Skocz do zawartości
IGNORED

Sevenrods Dust caps

dyzman69

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Ja stosuję w wolnym wyjściu odtwarzacza i wej/wyj wzmacniacza podobne zaślepki Cardasa. A jak to działa niech unaoczni film-

http://voice.com.pl/cardas/components-rfi-emi-protection-caps.html

W moim systemie audio wyraźnie poprawia i selektywność i rozdzielczość, nie psując barw.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Odpowiem tak- są tacy, którzy nie wierzą uszom bo nie mierzalne, nie wierzą i wtedy gdy mierzalne (vide film Cardasa). Powtórzę po Bumpalumpie- "... to forum tonie w oparach absurdu".

A próbowaliście? Zapewne nie, za to chętnie odpowiadacie założycielowi tego tematu. To też są "opary absurdu".... Czyż nie?!

A próbowaliście? Zapewne nie, za to chętnie odpowiadacie założycielowi tego tematu. To też są "opary absurdu".... Czyż nie?!

ale co tu probowac? zatkac gniazdo we wzmacniaczu i wmawiac sobie ze gra lepiej? jeszcze zdrowy na umysle jestem

zkup sobie te zatyczki i wsadz w gniazda w TV, pewnie obraz sie polepszy

kup tez takie zatyczki do kontaktu jakie sie wklada przed dziecmi, wszak wszedzie gdzie sa dziury to zaklocenie wlezie rotfl

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Są też tacy , którym można wcisnąc wszystko.Po prostu ich "wiara góry przenosi".

Sądząc po wpisach kolegi na tym forum, należy kolega do tego grona.

Oczywiście jestem wierzącym dopóty dopóki sam, poprzez doświadczenie, się nie przekonam, że marketing mnie próbuje oszukać. Często nie mogę tego zrobić ze względu na wygórowane koszty. Wtedy, zapewniam Ciebie, nie pozwolę sobie deprecjonować produktu tylko z tego powodu, że mnie na niego nie stać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktos kto nie zna sie na elektronice pewnie sie posika z wrazenia ze zatkanie gniazdka cos zmienilo na ekranie oscyloskopu, tzreba jednak rozumiec co tam sie dzieje i co bedzie sie dziac we wzmacniaczu na nieuzywanych gniazdach, to nic innego jak w lopatologicznym tlumaczeniu zasloniecie metalowego elementu ktory robi za antene sciagajaca smieci, jednak takie gniazdo jest tylko malym procentem calej metalowej powierzchni jaka jest obudowa.

Druga sprawa jest taka ze dla wzmacniacza te zaklocenia nie robia nic, filtry RFI / EMI stosuje sie w automatyce, na wejsciach falownikow, sterownikow PLC ktore sa czule na zaklocenia.

Ukryta Zawartość

Oczywiście jestem wierzącym dopóty dopóki sam, poprzez doświadczenie, się nie przekonam, że marketing mnie próbuje oszukać. Często nie mogę tego zrobić ze względu na wygórowane koszty. Wtedy, zapewniam Ciebie, nie pozwolę sobie deprecjonować produktu tylko z tego powodu, że mnie na niego nie stać.

Zgadzam się w całej rozciągłosci.

Kapsle zamówiłem z kolegą na spólke , więc koszt niższy . Nie bede żałował 100 zł bo nawet gdy poprawy nie bedzie , to gniadzka fajnie zabezpieczone przez kurzem itp. Jesli zas wniosą coś dobrego do brzmienia , nawet jesli beda to najbardziej subtelne niuanse , to tylko sie cieszyc bo to kolejny maleńki kroczek w dążeniu do ideału brzmienia naszego systemu. Zwłaszcza gdy ten jest już systemem kompletnym i dopracowanym pod kazdym względem.

Są też tacy , którym można wcisnąc wszystko.Po prostu ich "wiara góry przenosi".

Sądząc po wpisach kolegi na tym forum, należy kolega do tego grona.

Prosiłem o wpisy osob które mają coś na ten temat do powiedzenia czyli takich które coś takiego zastosowały. Bez względu na koncowe wnioski.

