Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza

JADAR62

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was ponownie.

Wzmacniacz jaki miałem (Musical Fidelity M6i500) grał ładnie, ale nie podobał mi się z wyglądu. Zatęskniłem za wyglądem mojego starego Technicsa z pięknymi analogowymi wskaźnikami wychyłowymi. Zacząłem przeglądać ofertę rynku.

Natrafiłem na dwa wzmacniacze, które przykuły moją uwagę.

Są to :

McIntosh MA7900 oraz Advance Acoustic MAP-800 II.

Wzmacniacz wg moich wymagań powinien mieć wbudowany equalizer, możliwość podłączenia do Home Theater, sterowanie pilotem (także st-by) i oczywiście wskaźniki wychyłowe. Mają służyć do napędu Focali Electra 1027BE.

Sądząc po cenie nowych są to wzmacniacze z dwóch różnych półek. Czy faktycznie należy brać to pod uwagę, aby cieszyć się dźwiękiem i wyglądem? Cena nie jest przeszkodą.

Mile widziane kolegów podpowiedzi i uwagi

Wybrany wzmacniacz chętnie zakupię nawet używany, ale tylko w stanie audiofilskim.

https://www.audiostereo.pl/topic/116778-wymiana-wzmacniacza/

Dobre wieści, że co to dobrze gra. Powiedz, czy można podłączyć do Home Theater i sterować głośnością z innego amplitunera. Jaki MAP-800 ma equalizer? Czy wiesz może kiedy ukazał się MAP-800 II?

wzmacniacz posiada wejścia pre out i amp in. MAP 800 nie ma możliwości korekcji barwy dźwięku. Z tego co pamiętam pod koniec 2009.

ciężko jest kupić z rynku wtórnego MAP 800, ja swojego ściągałem z zagranicy....

Instrukcja do MAP-800 i MAP-800II w necie nie jest dostępna nawet na stronie producenta stąd moje pytania. Ponoć 800 II ma możliwość korekty, ale tylko bass i treble. Ciekawe czy ma sterowanie głośnością z Home Theater.

II też na pewno nie ma korekcji barwy

800 a 800II różni się praktycznie tym, że dodali wejście na słuchawki i możliwość wyłączenia podświetlenia wskaźników

słabo szukasz kolego tej instrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki, ale tą stronę znalazłem. Ściągnąć nie da rady, a nawet przeglądanie od ósmej strony nie daje pełnego obrazu, a szczegóły są niewidoczne. Ale jeżeli nie ma korektora te ten wzmacniacz nie jest tym czego szukam. Pozostaje chyba tylko McIntosh MA7900.

Chyba, że Advance Acoustic z najnowsze serii.

Ukryta Zawartość

ale też nie ma do tego instrukcji, anie za wiele informacji.

Ukryta Zawartość

Witam forumowiczów po wielu latach postanowiłem wymienić swój wzmacniacz sony f335r na coś lepszego posiadam monitory avance omega 520 pokój ok. 25m2 słucham zróżnicowanej muzyki a do zmiany pchnęło mnie to że kupiłem gramofon technics sl 1900 więc dobrze by było by miał też dobry przedwzmacniacz dziękuję z góry

Jeżeli masz budżet na McIntosh MA7900 to kupuj, lecz przed zakupem zawsze polecam odsłuch. Mój MAP-800 nie potrzebuje żadnych korekcji dźwięku, tym bardziej ja jestem zwolennikiem naturalnej barwy - niepodkręconej.

regulacja barwy jest w niższych modelach Acoustic np. MAX-450

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

instrukcja:

Ukryta Zawartość

jest akurat dostępny na allegro - używka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domel

Widać miałem wczoraj jakiś problem z kompem, ale po restarcie dało się ściągnąć manuale Advance Acoustic.

Poważnie biorę pod uwagę:

1. Advance Acoustic X-Preamp + dwie końcówki X-A220

lub

2. Advance Acoustic X-i 1000

I tu znowu mam problem.

Wybór 1 - dlaczego jest dużo droższy i do tego ma gorsze możliwości i parametry.

