Skocz do zawartości
IGNORED

Mrożone lampy z Cryoset.com

tybero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych audiofili,

W niedalekiej przyszłości muszę zmienić lampy w ARC CD-8.

Przeglądając internet, znalazłem ofertę firmy z USA która mrozi lampy, co podobno poprawia ich walory dzwiękowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeszukując forum nie znalazłem nic na ten temat, ale może ktoś już miał z tym do czynienia?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117001-mro%C5%BCone-lampy-z-cryosetcom/

Przeszukując forum nie znalazłem nic na ten temat, ale może ktoś już miał z tym do czynienia?

Ja gdzieś pisałem na ich temat. Bardzo polecam. Sam stosuję Electro Harmonixa Gold Pin 6H30. Mi się zdecydowanie bardziej podoba niż wszelkie DR-ki (nie wspominając o zwykłym EH Gold Pin czy Sovteku). Różnica jest głównie na basie (bardziej zwarty, lepiej kontrolowany). Cryo daje też zdecydowanie mniej nerwowe "czarne tło" i lepiej dociążoną górę (używając poezji jest szlachetnie 'złota' a nie świszcząco 'srebrna' :))

Zdaje się, że nawet u nich kupowałem. Koszt żaden, a efekt bardzo dobry.

Albertini wyraźnie i precyzyjnie opisał zmiany... Dwa posty powyżej.

jak to mówia "in my opinion"

konkrety dot. zjawisk fizycznych jakie zachodzą. ktoś to przebadał?

no i niby jak ta lampa później gra rozgrzana do 100 stopni? ciągle jest zamrożona?

[niegrzeczne]

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

konkrety dot. zjawisk fizycznych jakie zachodzą

Dokładnie takie same jak w kriogenizowanych wtykach i kablach... One też się później rozgrzewają;-) Trwała zmiana w strukturze materiału następuje podczas zabiegu mrożenia. Opisano to w wielu pozycjach.

proponuje kolejny trend. wrzucanie lamp na dno oceanu

A ja proponuję nie trollować...

łykacie każda bzdurę, jak młode pelikany

Panerai... sugeruję najpierw porównać w znanym sobie systemie a potem się wypowiadać. Bo wypowiadanie się o czymś z czym się nie miało do czynienia zawsze jest obarczone ryzykiem wtopy. A jak jesteś kulturalną osobą to pisz na PW - zapraszam Cię do siebie. Napiszesz czy słychać to Cryo czy nie.

Pozdrawiam

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

to zamawiaj lampy z półkuli południowej. elektrony beda się kręcic w lewo a nie w prawo

Czy to już wszystko co masz do powiedzenia w temacie wątku?

A lampy polecam zamawiać w USA, nie dlatego że z innej półkuli tylko lepiej wyselekcjonowane. To też warto wiedzieć...

temp pracy lamp zaprzecza Waszym doznaniom. miałoby to sens ewentualnie w procesie produkcji ale tego nikt nie wymyślił. Efekt jest krótkotrwały. poczytajcie troche o zjawiskach fizycznych, zachodzących w zamrażanych matariałach. i czy efekt jest trwały.

Od lat stosuję lampy mocy poddawane procesowi kriogenicznemu i ściągane z USA, bo tam głównie są dostępne. Nie wiem, czy to przypadek, czy nie, ale mój komplet przeżył już dwa komplety takich samych lamp kupionych w rodzimym sklepie z lampami.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

temp pracy lamp zaprzecza Waszym doznaniom. miałoby to sens ewentualnie w procesie produkcji ale tego nikt nie wymyślił. Efekt jest krótkotrwały. poczytajcie troche o zjawiskach fizycznych, zachodzących w zamrażanych matariałach. i czy efekt jest trwały.

To jest oczywiście jakiś argument, tym niemniej ciężko zanegować to co słychać... Widocznie zachodzi jakieś zjawisko którego scjentystyczny model nie jest w stanie opisać. Po co w ogóle ta dyskusja, skoro:

1. kolega Albertini opisał istniejące różnice i nie jest to fatamorgana;

2. lampy są oferowane w tej samej cenie co oryginalne, więc nikt nikogo nie robi w konia za ciężką kasę...

