Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer aktywny do NAD C320 + STX Φ-Neutrino FX-150

808

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wyżej wymieniony zestaw gra zdecydowanie zbyt mało basowo jak na mój gust dlatego planuję rozszerzyć go o suba.

Pokój ma jakieś 20m2. Szukam czegoś najlepiej do 1000 zł. Używany sprzęt wchodzi w grę.

Znacie coś wartego uwagi w tym budżecie?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Starczy na używanego REL'a. Czasem można też utrafić przeceniony Taga serii Platinum.

Rozglądałem się za REL'em, ale nie znalazłem nic z używek, a w sumie chciałbym kupić coś na dniach.

TAGA Harmony Platinum SW jest coś warty? Za 900 zł można dostać nowy, v.2 kosztuję już 1300 zł.

Zainteresowały mnie jeszcze takie 2 modele:

- Wharfedale SW 150 - 1000 zł

- Harman Kardon HKTS 210BQ - 900 zł

Ten pierwszy był polecany przez kilka osób na forum. Tym drugim zainteresowałem się, bo znajomy ma takiego podłączonego do kina domowego i gra przyzwoicie ;)

Jak oceniasz neutrino fx-150? Masz jakiś odnośnik do innych kolumn? Pytam, bo sam jestem zainteresowany ich kupnem. W ciemno branie to ryzyko, bo już tak byłem kupić fs250 i wróciłem z niczym.

Mam jeszcze kilka propozycji. Piszę nowego posta bo nie mogę edytować:

STX S-250 n - 540 zł

KODA SW-1000 V2 - 450 zł (używany)

PARADIGM PS-1000 v3 - 1000 zł (używany)

JBL E250P/230 - 900 zł

YAMAHA YST-SW 800 - 1100 zł (używany)

KEF C4 - 1000 zł (używany)

Propozycje z poprzednich postów:

Wharfedale SW 150 - 1000 zł

Harman Kardon HKTS 210BQ - 900 zł

TAGA Harmony Platinum SW - 900 zł

TAGA Harmony Platinum v.2 SW-10 - 1300zł

No i kluczowe pytanie - co wybrać?

Dodam jeszcze, że subwoofer będzie do muzyki, zależy mi na odpowiedniej mocy "rażenia" :)

Znalazłem TAGA Harmony Platinum v.2 SW-10 na wyprzedaży za 900 zł ;)

lowfi81, nie jestem w stanie napisać wiele bo niestety nie mam żadnego przyzwoitego punktu odniesienia. Brzmieniem jestem zachwycony :)

PLATINIUM I TO ZDECYDOWANIE,NIE DOŚĆ ŻE NOWY TO BARDZO ŁADNY SOLIDNY SUB WAGA PONAD 20 KG I TO FAKTYCZNA NIE NA PAPIERZE DOBRY GŁOŚNIK ,BAS SCHODZI NISKO.NIE MA KONKURENCJI DO 1500 ZŁ .PISZE DUŻYMI BO COS MI SIE STAŁO Z KLAWIATURĄ,TE INNE SUBY PRZY PLATINIUM TO NAPRAWDĘ ZABAWKI,NIE OBAWIAJ SIĘ.

Panowie, bo jak to czytam to widzę że rozstrzał jest konkretny. Od JBL ES 250 do REL:) Przede wszystkim do muzyki trzeba szukać tylko konstrukcji zamkniętych, a nie BR. BR dają może czadu w kinie, ale w muzyce mogą już nie nadążyć i rozciągać bas. Za 1600zł można już kupić nówkę REL T5, który do stereo jest bezkonkurencyjny w tej cenie. Z zamkniętych jest jeszcze JBL 550p, Tannoy TS801/1001, Jamo sub 660. Na allegro czy OLX można kupić za niecałe 1k Roth KH2( zamknięty) lub KH20 ( szczelinowy BR).

Panowie, bo jak to czytam to widzę że rozstrzał jest konkretny. Od JBL ES 250 do REL:) Przede wszystkim do muzyki trzeba szukać tylko konstrukcji zamkniętych, a nie BR. BR dają może czadu w kinie, ale w muzyce mogą już nie nadążyć i rozciągać bas. Za 1600zł można już kupić nówkę REL T5, który do stereo jest bezkonkurencyjny w tej cenie. Z zamkniętych jest jeszcze JBL 550p, Tannoy TS801/1001, Jamo sub 660. Na allegro czy OLX można kupić za niecałe 1k Roth KH2( zamknięty) lub KH20 ( szczelinowy BR).

