Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw od 2000 do 2500

Szymon_56917

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Szukam sprzętu do swojego salonu i jestem laikiem w tej materii a ilość dostępnego sprzętu jest dla mnie nie do ogarnięcia Dlatego proszę was o pomoc.

Planowane do zakupu w kolejności Głośniki -> amplituner -> subwoofer -> odtwarzacz

pomieszczenie 30m2 (wraz z aneksem kuchennym za plecami oglądających)

cześć gościnna 20m2

obok schody pod które chcę wsunąć subwoofer

Planuje wykonać zakup w 2-3 transzach:

ETAP I

Głośniki:

front: duże stojące na niskich szafkach drewniane kolor czarny/ wenge

tył: wiszące mniejsze do 8kg

Wzmacniacz/amplituner:

do obsługi Kina 60% ( filmy akcji, sensacji, komedie)

do obsługi muzyki 40% (muzyka elektroniczna HOUSE, EPIC HOUSE, DANCE, TRANCE)

RADIO FM

Sprzęt chcę podłączyć do PC/ Laptopa, ponad to korzystam z Tableta Wi-Fi, Windows Phone Wi-Fi

chciał bym mieć wejście USB do podłączenia dysku (filmy w tym też K2)

do dyspozycji jest projektor HD 3D wejście HDMI

sieć WiFi SkyDriv

dekoder UPC

ETAP II

subwoofer:

informacje jw

liczę na to by udało się z etapem I

ETAP III

Odtwarzacz. pasujący do amplitunera do obsługi CD DVD BR

Teraz wchodzą coraz to nowsze opcje K2 i nie wiadomo czego się spodziewać z 2-3 lata

Proszę o propozycje sugestie informacje o firmach i swoich doświadczeniach,

pozdrawiam Szymon

https://www.audiostereo.pl/topic/116301-zestaw-od-2000-do-2500/

Jeśli wybierasz sprzęt z nowych niestety nie masz dużego pola do popisu.

Polecam Ci wybór amplitunera Yamaha 375/377 lub jeśli znajdziesz 475/477/4067

Jako kolumny sprawdź coś z gamy Yamaha nsp 50 / Wharfedale Vardus 300.

Jeśli poszerzysz swój budżet lub zdecydujesz się na wzięcie na raty to polecam Ci zestaw oparty na kolumnach Wharfedale Obsidian 600.

Jeśli wybierasz sprzęt z nowych niestety nie masz dużego pola do popisu.

Polecam Ci wybór amplitunera Yamaha 375/377 lub jeśli znajdziesz 475/477/4067

Jako kolumny sprawdź coś z gamy Yamaha nsp 50 / Wharfedale Vardus 300.

Jeśli poszerzysz swój budżet lub zdecydujesz się na wzięcie na raty to polecam Ci zestaw oparty na kolumnach Wharfedale Obsidian 600.

znalazłem taki zestaw

YAMAHA RX-V377 + WHARFEDALE VARDUS 300 + VR-SUB8 za 2675,-

Czy jest on warty uwagi zwłaszcza ten sub

a ceny kolumn następująco:

WHARFEDALE VARDUS 300 + VR-SUB8 za 1900,- (czy warto brać taki subwoofer) czy poczekać i kupić coś lepszego

Yamaha nsp 50 za 1250,-

Wharfedale Obsidian 600. za 1749,-

Amplitunery

475 za1149,-

477 za 1399,-

4067 za 1299,-

377 za 1049,-

po za ceną czym przede wszystkim różnią się one od siebie seria 3** od 4** i 4067

Polecane mi są głośniki o mocy 100W wiec nie potrzebny będzie wyjściowy kanał 125W

Kolejna sprawa Wszystkie amplitunery mają jedno WYJŚCIE HDMI

mam telewizor ale mogę go zasłonić ekranem i w tedy uruchamiam projektor

czy są amplitunery z 2 wyjściami czy potrzeby mi będzie rozgałęźnik ?? czy coś w tym rodzaju ??

