Skocz do zawartości
IGNORED

jak poskładać do kupy wkładkę ortofon 2 m red

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko czy ktoś miał okazję rozbierać wkładkę ortofon 2 m red

posiadam gramofon rpm 1.3 i niesprawdzoną (rzekomo sprawną) wkładkę ze złamaną igłą

chciałem ją sciągnąć z uchwytu by założyć na razie inną przy odpinaniu pinów z wkładki wszystko sie rozpadło...mam wrażenie że mogło się to poprzedniemu użytkownikowi już rozpaść wcześniej bo przy użyciu bardzo małej siły wszystko strzeliło..

Pytanie jest takie:czy wystarczy teraz wszystko w odpowiedniej kolejności powkładać do środka i będzie działać(zakładam że nic sie nie uszkodziło)czy raczej można już ją spisać na straty

zależy mi na zreperowaniu tego do kupy bo mogę mieć nową igłę za 180zł

na chłopski rozum kolejność moim zdaniem jest taka:

do otworu 0 wkładam trzpień z uzwojeniem 1 i zatrzaskuje gniazdem z numerem 3 ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdjęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nic już z tym nie zrobisz. Też kiedyś tak rozwaliłem tę wkładkę. Jakby cewka była zamocowana do tego elementu z pinami to jeszcze mogłoby zadziałać, ale jak jest wyrwana to już koniec.

Po tym doświadczeniu bardzo skutecznie wyleczyłem się z kupowania wyższych modeli z tej serii.

szkoda ..wydawało mi się że tam nie jest potrzebne żadne mechaniczne połączenie..

A może jest ktoś z okolic bielska białej komu mógłbym podrzucić wkładkę do sprawdzenia.?

Ale jaja. Ja przy zdejmowaniu kabli z REDa wyciągnąłem troche jeden pin i okazało sie ze uszkodziłem, no i brumi zamiast grać:) wiec postanowiłem zajrzeć do środka. Przy pomocy zegarmistrza odkręciłem górna srobke i w środku zobaczyłem .... NIC. Pusta przestrzeń. Cewki i połączenia siedzą w innej komórce:)

Wiec olałem sprawę.

Mam nówkę igle do oddania za niewielkie pieniądze jakby ktoś był zainteresowany.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie wiem doprawdy jak wam to się udało Panowie.

Mam od kilku lat Bronze i Blacka, które były wielokrotnie przekładane pomiędzy różnymi ramionami.

I jakoś obydwie wkładki nie wykazują, żadnych problemów.

Ale jaja. Ja przy zdejmowaniu kabli z REDa wyciągnąłem troche jeden pin i okazało sie ze uszkodziłem, no i brumi zamiast grać:) wiec postanowiłem zajrzeć do środka. Przy pomocy zegarmistrza odkręciłem górna srobke i w środku zobaczyłem .... NIC. Pusta przestrzeń. Cewki i połączenia siedzą w innej komórce:)

Wiec olałem sprawę.

Mam nówkę igle do oddania za niewielkie pieniądze jakby ktoś był zainteresowany.

napisz na priva cenę.. możę się pokusze..a może poskładam do kupy tą wkładkę i podeślę ci do sprawdzenia...? co ty na to?faktycznie pod deklem nie ma nic .tylko szkoda mi tej wkładki by o tak ją walnąć do kosza....

Sprawdzać to ja jej nie bede bo bede musiał ściągać kable z Bronze i jak mi znowu pin wylezie to ja pierdziele taki biznes:)))))))

A jak nam sie to udaje.... Normalnie, łapiesz pensetką kabelki i ciągniesz z wyczuciem ale tak żeby szło. No o 3 schodzą a 4ty razem z pinem wyłazi:D

Zara wyślę pm

Nie wiem doprawdy jak wam to się udało Panowie.

Mam od kilku lat Bronze i Blacka, które były wielokrotnie przekładane pomiędzy różnymi ramionami.

I jakoś obydwie wkładki nie wykazują, żadnych problemów.

Bronze i Black mają obudowy z innego tworzywa. W Red piny, pomimo że niby są zatopione w plastiku, wychodzą z niego przy próbie zdjęcia kabelków od wkładki (mam oryginalne kabelki Ortofona). Jakby miały w środku jakąś kryzę w tym plastiku, to by się trzymały, a tak wystarczy naprawdę niewielka siła żeby rozwalić tę wkładkę. Kolejny bubel konstrukcyjny to osadzenie samego generatora w obudowie. Przy próbie zdjęcia kabelków można też wyciągnąć całą oprawę z pinami, wtedy odrywamy sobie elegancko cewkę, jak na zdjęciu powyżej.

