Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowe na Illuminatorze

Piotr84

Rekomendowane odpowiedzi

Bzdura i wzmacniacz ma tu WIELE do powiedzenia .

Oczywiście ma. 99,9% wzmacniaczy nie nadaje się do tego głośnika ale o dziwo nadają się do głośników kilka razy droższych i tylko twój wzmacniacz jest odpowiedni.

No to Piotr84 raczej tego głośnika nie powinien kupować bo najprawdopodobniej nie zamierza wydać kilku jeżeli nie kilkunastu tysięcy na wzmacniacz.

A tak swoją droga to ten twój Seas to wybredny jak księżniczka jak na głośnik który kosztuje 120zł.

Od tego jest zwrotnica i dajże już spokój !

Kopułka tego seasa nic innego jak aluminiowy dzwonek do roweru. Gdyby nie zawieszenia to pewnie dzwoniłby z pół minuty.

Tyle ludzi ci już pisało na forum że to jest taki sobie głośnik a ty dalej swoje.

Jak na 120 złotych to przyzwoity głośnik ale nie róbmy sobie żartów i nie porównujmy tego do jakiegokolwiek illuminatora. To już Vifa 25 XT jest lepsza.

9700 bardzo dobry był , dobry jest ale technika nie stoi w miejscu a pisze to ktoś kto kto przez wiele lat uważał i stosował tylko Scany ;)

No cóż mam ten głośnik. Charakterem pasuje do węglowych scan speaków. Z każdym innym głośnikiem brzmi szorstko.

Poza tym to nie ta klasa. Jeżeli już tanio to SB Acoustics. Maja ciekawe głośniki. Z metalowych kopólek dobry jest tytanowy Audax i też w miarę tani. Ja jednak bym kupował berylowego illuminatora. O ile dobrze pamiętam w Klang und Ton jest takie połączenie ale w obudowie zamkniętej. Trzeba by było najprowdopodobniej skorygowac baffle step bo byłaby dominacja basu.

Właśnie sprawdziłem. W Klang und Ton też jest wersja 4 Ohmowa a więc nic z tego nie będzie.

Oczywiście ma. 99,9% wzmacniaczy nie nadaje się do tego głośnika ale o dziwo nadają się do głośników kilka razy droższych i tylko twój wzmacniacz jest odpowiedni.

Jak byś miał pojęcie o budowie kolumn i o sprzęcie dobrej klasy to byś wiedział że nawet składając wzmacniacz + kolumny z tych najdroższych na świecie może to nie zagrać bo wzmacniacz dobiera się do kolumn albo kolumny do wzmacniacza . To ma razem grać i się zgrywać .

Szmaciane tweetery jak przykładowo Scany 9300 czy 9500 zagrają z większością wzmacniaczy bo upraszczają brzmienie maskując informacje a przy tym stają się zjadliwe z wieloma wzmacniaczami .

Moze kiedyś do tego dojdziesz .

Tyle ludzi ci już pisało na forum że to jest taki sobie głośnik a ty dalej swoje.

Bo to jest taki sobie , bardzo tani i bardzo fajny głośnik . Nikt nie pisał o najlepszych tweeterach .

A że uważam go za lepszy od kilku Scanów to moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać .

Nie musi i cenię inne zdanie choćby Kolegi Sebryl skoro słuchał go na bdb sprzęcie i mu się nie podobał ( już nawet nie wnikam w jakich kolumnach i o doborze całości ) a nie LITOŚCI NADzie za 300zł :)))

No cóż mam ten głośnik.

ha ha ha ...

Z NADem 3020 :)

Ups z innymi NADami też . No , powiało Haj Łendem ...

Jeśli chodzi o projekty w Klang&Ton to znalazłem jeden na illuminatorze 4omowym i berylowym scanie projekt o nazwie "NADA".

Musisz coś zrozumieć co jeszcze do Ciebie nie dotarło .

NIE MA darmowego DOBREGO projektu na takich głośnikach .

A zszycie tego wszystkiego z odpowiednio zaprojektowaną obudową jest NAJWAŻNIEJSZE . I mało kto to potrafi zrobić . Gdyby było inaczej prawie nikt by nie kupował gotowych kolumn a sklecał swoje za ułamek ceny .

Więc zamień midwooofery , leć do sklepu po dobry trunek i udaj się do Twonka zanim się rozmyśli :)

To będą Twoje najlepiej wydane pieniądze na kolumny DIY .

Audax ma najlepszy stosunek cena/jakość i zupełnie nie gra jak typowy metal, fajnie się zgrywa illuminatorem . (mam z 12mu )

Walka beryl vs Audax 1:1 u mnie już nie długo zawodnicy są czekają w szatni ;)

twonku walnął byś projekt na forum .

