Skocz do zawartości
IGNORED

Co jeszcze poprawić w akustyce w tym pokoju?

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Co jeszcze mogę poprawić w akustyce w tym pokoju? Pomieszczenie jest nie duże ale własne (czyli dzieci i żona w innych pokojach :).

Wygląda to tak: 3m szerokości na 5m długości. Ściany i sufit obłożone wełną na co został położony fermacell akustyczny. Na ścianie tylnej i bokach panele akustyczne, obrazy też wypełnione matą akustyczną. Na podłodze gęsta wykładzina ale z krótkim włosem. Drzwi akustyczne. Wszystkie stelaże były podkładane matą akustyczną. Niestety jeszcze brak kanapy - przyjadą w drugiej połowie stycznia :)

Jest dobrze ale bardzo proszę o rady, co można jeszcze zrobić żeby było lepiej tylko nie wiem czy w tak małym pokoju to możliwe?

IMG_20150106_00175.jpg

IMG_20150106_00176.jpg

IMG_20150106_00177.jpg

Na zdjęciach nie widać nic co mogło by pochłaniać niskie tony, panele boczne moim zdaniem za wysoko względem kolumn. Jaką masz wysokość pomieszczenia? Jeżeli jest bliska szerokości to będzie nieciekawie.

Brakuje rozpraszania. Szczególnie na pierwszych odbiciach

Przepraszam kolego ale kolumny prawie dotykają bocznych ścian a ty wyjeżdżasz z rozpraszaniem?

Co masz na suficie ?

Przecież napisał co ma nad głową.[quote name=Different'

timestamp='1420577273' post='3341061]

Gdzie czujesz braki w brzmieniu - przestrzeń - bas - 'pogłos' ?

Wydaję mi się że z pogłosem problemu kolega nie ma, kolumny zacne więc przestrzeń zapewne jest, za to skupił bym się bardziej na pochłonięciu niskich częstotliwości. jestem pewny że "stopa dudni" i czas wybrzmiewania właśnie jej próbowałbym w tym wypadku niwelować. Najlepiej zacząć od pomiarów, swoją drogą znam ludzi którym wygląd pomieszczenia rekompensuje dźwięk wydobywający się z kolumn, ale o gustach się nie dyskutuje.

Pozdrawiam

Wydaję mi się że z pogłosem problemu kolega nie ma, kolumny zacne więc przestrzeń zapewne jest, za to skupił bym się bardziej na pochłonięciu niskich częstotliwości. jestem pewny że "stopa dudni" i czas wybrzmiewania właśnie jej próbowałbym w tym wypadku niwelować. Najlepiej zacząć od pomiarów, swoją drogą znam ludzi którym wygląd pomieszczenia rekompensuje dźwięk wydobywający się z kolumn, ale o gustach się nie dyskutuje.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedzi/ Rzeczywiście z pogłosem nie ma problemów. Wysokość to 2,6 metra i rzeczywiście i "stopa trochę dudni". Z basem w ogóle nie ma problemów, wręcz muszę "skręcać" kolumny. O pomiarach całkowicie nie mam pojęcia. Jak to zrobić lub komu zlecić?

PS na suficie jest sufit napinany ale całkiem wypełniony wełną więc tam nie mam żadnych problemów ani drgań.

Brakuje rozpraszania. Szczególnie na pierwszych odbiciach i za kolumnami.

Co masz na suficie ?

Gdzie czujesz braki w brzmieniu - przestrzeń - bas - 'pogłos' ?

Wszyscy chcą pchać te dyfuzory. Nikt się nie zastanowi nad racją bytu danego elementu w konkretnym pomieszczeniu.

Duża część jest zupełnie na wyrost zaś inne są w zupełnie bezsensownych miejscach.

Co do dyfuzora na pierwsze odbicie boczne to polecam sprawdzić, jak ma się skuteczność tego ustroju do kąta padania fali.

Potem dochodzą jeszcze minimalne odległości itd.

Wiem że lepiej robić coś, ale osoba która szuka pomocy zawsze dostaje odpowiedź kup sobie dyfuzor.

Na moje oko nie tędy droga.

