Skocz do zawartości
IGNORED

Odbiornik bluetooth z wyjściem cyfrowym do 200 zł ?

piotrek_poz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję odbiornika bluetooth, który posiada wyjście optyczne lub SPDIF do 200 zł

Powinien współpracować z iphonem. W conrad outlet były Renkforce Bluetooth, ale już wyprzedali wszystkie.

Jakieś propozycje ? Mogą być z zagranicy.

Znalazłem kilka odbiorników na ebayu i aliexpress

Czy one mają wpływ na jakość odbieranej muzyki ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten bollo wygląda najbardziej porządnie i z opisu też ale nie wiem czy rato płacić 80 $ za niego czyli o 30 niż za inne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dlaczego chcesz koniecznie BT? Zamówiłem właśnie takie coś za śmieszne pieniądze

Ukryta Zawartość

Myśle, że z ipodem też da rade, przynajmniej piszą że działa również z iOs.

Ukryta Zawartość

A dlaczego chcesz koniecznie BT?

A jak inaczej bezprzewodowo przesłać np. WiMP odtwarzanego na tablecie do sprzętu stacjonarnego na głośniki?

Po WiFi. Z iPoda to się chyba dzisiaj przez airplay robi. Z innych androidów można po DLNA. Ale jeszcze nie jestem specjalistą w temacie. Będę dopiero testował jak to działa :)

w końcu zakupiłem ten odbiornik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ma dwa wyjścia cyfrowe, obsługuje aptX i NFC. Kosztuje ok. 200 zł.

post-2580-0-87936600-1418592614_thumb.jpg

post-2580-0-06928400-1418592620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 1 miesiąc później...

Philips fajny i na miejscu dostępny, ale ma dupowate napięcie zasilania ... 9V, czyli w np. samochodzie trudno go byłoby używać.

Te z Aliexpress, poza tym, że trzeba 2-3 tygodnie czekać, są zasilane przez microUSB, więc każda ładowarka je obsłuży.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

A dlaczego chcesz koniecznie BT? Zamówiłem właśnie takie coś za śmieszne pieniądze

Ukryta Zawartość

W tym temacie są dwa podstawowe pytania - czy działa stabilnie i nie zrywa. I drugie wg mnie bardzo ważne - czy pracuje jako wirtualna karta dźwiękowa bo inaczej to np.Spotify nie posłuchasz.

Ukryta Zawartość

Co do działania nie mam zastrzeżeń. Przynajmniej jeśli o wyjście cyfrowe chodzi.Żadnych zacięć. Jakość niestety tylko CD, czyli 44.1kHz. Po analogu to nieporozumienie, a dokładniej to w egzemplarzu który otrzymałem jeden kanał zniekształca tak jakby jakiś pogłos miał. Na szczęscie kupiłem to tylko dla SPDIF. Urządzenie nie jest wykrywane jako karta. Z wnplayera, czy itunes trzeba sobie wypuścić strumień. Z androida, o ile nie ma zaimplementowanego DLNA trzeba zainstalować np bubbleUpnp. Niestety faktycznie Spotify póki co DLNA nie wspiera, z tego co wiem przynajmniej. W sumie to trochę dziwne, bo to chyba już pomału standard w domowych urządzeniach.

Kupiłem przed chwilką tego Philipsa 2700 ... na razie słuchane po optyku i z grubsza ... brak zastrzeżeń.

Dokładne testowanie niebawem ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

z grubsza ... brak zastrzeżeń

W głównym systemie korzystam z AEA2700/12, a w sypialnianym z AEA2500/12. I dotychczas nie doświadczyłem ani jednego problemu z przerwaniem transmisji, pyknięciem itp. A używam ich już od ponad półtora miesiąca.

Miałem też dwa egzemplarze AEA2000/12 i one sprawiały problemy, głównie przy streamowaniu radia internetowego (Bluetooth i WiFi korzystają mniej więcej z tej samej częstotliwości).

AEA2000/12 wykorzystuje Bluetooth w wersji 2.1+EDR, zaś AEA2500/12 oraz AEA2700/12 w wersji 3.0 - może to jest przyczyną.

Dokładne testowanie niebawem ...

Trochę testowałem AEA2700/12 zaraz po zakupie i gra to zadziwiająco dobrze - wielokrotnie czytałem, że Bluetooth absolutnie nie nadaje się do muzyki i spodziewałem się prawdziwej masakry. Ale w związku z tym, że używam go głównie do streamowania mp3, radia internetowego i YouTube z komórek, to nie robiłem aż tak dokładnych porównań.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Niestety faktycznie Spotify póki co DLNA nie wspiera

Wracając do odbiorników wifi. Znalazłem sposób jak taki odbiornik DLNA/AirPlay ustawić praktycznie jako urządzenie audio. (dla androida). Jak to zrobić napisałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do odbiorników wifi. Znalazłem sposób jak taki odbiornik DLNA/AirPlay ustawić praktycznie jako urządzenie audio. (dla androida). Jak to zrobić napisałem tutaj:

Ukryta Zawartość

No tak, ale tylko dla Andka i w dodatku płatny. Nie zrywa chociaż?

Ukryta Zawartość

No tak, ale tylko dla Andka i w dodatku płatny. Nie zrywa chociaż?

