczy. Twój temat pobudził mnie do działania, chyba zabiorę się do roboty.

Pozdrawiam

Pamiętam porównanie głośników eliptycznych tonsilu w moich latach wczesno-młodzieńczych, bardzo stary głośnik z demobilu chyba po bambino lub jakimś radio lampowym o mocy 2 w miażdżył jakością wtedy nowy podobny głośnik 5 watowy, wtedy liczyły się przede wszystkim waty , więc to był dla mnie szok jak to możliwe..... ż 2 waty a gra lepiej :-)

to był pierwszy w miom życiu audio kubeł zimnej wody na łeb , że wierzyć trzeba uszom a nie cyferkom

Bardzo wielu ludzi do dziś zaczyna od pytania, a jaką ma moc ?

potem kolejny szok, gdy ojciec przyniósł nasz pierwszy tv kolorowy - ruski horyzont, ten to grał ...

Soczystym , pełnym brzmieniem, ale szybko sie przesterowywał , więc nawet do niego wbudowałem wzmacniacz

Na tda2003 żeby chociaż trochę go wzmocnić ...... tak się pragnęło własnego stereo , że aż bolało......

Kolego miał do kasprzaka kolumnę tonsilu na chyba 12cm szerokopasmowcu i to dopie ro grało jak marzenie w porównaniu z samym radiomagnetofonem, basik plumkał .... :-)

do dzisiaj uważam , że w tamtych biednych czasach tonsil powiniem opracować tanią drewnianą kolumnę zamkniętą z dopracowanym głośnikiem szerokopasmowym 18 - 20 cm i było to by dawało szansę na zapchanie podaży i przyzwoity dźwięk

Dlatego będę planował mojego GDSa wstawić w obudowę zamkniętą. Nigdzie nie widzę podobnego projektu więc trzeba spróbować samemu coś stworzyć. Ogólnie planuję zrobić coś podłogowego na około 100-120 cm wysokie :) Bogdanie a jak myślisz ile dać wypełnienia do kolumny zamkniętej z tym GDSem??

ja okleiłbym wszystkie ścianki gąbką lub wygłuszeniem bitumicznym a dodatkowo do środka wygłuszenie z fizeliny,

ale nie jestem tak biegły w kolumnach , jak inni koledzy z forum , więc nie traktuj proszę tego jako rada "docelowa"

nie znamy wszystkich parametrów głośnika i nie wiadomo , czy on nadaje się do obudowy zamkniętej,

być może jedyną możliwą będzie OB - nie wiem - pewnie trzeba spróbować , a w razie czego zdemontować tylną ściankę kolumny

Oryginalnie w Fonice A12 głośnik był zamknięty w obudowie ok 12l

Z tym że miała otwór 10x7cm (może pod tweeter) U ,mnie -nie gyło go.Bezzwrotnicowe rozwiązanie..

Wklep A12 fonica i będziesz miał więcej info. To były kolumny do lampowca W480F lub gramofonu ze wzmacniaczem lampowym 15ohm` -WG500

Grają zacnie jak na wiek w którym powstały- (XX)

Może by wystarczyło po naprawie zmierzyć tylko rezonans głośnika i próbować odgrodę, zamkniętą, linię czy może jakiś BR ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pisałeś o rozdartej w jednym membranie; tylko tyle, mam nadzieję, że nie zmieni to akurat Fs ;-)

A swoją drogą przerabiałem kiedyś jakieś starocie tzw. compact na BR;

dla mnie grało lepiej, chociaż podobno nie powinno i to jest zwykła herezja...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bo mam 3 głośniki. Ale 2 są nietykane, fabrycznie nowe.

A czy można gdzieś zrobić pomiar parametrów głośnika w PL ?? Jeśli nie było by mega kosztów to szczerze pokusiłbym się. Tak wiem można w domu zrobić ale dokładność będzie marna...

W domowych warunkach można zrobić pomiary TiS, ale potrzeba do tego sprzętu pomiarowego, nie orientuję się dokładnie jak to zrobić (w sieci powinieneś znaleźć). Natomiast samo Fs, to wystarczy multimetr i generator. Sądzę jednak że Qts będzie zbyt wysokie jak do obudowy BR. Jeśli nie open baffle to zamknięta. Przy konstrukcji zamkniętej wypadałoby znać Qts i Vas, nie muszą być super dokładne, ten typ obudowy wiele wybacza. Wg. moich informacji w kolumnach A12 był głośnik GD 26/18/3, GDS 31/21/5 był stosowany w zespołach A10 o wymiarach 580x250x215mm.