Wiem że lepiej robić coś, ale osoba która szuka pomocy zawsze dostaje odpowiedź kup sobie dyfuzor.

A co rzeczowego w tym wątku ktoś dodał ?

Koledzy dziękuję za zaangażowanie i jednocześnie mam prośbę o konkretne propozycje. Wiem, że teoria akustyki jest pasjonująca do dyskusji ale ja potrzebuję konkretnych pomysłów na rozwiązanie.

Konkretnie radzę więc Tobie albo pomiar albo dalsze poszukiwania w ustawieniu - mimo wszystko spróbowałbym także rozpraszanie za kolumnami i pułapki basowe .

Koledzy dziękuję za zaangażowanie i jednocześnie mam prośbę o konkretne propozycje. Wiem, że teoria akustyki jest pasjonująca do dyskusji ale ja potrzebuję konkretnych pomysłów na rozwiązanie.

Sprawa ma się zawsze tak samo.

Pierwszą rzeczą jaką wypadało by zrobić to pomiar. W innym wypadku to możemy sobie powymieniać różnego rodzaju ustrojstwa a Ty sobie losowo możesz wybrać jakieś...

Jeśli nie, to zostaje Ci na bas superchunk lub szeroko strojony rezonator membranowy. Gdzie już w innych wątkach napisali inni i ja także jak się je wykonuje. No i obejdzie się jakoś bez pomiarów. Nie robisz tego pod projekt więc i można pewne kwestie pominąć. Choć o RH możesz zapomnieć.

Sufit masz nie do ruszenia (choć jak wspomniałeś nie ma większego sensu go ruszać)

Pomieszczenie wygląda na typową studnię, więc masz pod górę.

Można na płasko zrobić membranowe za plecami. Powinno to uspokoić rezonans wynikający z długości. Ale lepiej było by to pomierzyć. Jeśli wierzyć wymiarom to można stroić pod 44 Hz.

To co wisi po bokach obniżyć lub możesz poniżej dodać panele refleksyjne (czyli zwykła decha) tak by pierwsze odbicia od ścian bocznych, które są 4. Przekierowane były poza sweet spot.

Jak patrzę to rozstaw na 2,5 może mniejszy i siedzisz od kolumn około 3m. Więc z tego co widzę jest szansa ustawić to trochę lepiej. Poczytaj trochę o rozstawianiu kolumn w pomieszczeniu i sposobie w jaki tworzą się fale stojące. Generalnie w twoim przypadku chodzi o osłabienie modu wynikającego z długości. Bo mod z wysokości jest szansa że jest zniwelowany przez "membranę" napięty sufit. Pytanie czy to jest taka gumowana powłoka czy coś innego. Zaś mody wynikające z szerokości będzie Ci ciężko zniwelować.

Możesz próbować zrobić małe corner trapy i ustawić je w miejscu łączenia się ścian z podłogą.

Finalnie będąc stosunkowo daleko od tylnej ściany można tam dać w/w rezonatory membranowe i mobilnie dyfuzor i np na niego starać się częściowo na niego przekierować odbicia boczne.

No to miłej zabawy życzę :)

• 2 miesiące później...

No więc wracam z tematem. Skompletowałem docelowy sprzęt (wprawdzie jeszcze bez DAC'a). Są też meble. Na górze jest sufit napinany (takie gumowe membrany). I nurtują mnie ściany boczne i tylne obok TV. Od razu napiszę, że na pomiarach się nie znam i nie mam dostępu do żadnej firmy. Poradzicie coś?

IMG_20150314_00001.jpg

IMG_20150314_00002.jpg

IMG_20150314_00003.jpg

IMG_20150314_00004.jpg

IMG_20150314_00006.jpg

dobrze zrozumiałem - ściany i sufit to płyty gipsowo-włóknowe firmy Fermacell na wełnie?

