Skocz do zawartości
IGNORED

DAC za około 1000zł

808

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję DAC'a, który zagra w następującym systemie: laptop (foobar) + NAD C320 (od muda44) + STX Φ-Neutrino FX-150.

Przejrzałem nieco forum, zapytałem google'a ale nadal nie wiem na co się zdecydować, ceny "porządnych" DAC są znacznie poza moim budżetem.

No ale coś trzeba wybrać. Wstępni kandydaci to: NuForce Icon HDP i Arcam rDAC. Co myślicie o tych propozycjach?

Chciałbym kupić coś o jak najlepszym stosunku cena/jakość, sprzęt używany jak najbardziej wchodzi w grę.

Którą drogą najlepiej pójść waszym zdaniem? W typowy DAC, zewnętrzną kartę dźwiękową (jakiś Asus Xonar?), DIY (prawdopodobnie złe określenie, mam na myśli DAC do kupienia bez obudowy), a może zamówić jakiś "noname" na dobrych podzespołach z Chin? Zależałoby mi kupić coś, co zagra zdecydowanie lepiej niż Audiotrak Maya U5 (tym aktualnie dysponuje) zachowując przy tym zdrowy rozsądek. Jeśli powiększenie budżetu o kilkaset zł miałoby podnieść jakość dźwięku poziom wyżej to też rzecz jasna taki zakup rozważę ;)

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/116307-dac-za-oko%C5%82o-1000z%C5%82/

polecam diy ja kupiłem od jednego z konstruktorów

dałbyś namiar bardziej konkretny?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

tak jasne ale nie czuje się upoważniony do wklejania namiaru publicznie. Nie mam też z tego tytułu żadnych profitów :)

ponizej krótka specka mojego DACa

przetwornik cyfrowo analogowy DIY 24bit/192kHz wykonany na kości Sabre 9023 oraz asynchronicznym module USB/I2S XMOS. Moduły dostępne na stronie Diyinhk. Zasilanie zostało oparte o akumulator żelowy 6V 12Ah oraz stabilizator SMD 5V o bardzo dobrych parametrach, przeznaczony do zasilania bateryjnego wraz ze wskaźnikiem (buzzer + czerwona dioda na przednim panelu) niskiego stanu baterii. Bateria starcza spokojnie na ~ 50h odsłuchu. Zasilanie z USB zostało odcięte przy gnieździe USB DACA, także z komputera dochodzi tylko szyna z danymi. Zmodyfikowane zostały też kondensatory na wyjściu przetwornika ze zwykłych SMD na Jensen Polystyrene Styroflex.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.