Ktos kto nie zna sie na elektronice pewnie sie posika z wrazenia ze zatkanie gniazdka cos zmienilo na ekranie oscyloskopu, tzreba jednak rozumiec co tam sie dzieje i co bedzie sie dziac we wzmacniaczu na nieuzywanych gniazdach, to nic innego jak w lopatologicznym tlumaczeniu zasloniecie metalowego elementu ktory robi za antene sciagajaca smieci, jednak takie gniazdo jest tylko malym procentem calej metalowej powierzchni jaka jest obudowa.

Druga sprawa jest taka ze dla wzmacniacza te zaklocenia nie robia nic, filtry RFI / EMI stosuje sie w automatyce, na wejsciach falownikow, sterownikow PLC ktore sa czule na zaklocenia.

Taki ktoś kto się zna na elektronice , neguje też wpływ okablowania sieciowego na brzmienie urzadzen. Znam takich na peczki . Nie zmienia to faktu ze rozmijaja sie z rzeczywistoscią a ich opinia jest dla mnie bez znaczenia.

Zwłaszcza gdy ten jest już systemem kompletnym i dopracowanym pod kazdym względem.

Wiesz, że z audiofilskiego punktu widzenia, to zdanie brzmi jak oksymoron :D:D

Nie myśl - słuchaj.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Moi drodzy, a może do zwykłego zasłaniania gniazd przed kurzem wystarczy, a może będzie nawet lepsze coś takiego...?

http://allegro.pl/10szt-zaslepki-rca-na-gniazda-czerwone-i4984863083.html

Można wybierać pomiędzy kolorem czarnym, czerwonym, białym, zielonym i żółtym...

U mnie grają rewelacyjnie czerwone i białe... Oczywiście czerwone obowiązkowo na kanał prawy, białe na lewy!!! No i jest narodowo... ;-)

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Moi drodzy, a może do zwykłego zasłaniania gniazd przed kurzem wystarczy, a może będzie nawet lepsze coś takiego...?

http://allegro.pl/10szt-zaslepki-rca-na-gniazda-czerwone-i4984863083.html

Można wybierać pomiędzy kolorem czarnym, czerwonym, białym, zielonym i żółtym...

U mnie grają rewelacyjnie czerwone i białe... Oczywiście czerwone obowiązkowo na kanał prawy, białe na lewy!!! No i jest narodowo... ;-)

Najlepszą ochroną przed kurzem jest utrzymywanie czystości przy pomocy odkurzacza. Zgadzam się z Tobą, że te zatyczki przez Ciebie proponowane spełniają pewną rolę ochronną (a nawet patriotyczną jak sugerujesz), ale niestety nic ponadto.

Ukryta Zawartość

Te nie są audiofilskie :) brzmienia nie poprawią :)))

Ukryta Zawartość

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Najlepszą ochroną przed kurzem jest utrzymywanie czystości przy pomocy odkurzacza. Zgadzam się z Tobą, że te zatyczki przez Ciebie proponowane spełniają pewną rolę ochronną (a nawet patriotyczną jak sugerujesz), ale niestety nic ponadto.

Poważnie mówiąc, to o sprzęt należy dbać i co tydzień delikatną szmatką czy nawet pędzelkiem odkurzyć wszystkie elementy, również z tyłu... Odkurzacz moim zdaniem jest tutaj nie na miejscu. Taka ochrona mnie całkowicie wystarcza... Nawiasem mówiąc, to np. Accuphase stosuje białe, plastikowe zatyczki, jak myślicie głównie przed kurzem (powietrzem) czy "promieniowaniem"...?

". Accuphase stosuje białe, plastikowe zatyczki, jak myślicie głównie przed kurzem (powietrzem) czy "promieniowaniem"...?"

