Skocz do zawartości
IGNORED

przyzwoite stereo do 6000PLN - konkretny zestaw

Yeti32

Rekomendowane odpowiedzi

Zwykły salon, który ma około 30 metrów, ale jest otwarty na klatkę schodową, kuchnię i duży przedpokój więc razem to będzie z 50 metrów:) Nic nie dudni, potrafi zagrać bardzo głośno:) Przez pierwsze dwa-trzy tygodnie w kolumnach bardzo "krzyczała" góra, a środek był baaardzo wycofany, ale to wszystko przeszło i teraz jest naprawdę pięknie. Do tego wizualnie te kolumny są po prostu piękne. Standard ich wykończenia (czarne piano black) to miód na moje oczy:):) Who wants to live forever Queen słucham codziennie i ciągle się cieszę jak ładnie gra:)

piękny kawałek :)

p.s. gdzie trafiłeś te kolumny, w kraju? znalazłem tylko jedną parę w kwocie 6k :)

W redcoonie była wyprzedaż - koniec serii, bo zastąpili ją GT 702.Niestety patrzę, że ich już nie maja:( Cena naprawdę była bardzo okazyjna.

No i wracamy do gusta i guścików. Tak samo ciężko jest komuś polecić sprzęt firmowy nieznając jego preferencji jak i budowa diy na podstawie projektu. Na diy można się przewieźć tak samo jak na firmowym sprzęcie poleconym w necie. Tyle, że jak się już trafi na diy i satysfakcjonuje to na pewno za ułamek ceny tego co w sklepie i tu cała filozofia.

No, ale do rzeczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-Usher-8948a-projekt-by-raven1985

Ukryta Zawartość

Podaj mi w tych cenach coś firmowego co może konkurować z tymi zestawami :)

Ręce mi opadają człowieku jeżeli każda z tych kolumn jest taka dobra, to zapewne będzie szał i hit na jakieś wystawie. A za 1500-2000 proszę bardzo Audio Physic Virgo pierwszy model,Kef Reference 103/4,Sonab oa 5lub 7 na Philipsie idę o zakład że mogą lekko namieszać, i NIe straj się porównywać legend do fajnie wyglądajacych samoróbek. Absolutnie nie podważam Diy i wręcz przeciwnie, chylę czoła że ktoś podejmuje się tworzenia. ale tak naprawdę kolumny to "instrument",wydobywający dżwieki. Tworzy ich się ogrom lecz nie wszystkie przechodzą do historii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ręce mi opadają człowieku jeżeli każda z tych kolumn jest taka dobra, to zapewne będzie szał i hit na jakieś wystawie.

Podjedź, posłuchaj a potem dopiero się wypowiedz, bo nawet nie masz pojęcia jak bluźnisz.

V601 Ushera zbudowane są na 8935A i T9930. Porównaj sobie co siedzi w tych kolumnach jakie podałem i spójrz na charki jak to jest technicznie zgrane. Zakładam, że w ogóle potrafisz to zrobić.. :)

A za 1500-2000 proszę bardzo Audio Physic Virgo pierwszy model,Kef Reference 103/4,Sonab oa 5lub 7 na Philipsie idę o zakład że mogą lekko namieszać,

Chętnie przyjąłbym zakład. :)

Absolutnie nie podważam Diy i wręcz przeciwnie, chylę czoła że ktoś podejmuje się tworzenia. ale tak naprawdę kolumny to "instrument",wydobywający dżwieki. Tworzy ich się ogrom lecz nie wszystkie przechodzą do historii.

Nie napisałem, że każde diy będzie cudowne. Wręcz przeciwnie, ale może już nie przeczytałeś tej kwestii i wybrałeś sobie tylko to co Ci pasuje.

Podałem dwa godne zestawy, które biją w każdym aspekcie Twoje propozycje. Wystarczy podjechać ze swoim źródłem, plikami i wzmacniaczem.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Czy jak do Wartburga wsadzisz silnik i skrzynie od Ferrari to Wartburg będzie jeżdził jak Ferrari. To Ty siebie posłuchaj, jak z Tym Diy jest tak wspaniale, to u większości ludzi stały by same Diy ,z prostej przyczyny są o wiele tańsze od oryginału. a zakład przyjmuje. 725650578 mój nr omówimy szczegóły.

ale tak naprawdę kolumny to "instrument",wydobywający dżwieki.

