Skocz do zawartości
IGNORED

DAC czy odtwarzacz strumieniowy?

Rafał29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się czym zastąpić swoje cd. Obecnie Yamaha cdx497. Jakiś czas temu byłem zdecydowany kupić DACa , trochę przeszkadzał mi ostry dźwięk. CD trafiło jednak do modyfikacji i w sumie niewielkim kosztem udało się ułożyć dźwięk, na chwilę obecną nie jest źle. Męczy mniej jednak przybywająca ilość płyt cd i zastanawiam się na co można by się przestawić. Moje oczekiwania nie są wielkie- chciałbym odtwarzać muzykę flac z dysku, po prostu. Najlepiej bez podłączania komputera itp. Niczego więcej nie potrzebuje. Mój zestaw to kolumny DIY 3 way ( Seas, Morele) + AA map306. Odtwarzacz miałby się mieścić w klasie sprzętu:) Niby jest trochę tego, ale mają dużo funkcji które nie będą mi potrzebne, a z brzmieniem podobno różnie....Oczywiście fajnie by było, żeby grał lepiej niż moje cd po modyfikacjach.

Jest jeszcze pomysł na DACa, pewnie poprawił by brzmienie CD, natomiast rozumiem, że nie puszczę przez niego muzyki bezpośrednio z dysku? ( muszę podłączyć laptopa np?). Mam jeszcze spięty odtwarzacz multimedialny Dune z amplitunerem. Próbowałem podpiąć go bezpośrednio pod wzmacniacz ale grało to słabo ( totalna kastracja dźwięku). Poza tym puszczanie przez odtwarzacz wymaga włączenia tv ( przynajmniej do wybrania ścieżki).

Jest jeszcze JAG BAS ( podobno fajnie gra) ale tutaj też trzeba odtwarzać muzykę z laptopa.

Co myślicie, lepszy DAC i podpięty laptop (męczące dla mnie zestawienie - włączony laptop, zasilacz do niego, kabel przez pół pokoju) czy strumieniowiec z podpiętym dyskiem? Macie jakieś sugestie?

Pozdrawiam

Rafał

https://www.audiostereo.pl/topic/116672-dac-czy-odtwarzacz-strumieniowy/

Pytanie jest zle postawione. Obie konfiguracje mogą dać satysfakcjonujący dźwięk. Strumienowiec jednak zazwyczaj nie będzie miał super dacka wewnętrznego, jeśli w ogóle, więc (zależnie od budżetu) DACka i tak trzeby by dołożyć. Stąd wyszedłbym od budżetu i kryteriów pozadźwiękowych czyli wygody.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Rafale,

oczywiście najlepszym dla Ciebie wyjściem byłby zakup dobrego odtwarzacza strumieniowego, jednak podobnej klasy brzmienie uzyskasz z przetwornika za powiedzmy połowę ceny.

Z Twojego opisu konfiguracji wynika, że szukasz dobrego źródła, które zagra jednak przynajmniej trochę lepiej, niż Twój CD, tak więc wybór odtwarzaczy za 1-2 tys. zł. nie wchodzi w rachubę. Najtańszym rozwiązaniem będzie Cambridge Audio Stream Magic 6, Marantz NA8005. To urządzenia, które powinny Cię w pełni usatysfakcjonować.

Rafale, ja miałbym jednak dla Ciebie inny pomysł - skup się na wybraniu możliwie najlepszego przetwornika cyfrowo/analogowego, takiego który będzie oferował wyraźnie lepszą jakość dźwięku niż Twój CD. Przetwornik ten pozwoli Ci na wykorzystanie dowolnego cyfrowego źródła dźwięku, uzyskując bardzo dobrą jakość (jakość będzie przede wszystkim zależała od przetwornika). W takim przypadku możesz oczywiście wykorzystać komputer, odtwarzacz Dune (wbudowane w Dune przetworniki są kiepskie, jednak wyprowadzając sygnał cyfrowo do zewnętrznego przetwornika, możesz uzyskać bardzo dobrą jakość dźwięku) lub inne źródła. W przyszłości, jeśli będziesz się chciał uniezależnić od komputera, Duna, dokupisz sobie dowolny, funkcjonalny odtwarzacz, nie zwracając uwagi na jakość dźwięku (musi mieć tylko wyjście cyfrowe). Może wtedy np. skusisz się na serwer Cocktail Audio X12 (http://www.cocktailaudio.co.uk/x12.shtml) który będzie dostępny w lutym lub Sonos ZP90 lub Heos Link.

Wspomniałeś, że przeszkadzał Ci ostry dźwięk z przetwornika - jest wiele modeli, które grają równo, pełnym dźwiękiem bez wyostrzeń. Jest to np. Myryad Z20, Rega DAC-R czy kilka modeli Audio-gd.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą. U nas masz także możliwość wypożyczenia urządzenia i przetestowania we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.