Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w doborze kolumn

Woj255

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na tym forum, mam na imię Wojciech. Mam prośbę o pomoc w doborze kolumn. Pokój 4 na 5m, wzmacniacz NAD 355 BEE, CD na razie Yamaha CDX 396 ale będzie pewnie jakiś NAD. Kolumny głośnikowe stare Altusy 110. Słucham Floydów, U2, Queen, Thin Lizzy ale czasami także np. Bajora, M Jakubowicz. Chciałbym jakieś kolumny podłogowe do 2500 PLN. Wiadomo że najlepiej umówić się na odsłuch ale chciał bym wiedzieć dokładniej w czym mogę wybierać.

https://www.audiostereo.pl/topic/116783-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-doborze-kolumn/

Albo coś z nowych np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo z chodzonych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do rocka i pod NAD świetnie się sprawdzą Paradigm Monitor 7 v.7 lub jeżeli ktoś lubi naprawdę mocny wykop to większe 9 v.7. Dla mnie lepiej grają niż Klipsch RF. Co do Twoich wyborów, to trochę tu panuje zamiesznie np. Klipsch R28 to ogromna kolumna na sporo większy metraż, coś w stylu Klipsch RF 82 lub Klipsch F3. Dodatkowo cena 2k, to jest za sztukę a nie komplet. Z serii RF to 52 lub 62. Dali Zensor 7 - spokojniejsze granie od Paradigm czy Klipsch, ale również może się podobać. Kolumny które można dłużej słuchać bez zmęczenia. Czy do rocka?, to już kwestia gustu ale uważam że pierwsze dwie marki lepiej zagrają jesli chodzi o dynamikę czy bas. Zalecam odsłuchać i możliwe że mniejsze Zensor 5 by też wystarczyły. Masz taki metraż, że można wpasować i mniejsze i większe, w zalezności jaka akustyka w pomieszczeniu. Analogicznie jak w przypadku powyższych kolumn cena prawie 1900zł to cena za sztukę. Klipsch F1 ( teraz model F10) lub F20 trochę gorzej wypadną niż seria RF, ale też możliwe że się spodobają. Po prostu są klosowo ciut niżej, co w dźwięku tez da się wychwycić. Magnat Quantum 677 nie sluchalem, ale wydają się być trochę za duże do tego pomieszczenia. 2 x 17cm przetworniki niskotonowe i 1 x 17cm średniotonowy, możliwe że kolumny te nie będą miały gdzie rozwinąć skrzydeł. Zobacz sobie mniejsze - 675. Diamondów nie sluchalem. Posłuchaj jeszcze coś z KEF C7, Taga Platinum F80/100. Może przypadną ci do gustu JBL Studio 270/280, chociaż mi osobiście ten charakter brzmienia nie pasuje. Ja mam Oli 30, więc możesz zobaczyc Melodika BL 30/40 ( te same kolumny, tylko pod inną marką), chociaż z NAD'em średnio wypadały. Teraz trzeba wybrać się do jakiegoś salonu i jak najwięcej przesłuchać:) Niestety, wielkość kolumn to trochę loteria bo nie wiesz pewnie jak z akustyką w Twoim pomieszczeniu? Jak już pisałem, znam takich co mają np. Oli 30 na 20mkw i spokojnie dają radę, a znam tez takich co wstawiali Oli 40 na 15mkw, bo lubią subwooferowe doznania.

Witaj,

z wymienionych przez Ciebie kolumn najlepszym wyborem jest Dali Zensor 7, jednak na listę dopisałbym na pewno Audio Academy Phoebe III (dobra dynamika, wybitne w swoim przedziale cenowym wypełnienie, środek, spójność) oraz także polską najnowszą konstrukcję Pylon Audio Sapphire 25.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Również mogę z czystym sumieniem polecić Zensor 7.

