Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt LXmini - budowa i wrażenia

Pan Kochany

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zbudować kolumienki wg projektu W. Cz. S. Zygfryda Linkwitza, o których można poczytać na jego stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nigdy nie miałem okazji posłuchać żadnych linkwitzowych konstrukcji więc jest to zupełny strzał w ciemno. Prawdę mówiąc uległem argumentacji, czy też nawet filozofii podejścia do dźwięku, którą można chyba ująć w proste żołnierskie słowa „cut the bullshit”. Facet projektuje maszyny do wiernego odtworzenia nagranego dźwięku. Hajendowcy produkują ładne meble, które dodatkowo mają ładnie grać.

No ale może wcale tak nie jest? Przekonajmy się (tzn. ja się przekonam a Wy będziecie musieli uwierzyć na słowo).

Do rzeczy:

1. Koszty. Teoretycznie tania sprawa, ale tylko teoretycznie. Linkwitz określa koszty na 690$ (na dziś to około 2450 zł), nie licząc zakupu/budowy odpowiedniego wzmacniacza (jest to konstrukcja aktywna, porzeba 4-kanałowego wzmacniacza, którego jak można podejrzewać nikt nie ma w domu). Ale nawet pomijając wzmacniacz to trzeba pamiętać że mieszkamy w UE a nie w Sa-Sza. Rury z projektu nie występują w naszych sklepach budowlanych, nie wspominając nawet o „coupler”-ach czy „cap”-ach. Europejczycy radzą sobie stosując różne zamienniki ale ja chciałem zrobić wszystko „by the book”. Zamówiłem więc zestaw do samodzielnego montażu od niemieckiego manufakturzysty a jednocześnie kolegi Linkwitza, czyli F. Brennera (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Elementy drewniane wykonuje on z szarego HDF metodą CNC, natomiast cała „hydraulika” to import z USA. Warto dodać, że nie jest to kompletny zestaw, brakuje paru rzeczy. MiniDSP zamówiłem bezpośrednio od producenta z Hongkongu. Podsumowując koszty:
    - LXmini Construction Plans – 370 zł
    - Zestaw do samodzielnego montażu – 2800 zł
    - farba do rur, klej silikonowy, konektory, kable głośnikowe plus wtyki – 170 zł
    - miniDSP (plus cło i opłaty oraz plug-in) – 630 zł
    Razem wychodzi 3970 zł.

2. Budowa. Teoretycznie tylko poskładać ale tylko teoretycznie. Niemiecki zestaw wymaga trochę więcej zachodu. Na początek trzeba pomalować rury. Mimo, że wszystkie podstawowe otwory są wywiercone to trzeba też trochę dodatkowych powiercić, co trochę irytuje. Podobnie np. z wycinaniem otworów w gumowym kołnierzu (na kable). Generalnie jeśli ktoś się spodziewa, że będzie tak jak z meblami z IKEI to na pewno się rozczaruje. Zwłaszcza, że Construction Plans też nie są napisane najlepiej – często głupoty tłumaczone są bardzo szczegółowo, natomiast wielu rzeczy trzeba się domyślać. No i brakuje w zestawie konektorów do łączenia kabli – niby drobiazg ale opóźniło budowę o kilka dni.
    Zmodyfikowałem sposób łączenia górnej rurki z elementem z HDF – zamiast 3 ohydnych wkrętów dałem sklejone ze sobą duże metalowe podkładki (w których też jest ukryty kabel) – rozwiązanie bardziej estetyczne.

Na razie tyle, teraz to tylko zbudować wzmacniacz i hajda!
    post-30655-0-85857600-1419864330_thumb.jpgpost-30655-0-22848000-1419864352_thumb.jpgpost-30655-0-17888800-1419864382_thumb.jpg

post-30655-0-85857600-1419864330_thumb.jpg

post-30655-0-22848000-1419864352_thumb.jpg

post-30655-0-17888800-1419864382_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116967-projekt-lxmini-budowa-i-wra%C5%BCenia/

Japończyczy robią podobne w zasadzie działania ale nieco subtelniej wyglądające koumienki:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prowizorycznie zmontowałem wzmacniacz. Jest to moduł od Hifimediy, czterokanałowiec zmontowany z 4 wzmacniaczy T1, ale bez mundorfów i bez zabezpieczenia głośników przy włączaniu (zgodnie z deklaracją sprzedawcy nie ma żadnych "naimowych" strzałów w głośniki przy włączaniu). Zasilanie przez Meanwella 350W. Wszystko razem plus przesyłka to razem 490 zł. Wliczając przyszłą obudowę, gniazda, kabelki i inne duperele wyjdzie pewnie około 700 zł. Czyli całkiem nieźle.