Niektórzy strzegą zwrotnic jak by to cnota córki była co najmniej ;)

Mógł bym nawet zupełnie bezinteresownie koledze taki zestaw zrobić .

Warunek - cały projekt idzie na forum .

Tylko na obecną chwilę nie wiem kiedy mógł to zrobić :(

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Może w przerwie na czytanie bezsensownych postów nie na temat pewnego wyznawcy płaszczaków znajdziesz czas na przejrzenie czegoś od Troelsa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pewnie uznany z góry za kiepski, bo za darmo, ale trzeba poczytać. Rysiek.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli chodzi o projekty w Klang&Ton to znalazłem jeden na illuminatorze 4omowym i berylowym scanie projekt o nazwie "NADA".

O tym pisałem. W sumie łatwo byłoby przerobić na wersję z głośnikiem 8 Ohm ale wersja 4 Ohm ma trochę inne parametry TS.

Zastanowiłbym się nad propozycją Ravena. Dużo ludzi chwaliło tego Audaxa.

Niektórzy strzegą zwrotnic jak by to cnota córki była co najmniej ;)

A dziwisz się .

Na przykładzie innych projektów widać że tym co by coś mogli i chcieli to się odechciało angażować .

Zawsze znajdzie się jakaś ... co człowieka zagotuje .

Ostatni przykład - Harpia DIY .

pewnie uznany z góry za kiepski, bo za darmo, ale trzeba poczytać. Rysiek.

Ta , i od poczytania stanie się jasność i kolumny zagrają :)

Troels ma dobre projekty i tylko mniej lub bardziej dobre a do kolumn / projektu od Twonka im daleko .

SS Szpilka, beryl albo dynaudio Esotar. Reszte sobie odpusc bo nie warto nic gorszego dawac przy tym illuminatorze.

I nie kopiuj nic od zapha ani troelsa bo sie zalamiesz pozniej ;)

A dziwisz się .

Na przykładzie innych projektów widać że tym co by coś mogli i chcieli to się odechciało angażować .

Ostatni przykład - Harpia DIY .

Ta , i od poczytania stanie się jasność i kolumny zagrają :)

Troels ma dobre projekty i tylko mniej lub bardziej dobre a do kolumn / projektu od Twonka im daleko .

Ekspert od NADa i odróżniania identycznych plików się wypowiedział :)

:)

Dokładnie , minęło kilka godzin i ...

Ekspert od NADa i odróżniania identycznych plików się wypowiedział :)

A dziwisz się .

pharoh w zasadzie wyjaśnił autorowi wątku dogłębnie i trafnie co ma zrobić

Co tu dużo gadać illuminator to jedna z najlepszych jeżeli nie najlepsza osiemnasta i powinna grać z jednym z najlepszych jeżeli nie najlepszym głośnikiem wysokotonowym. Pytanie tylko który jest najlepszy. Pewnie to pytanie rozpętałoby nową wojenkę na Audiostereo.

:)

Dokładnie , minęło kilka godzin i ...

Ależ proszę. Najwięcej maja do powiedzenia osoby bez żadnego przygotowania technicznego, czyli "eksperci" od "tjuningu". Więc nie wiem co one "mogą"

Co tu dużo gadać illuminator to jedna z najlepszych jeżeli nie najlepsza osiemnasta i powinna grać z jednym z najlepszych jeżeli nie najlepszym głośnikiem wysokotonowym. Pytanie tylko który jest najlepszy. Pewnie to pytanie rozpętałoby nową wojenkę na Audiostereo.

pytanie najpierwsze - jaki kolega ma budżet na wysokotonowe ! bo te głośniki sporo kosztują, a esotara to jeszcze trzeba znaleźć !

Pytanie tylko który jest najlepszy.

Ponoć beryl Scana jest bardzo , bardzo dobry .

pytanie najpierwsze - jaki kolega ma budżet na wysokotonowe ! bo te głośniki sporo kosztują, a esotara to jeszcze trzeba znaleźć !

Cena i dostępność to jedno a najważniejsze - kto to profesjonalnie zszyje ?

Z chęcią sam bym się przyłączył do jakiegoś projektu 3 way na takich topowych głośnikach ale żeby na basie było coś minimum 30cm .

To dobre pytanie, berylowy scan raczej poza moim zasiegiem choć to bardzo kusząca propozycja i dobra!!!

Myślę o czymś co za rozsądne pieniądze dobrze się zgra razem z illuminatorem, oczywiście jestem świadom tego ze bardzo wiele zależeć będzie od samej zwrotnicy.

Cena i dostępność to jedno a najważniejsze - kto to profesjonalnie zszyje ?

To że ty tego nie potrafisz nie znaczy że nikt na forum nie potrafi. Raven zaoferował pomoc.

Myślę o czymś co za rozsądne pieniądze dobrze się zgra razem z illuminatorem,

Jeżeli chcesz metalową kopułkę to zastanów się nad tym Audaxem. Kosztuje około 400 zł.

