Skocz do zawartości
IGNORED

Klasa D TPA3118/ TPA3116

Rekomendowane odpowiedzi

Ta dioda jest włączona pod plus zasilania. Sprawdź czy napięcie na zaciskach też pulsuje. Najlepiej miernikiem analogowym ze wskazówką.

Nie mam miernika analogowego - zrobilem pomiar cyfrowym - przy włączeniu wzmacniacza napięcie spada z 19V do 3.5V i słychać szybkie ciche strzelanie z zasilacza - to zasilacz się walnął ?

Załączam filmik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baszek

Może naprawisz. To prosty układ. Tam są chyba dwa TPA3116. Odlutuj kondensatory w zasilaniu. Często chińskie kondensatory smd dostają zwarcia. Jak po wylutowaniu kondesatorów nadal będzie zwarcie to któryś TPA poleciał.

Może naprawisz. To prosty układ. Tam są chyba dwa TPA3116. Odlutuj kondensatory w zasilaniu. Często chińskie kondensatory smd dostają zwarcia. Jak po wylutowaniu kondesatorów nadal będzie zwarcie to któryś TPA poleciał.

Tak tam są dwa TPA3116. Czyli wylutować 4 te żółte kondensatory i sprawdzić bez nich ?

Szukałem jakiegoś schematu ale nie znalazlem do tej plytki. Te czarne duże są w zasilaniu. I jeszcze powinny być SMD ale które trzeba znaleźć ustawiając miernik na "piszczyk" i jeden kabelek do plusa a drugim dotykać do tych SMD i jak będzie piszczeć to on jest w zasilaniu.

Czyli wylutować 4 te żółte kondensatory i sprawdzić bez nich

Te cztery żółte są na wyjściowym filtrze LC.

Jeśli wzmacniacz aż tak obciąża zasilacz element tworzący zwarcie powinien być bardzo gorący. Wg mnie jeśli jeszcze nie poszedł dymek uszkodzony jest któryś TPA.

Dobra dobra ale to jest płytka z dwoma TPA3116 a Ty pokazujesz schemat z jednym.

To jest chyba XHM190 i do niej szukam schematu, żeby dokładnie podpowiedzieć jakie nr elementów sprawdzić w zasilaniu.

Te cztery żółte są na wyjściowym filtrze LC.

Jeśli wzmacniacz aż tak obciąża zasilacz element tworzący zwarcie powinien być bardzo gorący. Wg mnie jeśli jeszcze nie poszedł dymek uszkodzony jest któryś TPA.

Wygląda na to, że jedynym grzejącym się elementem jest radiator (10 sekund po włączeniu) - czyli pewnie uwalony jeden tpa3116.

Widze identyczne płytki po ~8$ - tylko pewnie znowu się uwalą po 1 miesiącu -->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze identyczne płytki po ~8$ - tylko pewnie znowu się uwalą po 1 miesiącu --> klik

Może tak, może nie. Jak to z chińczykami. Mam najtańsze PCB tripatha i hula bez zarzutu ponad rok.

Taniej i bez nerwów będzie zamówić te PCB jak naprawiać. Zdemontowałbym radiator i sprawdził czy tam jakąś pastę dali?

Może tak, może nie. Jak to z chińczykami. Mam najtańsze PCB tripatha i hula bez zarzutu ponad rok.

Taniej i bez nerwów będzie zamówić te PCB jak naprawiać. Zdemontowałbym radiator i sprawdził czy tam jakąś pastę dali?

Paste -hahahaah - pewnie, że nie - pierwsze co zrobiłem po odbiorze paczki to zdemontowałem radiator i dałem trochę pasty - mimo to uwaliło :-) Edytowane przez baszek

Paste -hahahaah - pewnie, że nie - pierwsze co zrobiłem po odbiorze paczki to zdemontowałem radiator i dałem trochę pasty - mimo to uwaliło :-)

A jakiej pasty? Niektóre pasty przewodzą np z domieszką srebra.

A jakiej pasty? Niektóre pasty przewodzą np z domieszką srebra.

SilentiumPC Pasta termoprzewodząca Pactum PT-1

coś takiego -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SilentiumPC Pasta termoprzewodząca Pactum PT-1

coś takiego -

Ukryta Zawartość

A jak ściągniesz radiator to widać, że coś pasty dostało się na nogi układu?

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że jedynym grzejącym się elementem jest radiator (10 sekund po włączeniu) - czyli pewnie uwalony jeden tpa3116.

Widze identyczne płytki po ~8$ - tylko pewnie znowu się uwalą po 1 miesiącu

mój jeszcze daje czadu i jakoś działa od 6-mcy. Katuje go z podbiciem +10dB dla 40Hz jako kompensacja do zamkniętej obudowy 10L 17cm SB17NAC 8 Ohm

mam nowego smartfona i tu fotka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak ściągniesz radiator to widać, że coś pasty dostało się na nogi układu?

Sprawdze po powrocie na kwadrat - może faktycznie ta pasta nieprzewodząca :-)

Sprawdze po powrocie na kwadrat - może faktycznie ta pasta nieprzewodząca :-)

Wymontowałem radiator - wyczyściłem paste - ale nie była rozlana - idealnie na tpa rozłożona - po odpaleniu bez radiatora z jednego tpa3116 poleciał dymek

Eghh - i teraz sam nie wiem czy pchać się znowu w takie wynalazki za 8$ ;-) Nie ma jakiegoś lepszego konstruktora niż to z Ali co wyżej zalinkowałem ?