Ale czy to gra?

Pierwsze wrażenie: GRA! ;)

Moje doświadczenia z małymi głośnikami (tzn. dwudrożne monitory lub monitorki) jest nieco ograniczone gdyż dotychczas nie gustowałem w ww. Tak naprawdę mogę je tylko porównać do nowych Harbethów 30.1 (odsłuch w salonie) oraz KEFów LS50 ( miałem je u siebie przez tydzień). Więc siłą rzeczy porównanie będę opierał na KEFach.

Za wcześnie jeszcze na ostateczne wnioski, opiszę tylko wstępne wrażenia.

Po pierwsze: zupełnie inny rodzaj sceny dźwiękowej. Czasem można poczytać w testach głośników, że dźwięk "odkleja" się od kolumn. W LXmini się nie odkleja. On stamtąd się wcale nie wydobywa :) Jest to inna przestrzeń niż w kolumnach, które ocenia się jako "przestrzenne". Inne kolumny tego typu (np. Audio Physic) rzucają dźwiękami naokoło, efektownie "bajerując" słuchacza. LXmini budują naprawdę stabilną przestrzeń, bez efekciarstwa.

Po drugie: bas. KEFy LS50 naprawdę chciałem sobie kupić, jednak ostatecznie nie mogłem zaakceptować tego co tam zrobiono z basem. Moim zdaniem ewidentnie bas jest przekombinowany, wchodzi na średnicę, tak jakby chciano zrobić z tego monitorka większą kolumnę. Natomiast w LXmini bas jest obfity i niżej schodzący niż w KEFach natomiast nie odczuwałem wcale jego dominacji. Tutaj naprawdę ma się wrażenie, że gra większa kolumna ale bez efektów ubocznych. Pod tym względem można swobodnie uznać LXmini za "pełnoprawną" kolumnę, nie za "monitorek" - co mnie nieco zdziwiło biorąc pod uwagę jakie grają tam głośniki.

Po trzecie: wysokie. Ten zakres jest odtwarzany przez fullrange. Może to budzić niepokój czy to w ogóle jest możliwe. Na pewno góra nie jest wyeksponowana ale też nie określiłbym jej jako "wycofaną" lub "kompromisową". Niemniej potrzebuje trochę czasu aby to określić.

Po czwarte: LXmini grają bardzo normalnie, naturalnie, pomijając zupełnie inną przestrzeń. Nie ma zupełnie efekciarstwa, natarczywości.

To tyle na szybko, więcej napiszę o dłuższych odsłuchach bo tylko takie należy uznać za wiarygodne.

A wracając do punktu odniesienia, czyli porównania z KEFami: tak jak nie miałem wątpliwości, że KEFów nie kupię (mimo że robiłem wszystko aby się do nich przekonać) to LXmini zachęcają do dalszego słuchania. Naprawdę nieźle jak na zestaw kolumny plus wzmacniacz za niecałe 5 tys. złotych.

CDN

@jurek

De facto zamknięta, silnie wytłumiona, jednak biorąc pod uwagę rozmiar woofera działa jak "infinite transmission line".

@KrzysiekA

www.minidsp.com

Są to kolumny aktywne, więc potrzebują aktywnej zwrotnicy i to właśnie rola miniDSP. Bardzo "user friendly" urządzenie, ustawianie parametrów z poziomu laptopa, łańcuch ustawień składa się z: Input Gain, Parametric EQ dla każdego z wejść, Crossover, Parametric EQ dla każdego z wyjść, Delay/Gain/RMS dla każdej pary wyjść.

• 4 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.