Kolumny to nie jest instrument !!! Instrument to jest gitara, organy. Kolumny natomiast to urządzenie do reprodukcji dźwięku.

Czy jak do Wartburga wsadzisz silnik i skrzynie od Ferrari to Wartburg będzie jeżdził jak Ferrari. To Ty siebie posłuchaj, jak z Tym Diy jest tak wspaniale, to u większości ludzi stały by same Diy ,z prostej przyczyny są o wiele tańsze od oryginału. a zakład przyjmuje. 725650578 mój nr omówimy szczegóły.

A Ty dalej swoje... Napisałem Ci wyraźnie, że dobre diy nie różni sie niczym od firmowej konstrukcji, dlatego że skrzynki nie muszą być dłubane w domu a same obudowy pod indywidualny projekt mogą być zamówione u podwykonawcy, który dostarcza te same obudowy firmom do swojej konstrukcji.

Mało tego, przy diy możesz sobie zrobić dużo sztywniejszą obudowę, niż często jest to w firmowych konstrukcjach dla uzyskania jak najmniejszych kosztów, ale tego też nie bierzesz pod uwagę.

Z resztą nie o tym wątek, więc nie będę Ciebie na siłę przekonywał i proszę o to samo. Mamy różny pogląd w tym temacie i się nie dogadamy.

EOT.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witaj,

sam niedawno stanąłem przed takim samym dylematem, po przeczytaniu rożnych recenzji, opinii... zgłupiałem.

Wobec czego dokonałem świadomego wyboru w ciemno i przedstawia się on następująco:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3798zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1750 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 199zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 259 zł

Czy ten zestaw trafi w Twój gust? Nie wiem. Szczerze życzę Ci powodzenia, bo to jest trudny wybór.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 199zł

Czym się różni ten kabel USB za 200zł (metrowy) od kabla tej samej długości za 20zł? ... brzmieniem? ROFL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1750 zł

Podoba mi się w nim cyfrowe sterowanie głośnością (nie będzie problemów z balansem) i cyfrowe wejścia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3798zł

Mają podbite skraje pasma - co kto lubi. Poza tym, to podobno dwudrożna konstrukcja ... osobiście wolałbym już 3 drogi, jak już brałbym takie podłogówy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedynie nie jestem do konca przekonany do tych Blockow

Ten , ktorego sluchalem , był po tuningu dystrybutora i wyceniony na 3990.

Gośc twierdził, ze tuning zmienia bardzo duzo, ze to inna klasa.

Inny , ktory proponował mi zakup podstawowej wersji, uwazał, ze tuning dystrybutora to sciema, a róznice sa subtelne i tylko w detalach.

Sam nie mialem okazji porownac obu wzmacniaczy.Wiem ,ze wartośc materialowa owego tuningu wynosi 200 - 300 zlotych.

Użytkowniku toni. nie wprowadzaj czytelników w błąd.

Mówię Ci to ja, jako były:) dystrybutor marki Block.

Nie idź tą drogą!

P.S.

Chodzą słuchy, że Litwa w ramach rewanżu za chrzest, chce nam załatwić euro i z powrotem się z nami połączyć.

Kiszyniów jest mocno zainteresowany dołączeniem do unii polsko-litewskiej.

Ukraina się waha - wybrać wątłą suwerenność, czy być częścią nowego, mocnego państwa.

Białoruś milczy.

Inflanty mówi się, że wybierają opcję niemiecką.

W Berlinie zacierają ręce - Kłajpeda stanie się znowu Mammel.

W Królewcu słyszy się gromkie okrzyki: Nie damy się zepchnąć do morza!

Moskwa na kolanach i chce ogłosić Wielką Smutę nr.2.

Wiedeń czule spoziera na Budapeszt. Ponoć cieszy to Bratysławę.

Belgrad i Sofia chcą być rosyjskim przyczółkiem.

Do Warszawy zjechało tureckie poselstwo. Przeciek mówi, że rozmowy dotyczyć będą przyszłości Krymu...

P.S.

Chodzą słuchy, że Litwa w ramach rewanżu za chrzest, chce nam załatwić euro i z powrotem się z nami połączyć.

A łączmy się ... tylko bez eurokołhozkiego Euro (z resztą zobaczymy co Litwini powiedzą o Euro za dwa lata ... co się stanie z ich standardem życia).

Mam prośbę do osób znających temat gdyż ja jestem kompletnie zielony w temacie techniki do odtwarzania muzyki.

