Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepiej zrealizowane koncerty - występy na żywo - Audio CD

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedziałbym, że te albumy z GRP nie są złe. Dekada w jazzie gdzieś tak od połowy lat osiemdziesiątych do połowy dziewięćdziesiątych była dość mocno rozmiękczona. Artyści robili kasę - lekka formuła jazzowo-popowa była bardzo przystępna i przyswajalna przez co miała automatycznie więcej słuchaczy i zdobywała sobie coraz to nowszych zwolenników. Koncerty tych grup były bardzo widowiskowe i nastawione na szerszą i dużo liczebniejszą widownię niż w przypadku prawdziwego jazzu. Wielu jazzowych gigantów zdecydowało się póść tą drogą, przynajmniej na chwilę - nawet Wayne Shorter popełnił kilka shitowych rzeczy!? A Chick? Ten to dopiero pojechał! Ale mimo wszystko, pomimo tej przystępności i łagodnych klimatów, pomimo tej lekkiej formuły - zawsze trzymali poziom i można było się doszukać smaczków, choćby nawet brzmieniowych! Niewątpliwie GRP dobrze nagrywała swoją muzykę i jakościowo nie ma się do czego przyczepić, a i w tym natłoku lżejszego grania można z pewnością wyłuskać perełki. Nie przekreślałbym Ramseya Lewisa, Lee Ritenoura, Davida Grusina, Carltona... Chucka Loeba, Jeffa Lorbera, Ricka Browna, zmarłego dosłownie w Nowy Rok 2015 Jeffa Goluba... i wielu wielu innych.

Oczywiście nie dotyczy ten wywód sceny free/avant/impro i contemporary - ten segment jazzu rządzi się swoimi prawami i nie ulega aż tak bardzo trendom i modom.

Parker's Mood

A Chick? Ten to dopiero pojechał!

Oj pojechał swoim Elektric Bandem. Taki syntetyczny jazz nie bardzo mi leży. Z tego co pamiętam Paint the World była chyba najlepsza,

ale przypomnę sobie wszystkie, bo mam je na półce, nie słuchane od lat. :)

Czuję się z racji Usernejma wywołany do tablicy. W czasach GRP electric bandy broniły się zacnie, choć teraz wiele utworów-potworów po prostu śmieszy. Chłopaki miały wtedy teledyski i wygląd jak gwiazdy disco-pop, a ich utwory grało MTV, co z dzisiejszego punktu widzenia jest ewenementem. Co przetrwa? Dla mnie Inside-out, Eye of the beholder i wspomniany Paint the world.

Niestety chick zatrzymał się gdzieś w tamtej epoce.

Niestety chick zatrzymał się gdzieś w tamtej epoce.

No nie mogę się zgodzić z chickiem w temacie Chicka C. Nie sądzę żeby się zatrzymał, no chyba, że chodzi Ci o jego fusionową jazdę, bo w tym wypadku faktycznie tak jakby gdzieś stanął i według moich smaków nie bronią się te rzeczy... Po okresie GRP nagrał Corea całą gamę wybitnych jazzowych płyt, nie wspominając o klasycznych i solowych klimatach. Weż pod uwagę takie produkcje jak Remembering Bud Powell, Origin, Rendezvous In New York, PP&F, bardzo lekki i jakże przyzwoity koncertowy album Rhumba Flamenco, koncertowy The New Cristal Silence, następnie rewelacyjny Further Explorations czy choćby najnowszą Trylogię... po drodze i między w/w płytami popełnił Chick dla fanów fusionu coreaowskiego komercyjny The Mothership Returns i gdzieś tam trochę w tyle nowo-fusionowy The Ultimate Adventure...

Uważam, że słowo 'zarzymał się' zupełnie nie pasuje do tego giganta, legendy i niemalże ikony jazzu.

Parker's Mood

Jethro Tull - Bursting Out

Na czarnych był świetnie nagrany.

Na CD jest trochę odchudzony na średnicy tej wyższej i tej niższej, przełom średnich i góry zbyt wyciągnięty ale "sorry taki mamy klimat" ;)

całą gamę wybornie zrealizowanych koncertów na cd w labelu GRP

GRP jeszcze lepiej brzmi w oryginalnych USA wydaniach. Wydania Europejskie brzmią zacznie lżej w wyniku odchudzenia niższego pasma średnicy i wyższego basu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

GRP jeszcze lepiej brzmi w oryginalnych USA wydaniach. Wydania Europejskie brzmią zacznie lżej w wyniku odchudzenia niższego pasma średnicy i wyższego basu.