Jeżeli tekstylna kopułka to albo szpilka illuminator albo 6600.

Wcześniej warto posłuchać bo każdy gra inaczej i nie wiadomo czy wpasuje się w gusta.

To że ty tego nie potrafisz nie znaczy że nikt na forum nie potrafi.

Nie podjąłbym się tego . Fakt i nie kryję się z tym .

Fakt jest też taki że ty i masa innych osób wypowiadających się w tego typu tematach nie potrafi tego profesjonalnie zrobić .

Ravena nie znam . Poza nim na forum są tylko 2 osoby którym bym w tej sprawie zaufał .

Kolumny Twonka powstawały z poprawkami lata ( z odsłuchami z bdb sprzętem i korektami ) a nie na kalkulatorze w jedno popołudnie . I o takim profesjonalizmie piszę .

Ukryta Zawartość

tylko 4om ...

i średnio mi się ten projekt podoba tak patrząc na samą zwrotę .

664000 jest dobry ale audax zmienia optykę ...

A dziwisz się .

Każdy ma swoje zdanie a na krytykę trzeba być przygotowanym i brać na klatę .

Bezsensowne marudzenie natomiast zlać .

Pytanie tylko który jest najlepszy. Pewnie to pytanie rozpętałoby nową wojenkę na Audiostereo.

Zadania są podzielone .

Kilka zasłyszanych opinii :

"szpilka' - gra ostro

dynie i morele - zamulacze (to moja opinia :P )

a beryl to się nadaje do grania marszy pogrzebowych jedynie

seas alu cyka i jest za tani .

eton magnezowy nadaj się jedynie do odtwarzania dzwonów .

Jak widać ciężko jest ...

Nawet jak kolega weźmie "sprawdzony projekt " to i tak może mu nie spasować . samo strojenia albo kopułka .

Więc i tak w każdym wypadku ryzyko jest takie samo .

Kolumny Twonka powstawały z poprawkami lata ( z odsłuchami z bdb sprzętem i korektami ) a nie na kalkulatorze w jedno popołudnie . I o takim profesjonalizmie piszę .

Tyle czau to mogę jedynie swoje kolumny maglować .

W praktyce 3 tygodnie i da się przerobić większość sensownych rozwiązań .

Szybciej jak znam już głośniki .

Potem zostaje kosmetyka i kwestia gustu - zwykle najistotniejsze właśnie kwestie .

No i tutaj im więcej czasu tym lepiej ... ale nie koniecznie .

Nie ma czegoś takiego jak finalna zwrotnica .

Zawsze da się coś zamienić, coś zrobić inaczej .

Jak ktoś chce być wypełni zadowolony to jedyne co zostaje to :

System pomiarowy i odrobienie lekcji samemu .

Placem bo fajna zabawa .

Ale wciąga , nie jest tania ale tańsza niż przerzucanie firmowych klocków i daje więcej frajdy .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Jak ktoś chce być wypełni zadowolony to jedyne co zostaje to :

Zrobiłem inaczej .

Świadomie kupiłem Kefy R900 i zrobiłem w nich w miarę bezkompromisową modyfikacje - około 3600zł za części .

Jakiś czas temu pytałem sie o zrobienie dla mnie takiego bezkompromisowego projektu tak za 15-20 000zł.

Nie za darmo , chciałem zapłacić . 1000 ? 2000zł ?

Tyle że każdy z oczywistych względów chciał głośniki , komplet części i obudowy . Nikt mi nie zagwarantował że taki projekt zagra dużo lepiej niż to co za te pieniądze bym kupił w sklepie . Więc randka w ciemno z możliwością utopienia sporej kasy .

Nasz forumowy stolarz też mnie i nie tylko mnie porządnie zawiódł na " bezkompromisowych " obudowach .

Dlatego kupiłem gotowce i je przerobiłem .

Dlatego też jak ktoś pyta a kolumny DIY to polecam tylko sprawdzone i pewne projekty .

>muda44

Weź, nie przesadzaj. Człowiek sobie dłubie we własnych kolumnach, bo od czasu do czasu chce coś dopracować, albo zmienił mu się gust (każdy z nas jakoś się przecież rozwija muzycznie), albo pomieszczenie, albo np. ma nowy wzmacniacz. Ale na dostrojenie żadnych kolumn nie potrzeba aż lat... ;-) I zgadzam się z ravenem, że finalna zwrotnica nie istnieje. ;-)

>raven1985

"Szpilka" gra ostro w wersji Revelator. Illuminator nie ma tej ostrości, za to "powietrza" daje tyle samo. :)

Moim zdaniem największy problem to dobranie głośników pasujących do siebie charakterem. Jeżeli głośniki pasują to zwrotnica to pół godziny roboty. Nie ma też co maltretować zwrotnicy jak od pierwszego podejścia słychać że te dwa głośniki ze sobą nie zagrają. Znęcanie się nad zwrotnicą będzie służyło jedynie ukryciu faktu że te oba głośniki się po prostu nie lubią. Takie postępowanie nie prowadzi do dobrego dźwięku. Jedyne co można uzyskać to akceptowalny kompromis.

