Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

macbook pro 13 md101 jest szalenie udanym z ostatniej serii bez retiny z napędem cd, jedynie co mnie sprzętowo i nie tylko mnie w applu wkurza to koniec z możliwościami upgrejtu, kupujesz taki i masz taki.

A to samo gówno jak w tanich lapach na czarnym tle:) Dla mnie dopracowany to znaczy wszytko bez zarzutu, a nie taka lipa.

102mhac.jpg

ale Ty pokazujesz retinę :) ja mam non retina :) dodatkowo w normalnym użytkowaniu ten efekt jest niewidoczny, nie ma się czym podniecać, najważniejsze jest maksymalne pokrycie kolorów w przestrzeni sRGB i jak można wykalibrować ekran a nie clouding taki jak wyżej, widziałem gorsze na czarnym tle ,, mój ekran po kalibracji wypada bardzo dobrze na tle innych - opinia osoby która profesjonalnie się tym zajmuje i jest moim dorbym znajomym więc nie ściemnia.

co do wyświetlaczy to nie ma idealnych takie produkują najwięksi jak samsung lg aou , apple stara się dawać bardzo dobre jak widać pewnych rzeczy się nie przeskoczy,

Focal + Naim

dodatkowo w normalnym użytkowaniu ten efekt jest niewidoczny, nie ma się czym podniecać

Normalne użytkowanie to też czerń, oczywiście można przymknąć oko, ale jak już dajesz ponad 4kzl za lapa oczekiwania rosną:) A ten efekt to nie clouding tylko bleeding lcd charakteryzuje się krzywo osadzoną matrycą lub uciskiem ramki do brzegu matrycy i niestety jest gorszy niż clouding.:(

chyba żartujesz że ktoś będzie obrabiał grafikę na laptopie :) żarty sobie robisz :)

do obrabiania grafiki kupuje się 20 pare cali z profesjonalnie wykonanym profilem kalibracyjnym ,

na laptopie możesz sobie pooglądać fotki i je poretuszować amatorsko , ważne żeby skóra wyglądała możliwie naturalnie a nie jak zniebieszczone trupie bladości, bo tak świeci większość lcd,

Normalne użytkowanie to też czerń, oczywiście można przymknąć oko, ale jak już dajesz ponad 4kzl za lapa oczekiwania rosną:) A ten efekt to nie clouding tylko bleeding lcd charakteryzuje się krzywo osadzoną matrycą lub uciskiem ramki do brzegu matrycy i niestety jest gorszy niż clouding.:(

moim zdaniem nie jest duży i jak napisałem nie jest widoczny w normalnym trybie pracy, w każdym sprzęcie ekran nie jest doskonały,

swoją drogą pokaż laptopa za 4tys z idealną matrycą , :) powiem - nie ma.

..

pomijając dobry sprzęt to nie sam wyświetlacz a wypadkowa jakości użytych materiałów , technologii , obsługi systemu operacyjnego , stabilności pracy, bezpieczeństwa danych, mobilności w laptopach, trwałości , kultury pracy , grzania , głośności , ewentualnie dizajnu, itd wszystkie te składniki dają wynikowo w zależności od swojej wagi ocenę dobrego czy złego sprzętu, a nie od samego lcd który minimalnie widać na czarnym tle nierównomierne podświetlenie, gdyby widać to było w normalnym trybie pracy pulpitowej bądź przy amatorskiej obróbce zdjęć - fakt może wkurzyć i przekreślić dobrą ocenę sprzętu a tak jest tylko marginalne widoczne na czarnym tle, bo każdy laptop nie posiada idealnej matrycy nawet ten za 10tys, z drugiej strony wolę mieć matrycę z małym tym efektem ale wykalibrowaną gdzie kolory stają równo w wierzchołkach rgb a nie rozjechaną w niebieskie poświaty i blade twarze .

Focal + Naim

moim zdaniem nie jest duży i jak napisałem nie jest widoczny w normalnym trybie pracy, w każdym sprzęcie ekran nie jest doskonały,

swoją drogą pokaż laptopa za 4tys z idealną matrycą , :) powiem - nie ma.

Bez bleedingu? Ależ są, bo to zależy od dopasowania matrycy a jak widać tu też olali sprawę:) I nie pisz proszę, że tego nie widać np. film czy ciemna grafika i już daje o sobie znać. Wspomnę jeszcze, że ma to wpływ na wyświetlanie czerni, więc na kolor, kontrast w tych miejscach też.

Jak jest silny efekt można odczuć na ciemniejszych tłach , zwłaszcza czarnych u mnie nie czuję tego efektu a mam wersję pro bez retiny,

dodatkowo efekt bleedingu to też sprawa rówomiernosci podświetlenia samej matrycy a nie głównie jej montażu.

