Jump to content
IGNORED

Wybór wzmacniacza

Didusieq

Recommended Posts

Witam,

Posiadam w tym momencie kolumny Focal 716 zasilane wzmacniaczem NAD C326BEE. Niestety nie ma wejścia cyfrowego do podłączenia PC więc planuję zakup innej jednostki (tylko nowy). Nadmienię, że słuchane muzyki z PC jest dodatkiem i nie musi być podłączony do zewnętrznego DAC wysokiej jakości, a jedynie takiego we wzmacniaczu, stąd chęć upgrade'u. Chcę w ten sposób wyeliminować kartę dźwiękową wewnątrz PC, żeby w przyszłości móc podłączyć inne komputery (często zmieniam). :P

Wybrałem 3 integry:

NAD C356 BEE DAC

Rotel RA-12

Marantz PM7005

Brzmienie obecnego wzmaka mi odpowiada. Poza jazzem, bluesem i metalem słucham wszystkiego (klasyka, elektronika, pop, rock, new age). Najbardziej zależało by mi na połączeniu USB, ale jak będzie Coax to nic się nie stanie, stąd wybór powyższych jednostek w przedziale cenowym do 4k PLN. Jutro wybieram się "w teren" posłuchać tego i tamtego więc pewnie coś wybiorę, ale postanowiłem spytać obecną tutaj Brać, bo może są inne warte uwagi integry do posłuchania w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam!

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie rozumiem tego myślenia. Odpowiada ci wzmacniacz więc chcesz go wymienić. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zewnętrzny Dac ale tą możliwość z góry odrzucasz. Chcesz wydać więcej pieniędzy ale za to mieć gorszy dźwięk.

No - nie rozumiem jednak ...

Hidden Content

Echhh, nie nadmieniłem jeszcze dwóch kwestii. Mam wrażenie że brakuje mu mocy na pomieszczenie 25 m. kw. no i prócz cyfrowego dźwięku rozważam podłączenie gramofonu.

Co do DAC, wiem że głupie ale ograniczam ilość urządzeń do minimum.

Brzmienie ok, ale brakuje niskich. Kolumny stoją bliżej ściany żeby grało z dołu a podobno wyższe modele NAD grają lepiej dołem.

Hidden Content

Witaj,

jeśli brzmienie NAD odpowiada Ci, to zamiana na model wyższy C356 BEE tylko polepszy brzmienie, dodatkowo w wersji DAC masz pełną funkcjonalność. Tak więc z mojej strony namawiam na NAD.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Posłuchałem trochę i czego mi brakuje w muzyce to niższego basu, natomiast chciałbym odjąć nieco środka. Czy któryś z wymienionych wzmacniaczy zmieni to nieco?

Hidden Content

Gałkę bass daj lekko w prawo, tak samo wysokie.

Tylko nie przesadzaj bo to mało audiofilskie podobno.

edit: Inaczej trzeba by zmienić kolumny na takie co mają basowca większego jak 18cm. Np. 22-27cm.

Hidden Content

Musica curat cor meum et animam meam delenit

A może źródło z CD C516BEE nie to? Jak pokręcę niskimi i wysokimi to uzyskuję tylko ostrzejsze granie, przestaje być łagodnie a zaczyna męczyć. Jutro wybieram się posłuchać kilku modeli wzmacniaczy ze źródłami. Niestety będzie ciężko znaleźć sklep z Focalami na stanie.

No i gra dopiero jak gałka Vol przekracza "godzinę 10", w sensie nabiera brzmienia. Tylko że po tej "10" już wolno rośnie, co przy cichych nagraniach jak Vangelis trochę przeszkadza.

Nadmienię, że pomieszczenie ma 4 x 5,5 m.kw. ale wysokość to 3 metry, jeśli ma znaczenie.

Hidden Content

NAD!

356 to brutalna moc. Z tego co pamiętam w 355 to 107W przy 8Ohm, GRUBO w tym budżecie.

Hidden Content

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.