Porównywałem w salonie z Paradigm 9v.7 i analogicznym modelu Monitor Audio. Zensory przy złym ustawieniu - skierowane w stronę słuchacza i tak grały najszerzej (Dali sugeruje by ustawiać je równolegle do siebie, wtedy grają jeszcze szerzej). Dźwięk wydawał się w tych kolumnach najczystszy, szczególnie w wokalach, najszerszy, przyjemny, odpowiadał mi rodzaj basu. Na drugim miejscu postawiłbym MA, też byłem w stanie je kupić. Dźwięk z nich wydawał mi się bardzo podobny do Zensorów. Paradigmy jak tylko usłyszałęm, od razu skreśliłem. Przy płycie GusGus grały tak twardym basem, że ciężko mi było tego słuchać. Takie było moje odczucie i to silne, choć w necie nie spotkałem się z takimi opiniami na temat 9v.7.

Wzmacniacz, na którym słuchałem w salonie, to Marantz pm6005.

Zensory kupiłem w listopadzie, są podłączone do niskiego modelu ampli kina yamaha rx 430 rds. Początkowo grało to dość dobrze ale męczyło po czasie. Teraz jakby się przestrzenność poprawiła, jest jakby więcej góry, bas jest jakby szybszy. Grają tak w tym momencie, że po 5 h słuchania nie mam dość. Myślę, że z Twoim NADem, zagrałyby jescze lepiej. Jeśli miałbym je zmienić, to po prostu na coś droższego. W tej cenie to dobry wybór.

Niemniej jednak proponuję jeszcze odsłuchać AA Phobe III, ja nie miałem okazji.

Wszystko kwestia preferencji i doboru elektroniki. Ja jak w salonie odsluchiwalem NAD z Paradigm i Oli, to na tamtą chwilę bym wybrał Paradigm. Z inną elektroniką już odczucia mogą być zupełnie odmienne. Dlatego tak ważne jest dokonanie odsluchów przed kupnem.

Wszystko kwestia preferencji i doboru elektroniki. Ja jak w salonie odsluchiwalem NAD z Paradigm i Oli, to na tamtą chwilę bym wybrał Paradigm. Z inną elektroniką już odczucia mogą być zupełnie odmienne. Dlatego tak ważne jest dokonanie odsluchów przed kupnem.

Prawda, marantz z tego co się tu pisze ma krótki bas, zatem NAD z Paradigmami mógłby zagrać inaczej.

Nie napisałem jeszcze o akustyce i rozstawieniu kolumn i miejsca odsłuchowego. Siedziałem dość daleko od kolumn i nie były tak mocno rozstawione, jak mam w domu. Przy tym ustawieniu z Zensorów i MA bas było bardziej czuć niż słuchać ale jak się pochyliłem do przodu w obu zestawach był już fajny niski, miękki, głęboki i przyjemny. Przy Paradigmach się nie pochylałem ale w pozycji w którch Zensory i MA było czuć to 9v.7 właśnie grały bardzo wysokim dołem, twardy i męczącym.

Dość rozsądne pieniądze za dobre kolumny z designem i bi-wiringiem, można brać.

Przeskok z Altusów nie będzie tak bolesny, bo góra jest w nich czytelna...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Byłem dzisiaj w salonie Audio, niestety nie było możliwości skorzystania z odsłuchu (kolejka) Gość z salonu polecił mi Heco Music Style 500. Twierdzi że to bardzo dobry wybór.

Tego modelu akurat nie słuchałem, ale Heco od lat 80' zawsze trzymały pewien przyzwoity standard.

Tyle, że chyba poza budżetem, ale to Twoja decyzja; na pewno posłuchaj przed zakupem.

Nie podpalaj się - najpierw posłuchaj, choć z drugiej strony trudno o gorsze niż poprzedniczki;

zdaję sobie też sprawę, że przesiadka może być trudna.

Fakt, że Altusy kiedyś z dobrym skutkiem zmodernizowałem, ale dziś bym tego nie robił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.