Focal + Naim

Jak jest silny efekt można odczuć na ciemniejszych tłach , zwłaszcza czarnych u mnie nie czuję tego efektu a mam wersję pro bez retiny,

Zrób zdjęcie czarnego tła to zobaczymy :P Ja już się nie dziwię, że producenci olewają to, skoro są ludzie, którym to nie przeszkadza:)

dodatkowo efekt bleedingu to też sprawa rówomiernosci podświetlenia samej matrycy a nie głównie jej montażu

Nie :) bleeding to specyficzny efekt powstaje wskutek nacisku daje taki żółtawy odcień, dlatego właśnie można kupić 2 takie same monitory czy lapy i na jednym efekt może być, a na drugim nie. Nierównomierność podświetlania to jaśniejsze plamy aż do białości i mogą powstawać na całej powierzchni matrycy. Zauważ, że efekt bleed powstaje zawsze na obrzezach matryc głównie rogów ekranu (tam przeważnie jest mocowana matryca) Na czarnym tle w matrycach PLS/IPS, gdy naciśniesz lekko brzeg ramki zrobisz właśnie chwilowy bleed :)

photo.jpg

apple-nec-comparison.jpg

Powiem krótko, mojego macbooka 13 kalibrowała osoba profesjonalnie zajmująca się tym, sprawdzała też ekran po kątem takich efektów - nie stwierdziła zbyt intensywnych aby przeszkadzały w normalnym użytkowaniu, przed kalibracją odczyty kolorów już dawały całkiem dobre rokowania, czyli pośrednie wartości szły po liniach do wierzchołków rgb, po kalibracji jest generalnie każda pośrednia barwa poniżej akceptowalnego błędu, matryca produkcji lg, jedynie ma kiepskie kąty trzeba patrzyć w dosyć wąskim przedziale jedynie to jest upierdliwe, tu brakuje kątów jak w IPS .

Focal + Naim

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Lapek dotarł.

Bardzo dobre, estetyczne wykonanie. Fajna obudowa z aluminium. Bardzo wygodna, fajnie działająca klawiatura.

Sprzęt cichy. Jakość ekranu też jednak lepsza niż miałem do tej pory. Jakość dźwięku bardzo fajna z tym malutkim zabawkowym subem. Najważniejsze, ze sprzęt w stanie niemalże sklepowym. Oby działał jak najdłużej.

Na razie mam kłopot z aktualizacją do 8.1. Wyskakuje błąd 0x80073B92-0x20009. Z tego co czytam to chyba jest związany z dwoma dyskami twardymi na tym laptopie. Wie ktoś z Was jak ten problem rozwiązać?

Jakość dźwięku bardzo fajna z tym malutkim zabawkowym subem.

Ja do dziś nawet tej puszki nie wyciągnąłem z pudełka :D

Najważniejsze, ze sprzęt w stanie niemalże sklepowym. Oby działał jak najdłużej.

Na razie mam kłopot z aktualizacją do 8.1. Wyskakuje błąd 0x80073B92-0x20009. Z tego co czytam to chyba jest związany z dwoma dyskami twardymi na tym laptopie. Wie ktoś z Was jak ten problem rozwiązać?

Spróbuj najpierw przywrócić system do stanu fabrycznego, a potem zrobić aktualizację do 8.1

chyba żartujesz że ktoś będzie obrabiał grafikę na laptopie :) żarty sobie robisz :)

do obrabiania grafiki kupuje się 20 pare cali z profesjonalnie wykonanym profilem kalibracyjnym ,

na laptopie możesz sobie pooglądać fotki i je poretuszować amatorsko , ważne żeby skóra wyglądała możliwie naturalnie a nie jak zniebieszczone trupie bladości, bo tak świeci większość lcd,

Obrabia obrabia, niby dla kogo są te I7, pogadaj z fotografami którzy klepią reporterkę. O 20 focisz do 23 foty mają być w redakcji więc klepiesz rawy na kolnie w przerwach albo drodze.

Bez bleedingu? Ależ są, bo to zależy od dopasowania matrycy a jak widać tu też olali sprawę:

bo dali najtańsze matryce, nawet dobre TN już takich numerów nie robią.

Obrabia obrabia, niby dla kogo są te I7, pogadaj z fotografami którzy klepią reporterkę. O 20 focisz do 23 foty mają być w redakcji więc klepiesz rawy na kolnie w przerwach albo drodze.

bo dali najtańsze matryce, nawet dobre TN już takich numerów nie robią.

fotki to fotograf ma zrobić i przesłać do grafika który to obrobi pewnie też na maku ale z większym i konkretnym monitorem profesjonalnym, chyba coś pomieszałeś.