Nie można też spisywać głośników na stratę tylko że zagrał źle w jakiejś konfiguracji. Z innym głośnikiem może być całkowicie inaczej.

Weź, nie przesadzaj. Człowiek sobie dłubie we własnych kolumnach, bo od czasu do czasu chce coś dopracować

I właśnie o te dopracowanie chodzi ;)

O tą wersję finalną .

Nie chodzi też o lata w sensie kombinowania non stop ale ta właśnie wersja finalna jest efektem tych lat :)

Dostrojenie zwrotnicy wcale nie jest takie proste !

Poza tym są głośniki które po prostu "łatwiej" zestroić.

A np. wspomniana szpilka Revelatora jest wyjątkowo trudnym głośnikiem w aplikacji - ale jak się uda to cud miód malina i orzeszki - detaliczność, powietrze i wybrzmienia najwyższej próby bez najmniejszych śladów ostrości. Ale jak się nie dopracuje zwrotki z tym głośnikiem i nie daj Boze zastosuje średniej klasy elektronikę to jest lipa.

Na pewno łatwiejszymi tweeter'eami Scana są Illumniatory ( obiektywnie świetne) - ale wg mnie są jakościowo gorsze od dobrze zestrojonego Revelatora R2904.

Czy ktoś z was aplikował Illuminatora z kopułka SB Acoustics TW29R Satori.

Bądź wykorzystał w swojej konstrukcji ten głośnik, jakieś opinie na jego temat?

Trudności w aplikacji, brzmienia?

Miałem SB29RDC i łączyłem z piętnastką Revelatora. Bardzo łagodnie brzmiący głośnik i bardzo czyste brzmienie i do tego przejrzysty. Jedynie do czego można by się przyczepić to autentyczność blach w perkusji. Nie brzmiały wystarczająco metalowo w porównaniu do metalowych kopułek. Miałem go równocześnie z Seasem 27tbfcg, Vifą XT25, SS 9700 i Vifą z tytanową kopułką o średnicy 25mm, nie pamiętam już oznaczenia i zaryzykowałbym stwierdzenia że jest to najlepszy głośnik z tych wszystkich ale z blachami lepiej radzi sobie Vifa XT25, i przede wszystkim Seas który jest w tym najlepszy.

Mimo to wybrałbym z tych wszystkich SB Acoustics. Ale nie wiem jak zgra się z Illuminatorem. Do Revelatora pasował. Próbowałem go również z SS18W8545 i tu był trochę za łagodny do głośnika z charakterem jakim jest ten SS. Owszem brzmiało to bardzo czysto i przejrzyście ale wtedy dynamiczny i dosyć twardy bas odstawał trochę charakterem od łagodnej reszty.

Do tego 18w8545 sprawdził sie Wavecore TW030WA10. Bardzo dobry głośnik. Podobno w wersji wa9(4 Ohm) i wa10(8 Ohm) Wavecore zmienił dostawcę kopułek. Do tych dwóch modeli kopułki robi Dr. Kurt Müller który to robi kopułki również do Scan Speaka. Bodobno są w tym najlepsi.

Ukryta Zawartość

Muszę powiedzieć że trochę mnie ten głośnik zaskoczył brzmieniem. Wyjątkowo detaliczny i czysto brzmiący głośnik.

No i jakbym go nie widział to nigdy bym nie zgadł że gra tak duża kopułka.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z was aplikował Illuminatora z kopułka SB Acoustics TW29R Satori.

Bądź wykorzystał w swojej konstrukcji ten głośnik, jakieś opinie na jego temat?

Trudności w aplikacji, brzmienia?

Kupiłeś okazyjnie hi-endowy głośnik i musisz się raczej pogodzić, że to początek wydatków. Chcesz, żeby było dobrze to kup szpilę illuminatora. Blachy brzmią jak powinny a przy tym "powietrze" jest jak z jedwabiu.

Trudnością jest to, że masz woofer 8-ohm. Może skontaktuj się z KonradRak z forum i zapytaj ile by chciał za projekt swojej zwrotnicy. Zrobił kiedyś monitor na tym głośniku i szpilce. Jak zachowasz kształt frontu to powinno być ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłeś okazyjnie hi-endowy głośnik i musisz się raczej pogodzić, że to początek wydatków. Chcesz, żeby było dobrze to kup szpilę illuminatora.

Myślę że to jest właściwy kierunek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.