Wybór 2 - 2 pary głośników, lepsze parametry + to co ten powyżej

Gość

(Konto usunięte)

Tak z ciekawości - po co komu zniekształcacz dźwięku ?

Tak samo mozna zadać pytanie: gdzie w naturze występuje sub i infrasoniczny bas? A duża część "melomanów" uwielbia takie granie...zazdroszczę im, że przy takim słuchaniu słyszą resztę pasma...ja niestety nie...hmm

Sub nie zniekształca dźwięku tylko przenosi jego najniższe składowe tam gdzie kolumny główne nie są w stanie tego zrobić. On więc tylko uzupełnia pasmo.

Nie znam nikogo kto by słuchał dźwięków spoza zakresu słyszalności. Znam za to wiele osób które w ogóle nie wiedzą co to jest bas.

Trzeba wziąć pod uwagę, że sprzęt grający kupują i słuchają nie tylko ludzie z absolutnym słuchem muzycznym. Podobnie jak obraz widziany tak i dźwięk słyszany przez różne osoby jest odbierany w różny sposób. To trochę jak z pięknem. Jego różnorodność pozwala na taki dobór, aby nie męczył uszu, a je cieszył każdego słuchacza. Proszę też wziąć pod uwagę, że nie każdy musi być ekspertem w każdej dziedzinie. Macie wiedzę z tematu audia to się niż podzielcie, ale nie wyśmiewajcie. Trafiając na forum innej dziedziny, może się okazać, że to wy potrzebujecie więcej pomocy niż jej dacie.

Gość

(Konto usunięte)

Chodziło mi o subsoniczny bas...sub jak najbardziej, dobrze zastosowany robi dobrą robotę...

Bez urazy...tu nie chodzi o wyśmiewanie się...źle mnie zrozumiałeś...ja naprawdę nie moge słuchać muzyki z dużą ilością niskich tonów bo to mnie ogłusza...

Pozdrawiam

Domel

Widać miałem wczoraj jakiś problem z kompem, ale po restarcie dało się ściągnąć manuale Advance Acoustic.

Poważnie biorę pod uwagę:

1. Advance Acoustic X-Preamp + dwie końcówki X-A220

lub

2. Advance Acoustic X-i 1000

I tu znowu mam problem.

Wybór 1 - dlaczego jest dużo droższy i do tego ma gorsze możliwości i parametry.

Wybór 2 - 2 pary głośników, lepsze parametry + to co ten powyżej

Niestety nic nie wiem o tych wzmacniaczach, ponieważ ich nie słyszałem... Zalecam odsłuch

• 3 tygodnie później...

No to już jest ustalone. Advance Acoustic X-A220 odpada. Zaczynam polowanie na McIntosh MA7900 jako napęd do stereo i potem dokupię DENON-AVR5200 jako kino domowe z sygnałem do MC na głośniki główne.

Bez urazy...tu nie chodzi o wyśmiewanie się...źle mnie zrozumiałeś...ja naprawdę nie moge słuchać muzyki z dużą ilością niskich tonów bo to mnie ogłusza...

Pozdrawiam

Mam podobnie, jak bylem mlodszy to mnie to bawilo jak zatykalo uszy, ale teraz nie widze w tym juz frajdy, ale dla zaspokojenia ego fajnie miec sprzet ktory potrafi odtworzyc tak niskie rejestry bez wiekszego spadku dB

Nie jestem ani muzykiem, ani nie mam słuchu muzycznego. Opieram się na opinii tych co mają pojęcie. Po prostu chcę mieć coś co dobrze (albo lepiej niż dobrze) gra, aby być mieć przekonanie, że to co słyszę jest dobre.

Faktem jest, że słuchając dziś na dobrym sprzęcie muzyki sprzed 30 lat odkrywam całą masę nowych, pełniejszych dźwięków. I chyba o to chodzi - cieszyć się i ekscytować czymś co jest niewidzialne dla innych.

Nie jestem ani muzykiem, ani nie mam słuchu muzycznego. Opieram się na opinii tych co mają pojęcie.

To zacznij sie opierac na wlasnych uszach. To ma byc sprzet dla ciebie czy dla innych?

