Skocz do zawartości
IGNORED

Milczenie starej lampucery...

kusotny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa.

Ona uparcie milczy. Od tygodnia

...nie jest w sumie nawet taka bardzo stara (w załączeniu fotki).

Znany DAC ze stopniem wyjściowym na 6n16b. Najpierw dźwięk z coaxiala zaczął być zniekształcony. Lampa się przepala – pomyslalem. Ale po zdjeciu obudowy okazalo się, że lampy się żarzą. Sprawdzilem opticala i usb – dzwieku w ogole brak.

Nie wiem co jest grane. Mam 3 lewe ręce. Czy ktoś z kolegów z Wawy może się podjąć naprawy? (oczywiście nie za darmo). Chciałbym jej dalej słuchać.

Pozdrawiam,

mgr Kusotny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14213-0-10642200-1420641701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117220-milczenie-starej-lampucery/
  • Moderatorzy

Tak to niewątpliwy plus ;-) Jeśli wymiana lamp nic nie da to na początek będziesz musiał zdiagnozować czy uszkodzony jest stopień lampowy czy płytka z kością DAC. Najłatwiej będzie Ci to sprawdzić w ten sposób: rozpiąć kabelki z sygnałem wychodzącego z DACa, a wchodzącego na lampy i puścić sygnał (np. z odtwarzacza mp3) na lampy jak zagra to znaczy że padł DAC, jak nie zagra to stopień lampowy. Możesz również sprawdzić czy bezpośrednio z wyjścia kostki uda Ci się pobrać sygnał.

-----------------

Sprawdź czy przypadkiem nie padł upsampler. Wypnij z płyty głównej tą małą płytkę stojącą pionowo. Piny na płycie zewrzyj zworkami. Wszystkie poza zasilającymi (dwa z boku).

Znam to urządzenie bardzo dobrze i myślę, że jestem w stanie pomóc, ale najpierw potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań:

1. Czy słychać kliknięcie przekaźnika jakieś 30s po włączeniu przy podanym sygnale wejściowym?

2. Czy na szarych rezystorach obok lam odkłada się napięcie ok. 80V?

3. Czy na niebieskich rezystorach pomiędzy ostatnią lampą, a kondami wyjściowymi także odkłada się podobne napięcie?

4. Czy na przewodach lecących od DACa do modułu analogowego istnieje 2,5V?

• 2 miesiące później...

Dziękuję wszystkim za gotowość niesienia pomocy!

Kolego Muzg, udało mi się wreszcie dokonać sugerowanych pomiarów.

Znam to urządzenie bardzo dobrze i myślę, że jestem w stanie pomóc, ale najpierw potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań:

1. Czy słychać kliknięcie przekaźnika jakieś 30s po włączeniu przy podanym sygnale wejściowym? NIE SŁYCHAĆ

2. Czy na szarych rezystorach obok lam odkłada się napięcie ok. 80V? NIE. Około 150V

3. Czy na niebieskich rezystorach pomiędzy ostatnią lampą, a kondami wyjściowymi także odkłada się podobne napięcie? NIE. Około 230V

4. Czy na przewodach lecących od DACa do modułu analogowego istnieje 2,5V? 0V

Czy to Ci coś mówi?

Z góry dziękuję

Miron

Jeżeli nie słychać przekaźnika po załączeniu to wygląda, że usterka jest gdzieś w cyfrze (odbiorniku) lub nie masz napięcia ujemnego. Pomiary wykonywałeś różnicowo między nogami rezystorów, czy do masy?

• 4 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.