Dlatego powinieneś posłuchać justasa32, zaliczać odsłuchy i przede wszystkim nie spieszyć się.

Muzyka jakiej słucham to dosłownie wszystko

[...]

na czym głównie mi zależ? na czystości/przejrzystości, szerokiej scenie i raczej ocieplonym brzmieniu z dobrze zarysowanym basen - dość tłustym ale nie buczącym czy dudniącym. Czasami fajnie jakby umiało zagrać dość głośno ale bez utraty jakości.

[...]

Przy takich wymaganiach, kubaturze pomieszczenia i takiej kasie odpuściłbym sobie zakup na 6 miesięcy i przez ten czas słuchał gdzie można i czego można.

Sugestia Q21 odnośnie AA Phoebe jest dobra. Wszystko zależy od tego czy chcesz nagłośnić część tego pomieszczenia, czy też cały stadion. Najpierw dobieraj kolumny, potem wzmacniacz, źródło na końcu.

Ach i jeszcze jedno. Nie zrozum mnie źle. Za 6k możesz spokojnie kupić jakiś zestaw Yamahy, Pioneera, Onkyo + jakieś duże kolumny i to oczywiście zagra. Jedyny problem w tym, czy będziesz z tego długo zadowolony.

Kolumny to nie jest instrument !!! Instrument to jest gitara, organy. Kolumny natomiast to urządzenie do reprodukcji dźwięku.

Owszem nie w dosłownym tego słowa znaczeniu. Choć i tu bym polemizował, bo i ze skrzyni bez podłączania do sprzętu uderzając w membranę też otrzymujemy specyficzny dzwiek . plastikowe wiadro po farbie czy po czym kolwiek innym, też nie jest "instrumentem" ale czy na pewno. Masz małą wyobraźnię. Kolumny są sam wiesz czym. Zapewne ja nie muszę Ci tłumaczyć. Ale szkoda tych nie zmierzających do niczego dewagacjii.Każdy wie swoje i mech tak pozostanie.

Widzę sami AUDIOFILE na tym forum i to najwyższych lotów bo wg wypowiadających się za 6tys. nowe to zagra gorzej niż syf. Sami nie pamiętają jak kiedyś słuchali kaset magnetofonowych na kaseciaku i tak się fajnie słuchało i taka muzyka dobra a teraz to kijem taniego nie dotknął "bo się słuchać nie da!".

Najlepsi to już są panowie którzy piszą ,że nic nie polecą bo przecież tak się nie da bez odsłuchu i każdy ma inny gust i pomieszczenie do odsłuchu. Po czym dwa tematy dalej dzielą się z kolegami z forum doświadczeniami w sprawie odsłuchu kabli , mimo ,że każdy na innym sprzęcie i w innych warunkach akustycznych ale wtedy to już nie przeszkadza. :)

Ja powiem ,że podziwiam Yeti32 za cierpliwość...

Przeczytałeś w ogóle co napisał Yeti32? Chłop ma w domu fortepian, słucha praktycznie wszystkiego na muzyce klasycznej kończąc, pokój ma 37 m kw i kwotę 6k. Ci ludzie są po prostu w stosunku do niego uczciwi. To nie jest klient, który ma słuch przyzwyczajony do umba-bumba.

Owszem nie w dosłownym tego słowa znaczeniu. Choć i tu bym polemizował, bo i ze skrzyni bez podłączania do sprzętu uderzając w membranę też otrzymujemy specyficzny dzwiek . plastikowe wiadro po farbie czy po czym kolwiek innym, też nie jest "instrumentem" ale czy na pewno. Masz małą wyobraźnię. Kolumny są sam wiesz czym. Zapewne ja nie muszę Ci tłumaczyć. Ale szkoda tych nie zmierzających do niczego dewagacjii.Każdy wie swoje i mech tak pozostanie.

Wiadro może być instrumentem ... choć to używanie nie do końca zgodne z przeznaczeniem. Kolumna może być instrumentem, jeśli będziesz ją używał niezgodnie z przeznaczeniem (uderzał w membranę, lub wręcz młotkiem w obudowę) - jednak moja zdrowo-rozsądkowa wyobraźnia wyeliminowała pomysł zakupu kolumn głośnikowych za kilka tysięcy złotych, po to, by w nie napierdalać młotkiem (a Ty sugerujesz tak absurdalne pomysły jak używanie kolumny jako instrumentu do grania na membranie przez uderzanie w nią - LITOŚCI ). .... czy aby na pewno mam "małą wyobraźnię"? ... czy Twoja jest na tyle "nie bujna" by pojąć różnicę między instrumentem a reproduktorem?