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Nie jestem ani muzykiem, ani nie mam słuchu muzycznego. Opieram się na opinii tych co mają pojęcie. Po prostu chcę mieć coś co dobrze (albo lepiej niż dobrze) gra, aby być mieć przekonanie, że to co słyszę jest dobre.

Faktem jest, że słuchając dziś na dobrym sprzęcie muzyki sprzed 30 lat odkrywam całą masę nowych, pełniejszych dźwięków. I chyba o to chodzi - cieszyć się i ekscytować czymś co jest niewidzialne dla innych.

No bardzo pięknie...tak jak napisał Rafał...to ma być sprzęt dla Ciebie...forum jest bardzo opiniotwórcze, ale co z tego, skoro te opinie są bardzo skrajne...w zależności od gustu...i poszczególnych zestawień klocków...

Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach dobrego dźwięku...

Pierwsza myśl - dobry troll nie jest zły. Człowiek kupuje nowy wzmacniacz, bo by się chciał wpatrywać we wskaźniki wychyłowe.

Ale traktując temat poważnie, należałoby zauważyć kilka rzeczy. Po pierwsze, nikt nie wspomniał o Accuphase, a ci przecież ładują wskaźniki wychyłowe do wielu modeli. Dostępne są i nowe i kupa używanych w Niemczech bo z jakiegoś powodu ta firma jest tam popularna. Integry Accuphase na pewno miały system dodawania zniekształceń typu Loudness oraz jakiś equalizer.

Po drugie, jeśli komuś nie odpowiada Accuphase, to jest Luxman.

Po trzecie, jest (przynajmniej kiedyś była) cała masa Chinoli, mniej lub bardziej podobnych do tego Advance Acoustics (jeśli kasa nie gra roli, to Chińczyk wygraweruje na OEMie nawet imię żony nabywcy).

Po czwarte - najfajniejsze wskaźniki wychyłowe są w końcówkach mocy - patrz Accuphase, ale również końcówki wspomnianego tu McIntosha.

Po piąte, jeśli ten wzmacniacz ma być wrzucony w tor za amplitunerem kina domowego, to i tak będą słyszalne przedwzmacniacz z amplitunera i końcówka ze wzmacniacza stereo. W związku z tym wszelkie zniekształcacze dźwięku będą działały w amplitunerze i potrzeba będzie tylko końcówki na dwa kanały. Ze wskaźnikami.

Czyli wychodzi na to, że szukasz końcówki Accuphase. Na przykład czegoś w rodzaju A-35. Mam nadzieję, że pomogłem.

ja naprawdę nie moge słuchać muzyki z dużą ilością niskich tonów bo to mnie ogłusza...

Prawdopodobnie dlatego, że nigdy nie słyszałeś niskich tonóww dobrej jakości. Wnioskuję tak po Twoim wpise z innego wątku, gdzie napisałeś, że 'akustyka może zepsuć muzykę'. To wiele wyjaśnia. To nie złośliwość, ale skoro Cię niskie tony ogłuszają, to prawdopodobnie w Twoim pomieszczeniu masz totalnie skopaną akustykę i bas Ci po prostu dudni. Nie wyobrażam sobie słuchania muzyki bez odtwarzania pełnego czystego zakresu.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość

(Konto usunięte)

Prawdopodobnie dlatego, że nigdy nie słyszałeś niskich tonóww dobrej jakości. Wnioskuję tak po Twoim wpise z innego wątku, gdzie napisałeś, że 'akustyka może zepsuć muzykę'. To wiele wyjaśnia. To nie złośliwość, ale skoro Cię niskie tony ogłuszają, to prawdopodobnie w Twoim pomieszczeniu masz totalnie skopaną akustykę i bas Ci po prostu dudni. Nie wyobrażam sobie słuchania muzyki bez odtwarzania pełnego czystego zakresu.

Źle mnie zrozumiałeś...u mnie jest oki...chodzi mi o melomanów, którzy słuchają takiego poziomu niskich częstotliwości, że aż uszy zatyka...ja tak nie lubię...mnie drażni nawet najmniejsze wzbudzenie basu...wolę jak jest go za mało niż za dużo...ma być szybki, bardzo dokładny i schodzić nisko...ale w granicach rozsądku...oczywiście jak jest odpowiednio nagrany, a nie na siłę wywoływany do tablicy przez bassreflex...

