Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam prośbę dla znających się na rzeczy. Dla mnie to niestety czarna magia.

Mam obecnie lapka Sony VGN-FW21M. Chciałbym go zmienić na coś nowszego, lepszego.

Lapka używam w 99% w domu jako sprzęt stacjonarny. Więc waga nieważna. Długość pracy na baterii również.

Co obecnie polecacie z trwałych sprzętów? Co będzie mi pracowało bezproblemowo przez parę lat, tak jak ten mój Sony?

Najchętniej wydałbym nie więcej jak 3500zł. Może być i solidna używka. Tego Soniaka kupiłem z lombardu i pracuje mi już bezproblemowo chyba ze cztery lata.

Zastanawiałem się nad Lenovo Y510 z i7 4710 16Gb Ram. Najchętniej kupiłbym coś z dyskiem SSD, albo przynajmniej z kombinowanym dyskiem aby system był na SSD, żeby szybko startował.

Jakbyście mieli jakieś swoje typy to będę wdzięczny za propozycje. Jakby ktoś miał na zbyciu taki sprzęt, to również będę wdzięczny za propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/117150-pomoc-w-wyborze-laptopa/

kup ultrabook npAsus-mój startuje w 2s.tylko W8.1 64bit to okropieństwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polecam Lenovo, mam podobny model z tej serii (Y560) i jestem super zadowolona, gdy szukałam komputera w podobnym przedziale cenowym co Ty (ale dostałam za znacznie mniej, bo od rodzinki kupiłam ;-)) wydaje mi się, że stosunek parametry-cena laptopy Lenovo mają najlepszy. Jakie ten komp ma mieć zastosowanie? Grasz, pracujesz, słuchasz muzyki, oglądasz filmy?

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Maci są dobre dla osób, u których cena nie gra roli, taka jest prawda Lenovo za 3k, ma parametry Maca za 5k. Jak jesteś nauczycielem lub uczniem (albo masz takowego w domu) to w salonie Apple możesz starać się o rabaty (z tego co wiem od koleżanki raczej spore), ale jak nie masz szans na rabat, chcesz wydać możliwie najmniej to odradzam kupno Apple'i. Ja wzięłabym Lenovo, ale to tylko moje zdanie.

Jeśli chodzi o dyski SSD to według mnie SAME nie mają sensu, tylko hybrydy i u game'erów, bo pamięć typu flash się zużywa, i moim skromnym zdaniem u osoby niegrającej cały czas taki pomysł jest bezsensowny. Jest to też rzecz raczej nowa, co nie wpływa pozytywnie na ich cenę ;-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jakie ten komp ma mieć zastosowanie? Grasz, pracujesz, słuchasz muzyki, oglądasz filmy?

Nie gram, nie słucham muzy z kompa, filmów też na nim nie oglądam.

Ale jak już grzebię w necie, czy włączę jakiś materiał z Youtuba, to chciałbym, żeby komp był szybki nawet jak są pootwierane różne aplikacje. No i jakość wyświetlacza też się liczy, jak odpalę jakiś filmik w HD.

Cieszyłbym się jakbyście podali jakieś konkretne oferty sprzedaży.

W sumie Twój pomysł z Lenovo jest dobry, więc nic, tylko brać, chyba, że chcesz mieć lepszy i droższy ;-)

, a z tego, co wiem cena Ci odpowiada ;-)

Ja myślę o tym bo moja Toshiba już powoli się kończy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co powyżej albo jeśli zależy na mocniejszym procku i full hd to Lenovo Z710 i7-4702MQ 8GB GF840M Windows 7 full hd ale bez SSD za ok 3400

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Naped SSD jest warty swojej ceny (ostatnio nawet sporo potanialy) i daje spore przyspieszenie pracy komputera. Moj najstarszy SSD pracuje nieprzerwanie od ponad pieciu lat i nie mialem z nim jeszcze zadnych problemow. Powiedzialbym ze obecnie istnieje wieksze ryzyko utraty danych na dysku mechanicznym niz na SSD.

Wszystko tylko nie SONY

racja...

Ja bym nie szukał i7 w gównianej obudowie tylko solidnej skorupy z i5. Nie kupuj też starego bubla (zaproponowany dell), nowsze układy są bardziej energooszczędne a mostki mniej awaryjne (zwłaszcza w połączeniu z i7). Po za tym I7 z 2011 roku to nie taki pędziwiatr, to są jeszcze 32nm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o dyski SSD to według mnie SAME nie mają sensu, tylko hybrydy i u game'erów, bo pamięć typu flash się zużywa, i moim skromnym zdaniem u osoby niegrającej cały czas taki pomysł jest bezsensowny. Jest to też rzecz raczej nowa, co nie wpływa pozytywnie na ich cenę ;-)

hybrydy G*** dają, SSD 2xx GB kupisz już za rozsądną kasę (nawet na MLC). Co do żywotności to pokaż mi dysk HDD który przeżył więcej od SSD, zwłaszcza w laptopie i zwłaszcza teraz gdzie pchają eko buble.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja bym nie szukał i7 w gównianej obudowie tylko solidnej skorupy z i5. Nie kupuj też starego bubla (zaproponowany dell), nowsze układy są bardziej energooszczędne a mostki mniej awaryjne (zwłaszcza w połączeniu z i7). Po za tym I7 z 2011 roku to nie taki pędziwiatr, to są jeszcze 32nm.

To już lepiej i7 w solidnej skorupie. Pisałem na początku że szukam czegoś z i7 4710. To już chyba 22nm.

hybrydy G*** dają

Dlaczego?