generalnie zgadzam się z uwagami arczi87, że panele boczne wiszą za wysoko, by cokolwiek istotnego wnosić oraz że na tylnej ścianie warto by rozważyć dyfuzję a na bocznych ekrany kierujące pierwsze odbicia na tył

poza tym trzeba kombinować z ustawieniem kolumn i kanapy

na TV niczego nie zainstalujesz, chyba że mobilne ekrany do słuchania samej muzyki (np. zawieszane), ale pewnie uznasz to za niepraktyczne, więc trzeba przynajmniej kolumny wysunąć do przodu

o szerokość sceny można zawalczyć stosując ustawienie Beveridge'a - co to za kolumny? Jaka jest ich głębokość? Mają BR z tyłu?

no i jest jeszcze kwestia basu - tu muszę się przyznać, że doszedłem do generalnego wniosku, że wyjąwszy szczególnie szczęśliwe przypadki najlepszym rozwiązaniem do muzyki jest subwoofer w polu bliskim, niezależnie od absorpcji (paneli, pułapek) i aktywnej korekcji, tj. one TAKŻE mogą być potrzebne, ale trzeba wiele szczęścia by pomogły same, jeśli źródłem basu w pokoju są dwie kolumny stereo

teoria co do tego jest na www firmy HSU Research (opis suba MBM), a pomiary linkowałem w innych wątkach

Dziękuję bardzo za porady i odpowiadam:

dobrze zrozumiałem - ściany i sufit to płyty gipsowo-włóknowe firmy Fermacell na wełnie?

- dokładnie tak

o szerokość sceny można zawalczyć stosując ustawienie Beveridge'a - co to za kolumny? Jaka jest ich głębokość? Mają BR z tyłu?

kolumny Polk Audio LSIM707, BR od dołu

no i jest jeszcze kwestia basu - z basem zupełnie nie ma problemu, szybki, dynamiczny i konkretny

Dziękuję za porady i odpowiadam:

- tak

generalnie zgadzam się z uwagami arczi87, że panele boczne wiszą za wysoko, by cokolwiek istotnego wnosić oraz że na tylnej ścianie warto by rozważyć dyfuzję a na bocznych ekrany kierujące pierwsze odbicia na tył

- panele boczne to raczej ozdoby niż ustroje akustyczne. Jaki dyfuzor zamontować na tylnej ścianie? Jakie ekrany dać na boczne ściany poniżej całego panelu?

na TV niczego nie zainstalujesz, chyba że mobilne ekrany do słuchania samej muzyki (np. zawieszane), ale pewnie uznasz to za niepraktyczne

- całkowicie masz rację

co to za kolumny? Jaka jest ich głębokość? Mają BR z tyłu?

- Polk Audio LSIM707 BR od dołu

no i jest jeszcze kwestia basu

- z tym nie ma problemu, jest szybko, dynamicznie, mocno i tak jak lubię

a czy i z czym ewentualnie są problemy?

pytam, bo wtedy łatwiej podrzucić jakiś pomysł - gdy wiadomo w czym rzecz

czy w ogóle cokolwiek subiektywnie wymaga poprawy?

ps. ściany najlepszy typ konstrukcji z perspektywy akustyki pokoju muzycznego

a czy i z czym ewentualnie są problemy?

pytam, bo wtedy łatwiej podrzucić jakiś pomysł - gdy wiadomo w czym rzecz

czy w ogóle cokolwiek subiektywnie wymaga poprawy?

ps. ściany najlepszy typ konstrukcji z perspektywy akustyki pokoju muzycznego

To jest dobre pytanie. Na pewno jest przestrzeń, bas i średnica. I to co mi się wydaje to uporządkowania wymagają tony wysokie. Wczoraj pożyczyłem 8 sztuk piramidek i postawiłem obok kolumn. Po interwencji żony nie mogłem na razie tego nawet podkleić więc karkołomnie je ustawiałem przy ścianie na wysokości kolumn. I mimo tak małej ilości piramidek oraz słabości mocowania (cały czas się przewracały) wysokie tony od razu się poprawiły. Może to jest jakiś kierunek?

tak, dlatego właśnie sugerowaliśmy - arczi87 a potem ja - przewieszenie bocznych paneli niżej, na wysokość kolumn, poziom osi akustycznej głośników wysokotonowych i średniotonowych

obecnie kolumny "pracują" w tych zakresach z dwiema gołymi, równoległymi ścianami

tak, dlatego właśnie sugerowaliśmy - arczi87 a potem ja - przewieszenie bocznych paneli niżej, na wysokość kolumn, poziom osi akustycznej głośników wysokotonowych i średniotonowych

obecnie kolumny "pracują" w tych zakresach z dwiema gołymi, równoległymi ścianami

