Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza

Didusieq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam w tym momencie kolumny Focal 716 zasilane wzmacniaczem NAD C326BEE. Niestety nie ma wejścia cyfrowego do podłączenia PC więc planuję zakup innej jednostki (tylko nowy). Nadmienię, że słuchane muzyki z PC jest dodatkiem i nie musi być podłączony do zewnętrznego DAC wysokiej jakości, a jedynie takiego we wzmacniaczu, stąd chęć upgrade'u. Chcę w ten sposób wyeliminować kartę dźwiękową wewnątrz PC, żeby w przyszłości móc podłączyć inne komputery (często zmieniam). :P

Wybrałem 3 integry:

NAD C356 BEE DAC

Rotel RA-12

Marantz PM7005

Brzmienie obecnego wzmaka mi odpowiada. Poza jazzem, bluesem i metalem słucham wszystkiego (klasyka, elektronika, pop, rock, new age). Najbardziej zależało by mi na połączeniu USB, ale jak będzie Coax to nic się nie stanie, stąd wybór powyższych jednostek w przedziale cenowym do 4k PLN. Jutro wybieram się "w teren" posłuchać tego i tamtego więc pewnie coś wybiorę, ale postanowiłem spytać obecną tutaj Brać, bo może są inne warte uwagi integry do posłuchania w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/116931-wyb%C3%B3r-wzmacniacza/

Nie rozumiem tego myślenia. Odpowiada ci wzmacniacz więc chcesz go wymienić. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zewnętrzny Dac ale tą możliwość z góry odrzucasz. Chcesz wydać więcej pieniędzy ale za to mieć gorszy dźwięk.

No - nie rozumiem jednak ...

Echhh, nie nadmieniłem jeszcze dwóch kwestii. Mam wrażenie że brakuje mu mocy na pomieszczenie 25 m. kw. no i prócz cyfrowego dźwięku rozważam podłączenie gramofonu.

Co do DAC, wiem że głupie ale ograniczam ilość urządzeń do minimum.

Brzmienie ok, ale brakuje niskich. Kolumny stoją bliżej ściany żeby grało z dołu a podobno wyższe modele NAD grają lepiej dołem.

Witaj,

jeśli brzmienie NAD odpowiada Ci, to zamiana na model wyższy C356 BEE tylko polepszy brzmienie, dodatkowo w wersji DAC masz pełną funkcjonalność. Tak więc z mojej strony namawiam na NAD.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gałkę bass daj lekko w prawo, tak samo wysokie.

Tylko nie przesadzaj bo to mało audiofilskie podobno.

edit: Inaczej trzeba by zmienić kolumny na takie co mają basowca większego jak 18cm. Np. 22-27cm.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

A może źródło z CD C516BEE nie to? Jak pokręcę niskimi i wysokimi to uzyskuję tylko ostrzejsze granie, przestaje być łagodnie a zaczyna męczyć. Jutro wybieram się posłuchać kilku modeli wzmacniaczy ze źródłami. Niestety będzie ciężko znaleźć sklep z Focalami na stanie.

No i gra dopiero jak gałka Vol przekracza "godzinę 10", w sensie nabiera brzmienia. Tylko że po tej "10" już wolno rośnie, co przy cichych nagraniach jak Vangelis trochę przeszkadza.

Nadmienię, że pomieszczenie ma 4 x 5,5 m.kw. ale wysokość to 3 metry, jeśli ma znaczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.