Nie mniej jednak mogę się w sumie zgodzić, że niektórzy szukają w kolumnie faktycznie instrumentu ... który zabarwi każde nagranie. W ten czas, faktycznie to już nie jest do końca reprodukcja. Jednak to już dyskusja filozoficzna. Z załozenia kolumna ma być do reprodukcji dźwięku, a nie generowania własnego brzmienia jak gitara czy nieprawidłowo użytkowane wiadro po Śnieżce.

Wszystko zależy od tego czy chcesz nagłośnić część tego pomieszczenia, czy też cały stadion. Najpierw dobieraj kolumny, potem wzmacniacz, źródło na końcu.

- to jest bardzo ważna uwaga gdyż na samym początku już pisałem że jest to pomieszczenie, które ma również kuchnie (coś jak aneks) - czyli wiem że jako "pokój odsłuchowy" to zapewne daleko mu do tego miana jednak - TAK nie chce wypełnił całego pomieszczenia - tylko część wypoczynkową. Rozumiem również że nie da się tego ominąć bo to jednak otwarta przestrzeń i ciśnienie (bo jak sądzę w części właśnie na tym to polega głównie w niższych rejestrach) będzie ogarniało jego całość a nie część, na której mi akurat zależy. Dla całego pomieszczenia potrzebne są potężne głośniki jednak czy do część wypoczynkowej nie wystarczy podstawka? jak sie ma bas z kolumny o konstrukcji linii transmisyjnej do bas reflex w tej konkretnej sytuacji? mam wrażenie (to tylko wrażenie) że przed głośnikami będzie on słyszany lepiej natomiast we wspomnianym aneksie oczywiście będzie mniej ale nie będzie buczenia... - to tylko przeczucie żadna widza :) proszę skorygować jeśli bardzo się mylę...

Okaze sie czy buczy Ci bas w pomieszczeniu dopiero jak zagraja w nim kolumny . Może ale wcale nie musi . Jak masz czas to zrob dokładnie jak ktoś powyżej skorzystaj z promocji . co do pytania czy podstawkowe wystaracza odpowiedz jest tylko jedna i znasz ją tylko Ty . Ja mogę Ci tylko powiedzieć że jedyną konstrukcją ktora akceptuja moje uszy jest 3 drozna kolumna a po usłyszeniu X podstawkowych kolumn wiem ze to mi nie wystarcza ze względu na ułomność basu. Ale znam ludzi ktorzy akceptuja takie ograniczenia i cieszą sie muzyką .Także za Ciebie nikt nie sprawdzi czy podstawkowe Ci się spodobają . Jak kupisz nowe podłogowe i będzie dudniło zawsze Ci wymienią na podstawkowe bez basu i nie będzie miało co dudnić .

Przeczytałeś w ogóle co napisał Yeti32?

a ty?

Tak wiem, że należałoby posłuchać - jestem z zadupia na mazurach i tutaj nie mam takiej możliwości. Na wycieczki po 4 salonach gdzie akurat to mają nie mam zwyczajnie czasu dlatego wybrany przeze mnie sprzęt został wyłoniony na podstawie opisanych testów i opinii.

Dlatego powinieneś posłuchać justasa32, zaliczać odsłuchy

przecież pisał na 1szej stronie ,że odsluchy odpadają ale przeczytaleś pewnie tylko dwa pierwsze posty...

no więc właśnie ja szukam tego kompromisu i sądziłem, że założenia były dość jasno wyartykułowane :) Oczekiwania mam spore ale budżet skromny i dlatego właśnie szukam porad dot. złotego środka. Może raz jeszcze:

... i jak chce posłuchać "dobrej" muzyki to idę do filharmonii

Przeczytałeś w ogóle co napisał Yeti32? Chłop ma w domu fortepian...

xD

A ty przeczytałeś coś poza pierwszym postem i tym, że "Chłop ma fortepian" ? :D Raczej nie kolego audiofilu. Dlatego proponuję nie czytać po łepkach i nie ośmieszać się.