Nie da się samego Windowsa uruchamiać z SSD, żeby przyśpieszyć odpalanie kompa?

Wiem, ze SSD już są relatywnie tanie. Ale tak jak pisałeś te z 256Gb. Te większe to jednak wciąż wydatek.

Co do krytyki Sony, to przy ich obecnej sytuacji wykluczam zakup Sony.

Niemniej muszę przyznać że mój obecny VGN-FW21M po czterech latach pracy u mnie( a nie kupiłem nówki w salonie) ma się świetnie.

Matryca, zawiasy i reszta bez oznak zużycia. Oby nowy zakup sprawował się tak jak ten Sony.

Dlaczego?

bo nic nie dają, z ciekawości kupiłem i się rozczarowałem.

Nie da się samego Windowsa uruchamiać z SSD, żeby przyśpieszyć odpalanie kompa?

Wiem, ze SSD już są relatywnie tanie. Ale tak jak pisałeś te z 256Gb. Te większe to jednak wciąż wydatek.

to kup sobie lapa z mSATA i jakiś małym dyskiem 16-30gb + hdd lub z dwoma lukami lub wymień napęd na ssd

Co do krytyki Sony, to przy ich obecnej sytuacji wykluczam zakup Sony.

ja ze względu na gówniane obudowy i sporą awaryjność.

To już lepiej i7 w solidnej skorupie. Pisałem na początku że szukam czegoś z i7 4710. To już chyba 22nm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba wykracza po za budżet, w 3500 ledwie mieści się i5., więc powodzenia.

Ukryta Zawartość

Jest pewien problem z prockami i7, mianowicie strasznie mocno się nagrzewają, nawet i5 mocno grzeje, co przy dłuższym korzystaniu np. trzymając komputer na kolanach jest mało przyjemne. W sumie to, co robisz nie wymaga strasznie mocnego kompa, według mnie nawet dwurdzeniowe i5 z 8GB RAM powinno odpowiadać Twoim wymaganiom.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To prawda.

Ale z roku na rok wymagania sprzetowe aplikacji rośnie. Chciałbym w miarę sprawnie lapkiem znowu przez pare lat się cieszyć. Wole więc w miarę możliwości kupić na zapas.

Tak jak pisałem, u mnie laptop będzie używany jak stacjonarny. Raczej nigdy na kolanach tylko na biurku.

No czasami do diagnozowania auta.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie gram, nie słucham muzy z kompa, filmów też na nim nie oglądam.

Ale jak już grzebię w necie, czy włączę jakiś materiał z Youtuba, to chciałbym, żeby komp był szybki nawet jak są pootwierane różne aplikacje. No i jakość wyświetlacza też się liczy, jak odpalę jakiś filmik w HD.

No czasami do diagnozowania auta.

I od takich informacji powinieneś zacząć temat, a więc przeznaczenie pożądanego lapka.

A jeśli nie grasz, a jedynie.... j/w to nie ma sensu wtapiać 3,5kzł - takie jest moje zdanie.

Zakładane przez Ciebie serfowanie po necie może być mocno ograniczone nie wydajnością lapaka, a łączem internetowym.

Mnie osobiście wystarcza do powyżej podanych "operacji" stareńki Del Latitude D-610 i dopóki nie padnie (urwałem lewy zawias, się zablokował ze starości), to dalej go będę używał.

Przerost formy nad treścią to przeglądanie netu na możliwie najszybszym a dostępnym sprzęcie.

Szukaj (moim zdaniem) 16...17...19(?) calowych lapków za rozsądne pieniądze.

Tym bardziej, że starzenie technologiczne komputerów postępuje teraz dużo wolniej niż kilkanaście lat temu, kiedy mówiło się, że twój komputer jest przestarzały zaraz po wyniesieniu ze sklepu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

HQ150 nie masz co liczyć na szybki skok jeśli chodzi procki, i7 są od przeszło 5 lat i jedyne co się zmienia to liczba rdzeni, a muszę Ci powiedzieć, że to aż tak dużo Ci nie da. Kup tego Lenovo, ale jak słusznie zauważył stary bej, nie potrzebujesz super mocnego komputera. Według mnie taki:

Ukryta Zawartość

w pełni sprosta Twoim wymaganiom i oczekiwaniom, a zostanie Ci więcej kasy na płyty. Wszystkie sterowniki będą działać nawet jak zainstalujesz Win 8.1 oraz radziłabym Ci zawsze mieć najnowszy system operacyjny.

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Co roku nowsza generacja jest od 3 do 10% szybsza od zeszłorocznej, na najbliższe 5 lat nie zapowiada się jakiś nagły skok technologiczny który by miałby to zmienić

Z całym szacunkiem dla kolegi, ale ja napisałbym inaczej.

Przez najbliższe kilka lat M$ nie "wypuści" kolejnego po 10-ce systemu, dla którego "dźwignięcia" potrzeba by kolejnych, coraz wydajniejszych maszyn.

Bo zasada jest prosta, i jeśli mówimy o laptopach to zazwyczaj są na nich M$ systemy.

Ale jeśli przyświeca nam inny cel i chcemy być niezależni, bez szpiegujących nas backdoorów, to wybieramy inny system, który z takim samym speedem będzie pracował zarówno na nowych jak i starszych maszynach.

Spowalniaczem naszych maszyn są również wszelkiego rodzaju antywirusy i o tym również nie zapominajmy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.