To jest bardzo trudno ustalić, bo nie znamy składu użytego plastiku ;)))

Poza tym najwyższe modele Accuphase mają poprawnie wykonaną sekcję przełączania źródeł, o czym Leben, czy inne sprzęty ze średniej półki cenowej mogą tylko pomarzyć.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Za niedlugo na granie sprzętu bedzie miało wpływ usytuowanie domu/mieszkania względem Mekki, faza księżyca i jakość odsiarczalni w elektrowni podającej prąd na trafo. Btw patrząc na film ciekawe w jakiej skali powiększony jest wykres na oscyloskopie i patrząc na graciarnie znajdującą się wokół niego zastanawia mnie co jeszcźe jest powłączane... Bo siać to może wszystko;)

Witam!

Ja osobiście nie bardzo wierzę w poprawę brzmienia poprzez takie gadżety, bo jak można poprawić brzmienie wejścia, które nie jest wykorzystywane? W sprzętach, które mają słabą separację między wejściami/wyjściami może to nabierać jakiegoś znaczenia, ale czy słyszalnego...?

U mnie w systemie wykorzystuję podobne lub identyczne zatyczki do tych, proponowanych wcześniej i sprzedawanych na Allegro. Są elastyczne i idealnie dopasowują się do złącza - żaden kurz im niestraszny!

Jeśli macie naprawdę drogie sprzęty i chcecie zakupić coś bardziej audiofilskiego, to alternatywą dla zatyczek Sevenrods mogą być japońskie Oyaide. Na eBay'u można nabyć komplet 6 sztuk za ok.50zł (wraz z przesyłką z Japonii).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

7 zł za produkt, którego wytworzenie kosztuje 50gr lub jeszcze mniej. 14-krotne przebicie.

To musi być dobre. Kupiłem 10 szt. ;)

Zaraz... 7 złotych kosztuje 10 szt. Do bani, to jakaś tandeta. Nie biorę.

Ukryta Zawartość

Genialne, czyli jak sprzedać drogo polipropylen.

Poza tym sam producent pisze, że zatyczka Oyaide zmniejsza oddziaływanie zakłóceń elektromagnetycznych przez przylepiony krążek z magicznego "czegoś". Oczywiście ma to znaczenie na zewnątrz urządzenia, które nie sieje do otoczenia, a nie w kierunku przeciwnym. Każde urządzenie powinno spełniać normy EMC, czyli nie zakłócać transmisji radiowej w otoczeniu, więc zakładanie tych zatyczek Oyaide nie ma raczej sensu w sytuacji o którą nam chodzi, czyli odizolowania gniazd od zakłóceń z zewnątrz.

Sralis, mazgalis...

"Dust caps", Panowie.

Dust.

I tyle.

Byście się nie ośmieszali bardziej, niż jest to ogólnie przyjęte.

Firemki wypuszczają duperełko, ktoś do tego dorabia teorię spod budki z piwem i już ... - niektórzy weszli na wyższy poziom rozwoju!;-)

Dajcie spokój, bo zażenowanie ze śmiechem mi się plącze...

Ja stosuję w wolnym wyjściu odtwarzacza i wej/wyj wzmacniacza podobne zaślepki Cardasa. A jak to działa niech unaoczni film-

Ukryta Zawartość

W moim systemie audio wyraźnie poprawia i selektywność i rozdzielczość, nie psując barw.

Miałem Cię za rozsądniejszego...

Znam, mam i używam.

o tobie natomiast - mam zdanie, hmmm - ugruntowane!:-)))

Ukryta Zawartość

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Miałem Cię za rozsądniejszego

I nadal możesz. Niewiele zainwestowałem i się nie rozczarowałem.

Firemki wypuszczają duperełko

Cardas to taka "firemka", ktora wypuszcza "duperełko"? Że duperełkim nazwać można RCA Caps to po kłótniach mógłbym Ci przyznać rację, ale- Cardas firemką, przyznaj bez kłótni- to pomyłka.

Ostatnim do kłótni.

"Firemka", o Cardasie - to pieszczotliwie było.

Bo firemek jest ostatnio, jak nasr..ł.

A wszystkie one - z tradycjami i doświadczeniem przynajmniej od czasów Franciszka Józefa.

To już raczej od Szwejka!:-)

Pozdro - Jacek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.