Kolego skończ już doradzać

Szukałem ostatnio suba i słuchałem tych wszystkich ,o których piszesz,Jamo owszem,ale nbie do kupienia za mniej niż 1 tyś,reszta to lipa,łączxnie z tym małym i śmiesznym relem.Taga gra bardzo dobrze również normalną muzę,nie dla audiofila,ale dla normalnego słuchacza ok.

Rel T5 do stereo na 20m2 zdecydowanie się sprawdzi, tylko mało jest używek do kupienia. Jest to sub dla osób, którym zależy na jakości basu, a nie na łomocie. JBL 550p też jest ciekawy i mocny. Tylko też będzie problem z używkami. Tu jest niezła propozycja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolego skończ już doradzać

Szukałem ostatnio suba i słuchałem tych wszystkich ,o których piszesz,Jamo owszem,ale nbie do kupienia za mniej niż 1 tyś,reszta to lipa,łączxnie z tym małym i śmiesznym relem.Taga gra bardzo dobrze również normalną muzę,nie dla audiofila,ale dla normalnego słuchacza ok.

Nie wiem jakie posiadasz doświadczenie, ale z tego co czytam żadne. Jak dla Ciebie liczy się tylko ilość basu, niezależnie od jakości, konstrukcji suba i szybkości, to może to Ty powienieneś przestać doradzać? Tu nie chodzi o cenę, bo nie proponuję koledze subów za parę koła, ale o samą konstrukcję i przydatnośc w muzyce. Posłuchaj sobie szybkich bitów na tym "śmiesznym" REL'u a nastepnie na Twoim Taga, to usłyszysz to o czym piszę. Jeszcze się nie spotkałem żeby jakiś profesjonalista doradzał do sprzętu stereo subwoofer BR. No ale co tu dyskutowac, jak niektórym zalezy tylko na popisach przed sąsiadem i robieniem niekontrolowanego łomotu... P.s. audiofil nie słucha stereo ze subem, bo w pewnych kręgach to lekka profanacja.

Nie wiem jakie posiadasz doświadczenie, ale z tego co czytam żadne. Jak dla Ciebie liczy się tylko ilość basu, niezależnie od jakości, konstrukcji suba i szybkości, to może to Ty powienieneś przestać doradzać? Tu nie chodzi o cenę, bo nie proponuję koledze subów za parę koła, ale o samą konstrukcję i przydatnośc w muzyce. Posłuchaj sobie szybkich bitów na tym "śmiesznym" REL'u a nastepnie na Twoim Taga, to usłyszysz to o czym piszę. Jeszcze się nie spotkałem żeby jakiś profesjonalista doradzał do sprzętu stereo subwoofer BR. No ale co tu dyskutowac, jak niektórym zalezy tylko na popisach przed sąsiadem i robieniem niekontrolowanego łomotu... P.s. audiofil nie słucha stereo ze subem, bo w pewnych kręgach to lekka profanacja.

Co do pomocy to pan sie tu udziela bez przerwy,pisze w kazdym wątku,od 2 miesiecy nie opuscza pan forum,co do doświadczenia to nie będe tego komentował,osoby tu będace na forum znaja mnie doskonale,a takich krzykaczy i znawców tu co jakis czas przybywa,słuchanie to podstawa ,powielanie bredni zaciagnietych w komercyjnych gazetach to bzdura.

Wiele osób ma pana dośc może zaczna się bany.Pozdrawiam.

Co do pomocy to pan sie tu udziela bez przerwy,pisze w kazdym wątku,od 2 miesiecy nie opuscza pan forum,co do doświadczenia to nie będe tego komentował,osoby tu będace na forum znaja mnie doskonale,a takich krzykaczy i znawców tu co jakis czas przybywa,słuchanie to podstawa ,powielanie bredni zaciagnietych w komercyjnych gazetach to bzdura.

Chyba Ci się coś kolego pomyliło.? Przejrzyj moją historię i zobacz ile razy się udzielalem. Na AS akurat jestem okazjonalnie, bo częściej siedzę na innym forum. Bany? Nie bądź smieszny. Niby za co? Za wyrażenie swojej opinii? Znajdź te tematy w których napisalem coś niezgodnego z prawdą i wprowadziłem kogoś w błąd? Akurat w tematyce audio już siedzę jakiś czas i różnych sprzętów słuchalem.Ja przynajmniej nie polecam komuś jednego producenta jako jedynego słusznego wyboru. Nie życzę sobie żebyś mnie oczerniał, bo podejrzewam że mylisz mnie z kimś innym. Gdybyś miał trochę wiedzy, to byś wiedział że dobór suba do stereo jest całkiem inny niż do KD. Sub w stereo ma jedynie wspomagać fronty, a nie przejmować całe dolne pasmo. Przy dobrych kolumnach jest on całkowicie zbędny, dlatego pisząc jak nisko zejdzie czy ile waży jest akurat w tym temacie kwestią pomijalną. Tu liczy się jakość basu i szybkość. Skoro taki jesteś ekspert, to napisz jakich subów sluchaleś, w jakiej konfiguracji, jak byly podłączone i skalibrowane?

