Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Hi-End z drugiej ręki do 4000 zł

wojtas75

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ktoś raczej miał na myśli to , że w wielu wysokoskutecznych kolumnach stosuje się kilka głośników o większych średnicach .

Wtedy masa ich membram jest stosunkowo duża i dlatego wzmacniacz musi mieć wysoką wydajność prądowa .

Tak jest np. u Ciebie .

W przypadku tub lub głośników szerokopasmowych gdzie masa membramy wynosi kilka gram wzmacniacz może mieć naprawdę symboliczną moc kilku watów..

Nie wiem jak to jest w szerokopasmowych ale w tubach są tak samo przetworniki jak w innych kolumnach, też jest ich wiele i też są duże.

Za taką kwotę można dostać egzemplarze z najwcześniejszej produkcji. One będą grać słabiej niż późniejsze wersje. ASR jest wspaniałą integrą, przy czym dość problematyczną w ewentualnym serwisowaniu. W zasadzie serwisować trzeba u producenta, tak jest skonstruowany. Dźwiękowo jest to urządzenie wybitne, przy czym do ciepłych Dynaudio Krell może być jednak lepszym wyborem. Miałem ASR i miał lekkie zaokrąglenie na samym dole pasma, coś w rodzaju braku absolutnej kontroli. Z polipropylenem Dynek może mieć kłopot.

Niestety cos kosztem czegoś , puźniejsze modele i wyższe czyli HD emiterr2 to koszt od 8000-do 15000zl za używki . Ale w tej cenie może jedynie Musical Nu vista lub ATC STI, lub stare Sansui alphy, mogą się równać . ale również z początku produkcji. I jeszcze jedno są to wybitne urządzenia, jako nowe kosztowały po kilkadziesiąt tys zł. to w dzisiejszych czasach hi -end dla ubogich . Ale przynajmniej oryginalny i 100% uzasadniony.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie wiem jak to jest w szerokopasmowych ale w tubach są tak samo przetworniki jak w innych kolumnach, też jest ich wiele i też są duże.

Zależy w jakich tubach , w Avantgardach duże głośniki są napędzane z osobnego wzmacniacza.

A głośniki w samych tubach są malutkie;)

Duże są same tuby;)

To o czym piszesz ma odniesienie do wysokoskutecznych głośników takich jak np. JBL , i innych wykorzystujących duże papierowe głośniki w sekcji niskotonowej.

Tam masa membram dochodzi do pół kilograma...;)

Sama efektywność to w uproszczeniu zdolność do rozbujania membram głośników w porządanym zakresie pracy .

Niemniej liczy się też szybkość startu , tempo wygaszania sygnału .

To wtedy słychać czy wzmacniacz panuje na głośnikami ..

Inaczej ten sam wzmacniacz pracuje z głośnikami o masie membram kilkanaście gram a inaczej o masie kilkuset gram...

To tak w uproszczeniu...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tak czy inaczej nawet do Avantgardów producent oferuje i zaleca...tranzystory. Zapewne nie przypadkowo.

Tak zalecają swoje tranzystory..;)

A i tak prawie wszyscy właściciele AA napędzają je lampami..

Jakoś sobie nie wyobrażam zestawienia AA np. Levinsonami...;))

Za to ich tranzystor gra świetnie z ciepłym Spendorem...

Ale sam wiesz, że obecne Levinsony na impulsówkach to nie mają nic wspólnego z barwnym, soczystym graniem. Za to Accuphase czy Vitus może Avantgardy dobrze napędzić.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ale sam wiesz, że obecne Levinsony na impulsówkach to nie mają nic wspólnego z barwnym, soczystym graniem. Za to Accuphase czy Vitus może Avantgardy dobrze napędzić.

A klasowy wzmacniacz jak najbardziej , ale czy lepiej jak dobra lampa...?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Avantgarde moim zdaniem wyłącznie z lampą... Nie wyobrażam sobie ich z tranzystorami. Próby podłączania ich ciepłymi z definicji wzmacniaczami Accuphase były nieudane. Wszyscy słyszeliście na pewno to zestawienie podczas kilku kolejnych Audioshow.

Wzmacniacz kupiony jest to Krell Kav 400xi.Na razie gra z zastepczym cd-kiem i jest niezle.Dziękuję wszystkim za porady i poświecony czas.Pora rozglądać sie za odpowiednim zródłem ;)

Wzmacniacz kupiony

Dlaczego nie S300i - z pierwszego wpisu jeśli można zapytać?

sorry to był KAV 300I - pytanie anulowane :)

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Wzmacniacz kupiony jest to Krell Kav 400xi.Na razie gra z zastepczym cd-kiem i jest niezle.Dziękuję wszystkim za porady i poświecony czas.Pora rozglądać sie za odpowiednim zródłem ;)

Napisz coś więcej o Twoich wrażeniach.