Co do matryc jakie montują to po jednej matrycy na której ledwo co widać bleeding nie moa co wyrokować wszystkich produktów , troszkę się zagalopowaliście.

Focal + Naim

fotki to fotograf ma zrobić i przesłać do grafika który to obrobi pewnie też na maku ale z większym i konkretnym monitorem profesjonalnym, chyba coś pomieszałeś.

Tak, to było gdy ludzie kupowali gazety. Dziś fotografa redakcyjnego można spotkać równie często co gościa z rowerem do ostrzenia noży.

Ciekawe czym te RAWy fotograf wyśle, pocztą na nośniku pamięci? To nie są pojemności na szybki transfer internetem "w terenie". ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

kiedyś były serwery FTP :)

Tak, to było gdy ludzie kupowali gazety. Dziś fotografa redakcyjnego można spotkać równie często co gościa z rowerem do ostrzenia noży.

fotograf-grafik ma się rozumieć , facet od wszystkiego robiący profesjonalnie na laptopie który nawet nie jest wykalibrowany w większości przypadków :)

a poważnie to na strony www się rawów nie używa, jedynie do czasopism a tam nie trzeba robić czegoś co ma być wydrukowane za godzinę :)

Focal + Naim

fotki to fotograf ma zrobić i przesłać do grafika który to obrobi pewnie też na maku ale z większym i konkretnym monitorem profesjonalnym,

ale to on dokonuje pierwszej obróbki, jak robi na speedzie nie ma żadnego grafika redakcyjnego, tylko uzupełnienie składu i leci.

Ciekawe czym te RAWy fotograf wyśle

nie wysyła ? bo po co ?

fotograf-grafik ma się rozumieć , facet od wszystkiego

kiedyś prawdziwy fotograf miał ciemnię i sam wywoływał zdjęcia jak chciał, to on miał wizje a nie "grafik", dzisiaj robi to samo tylko że na komputerze.

robiący profesjonalnie na laptopie który nawet nie jest wykalibrowany w większości przypadków :)

reporterka nie wymaga pro obróbki, z resztą sam widzisz jaki chłam jest na sieci i prasie.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wracając do mojego lapka, to jestem pod dużym wrażeniem szybkości działania tego sprzętu. Włączanie do panelu start to 5s, kolejne 5 s to razem z wpisaniem hasła i mam pulpit.

Rewelacja.

Hq ja odpowiem Ci na.moim przykładzie mam Lenovo y580 oryginalnie na.pokładzie i5 gt660 nVidia plus Intel Hd 4000. 12 GB ramu i 1 TB twardziel strasznie wolny dokupilem do niego ssd 128 GB na którym postawiłem system win 7 ultimate box 64 bit, na sam koniec dokupilem BD jako optykę i jest to jak najbardziej optymalna konfiguracja, nie ma filmu gry czy dźwiękiu który nie chodził by na full detalach. Całość inwestycji 3200 -3300. Kosztowała więc wydaje mi się że bardzo dobra składanka

Jako wzmiankę dodam że od kliknięcia uruchom ponownie do pełni użytkownia max 7 sec

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

Jako wzmiankę dodam że od kliknięcia uruchom ponownie do pełni użytkownia max 7 sec

Czyli zamknięcie systemu i ponowne uruchomienie do pulpitu to 7 sec?

Niemożliwe.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ale ty napisałeś, że od momentu uruchomienia do pulpitu, a venom200, że od momentu zamknięcia działającego systemu do pełnego ponownego uruchomienia.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Może źle się wyraziłem.

Od momentu włączenia lapka, od naciśnięcia przycisku power( czyli od stanu całkowitego zamknięcia systemu i wyłączenia sprzętu) do pojawienia się pulpitu mija max 5s.

Potem następne 5s to wpisanie hasła i mam pulpit.

Hq ja odpowiem Ci na.moim przykładzie mam Lenovo y580 oryginalnie na.pokładzie i5 gt660 nVidia plus Intel Hd 4000. 12 GB ramu i 1 TB twardziel strasznie wolny dokupilem do niego ssd 128 GB na którym postawiłem system win 7 ultimate box 64 bit, na sam koniec dokupilem BD jako optykę i jest to jak najbardziej optymalna konfiguracja, nie ma filmu gry czy dźwiękiu który nie chodził by na full detalach. Całość inwestycji 3200 -3300. Kosztowała więc wydaje mi się że bardzo dobra składanka

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

gt660m to słaba karta ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc może będzie chodziła w full detalach ale na rozdzilce 1200x800 :)

co do max 7 sek reebot win7 , nie daję wiary, pokaż film :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.