Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki player do słuchania muzyki FLAC?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie to rozwiazanie sie sprawdzilo w 100%. Gralem Flac'ki i nigdy sie system nie zawiesil lub spowolnil ale jak mowisz wszystko zalezy od kilku roznych czynnikow. Moze u mnie wszystko zeszlo sie do kupy? :)

no na pewno tak jest, ale apetyt rosnie w miare jedzenia, zaczniesz odtwarzac pliki geste, pozniej dsd itd. i system nie wyrobi. u mnie czare goryczy przelaly filmy, ktore zgralem dzieciom z plyt na nas, zeby plytki sie nie niszczyly. niestety po wifi, a nawet po tym pradowym rozwiazaniu filmy sie haczyly.

wiem, ze nie to muzyka, ale geste pliki tez potrafia wazyc. moim zdaniem opisywane rzeczy to rozwiazanie tymczasowe. docelowo i tak musi byc kabel.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

chocbys nie wiem co robil kabla nadal nie przeskoczysz.

I to jest "prawda absolutna". Przynajmniej w dzisiejszej technologii

U mnie to rozwiazanie sie sprawdzilo w 100%. Gralem Flac'ki i nigdy sie system nie zawiesil lub spowolnil ale jak mowisz wszystko zalezy od kilku roznych czynnikow. Moze u mnie wszystko zeszlo sie do kupy? :)

U mnie (oprócz przycinania gęstych/ciężkich plików) słychać było lekki przydźwięk. Co prawda na dużym wzmocnieniu, ale jednak. Ponadto, w stosunku do kabla, brzmiało wszystko chudo.

Hej mam bardzo dobrze brzmiacy dac ktory ma jedynie wejscie usb. Jego odpowiedniki brzmieniowe z toslinkiem i coaxem kosztuja ok 5000zl i po prostu mnie nie stac na zmiane daca a chcialbym kupic prosty player flacow z wyjsciem usb i sterowaniem z tabletu. Zostaje mi tylko nas lub mini pc z daphile?

Hej mam bardzo dobrze brzmiacy dac ktory ma jedynie wejscie usb. Jego odpowiedniki brzmieniowe z toslinkiem i coaxem kosztuja ok 5000zl i po prostu mnie nie stac na zmiane daca a chcialbym kupic prosty player flacow z wyjsciem usb i sterowaniem z tabletu. Zostaje mi tylko nas lub mini pc z daphile?

Pomysl nad raspberry PI 2 i do tego openelec.

Osobiście mam openelec na mini PC, odtwarza wszystko, ma opcje 192khz i kilka innych ustawien dla zewnętrznego DAC-a. ja uzywałem DAC-a sanskrit SMSL po usb a kumpel ma SMSL M8 tez po USB i chodzi rewelacyjnie.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Miałem malinkę. Zamula to strasznie jak nie wiem co. Męczyłem się z ją i sprzedałem. Niby miało chodzić XBMC ale w memu jest około 20 klatek na sekundę.

Wyszła teraz nowa malinka ale jej nie testowałem. Sumie to lepiej według mnie kupić laptopa podłączyć dac

no ja mówię o wersji 2 malinki. Ja mam mini PC, złozony na płycie Asrocka e350M1 w obudowie mini ITX, do tego klawiaturka Logitech i pilot. Oczywiscie na smartphonie aplikacja Yatse do sterowania bez włączania TV. Nic mi nie muli a mam bardzo rozbudowane skóry. Do tego Openelec z Kodi Helix. Uruchamia to się w kilka sekund, nie to co windows. Kumpla tez musiałem długo namawiac do openelec a korzystał z foobara na windzie. Dopiero jak mu wgrałem openelca to zobaczył jak to gra i jaka wygoda.

np. cos gotowego tez można

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To tak na szybko co znalazłem. Wywalasz windę i instalujesz openelec i masz całe centrum multimedialne.

albo taki Zotac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to juz pewłen wypas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

dzieki za info

szkoda ze jestem komputerowym noobem bo pewnie bym sobie coś takiego złożył a ze względu na moje upośledzenie w sprawach pc jestem skazany na gotowe rozwiązania...

dzieki za info

szkoda ze jestem komputerowym noobem bo pewnie bym sobie coś takiego złożył a ze względu na moje upośledzenie w sprawach pc jestem skazany na gotowe rozwiązania...

tak dla przykładu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wifi

albo jakaś używka

Ukryta Zawartość

albo jak wspomniałem malinkę ale wersję 2

Ukryta Zawartość

w razie potrzeby instalacji openelca, mogę pomóc. Zreszta juz nie jeden raz ludkom z forum :)

ten Zotac jest bardzo fajny

Ukryta Zawartość

Ostatnio koledze z forum instalowałem na czymś takim

Ukryta Zawartość

Po prostu zamówił na mój adres, ja mu odesłałem gotowego z openelec na pokładzie w pełni skonfigurowanego.

No i zapomniałem dodać ze mając taki media center, mozesz wyrzucic DVD itp. Tutaj masz wszystko, filmy online, muzyka, radio internetowe, same pobierają się okładki do płyt FLAC, do tego opisy wykonawców (po angielsku co prawda), zdjęcia wykonawców, opisy do filmów wsio, wsio!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Synology to serwer tak? Hmm!? Nie wiem czemu by miał słuzyć w odtwarzaniu FLAC? Po co utrudniac sobie. Openelec sterowac mozna wszystkim, nawet innym komputerem, laptopem nie widzę lepszego i tanszego sposobu na słuchanie FLAC-ów przez zewnętrznego DAC-a. Do tego openelec działa jak serwer i tez mozna słuchac z openelca muzyke np. na smartphonie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dobrze rozumiem jest to program który moge wgrac np na mini komputer który będzie dzialal jak multimedialny serwer na który będę mógł ingerować zewnętrznymi urządzeniami z różnych systemach WIN czy Android ?

