Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - modele na rok 2015

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Pogapić się mogę ale nie dla mnie OLED. TVN24 wykończyłby mi ekran ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pogapić się mogę ale nie dla mnie OLED. TVN24 wykończyłby mi ekran ;-)

Największym paradoksem tego co piszesz jest to, że w praktycznie wszystkich stacjach newsowych na ścianach wiszą dziesiątki ekranów plazmowych ;-)

Mnie TVN24 wykończył plazmę. Wiem co piszę w przeciwieństwie do Ciebie. Kolejny teoretyk forumowy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mnie TVN24 wykończył plazmę. Wiem co piszę w przeciwieństwie do Ciebie. Kolejny teoretyk forumowy.

I po co te personalne wycieczki?

P.S. tak dla ścisłości: to Ty wykończyłeś plazmę, a nie TVN24... :P

Warto zacytować kol. @ambra:

" Do połowy 2016r. LG przewiduje zrównanie cen oled z lcd o podobnych parametrach ,wielkości ekranu i rozdzielczości, choć już dziś można trafić na okazję i kupić dobry oled 4k w cenie lcd.

Wzorcowy oled 4k był za 2223€ w MM (pisał o tym Bodex).

Nieprawda, że jak pisano w Polsce oled 930v to będzie ostatni oled full-hd. To model z września 2014 sprzedawany w 2015, ale w marcu w Korei pojawił się ulepszony o nowy procesor model 9310 fullhd,

w czerwcu łudząco podobny model ec940v pojawił się w sklepach w de,

w sierpniu w Chinach i Korei pojawił się model eg9100 , jego europejska wersja eg910v pojawi się w październiku , najpierw w Skandynawii cena ok.2200€

LG 55 3D OLED Smart TV 55EG910V ma nowy tuner dvb-t2 hd (nowy standard telewizji naziemnej od 2016 w de) po raz pierwszy w oledach lg),web-os2.0, klasa energ.A ,full-hd ,modnie lekko zakrzywiony

Tradycyjnie nowe modele tv po roku sprzedawane są po 50% pierwotnej ceny, więc cierpliwości, dużo fanów nowej techniki będzie szczęśliwych ze swoim oledem.

A za parę lat będziemy szykować ściany na oledy naklejane i cienkie jak papier. "

Ja liczę, że LG wypuści w tym roku OLED z fullHD, ale w wersji 65 cali. Niechże i się nazywa 65ec930... :)

Co do spadku cen, to też w nie wątpię, szczególnie po ostatnich informacjach dotyczących optymalizacji produkcji oledów na poziomie matryc lcd (czyli z taśm zjeżdża taki sam % uszkodzonych matryc OLED, co w przypadku LCD). Biorąc pod uwagę ile lat była rozwijana produkcja LCD można coś takiego uznać za niezły wyczyn w takim krótkim czasie.

fullHD już umarło. FullHD na matrycach 4k wygląda tak samo jak na matrycy fullHD. Nie ma więc sensu ciągnąć technologię 2K.

Wzorcowy oled 4k był za 2223€ w MM (pisał o tym Bodex).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6000-3777=2223

Coś w tym jest ... jakiś tajny przekaz ?

fullHD już umarło. FullHD na matrycach 4k wygląda tak samo jak na matrycy fullHD. Nie ma więc sensu ciągnąć technologię 2K.

Sens jest taki, że póki co nie ma za dużo sygnału wejściowego w 4K :) Na razie są tylko testy w różnych krajach - czy nadajniki będą w stanie przesyłać taki obraz. Blu-ray UHD to też póki co nowinka, nawet nie widziałem jeszcze w sklepach czytników do tych dysków, nie mówiąc już o dyskach z filmami :) Do VOD i gier (w które nie gram) mi to potrzebne? W praktyce będę więc oglądać przez najbliższe 2-3 lata minimum sygnał fullHD... No to po co mam dopłacać do sprzętu 4K? Dlatego wolę OLEDa z fullHD :P

Już nie dopłaca się do sprzętu 4K. Jak ktoś chce kupić dobry nowy TV to musi kupić 4K. Nie ma wyboru. Chyba, że mówimy o OLED - tutaj faktycznie trzeba dopłacić sporo ... ale 2K na dzień dzisiejszy jest już przestarzałe.

Już nie dopłaca się do sprzętu 4K. Jak ktoś chce kupić dobry nowy TV to musi kupić 4K. Nie ma wyboru. Chyba, że mówimy o OLED - tutaj faktycznie trzeba dopłacić sporo ... ale 2K na dzień dzisiejszy jest już przestarzałe.

2K jest przestarzałe na papierze. Wyścig technologiczny trwa - niedługo pewnie standardem będzie 8K i wszyscy będą mówić, że DOPIERO TERAZ jakość jest odpowiednia :) Moim zdaniem 2K wyświetlane na porządnym sprzęcie (np. oledzie) jest w 100% wystarczalne...

A kto w Polsce wie co to jest 8k ? :-)

Juz nie robi sie dobrych TV HD. Sa tylko 4k. Jak ktos chce kupic dobry TV to musi kupic 4k. Chyba ze chce OLED.

8,5 miliarda USD w inwestycje od LG.

Ukryta Zawartość

CEO (Chief Executive Officer LG) Pan Han Sang Beom powiedział wczoraj: celem LG jest rynek OLED i utrzymanie pozycji lidera w branży wyświetlaczy (współpraca z APPLE) oraz zablokowanie konkurencji.

Czyli jednak nie będzie OLED do Panasa czy Sony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idąc tropem z innego wątku o OLEDach - 4K to tylko marketingowa ściema :) Jak czytam te wypowiedzi, że ludziom oglądającym fullHD nagle przeszkadza pikseloza to chce mi się płakać. Dopiero w 4K da się oglądać komfortowo :D To samo było przy przechodzeniu z SD na HD. Za 2-3 lata się okaże, że pikseloza jest w 4K, a dopiero w 8K jest super. I jaki to ma sens?

65EG960V już na stronie LG PL:

Ukryta Zawartość

Oflagowany EISA 2015 - 2016 !

Ukryta Zawartość

Może i byłbym, gdybym tego nie miał okazji (i przyjemności) oglądać na żywo.

co dalej nie zmienia tego że jesteś po prostu fantastą :) - no ale każdy jest panem..... - miłego czekania na 8k (żebyś tylko w między czasie nie zmienił zdania że to też przejściówka bo możesz nie doczekać szesnastki, czego Ci z całego serca nie życzę! :):):)

Użytkujac TV 4k :-)

Szacuje wprowadzenie 8k gdzies okolo 2030r.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.