Do pomiaru parametrow T-S potrzebny jest tylko przewod i rezystor.

Generalnie nie wiem po co tutaj cos mierzyc, Zapakuj te glosniki w odgrode lub wieksza obudowe zamknieta i tyle. One i tak maja spora dobroc i do niczego innego sie nie nadaje.

To powiem tak. To moja pierwsza styczność z budową kolumn. Nie znam się aż tak dobrze na elektronice i pomiarach. MeloV8 możesz podać mi link żebym widział jak wykonać pomiary?? Czy wystarczy do tego multimetr?? Ogólnie powiem też, że w następnym tygodniu mogę za niewielką opłatą w komorze bezechowej sprawdzić faktyczne parametry tego głośnika i wtedy miałbym według mnie 100% wiarygodne parametry.

Witam

Jeśli masz takie możliwości to super, mam nadzieję że podzielisz się z nami wynikami. Jednak uzyskanie nawet bardzo dokładnych parametrów T-S nie zmieni faktu że głośnik ten nadaje się najbardziej do odgrody. Niestety tak jak Ty dysponuję małym pokojem, gdzie porządne OB nie mają racji bytu. Prób jednak chcę dokonać bo to niewiele roboty, a jestem ciekaw efektu.

Pozdrawiam

Ja zastanawiam sie nad obudowa zamknieta albo tuba w stylu Sonido Aion. A po czym poznac ze glosnik nadaje sie do odgrody? Pomiary beda robione bardzo dokladnym sprzętem i będę chciał aby jak najwiecej parametrów bylo zamierzonych. Wydaje mi sie że Tonsil tego nigdy nie robil z tymi głośnikami więc moze będę pierwszy... U mnie znajomy sprawdzal na odgrodzie i schodzi do 70-80 Hz. Ja chcialbym szczerze mówiąc 40 uzyskać wiec będę kombinował z innymi typami obudów bo wedlug mnie glosnik ma potencjał jak na swoje lata i moze pewnie ośmieszyłby nie jedne nowe glosniki. Chociaż mogę mylić się.

W czasach produkcji tych glosnikow, robilo sie zupelnie inne przetworniki. Wiekszosc z nich miala mizerne magnesiki Alnico, dobroc wysoka, bo pracowalo to albo w jakis odbiornikach radiowych z dziurawa tylna scianka, albo kolumnach zamknietych. Uzywalo sie wzmakow lampowych, z ktorymi byl z tego jakis tam bas.

Glosniki z wysoka dobrocia nie nadaja sie do tuby, co prawda bylo wiele roznych projektow, ale to takie troche krecenie z gow... bata. Nie wiem czemu az tak sie uczepiles tych przetwornikow, rozumiem ze to Twoja pierwsza przygoda, ale Ty masz po prostu za duze wymagania. Zapomnij o jakis 40hz z tego glosnika, 60hz to juz bedzie cos. Zamiast marnowac czas i pieniadze na jakies pomiary w komorze, lepiej wez potnij jakies stare plyty z mebli na testowe kolumny i baw sie. Poza tym co Ci dadza pomiary z komory, jak pozniej po aplikacji w jakiejs tam obudowie, znowu trzeba robic pomiary, dobrac filtr korekcyjny aby osiagnac jako tako rowne pasmo. Pozniej okaze sie, ze wysokich tonow z tego nie bedzie i bedziesz myslal o dolozeniu glosnika wysokotonowego, co znowu bedzie wymagalo pomiarow i kolejnych kosztow. Suma sumarum wydasz kase, a i tak rzucic to pozniej do pieca lub na allegro i jakis maniak starych smieci Tonsila kupi to za pare groszy.

Ja Ci radze szanowac kase i odlozyc troche grosza, na zbudowanie czegos, co jest sprawdzonym projektem, pomierzonym i osluchanym. Chcesz sie mimo to pobawic Tonsilem, to nawet wystarczy gruby karton po lodowce czy telewizorze, w ktorym mozesz zamontowac ten glosnik i sprawdzic na co go stac. Jak w duzej odgrodzie z kartonu nie zagra, to w obudowie tym bardziej, nawet chocbys go pomierzyl w komorze bezechowej Boeing'a

To powiedz mi jeszcze jedno meloV8. Drugim pomysłem jaki naszedł mnie jest zbudowanie Sonido Aion. Konstrukcja dla mnie fajna, miałbym gdzie wszystko pociąć i koszta nie byłyby jakieś ogromne. Wzmak to 2x2W na ecl86. Masz może jakiś fajny projekt z neta pod taką lampę? Widzę że możesz mi pomóc w podsunięciu jakiegoś sprawdzonego pomysłu. Chodzi mi również żeby zejść jak najniżej.

