Skocz do zawartości
IGNORED

Kopułka średniotonowa - lepsza bo gorsza?

Pan Kochany

Rekomendowane odpowiedzi

Okazało się, że będę mógł kupić 15" Daytony przez "przyjaznego kolegę" bezpośrednio z Parts Express. Grzechem byłoby nie skorzystać z okazji i nie dołożyć paru innych głośników do późniejszych eksperymentów. Myślałem o Tang Band 75-1558SE, zdaniem wielu najlepszej kopułce średniotonowej za "normalne pieniądze", żeby kiedyś zbudować wokół niej 4-way. Jednak zastanawiam się czy czasem Dayton RS52 nie sprawdzi się lepiej w tego typu projekcie. Użyteczna częstotliwość jest w Daytonie przesunięta w stronę wysokich, więc można by zastosować coś w rodzaju super tweetera na samą górę - co w TB raczej wyjdzie gorzej. Ponadto jeśli i tak trzeba będzie użyć jakiś 8" woofer na wyższy bas to niższe zejście TB też niewiele daje. Pytanie zatem, czy gorsza w pomiarach RS52 (choć obiektywnie bardzo dobra) nie będzie lepsza do dużej kolumny 4-way? No i jest przeszło 3 razy tańsza od TB.

Kopułka "średniotonowa" nie jest wcale super. Ten typ głośnika ma specyficzne przetwarzanie średnich tonów a mianowicie pewna nieprzyjemna twardość dźwięku i to nie tylko w tanich głośnikach ale i w drogich. fajnych kopułek jest tylko kilka na rynku. Możliwe że tang band jest super ale miej to na uwadze.

skk

Kopułka "średniotonowa" nie jest wcale super. Ten typ głośnika ma specyficzne przetwarzanie średnich tonów a mianowicie pewna nieprzyjemna twardość dźwięku i to nie tylko w tanich głośnikach ale i w drogich. fajnych kopułek jest tylko kilka na rynku. Możliwe że tang band jest super ale miej to na uwadze.

Nie wiem co z tą twardością? bardzo je sobie chwalę

i własnie dzięki niej wokale kobiece są mokre :)

Dziś już tylu pomiarów nikt z producentów nie podaje , wiadomo dla czego :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ze względu na rozbieżność egzemplarzy, nie kupiłbym Daytona. Wkrótce będę robił 3-way z klasyczną kopułą Dynaudio D-54 (czekam na obudowy). Gdybym stał przed opisanym wyborem, na pewno wziąłbym Tang-Banda. O "twardości" średnich tonów z kopułki nigdy nie słyszałem.

Robiliśmy z Misiomorem kolumny i na TangBandach, i na Daytonach. Weź TangBanda, chyba że chcesz zamówić więcej niż 2 sztuki. Różnice rezonansu w RS52 sięgają 2 kHz. W pierwszej parze, jaką kupiłem, jedna miała peak na 11 kHz, a druga na 13 kHz. Trzeba było dokupić jeszcze dwie, żeby dobrać identyczną parę. A TangBandy były identyczne.

Miałem okazję słuchać kolumn twonka i misiomora na daytonie i tangband, twardości średnicy nie zauważyłem.

Jak się wie co z czym taki głośnik pożenić i jak to głośniki warte polecenia, zwłaszcza tangband.

A propos pożenienia: co byście dali w 4-way jako "łącznik" pomiędzy TangBandem a subem Daytona 15''? A co na górę? Mam swoje typy ale ciekawym Waszych opinii.

Kopułka "średniotonowa" nie jest wcale super. Ten typ głośnika ma specyficzne przetwarzanie średnich tonów a mianowicie pewna nieprzyjemna twardość dźwięku

Być może metalowa i też nie każda

@KrzysiekA:

W Europie pewnie nie można ale (jak jest napisane na początku) będzie kupiony w USA.

@twonk:

Możesz napisać coś więcej o tym projekcie z TB, ewentualnie wkleić linka?

Tu masz test obu konstrukcji (na TB i na Daytonie):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.