Co do sąsiadów to trzeba ich mieć

Suby do 1500 zł to nic wielkiego ,wydawanie jednak 4 tyś nie kazdemu sie usmiecha.

Porównując jednak 19 subów w kwocie od 500 do 1500 zł Taga za 900 zł ,oraz Jamo 660 za 1400 to zdecydowanie najlepsze suby,oprucz wygladu jakości wykonania ,wielkości i wagi bez konkurencji.Piszemy tu o nowych klockach,używany sub to raczej wielka loteria,jest wiele osób które tylko czasami cos tam słuchają i nie daja do pieca,ale wiekszość kupuje np takiego jbl i katuje potem uszy u umila życie sąśiadom.

Chyba Ci się coś kolego pomyliło.? Przejrzyj moją historię i zobacz ile razy się udzielalem. Na AS akurat jestem okazjonalnie, bo częściej siedzę na innym forum. Bany? Nie bądź smieszny. Niby za co? Za wyrażenie swojej opinii? Znajdź te tematy w których napisalem coś niezgodnego z prawdą i wprowadziłem kogoś w błąd? Akurat w tematyce audio już siedzę jakiś czas i różnych sprzętów słuchalem.Ja przynajmniej nie polecam komuś jednego producenta jako jedynego słusznego wyboru. Nie życzę sobie żebyś mnie oczerniał, bo podejrzewam że mylisz mnie z kimś innym. Gdybyś miał trochę wiedzy, to byś wiedział że dobór suba do stereo jest całkiem inny niż do KD. Sub w stereo ma jedynie wspomagać fronty, a nie przejmować całe dolne pasmo. Przy dobrych kolumnach jest on całkowicie zbędny, dlatego pisząc jak nisko zejdzie czy ile waży jest akurat w tym temacie kwestią pomijalną. Tu liczy się jakość basu i szybkość. Skoro taki jesteś ekspert, to napisz jakich subów sluchaleś, w jakiej konfiguracji, jak byly podłączone i skalibrowane?

Przepraszam kolegę zbieg okoliczności była osoba o podobnej dacie rejestracji i niku,i pisała bez przerwy,faktycznie pana pomyliłem i za to przepraszam,co do subów jednak obstaje przy swoim,miałem tego Rela wypozyczonego u siebie ,i strasznie mnie rozczarował,normalnie jak bym nie znał marki,,i był by no name to bym powiedział że kosztuje 5 setak.

Spoko. Nie wziąlem tego do siebie, bo wiem na ogól co piszę. Są różne gusta, dlatego ja zawsze zalecam odsluch i podaję kilka róznych sprzętow do wyboru. Ja używam REL T5 w KD na 15mkw i spokojnie mi wystarcza, ale znam takich co wstawiali suby BR z 30cm przetwornikami i konkretnymi mocami na 12mkw. Ja rownież obstaję przy swoim, że do muzyki to tylko konstrukcja zamknięta lub ewentualnie taki kompromis - szczelinowy BR. Z subem jest ten problem, że nie wystarczy przynieść do domu i podpiąć. Najpierw trzeba znaleźć odpowiednie miejsce, podłączyć najlepiej wysokopoziomowo, ustawić odcięcie żeby dobrze zgrać z kolumnami, oraz fazę. Czasami to są dlugie godziny zabawy. Dodatkowo każdy głośnik musi być wygrzany, czyli potrzeba czasu na rozruszanie membrany.

To fakt do ustawienia suba szczególnie z stereo trzeba trochę czasu żeby go zgrać z kolumnami. Ja już od jakiegoś czasu eksperymentuje z T5 i nawet fajne rezultaty. Zawsze słuchałem stereo bez sub, ale ostatnio czasem go załączam.

To prawda tyko np u mnie był wiekszy problem z ustawieniem frontów niz suba,ale pomieszczenie tez duże prawie 50m2 ,dobrze wytłumione i ze skosami ,pomogła tylko wymiana frontów niestety na 20m2 grały idealnie wielka płyta tu betn komurkowy i ocieplenie 20 cm w sumie 50 cm,oraz płyty gk wełna 10 cm potrójne płytowanie.Jest tak że na zewnątrz praktycznie cisza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.