Tak też napisałem że do andka:) Pewnie na PC też by sie coś takiego znalazło, a w ipodach jest airplay chyba preinstalowany, ale nie wiem czy potrafi przechwytytwać audio z systemu?

Próbowałem zapuszczać z andka radio na noc i rano nie grało, ale zerwał server radia, normalnie jak już gra to gra.

No niestety na Windowsa nic nie znalazłem takiego. Raz tylko używałem dołączonego dedykowanego softu dołączonego do takiego odbiornika, ale niestety nie było to 100% stabilne.

Jest takie coś co się nazywa SWYH (stream what you hear) i parę innych aplikacji na wina. Trza tylko potestować co się sprawdza. Mnie z kompa starcza itunes i wmp, myśle, że jak komuś zależy to coś działającego w sieci znajdzie.

Z funkcją tylko podłączenia do wzmacniacza. Co myślicie o tym - ma ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-19223-0-68932400-1421961238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz więcej info o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... z tym, że nie ma się nijak do tematu wątku, bo brakuje wyjścia cyfrowego :-P

Ukryta Zawartość

Ciekawą przypadłość ma zaś Philips AEA2700/12 .... na wyjściach cyfrowych kanały L/R są zamienione miejscami ... na analogowym wszystko działa normalnie.

Jak to sprawdziłeś?

Niestety jestem poza domem, więc nie mogę sprawdzić mojego egzemplarza, ale jeśli faktycznie tak jest, to jest to straszna kompromitacja Philipsa.

W tym momencie nasuwają się następujące pytania:

1) Czy można ot tak przez przypadek zamienić kanały w domenie cyfrowej?

2) Czy zamiana kanałów może być dla nas wskazówką, że wyjścia cyfrowe nie są "czysto cyfrowe" i że de facto powstały przez konwersję D->A->D?

3) Co odwalił Philips? Soft służący do projektowania elektroniki pozwala na takie błędy?

Ciekawą przypadłość ma zaś Philips AEA2700/12 .... na wyjściach cyfrowych kanały L/R są zamienione miejscami ... na analogowym wszystko działa normalnie.

Moja luba przeprowadziła dwa testy i u mnie najprawdopodobniej nie występuje problem zamiany kanałów na wyjściu optycznym.

Więc albo masz walnięty egzemplarz (w co wątpię), albo popełniłeś podczas przeprowadzania testu jakiś błąd.

Test mój był sobie taki prosty ... otóż w kilku odtwarzaczach (m.in. Music od Lenovo, Poweramp) tak przez przypadek zakręciłem sobie balansem i się zdziwiłem, że kręcę w lewo, a dźwięk przesuwa się w prawo ...

u mnie najprawdopodobniej nie występuje problem zamiany kanałów na wyjściu optycznym

Sprawdziłem wszystkie wyjścia (analogowe, koaksjalne i optyczne) i u mnie na 100% kanały nie są zamienione.

Test mój był sobie taki prosty

Może sprawdź jeszcze za pomocą

.

Jak możesz, to opisz też dokładną ścieżkę sygnału do samego końca podczas przeprowadzania testu.

Test przeprowadzony i niestety czeka mnie wycieczka z reklamacją ...

Podłączałem inne źródła cyfrowe i w nich kanały są dobrze ulokowane.

A już bałem się trochę przez chwilę, że to może być błąd amplitunera.

Największe czary mary ostatnich czasów!

Natomiast odkryłem jeszcze jedno ciekawe zjawisko ... jak zakrywam albo odbiornik, albo odtwarzacz dłońmi wystarczy dystans ~3m, by zerwać transmisję ... nie wiem, czy to norma, czy trafił mi się jakiś kompletny bubel :-(

Test przeprowadzony i niestety czeka mnie wycieczka z reklamacją

(...)

Największe czary mary ostatnich czasów!

Ciekawe, co tam jest skopane, że się takie cuda dzieją. Przecież wyjścia cyfrowe i PCM to nie analog, gdzie można się pomylić i odwrotnie przylutować kabelki.

Podłączałem inne źródła cyfrowe i w nich kanały są dobrze ulokowane.

A sprawdziłeś wyjście koaksjalne i ewentualnie...

A już bałem się trochę przez chwilę, że to może być błąd amplitunera.

...inny przetwornik cyfrowo-analogowy?

Natomiast odkryłem jeszcze jedno ciekawe zjawisko ... jak zakrywam albo odbiornik, albo odtwarzacz dłońmi wystarczy dystans ~3m, by zerwać transmisję ... nie wiem, czy to norma, czy trafił mi się jakiś kompletny bubel :-(

Niosąc komórkę w ręce spokojnie mogę wyjść do innego pokoju i transmisja się nie zrywa.

• 4 tygodnie później...
czeka mnie wycieczka z reklamacją

I jak? Coś się wyjaśniło?

Ukryta Zawartość

a czy przenosi to moze rowniez sygnal 5.1?

Ukryta Zawartość

Yamaha YBA-11. Mały, lekki i posiada wszystko co trzeba, czyli obsługuje standard apt-x i posiada cyfrowe wyjście spdif. Co prawda teraz kosztuje około 250zł, ale jakiś czas temu można było znaleźć w promocyjnych cenach po 199zł albo nawet taniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.