Właśnie tak. Tylko to nie program a system operacyjny skrojony na bazie linuxa do celów multimedialnych. Sterujesz to laptopem, komputerem smartphonem itp.

Mozliwości ogromne.

Mozesz sobie samą aplikacje przetestowac bo dziąła to tez na windowsie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym że w wersji Openelec znacznie płynniej i jest więcej opcji bo są opcje serwerowe, nie znam się ale jakieś Samba, SHH i jeszcze jakies. J uzywam tylko SHH i sterowanie przez smartphona aplikacją Yatse.

Ukryta Zawartość

Właśnie tak. Tylko to nie program a system operacyjny skrojony na bazie linuxa do celów multimedialnych. Sterujesz to laptopem, komputerem smartphonem itp.

Mozliwości ogromne.

Mozesz sobie samą aplikacje przetestowac bo dziąła to tez na windowsie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tym że w wersji Openelec znacznie płynniej i jest więcej opcji bo są opcje serwerowe, nie znam się ale jakieś Samba, SHH i jeszcze jakies. J uzywam tylko SHH i sterowanie przez smartphona aplikacją Yatse.

Ukryta Zawartość

Czy monitor musi pozostac wlaczony przy sterowaniu tym ustrojstwem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość aqs

(Konto usunięte)

To mnie interesuje, USB łączy się automatycznie z DAC.iem ?

miałem Synology ponad rok temu i sprzedałem a teraz żałuje,

mam DAC w przedwzmacniaczu i chciałbym puszczać muzykę z Synology przez USB sterując z laptopa, da się ?

musiałby być odtwarzacz audio w Synology

korzystam z synology ds115 i cenie sobie bardzo 500 płyt na dysku, sterowanie aplikacją ds audio na smartfona bajka, do tego radio internetowe shoutcast, jest wbudowane w synology, mnie to bardzo pasuje, tak jak pisałem synology łączy się z dac przez usb jednak nie wszystkie dac są kompatybilne.

https://www.synology.com/pl-pl/knowledgebase/tutorials/499

To mnie interesuje, USB łączy się automatycznie z DAC.iem ?

miałem Synology ponad rok temu i sprzedałem a teraz żałuje,

mam DAC w przedwzmacniaczu i chciałbym puszczać muzykę z Synology przez USB sterując z laptopa, da się ?

Jesli DAC wbudowany w pre wspolpracuje z Synology to jak najbardziej w przeciwnym razie pozostaje wymiana DACa, tudziez zakup konwertera USB - SPDiF.

Sterowac mozesz z laptoka, smartfona, tabletu etc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Monitor czy też telewizor może być wyłączony. Oprócz tego co oferuje Synology tutaj masz o wiele większe możliwości poprzez rozbudowę dodatkami. Radia jest ich bez kitu z całego świata kilka tysięcy łącznie z polska stacja,RMF, shoutcast, Spotify, i wiele innych. To samo filmy, kinomaniak,CDA, zalukaj,youtube jak i zagraniczne serwisy z filmami HD, do tego napisy pl, we smartfonie widać okładki, tytuły i nie musisz włączać tv. Wszystko steruje za pomocą smartphona, tableta czy innego komputera laptopa. Nie ma większego cuda do multimedii

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Oczywiście ja mam wyjście też optyczne więc mogę i USB i przez optyczne podłączyć do DACa.

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Jeżeli chodzi o samo audio (a nie cały kombajn multimedialny) to pewnie lepszym rozwiązaniem niż Openelec będą Runeaudio lub Volumio.

Pozdrawiam kolegów linuksiarzy:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

ale czemu tylko!!?!??!? przeciez to za*** te rozwiazanie. kupujesz za 100-150 pln bezglosny terminal, do tego pendrive za 30-50 pln i hulaj dusza. myslisz, ze na czym bazuja rozwiazania audiofilskie?? wszystkie te serwery sieciowe to tak na prawde komputery, pracujace najczesciej pod linuxem. oczywisice jakosc wykonania, czesci, obsluga sa lepsze. zadaj sobie jednak pytanie, czy chcesz wydawac 5-10-15k na rozwiazania, ktore mozesz miec za 150pln?

za 1% ich wartosci masz 70-90% jakosci i funkcjonalnosci.

poza tym pamietaj, "zamkniete" rozwiazania firmowe po jakims czasie nie beda obslugiwac nowych formatow itd. a na takim daphile masz wszystko teraz i na wieki wiekow.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

korzystam z synology ds115 i cenie sobie bardzo 500 płyt na dysku, sterowanie aplikacją ds audio na smartfona bajka, do tego radio internetowe shoutcast, jest wbudowane w synology, mnie to bardzo pasuje, tak jak pisałem synology łączy się z dac przez usb jednak nie wszystkie dac są kompatybilne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy masz może pod ręką gdzieś listę tych kompatybilnych Daców?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Czy masz może pod ręką gdzieś listę tych kompatybilnych Daców?

nie ma pełnej listy https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/faq/392

mój dac smsl sanskrit działa

napisz jaki masz dac lub jaki chcesz kupić

Gość aqs

(Konto usunięte)

te synology wypuszczaja bitperfect? ktos porowynywal brzmienie do foobara, daphile itp?

w terminalu za 1/3 ceny tez masz to wszystko tylko pytanie czy gra inaczej

ja porównywałem brzmienie synology do jriver z synology wychodzi ciut głośniejszy jakość super taka sama jak z jriver synology odtwarza nawet pliki DSD

mnie do daphile przekonała cena i brak problemów z wifi bo czytałem ze z synology czasem sie zdarzają plus daphile obsługuje wiecej daców co w przypadku mojego diy było decydujące

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.