Edytowane przez baszek
  • 2 miesiące później...

A co myślicie o takiej konstrukcji:

Ukryta Zawartość

Ktoś polecał własnie tą płytke na forum diyaudio.com // tylko wygląda na to że tam siedzi jedna kostka tpa3116

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Przymierzam się do zakupu Volt amp, sporo dobrych opinii na diyaudio i innych forach:

Ukryta Zawartość

Chciałbym podłączyć do niego zmotoryzowanego Alpsa (ewentualnie inny potencjometr) + kit z AVT do regulacji głośności pilotem (dla mnie niezbędne). Czy ktoś kupował tą płytkę z Allo, jaki potencjometr z silnikiem podpasowałby?

Drugie pytanie - źródłem będzie póki co DAC na cs4397 (mini lampucera którą wygrzebałem z szuflady i odkryłem na nowo), czy można wykorzystać fakt że ten dac ma różnicowe wyjścia napięciowe w połączeniu z ampem?

Docelowo chciałbym jeszcze dorobić selektor źródeł (potrzebny mi jeszcze tuner do szczęścia).

Obudowę już mam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seez

Witam, ja natomiast planuje zakup takiego wynalazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) żeby wykorzystać to do głośnika bluetooth zasilanego z pakietu akumulatorów 4S2P czyli w zakresie napięć mniej więcej 12-16,8V. Z tego co widzę te napięcia odpowiadają mocy łącznej maksymalnej ok. 40-75W... czyli całkiem sporo. Ktoś ma jakieś doświadczenia z zasilaniem tego układu przy pomocy akumulatorów li-ion? Akumulatory planuję wykorzystać z demontażu o pojemności ok 1900 mAh co da razem jakieś 56 Wh czyli też całkiem solidną pojemność, wiadomo że nie słucha się non stop na max głośności także przewiduje naprawdę spory czas grania na jednym ładowaniu.

Generalnie pytanie brzmi; czy to sensowny pomysł? A może jest jakiś lepszy układ do takiego zastosowania? Myślałem też o wykorzystaniu tego układu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z pakietem 3S2P ale i moc znacznie mniejsza, brak USB, brak zdalnego sterowania i dziwny układ o którym nic sensownego w necie znaleźć nie mogę.

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie - Jak to jest z tym zasilaczem do tpa3116 - 19V 21v czy 24V ? Zamierzam kupic jakis laptopowy - przy 24V uzyskam wiecej W - jednak ktos tu pisal zeby nie brac nic powyzej 19v - na diyaudio wyczytalem ze sweet spot to 21V - ktos moze wyjasnic laikowi o co chodzi :-) ?

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Panowie - Jak to jest z tym zasilaczem do tpa3116 - 19V 21v czy 24V ? Zamierzam kupic jakis laptopowy - przy 24V uzyskam wiecej W - jednak ktos tu pisal zeby nie brac nic powyzej 19v - na diyaudio wyczytalem ze sweet spot to 21V - ktos moze wyjasnic laikowi o co chodzi :-) ?

Ukryta Zawartość

Strona 5 Punkt 6.1 Absolute Maximum Ratings oraz punkt 6.3 Recommended Operating Conditions

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strona 5 Punkt 6.1 Absolute Maximum Ratings oraz punkt 6.3 Recommended Operating Conditions

Spox to juz wiem -- max 26V :-)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam,

mam taki wzmacniacz Sanwu SW-HF183:

Audio source:

1. U disk

2. TF card decoding player (support FLAC, WAV ,, MP3, WMA format decoding)

3. Bluetooth receiver

Ukryta Zawartość

Testowałem go na zasilaniu 24V (zasilacz PC + przetworniczka), głośniki 8om). Muzykę puszczałem z telefonu przez Bluetooth i bardzo mi się podoba jak to gra.

Niestety nie ma on AUX, a chciałbym go podłączyć do telewizora (jako wzmacniacz kina domowego).

Zależy mi na sterowaniu głośnością przez pilota więc tak myślę o wpięciu się gdzieś na wyjściu stereo z Bluetooth.

Na niektórych aukcjach zamieszczają rysunek, gdzie jest wyprowadzone miejsce do podłączenia mikrofonu ale jak bym się tam podłączył to tylko mono bym miał na wejściu.

Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki jak zaatakować ten temat.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz Sanwu SW-HF183

Posiedziałem nad tą płytką i wygląda, że zastosowany układ zintegrowany Bluetooth nie posiada AUX.

Oznaczenia układu są usunięte mechanicznie ale widać, że to jest tani chiński układ z Jie Li Electronics z Taiwanu. Może to być JL ACI745AP lub bardzo podobny do niego.

Opis wyprowadzeń tego układu jaki udało mi się odczytać (może komuś się przyda):

1 - LED BLUETOOTH

2 - IRDA

3 - USB D- (2)

4 - USB D+ (3)

5 - AM2 AvoidanceFrequencySelectionTPA3116

6 - OUT L+

7 - OUT R+

8 - OUT L-

9 - OUT R-

10 - FM

11 - GND

12 - ?

13 - SD

14 - SD

15 - SD

16 - KLAWIATURA

17 - GND

18 - VCC

19 - przez C8 do GND

20 - GND

21 - ANTENA

22 - GND

23 - ?

24 - KWARC

• 4 miesiące później...

Używał ktoś może takich końcówek:

Ukryta Zawartość

albo czegoś podobnego w układzie PBTL (jeden TPA3116 na jeden kanał) ???

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

• Pokaż nowe odpowiedzi