Pozdrawiam

"Czyli wychodzi na to, że szukasz końcówki Accuphase. Na przykład czegoś w rodzaju A-35. Mam nadzieję, że pomogłem."

Czy Accuphase robi tylko srebrne wzmacniacze ze wskaźnikami?

To zacznij sie opierac na wlasnych uszach. To ma byc sprzet dla ciebie czy dla innych?

Dziwna uwaga. Ale może wyjaśnię jak ja to widzę. Czy jak idziesz do sklepu spożywczego po zakupy, to na czym opierasz swój wybór produktu którego nie znasz? Przecież masz smak, ale.... . No właśnie, musisz spróbować, aby wiedzieć. Albo posłuchać rady innych co już próbowali, a że mają smak podobny do twojego możesz im zaufać. Produkty audio dużo trudniej jest "kosztować" ,a czasem wręcz nie jest to możliwe. Ilu z was kupiło coś co gra, w ciemno? Czasami się podoba, czasami nie. Zależy jaki mamy punkt odniesienia. Więc chyba lepiej opierać się na słuchu innych dokonując wyboru. To samo można odnieść do wielu czynników życia codziennego - od oglądania filmu poleconego przez znajomych poprzez zakup samochodu bo w gazecie napisane zostało, że jest dobry. Więc ja chcę się oprzeć na znawcach tematu, a przynajmniej dzięki Wam poszerzyć moją wiedzę.

Jak na razie stanęło na McIntosh 7900 i takiego będę szukał używanego. W kilku salonach audio w Polsce potwierdzono mi, że będą dobrze brzmiały z focalami 1037 be. Niestety nigdzie nie można takiego zestawu odsłuchać. Więc pozostaje kupić i przekonać się na własne uszy jak to będzie.

Jak na razie stanęło na McIntosh 7900 i takiego będę szukał używanego. W kilku salonach audio w Polsce potwierdzono mi, że będą dobrze brzmiały z focalami 1037 be. Niestety nigdzie nie można takiego zestawu odsłuchać. Więc pozostaje kupić i przekonać się na własne uszy jak to będzie.

Aby kupić konkretny sprzęt tej klasy w Polsce trzeba czasami poczekać dwa-trzy lata (aby jakiś egzemplarz w ogóle pojawił się na rynku wtórnym) i lepiej dobrze ten rynek znać i śledzić. Te twoje analogie ze sklepami spożywczymi itd. tu się nie sprawdzą.

O wiele łatwiej byłoby, gdybyś rozszerzył spektrum poszukiwań albo na inne urządzenia (skoro i tak nie będziesz ich słuchał przed zakupem) albo co najmniej na inne kraje. Zwróć uwagę na www.audiomarkt.de i poszukaj tam sobie McIntoshy. Tylko nie daj się naciągnąć jakiemuś oszustowi, który "sprzedaje" tam MA7000 za 3200 EUR. Jak masz wydać powiedzmy 5000 EUR na MC452 to musisz pojechać po niego do Niemiec sam albo wysłać umyślnego (chyba że sprzedaje istniejący od lat stacjonarny sklep, a Ty nie boisz się powierzyć transportu kurierowi).

Cenne uwagi.

Sugerujesz rozszerzenie spektrum poszukiwań na inne urządzenia - jakie masz na myśli ?

Szukam tutaj

Ukryta Zawartość

i sam jeżdżę po Europie po sprzęt. Kurierom, ani przelewom nie wierzę.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Czy faktycznie należy brać to pod uwagę, aby cieszyć się dźwiękiem i wyglądem? Cena nie jest przeszkodą.

Mile widziane kolegów podpowiedzi i uwagi

Wybrany wzmacniacz chętnie zakupię nawet używany, ale tylko w stanie audiofilskim.

jak cena nie jest przeszkodą to rzuć okiem na accuphase lub luxman, jak dobrze pamietam mają wychyłowe wskaźnieki. Jest jeszcze niemiecki restek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.