Hmmm.Różnica na basie słyszalna . Kontrola na samym dole i rozciacniecie.Bas mniej ,,dudni'' i jest niezamowicie szybki i zwiewny.Przyspieszyło ogólnie wszystko.Scena zeszła poza głośniki ,a także sporo na boki.Zródła pozorne tez lepiej słychać.Jest dosyć jasno, ale nie ostro o co się troszkę bałem i co czym przestrzegali mnie co niektórzy koledzy. .Kabel ic jakaś miedz (srebrne Albedo Blue schowałem) ,głośnikowy to VDH D352 Hybrid.Zródło to CD Cambridge Audio azur 640C .Powoli szukam czegoś na XLR ach z gęstą ciepłą średnicą.Może to być DAC lub CD z drugiej ręki.Liczę na podpowiedzi bardziej znajacych te urządzenia.

Nigdy nie słyszałem dynek które nie mulą. Niemal na co dzień słucham C3 szwagra, C2 miałem ponad miesiąc, Specjale one ma kolega, audience 50 słuchałem często przez jakieś 7 lat. Słyszałem też inne(któreś focusy, C1, special 25, jakieś studyjne itd.). Można źle, lub poprawnie. W pewnych aspektach nieźle, ale całościowo nigdy wybitnie. Dla mnie to szkoda czasu i pieniędzy. Po to, żeby było w miarę nieźle, trzeba mocnego, a więc drogiego pieca. Mimo to, pierwsze z brzegu inne kolumny, będą szybsze i detaliczniejsze (poza górą). Esotar jest niezły, ale reszta spowalnia dźwięk. Dla mnie jest to nieakceptowalne. Patrz też na ograniczenia do 4 tysi, tutaj tak jak inni, nie widzę szans. Może audionet AMP1, za czwórkę może dałoby się go kupić, ale jeszcze trzeba pre, lub regulacji w źródle. To jedyne, co mi przychodzi do głowy. Znam ten wzmacniacz doskonale i łączyłem go z C3 kilka razy. Jest całkiem nieźle, choć nadal nie moje granie. Niedawno słuchaliśmy w "kujawskich" C3 z Krellemi Evo 400. Cenowo trzeba dołożyć jedno zero do tych czterech tysi, a nadal to nie to. Pytam się, jak nie Krell, to co? Może wzmacniacz Vittoria, tyle, że to jednostkowe produkty (o ile tak można mówić) i też Witek tego tanio nie odda.

Akurat sluchalem tych Dynaudio u wojtasa i jezeli one mula to nie wiem. Dla mnie sa nawet az nadto dynamiczne i szybkie. Pewnie pod nowym piecem jest jeszcze szybciej.

?👈

• Użytkownicy+

Akurat sluchalem tych Dynaudio u wojtasa i jezeli one mula to nie wiem. Dla mnie sa nawet az nadto dynamiczne i szybkie. Pewnie pod nowym piecem jest jeszcze szybciej.

Mówię głównie o mikrodynamice i detaliczności, wielobarwności dołu pasma (w zasadzie już od niższej średnicy).

• 4 miesiące później...

Nie rozumiem, dlaczego ludzie kupuja trudne kolumny, a pozniej szukanie coraz mocniejszych (czyt. drozszych) wzmcniaczy, kiedy mozna osiagnac lepsze rezultaty kupujac kolumny o wyzszej skutecznosci, o niewiele spadajacej impetancji, takie, ktore podpiete do takiego od 3,5 W wzmaka juz graja na odpowiednio wysokim poziomie. Po co sie meczyc psychicznie i ponosic dodatkowe - czesto powazne wydatki ? Chyba, ze to wynika z nieswiadomosci kupujacych...

Jak wyżej, nic dodać nic ująć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym temacie jeszcze warto byłoby dodać że tabliczki znamionowe o impedancji kolumn często nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, bo nie mówią o tym jak bardzo opada w nich krzywa impedancji, może być tak że w 8 omowych spada aż do 2 om nawet, dlatego w pomiarach patrzeć na rzeczywiste wykresy impedancji a tak samo pytać o to sprzedawców w sklepach, tj żeby kolumny miały niezbyt nisko opadającą krzywą impedancji i wysoką skuteczność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.