Proszę Moderatora o przeniesienie tematu do "Kino Domowe"

Dzięki za odpowiedzi

Jak chcesz wywalić kasę w błoto to kupuj jakikolwiek zestaw z marketu, po pewnym czasie Twoje ucho przyzwyczai się do brzmienia i zacznie wyłapywać braki w nim, irytujące brzmienie (to wysokotonowy, który "rzuca piaskiem", to drażniąca średnica, kartonowy bas), niedociągnięcia . Żeby cieszyć się dobrymi efektami w kinie sub musi mieć odpowiednią moc i skuteczność i "schodzić" odpowiednio nisko żeby podczas seansu nie okazało się, że po prostu zamilknie, a czemu, bo nie da rady przenieść na tyle niskich częstotliwości żeby go było słychać a to tworzy płytki obraz brzmienia, bez głębi, bez wykopu. Tyle co masz do wydania na cały sprzęt musiałbyś wydać osobno na amplituner , osobno na sub i minimum tyle na kolumny żeby w pełni cieszyć się swoim sprzętem. Każda kolumna ( para oczywiście) gra inaczej, my na każde brzmienie inaczej reagujemy , jeden nam się podoba inny nie. Żeby mieć kolumny z "fajnym" brzmieniem wzmacniacz( tu amplituner- w sumie to też wzmacniacz ale z radiem i deoderami) musi im dać odpowiedni impuls żeby odpowiednio szybko ruszyć membranami głośników żeby te z kolei wytworzyły odpowiednio dynamiczny dźwięk żeby to nie brzmiało jak kluski w oleju tym bardziej , że słuchanie muzy na nich stanowi u Ciebie dość duży procent . A żeby to się stało ampli musi mieć dobry zasilacz a te z tego przedziału cenowego nie są za bardzo wydajne.

Polecane mi są głośniki o mocy 100W wiec nie potrzebny będzie wyjściowy kanał 125W

Kolego podawana moc jest to moc z wysterowanym jednym kanałem czyli z podłączoną jedną kolumną , podczas podłączania każdej następnej moc spada by w tych niższych modelach (choć nie koniecznie bo w każdych tak jest ale w tych lepszych jest mniejszy spadek mocy) spaść aż do 30-tukilku lub 40-tu kilku Watów, a to za mało żeby dać odpowiednio mocny impuls mocnym kolumnom, druga sprawa to impedancja kolumn, ta waha się i może spaść nawet poniżej 4 ohmów, do obsługi takich kolumn potrzeba ampla z obsługą niskich impedancji (min.4 ohm) a o takich możesz pomarzyć w tych cenach. Amplituner bez obsługi niskich impedancji może się grzać i wyłączać ( zabezpieczenie termiczne zadziała) albo ulec uszkodzeniu. Mało kto zwraca na to uwagę bo po prostu nie wie a w sklepach o tym nie gadają bo może i też nie wiedzą a może dlatego żeby sprzedać.

Amplitunery, które podałeś nie różnią się niczym szczególnym od siebie, mają takie same słabe zasilacze, podobne wyposażenie a ten model czterocyfrowy to model na inny kraj ale sprowadzony do Polski.

chciał bym mieć wejście USB do podłączenia dysku (filmy w tym też K2)

Kolego , muszę Cię zmartwić , amplituner nie odtwarza filmów po usb tylko muzykę zapodaną przez usb.

czy są amplitunery z 2 wyjściami czy potrzeby mi będzie rozgałęźnik ?? czy coś w tym rodzaju ??

są z dwoma wyjściami ale musiałbyś wtedy zrezygnować z kolumn żeby go kupić, koszt to min. dwa, ponad dwa tysie,

Jeśli masz na tyle miejsca (minimum po ok metrze między miejscem w którym stałyby proponowane Obsidiany lub im podobne ( z głośnikiem basowym z boku) a ścianą/meblami to możesz je brać pod uwagę a jeśli nie to zapomnij o nich, one potrzebują "trochę" miejsca do ich ustawienia. Najlepiej tradycyjne z głośnikami z przodu.

subwoofer:

informacje jw

liczę na to by udało się z etapem I

zapomnij no ale jesli chcesz mieć nastepny nieprzydatny mebel w domu patrz jak na początku.

Przemyśl , nie opłaca się spieszyć.

Przemyśl , nie opłaca się spieszyć.

Tak też zrobiłem udałem się do Sklepu by przetestować amplitunery z proponowanych yamah Onkyo 535 i Denon 1000 i 1100

Kupie Onkyo ze względu na szybkość łączenia z urządzeniami mobilnymi łatwość obsługi i dobrą jakość wykonania

Natomiast mam Dylemat co do kolumn

Polecacie Wharfedale Obsidian 600. cena 1700,- same dobre opinie

Natomiast odsłuchiwałem Audio Pro AVANTO HTS 5.0 i jestem oczarowany tym sprzętem jakość wykonania barwa dźwięku i BASS aż bebechy drżały Cena 2700,- w internecie 2499,-

Czy warto wydać 800 zl wiecej na ww. kolumny i czy rzeczywiście bedzie lepszy efekt niż w przypadku Wharfedale Obsidian 600?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

musisz to sam ocenić i na własne uszy się przekonać choć ja wolałbym dołożyć te osiem stów do ampla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.