Jedyne co można podnieść jako ewentualne zagrożenie to mniejsza trwałość takich zmrożonych a następnie podgrzewanych lamp. Ale to właśnie należałoby badań a nie uzasadniać, że proces krio nie ma prawa mieć wpływu na dźwięk.

Od lat stosuję lampy mocy poddawane procesowi kriogenicznemu i ściągane z USA, bo tam głównie są dostępne. Nie wiem, czy to przypadek, czy nie, ale mój komplet przeżył już dwa komplety takich samych lamp kupionych w rodzimym sklepie z lampami.

Przemek, czyli moje obawy o ewentualną mniejszą trwałość lamp po kriogenizacji są pozbawione podstaw? Ja też mam takie lampy z USA (dokładnie te same o których pisał Albertini) i są nieporównywalnie lepsze niż te z polskiego rynku.

To je audiofilia, tego nie ogarniesz.

Moze zamiast mrozenia lepiej chlodzenie wodne? Jak w komputerze? Chlodnica od Zuka i heja. Albo cieklym azotem zalac i po sprawie.

Ciekawi mnie czy ma to wplyw na dzwiek. W sumie gdy tranzystor sie przegrzeje to znieksztalca dzwiek, ale lampa?

Dziękuję wszystkim za podzielenie się opiniami.

Faktycznie, ciekawie to wygląda, trzeba będzie spróbować, bo ceny nie są wysokie, a czasami nawet niższe niż w Polsce.

Mam większe zaufanie do tamtejszych sklepów niż do polskich.

Nawet lepszy sklep znalazłem, gdzie dobierają lampy z większą dokładnością i też może wybrać mrożone:

Ukryta Zawartość

No, a frustraci niech sobie darują pisanie, jest tyle ciekawych tematów z krucjatami.

Ukryta Zawartość

Nawet lepszy sklep znalazłem, gdzie dobierają lampy z większą dokładnością i też może wybrać mrożone:

Ukryta Zawartość

Nie mogę się tam dopatrzeć Cryo... gdzieś o tym wspominają?

Ukryta Zawartość

Pod wyborem ilości i sposobu doboru masz okienko do zaznaczenia "Cryogenically Treated".

A opis tu:https://www.upscaleaudio.com/cryo-tubes/

Poza tym ta firma wygląda na dużo większą, więcej lamp w magazynie, dużo sprzętu testowego i nawet je sprawdzają odsłuchując.

Dzisiaj, to mrożę alkohole i też mi potem lepiej zagra :) Ciekaw jestem czy mrożą na zamówienie lampy NOS.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ci co nie wierzą w obróbkę kriogeniczną, niech sobie zamrożą palec wskazujący w ciekłym azocie a potem podgrzeją. Wg ich teorii nic się nie powinno zmienić więc to sprawa całkiem bezpieczna (uprzedzam, że nie biorę odpowiedzialności za efekty doświadczenia:))

Ukryta Zawartość

sprzet jak widac istnieje kwestia tylko przebiegu całej procedury dla lamp

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

ciekaw jestem jak zagralby ecc803s po zamrozeniu...

a tak by the way to jak wyglada proces i czy zwykly hel wystarczy czy musi byc zero absolutne i na jak dlugo?

zamraza i odmraza sie szybko czy powoli?

lampy szlag nie trafi?

co z koszulkami na kablch?

Ci co nie wierzą w obróbkę kriogeniczną, niech sobie zamrożą palec wskazujący w ciekłym azocie a potem podgrzeją.

Wg ich teorii nic się nie powinno zmienić więc to sprawa całkiem bezpieczna (uprzedzam, że nie biorę odpowiedzialności za efekty doświadczenia:))

Ci co wierzą w obróbkę kriogeniczną, niech sobie zamrożą żarówkę w ciekłym azocie a potem podgrzeją.

Wg ich teorii żarówka 40W powinna zacząć świecić co najmniej jak 80W i mieć dwa razy dłuższą żywotność przy okazji.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.