Tego konstrukcyjnie nie mogę zrobić, ponieważ to są szafki wpuszczane w mur i owinięte matami akustycznym. Na wierzchu oklejone panelami akustycznymi. Ale za to mogę poniżej czyli na ścianie dać dodatkowe panele. Pytanie tylko jakie? Czy za kolumny obok TV też dać panele?

na flankach TV raczej nie, nie wiem gdzie stoi kanapa, ale podejrzewam, że odbicia i tak idą od TV

jakie panele? każde absorpcyjne, pochłaniające w zakresie, który jest problematyczny, czyli technicznie prawie każde, jakie są na rynku

może Małżonka wybrać najładniejsze Jej zdaniem i pasujące

cztery co najmniej - tak, by pokryły geometryczne centra odbić przyległych i przeciwległych, trzeba to sobie rozrysować

• 8 miesięcy później...

Cześć Koledzy

Wracam z tematem. Po różnych odsłuchach w moim pomieszczeniu opinie są takie: nie problemu z wysokimi, średnicą i średnim basem. Brakuje basu najniższego. Padła sugestia, że pokój może być za mocno wygłuszony. Czy to możliwe? Będę wdzięczny za rady. Tak to teraz wygląda:

image.jpg

Wszyscy chcą pchać te dyfuzory. Nikt się nie zastanowi nad racją bytu danego elementu w konkretnym pomieszczeniu.

Duża część jest zupełnie na wyrost zaś inne są w zupełnie bezsensownych miejscach.

Co do dyfuzora na pierwsze odbicie boczne to polecam sprawdzić, jak ma się skuteczność tego ustroju do kąta padania fali.

Potem dochodzą jeszcze minimalne odległości itd.

Tematem akustyki interesuję się od dłuższego czasu i cały czas się dokształcam.Przyznaje że fizyka to bardzo ciekawa dziedzina.

Korzystałem z rad dwóch firm z której jedna chętnie poświęciła mi więcej czasu.W każdym z tych dwóch przypadków tak jak napisałeś proponowali dyfuzory piankowe.Tak naprawdę moim zdaniem żeby sprawdzić co lepiej pomoże i czy w ogóle pomaga należy zrobić pomiar przed zastosowaniem i po zastosowaniu.

To akurat bardzo nieskuteczne rozwiązanie zarówno dla niskich, średnich jak i wysokich częstotliwości.

Tłumaczyli że w dużej mierze znaczy to od gęstości pianki i struktury.W wysokich,średnich to może one coś tam zmienią ale w najniższych rejestrach trzeba chyba jakiś innych specjalności piankowych.

Masz małą odległość pomiędzy ścianami bocznymi, pewnie dostajesz podbicia na wyższym basie który ci zagłusza ten niski. Pobaw się generatorem sinusa i posłuchaj nawet uchem jaką częstotliwość masz najgłośniej i czy to jest duża różnica. Możesz tak znaleźć lub wyeliminować wzbudzenie pokoju. Problem tylko jest taki że z takim rezonansem trudno coś zrobić... Najlepiej chyba manipulując rozstawieniem kolumn, może się wstrzelisz w jakiś sensowny kompromis, chociaż masz ograniczoną przestrzeń na to.

Cześć sąsiad. Mogę Ci pożyczyć mojego Velodyne. Jest większy niż T5 to i basu powinno być więcej.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Cześć sąsiad. Mogę Ci pożyczyć mojego Velodyne. Jest większy niż T5 to i basu powinno być więcej.

Z subwooferem źle brzmi. Muszę szukać innych rozwiązań.

a panele akustyczne na te boczne sciany kolo glosnikow nic nie dadza ? Mam znajomego ktory tez ma glosniki blisko bocznych scian i zastanawia sie czy czegos tam nie dac

Panele może i tak, z tym, że na pewno nie pochłaniające. Czytałem ostatnio o panelach binarnych. Może to jest ten kierunek?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.