Ja mogę Ci tylko powiedzieć że jedyną konstrukcją ktora akceptuja moje uszy jest 3 drozna kolumna a po usłyszeniu X podstawkowych kolumn wiem ze to mi nie wystarcza ze względu na ułomność basu. Ale znam ludzi ktorzy akceptuja takie ograniczenia i cieszą sie muzyką .Także za Ciebie nikt nie sprawdzi czy podstawkowe Ci się spodobają . Jak kupisz nowe podłogowe i będzie dudniło zawsze Ci wymienią na podstawkowe bez basu i nie będzie miało co dudnić .

Nigdy nie słyszałeś kolumny podstawkowej (niewielkiej, dwudrożnej), która schodzi do ~40 Hz -3dB (a jeśli nawet, to ją przeciążałeś, słuchając za głośno z za dużej odległości) .

Jedyne ograniczenie małej podstawkowej z niskim basem, to max SPL bez kompresji dynamiki jaki może osiągnąć. Z tego powodu małe podstawkowe są do odsłuchu z małej odległości, a duże podstawkowe (ADAM S4X-V - woofer 12", lub Genelec 1036A - dwa woofery po 18" każdy) i podłogówki (tylko poważne, a nie wypierdki dwudrożne z małym wooferkiem), są do odsłuchu z większej odległości.

Jak kolega ma pokój 30-50m kw i słucha z 3m od kolumn to trzeba większe głośniki (np. 3 drogi i woofer 12")

Z tego powodu małe podstawkowe są do odsłuchu z małej odległości

- mała odległość to pojęcie względne... do 2 m to mała odległość? nie całą powierzchnię chcę nagłośnić więc kolumny od miejsca gdzie będę ich słuchał to ok 2m

- mała odległość to pojęcie względne... do 2 m to mała odległość? nie całą powierzchnię chcę nagłośnić więc kolumny od miejsca gdzie będę ich słuchał to ok 2m

Mała odległość to 1m . 2m to średnia odległość ... czyli małe 3 drogi z ~9" wooferem będą optymalne (nawet monitory typu Sonodyne SM 300AK dadzą radę - 3 drogi, woofer 8", tri amp 150W+75W+75W gwarantuje brak kompresji dynamiki przy zdrowo-rozsądkowych głośnościach z tych 2m).

Nigdy nie słyszałeś kolumny podstawkowej (niewielkiej, dwudrożnej), która schodzi do ~40 Hz -3dB (a jeśli nawet, to ją przeciążałeś, słuchając za głośno z za dużej odległości) .

Jedyne ograniczenie małej podstawkowej z niskim basem, to max SPL bez kompresji dynamiki jaki może osiągnąć. Z tego powodu małe podstawkowe są do odsłuchu z małej odległości, a duże podstawkowe (ADAM S4X-V - woofer 12", lub Genelec 1036A - dwa woofery po 18" każdy) i podłogówki (tylko poważne, a nie wypierdki dwudrożne z małym wooferkiem), są do odsłuchu z większej odległości.

Jak kolega ma pokój 30-50m kw i słucha z 3m od kolumn to trzeba większe głośniki (np. 3 drogi i woofer 12")

jedynie monitory Gamut mi przypasowały ale one kosztowały 16000 zł a w tej cenie jest już szeroki wybor lepiej brzmiacych dla mnie konstrukcji .

Cześc.

Miałem mozliwśc sluchania muzyki w takich duzych salonach na dwudroznych konstrukcjach - Qba CEX z poteznym , wyrafinowanym wzmacniaczema. W drugim przypadku budżetowy system z B&W cdm1 SE.

Nie były to jakies audiofilskie odsłuchy -po prostu towarzyskie wizyty z muzyka (niekiedy głosna).

Do nagłosnienia wypoczynkowej częśc salonu i przyjemnego sluchania muzyki , oba systemy spelniały sie swietnie.

Znam audiofilskie uniesienia, lecz umiem zachowac dystans do tego i nikogo nie zmuszam aby siedział ze mna i sluchał w skupieniu mojego nowego odtwarzacza. Zreszta ten etap mam juz za soba.

Jezeli jestes daleki od tych wszystkich audifilskich reguł , to z pewnoscia zadowoli Cie takie miejscowe ale bardzo przyzwoite nagłosnienie.

Poza BC Aqustique, zwroc uwage na Exposure 1010, mozna go kupic ponizej 2000 i fajnie gra z Knightami. Poziom brzmienia porownywalny z tuningowanym Blockiem v100. A w moim odczuciu ze wskazaniem na Exposura

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.