Koledzy, tak się wtrące. Uszkodziła mi się ta zakładana plastikowa osłona na igłę w niebieskim ortofonie. W sumie model nie ważny, wszystkie jednakowe. Gdyby ktoś miał zbędną z uszkodzonej wkładki chętnie przygarne.

W sumie model nie ważny, wszystkie jednakowe.

Nie są jednakowe Red i Blue oraz Bronze i Black to są parki jeśli chodzi o body. Nakładkę na igłę odradzam. Wielu takich było co pisali że uszkodzili przy zakładaniu i zdejmowaniu mimo tego że zawsze byli bardzo ostrożni :)

Pozdrawiam,Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki Paweł, miałem tylko czerwoną i niebieską i body miały jednakowe i stąd błędny wniosek. Tak czy inaczej przydało by się, zabezpieczyc np. do przenoszenia lub ewentualnej wysyłki. Na co dzień używanie tego oczywiście jest niewygodne a wręcz jak słusznie stwierdziles niebezpieczne.

No problem :) Dzięki że się przydałem :) Jeszcze raz napiszę powtórzę body może być takie same ale bebechy są inne i tak:

Red Blue = to samo tylko szlif inny

Bronze = Black tylko szlif inny

owszem można założyć Red, Blue do Bronze i Black i odwrotnie ale to nie będzie to.

Osłonka jak osłonka w pewnych sytuacjach sie sprawdza jednak na co dzień nie za bardzo.

Pozdrawiam i lepszego 2015 niż 2014.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Przerzuciłem sporo wkładek w życiu, ale żeby wyrwać piny, albo żeby mi się wkładka rozleciała?

Po tym doświadczeniu bardzo skutecznie wyleczyłem się z kupowania wyższych modeli z tej serii.

Możesz rozwinąć?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Możesz rozwinąć?

Nie widzi mi się kupowanie wkładki za grube pieniądze, która przy normalnym użytkowaniu może się rozpaść.

Z żadną inną wkładką nie miałem takich problemów, a jak widać, nie tylko ja mam problem z 2M red.

Nie widzi mi się kupowanie wkładki za grube pieniądze, która przy normalnym użytkowaniu może się rozpaść.

Z żadną inną wkładką nie miałem takich problemów, a jak widać, nie tylko ja mam problem z 2M red.

Na twoim miejscu napisałbym bezpośrednio do ortofona (dida83 też). Nie sądzę, żeby taka jakość była zamierzona, a ta firma jest raczej znana z pozytywnego kontaku z klientami.

Rozumiem, ale mimo wszystko, zrobiłbym tak jak pisze Rudy-102, Ortofon może nawet skłonić się do wymiany tej wkładki na nową. Jest tylko jedno ale - jak udowodnić, że nie jest to uszkodzenie mechaniczne?

Co do samego złożenia to nie ma się co bawić - piny muszą być fizycznie połączone z kabelkami, które wychodzą z uzwojenia. Za dużo zabawy i efekt niepewny. Serwis pewnie weźmie więcej jak za nową 2MRed.

......prawy do lewego. lewy do prawego - też bym se poskładał....wszystkiego dobrego w nowym roku....')

Czyli trzeba napisać od autorki tegoż kawałka piosenki - ona się zna! :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Poskładać ja do kupy nie jest problemem..niewiedzialem tylko czy piny mają być połączone z cewka.bo nie było widać by odstawaly od niej jakieś kabelki zerwane..ale jeśli mają być połączone z pinami to jes to praktycznie nie możliwe do zlutowania..pisanie listów do ortofona raczej też nie ma sensu...

Dida, zastanów się, jak by to miało grać, gdyby piny nie były z niczym połączone?

Co do pisania listów to ja bym napisał - ciekawe co by na to odpisał Ortofon.

Nie zawsze w elektronice wszystko co działa musi być ze Sobą połączone..pomyśl tylko...czy igla jest połączona z kablami? Nie!a działa...

Tak, tak, myślenie ma przyszłość...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.