Te 2x2w to jednak bardzo malo, zalezy jakiej glosnosci potrzebujes i jakiej muzyki sluchasz. Jest na forum sporo opinii o Sonido i konstrukcjach na nic, poczytaj troche. Jak Cie stac na zakup glosnikow Sonido, to kupuj i buduj. To sa sprawdzone projekty i wiele osob sobie chwali te paczki. Na stronie producenta jest troche projektow.

Ja teraz bede probowal ogarnac tanie Visatony BG20, ciekawe glosniki ale to nie jest klasa Sonido.

Słuchałem 2x2W na ecl86 + Goodmans Axiom 301 i przy ok 40% na wzmacniaczu nie dalo sie rozmawiac z 3 metrow. Dla mnie to wystarczajacy poziom głośności. To muszę chyba pomyśleć nad Sonido bo widzę że to ciekawa propozycja... Na te Tonsile i tak mam kupca jesli nic bym z nimi nie zrobil. A tak na koniec... Do takiej lampy nie wystarcza Tonsile? Az tak kiepskiej sa jakości pod kątem dźwięku ?

No właśnie każdy mnie zniechęca a ktoś kto pracował przy dźwięku mówił mi że są to jedne z nielicznych Tonsili wartych uwagi i maja bardzo fajny i dobry dźwięk. Dlatego chce jakos je wykorzystać.

Można spróbować, ale budowa na jednym przetworniku niesie pewne niebezpieczeństwa:

tu cytat z loudspeaker.pl

Zniekształcenia modulacji częstotliwości (dopplerowskie)

Efekt Dopplera pojawia się, jeśli z jednej membrany emitowane są tony o różnych częstotliwościach, np. w głośnikach szerokopasmowych. Jeśli membrana drga z dużym wychyleniem dla dwóch bardzo różnych częstotliwości np. 50 Hz i 1000 Hz, to patrząc od strony słuchacza źródło dźwięku tonu 1000-hercowego wędruje tam i z powrotem 50 razy na sekundę. W rezultacie powstaje modulacja częstotliwości tonu wysokiego tonem niskim. W wyniku tego ton wysoki brzmi szorstko. Efekt ten występuje tym silniej, im większe są wychylenia membrany przy mniejszych przekrojach membrany.

Intermodulacja

Są to jedne z najbardziej uciążliwych zniekształceń spowodowanych również przez nieliniowe ruchy cewki przetwornika. Jeśli głośnik równocześnie odtwarza dwie częstotliwości, np. 50 Hz i 1000 Hz, to wyższa częstotliwość wyemitowana zostanie w sposób zniekształcony, jeśli ton o niższej wysokości na skutek dużego wychylenia spowoduje spłaszczenie wierzchołków ruchu

membrany. Powstają przy tym następujące częstotliwości mieszane: 950 Hz oraz 1050 Hz.

Zniekształcenia intermodulacyjne powstają tylko wtedy, kiedy odtwarzana jest większa ilość dźwięków o różnej częstotliwości i membrana nie może odtwarzać liniowo całego przebiegu.

Zniekształcenia te można zmniejszyć przez podział zakresu częstotliwości między poszczególne głośniki za pomocą zwrotnicy.

Jest wiele za i przeciw. Problemy przy jednym przetworniku są znaczne, ale znane są konstrukcje bazujące na pojedynczym przetworniku i bardzo dobrze oceniane. Zaletą jednego głośnika jest spójność brzmienia i brak problemów fazowych. Te przetworniki mają dwie membrany i eliptyczną membranę, więc problemy powinny być znacznie zredukowane. Jeszcze raz polecam zainstalować w prowizorycznej odgrodzie i spróbować. Każdy ma inny gust muzyczny, trzeba bazować na tym co mi się podoba, a nie na ocenach innych. Jeśli będzie brakować wysokich czy basu, zawsze można pomyśleć o uzupełnieniu góry i dołu, ale zdecydowana większość pasma będzie odtwarzana przez jeden przetwornik, co jest zaletą. Inną sprawą jest specyficzna cecha wzmacniaczy lampowych: słychać je znacznie głośniej niż tranzystor o tej samej mocy. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale to słychać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.