Nie wiem jak brzmią europejskie wydania - mówię o oryginalnych amerykańskich cd. To w sumie ciekawe co mówisz xniwax, nigdy nie miałem żadnego krążka cd z GRP w europejskim wydaniu.

Parker's Mood

To jest cd/sacd-dsd/multi ch/stereo - brzmi dobrze i zdecydowanie ciszej niż standardowe cd. Brzmienie to określiłbym jako bardziej szerokie, płynne i uanalogowione - jest nieżle, ale trzeba zdecydowanie głośniej słuchać, żeby wychwycić smaczki i detal. Pod względem artystycznym znakomita rzecz - rzeczywiście i jak najbardziej randka Chicka Corei z gigantami z przeszłości.

Parker's Mood

nigdy nie miałem żadnego krążka cd z GRP w europejskim wydaniu

Masz szczęście ;)

Tłoczenia amerykańskie i europejskie niestety się różnią na niekorzyść tych ostatnich.

Dotyczy płyt z końca lat 80 do połowy 90.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czy chodzi o wersję wydaną na 4 płytach CD?

Dobra muzyka.

Niemen to chyba tylko na winylu?

SBB: box - koniecznie muszę sprawdzić!

Czy istnieje jakiś sensownie zrealizowany koncert Led Zeppelin ?

Niemen jest na cd,wyszedł taki 2 płytowy album z tymi dwoma koncertami wydany przez Polskie Radio SA

Z polskich nieźle gra CD Dżemu Akustycznie

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

'Live Together' - Spenser Davis, Pete York, Colin Hodkinson / Limited Compast Disc Reference Edition / Digital Recording / In-Akustik GmbH / Inak 8410 CD

To była moja pierwsza płyta CD ever, jeszcze w Polsce. Dostałem ją gdzieś tak pod koniec lat osiemdziesiątych, może w '87, może w '88, nie pamiętam. Chyba ją komuś dałem i po przyjeżdzie do US zaraz sobie ją odkupiłem, ponieważ tęskniłem za nią, sam nie wiem dlaczego? Technicznie wydawała mi się wtedy nie do wyjęcia... i muzycznie też. Słucham jej teraz i naprawdę nie wiem, co mi się w tej muzyce podobało. Jakkolwiek, minęło trochę czasu i dalej w sumie jakościowo nie ma wielkich zgrzytów, a przecież do tej pory pojawiło się tysiące świetnych nagrań na cd i to niekoniecznie z półki audiofilskiego nagrywania. To byly czasy! In Akustik, DMP, Jeton - pamiętacie?

Z tej samej niemieckiej serii Inak pochodzi Billy Cobham 'Stratus' z M. Urbaniakiem, następnie całkiem dobrze brzmiące cd Charly Antoliniego 'In The Groove', Bireli Lagrene Ensemble 'Live', Erica Burdona 'That's Live', Canned Heat 'Boogie Up The Country' ... - wszystkie te płyty mam i nie słuchałem ich wieki całe!

41KkhSE3gCL.jpg5114gl9AEOL._SS280.jpg51FRkU1kqpL._SS280.jpg

Parker's Mood

Te ostatnie wydanie "Made in Japan" w wersji De Luxe,gdzie każdy dzień koncertu jest zapisany bez żadnych przerw między utworami,i gdzie wreszcie Blackmore'a słyszymy w prawym kanale,a Lorda w lewym, do systemów budżetowych brzmi wyśmienicie.

Słuchałem pierwszego dnia koncertu na swoim systemie. W mojej opinii wypada to kiepsko, tak jakby sam koncert był słabo nagrany, zabiegi po latach nie pomagają.

Edytowane przez mbk84

Słuchałem pierwszego dnia koncertu na swoim systemie. W mojej opinii wypada to kiepsko, tak jakby sam koncert był słabo nagrany, zabiegi po latach nie pomagają.

No widzicie,każdy inaczej odbiera,różne mamy wymagania,oczekiwania i różny sprzęt. Ja pisałem,że na budżetówce gra to w porównaniu do starych wydań,dla mnie wyśmienicie:-) U mnie ma Marantz'u PM 8003,SA 7003 i kolumnach ALR Jordan Entry M5, wspomaganych pomrukami zamkniętego suba Mission,nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Tak samo ,jak przy 6-cio płytowym zapisie non stop z koncertów The Doors "Live in New York" w 1970 r. czuję,jakbym był tam obecny:-) Zapewne w lepszym zestawieniu wychodzą już błędy,jednak nie oszukujmy się,masa koncertów,a nawet znaczna większość z tych klimatów jest nagrana znacznie gorzej.

Rok 1974 amplituner Tandenbera, odgrody własnej konstrukcji, gramiak Duala i Yessongs działało jak machina przenosząca na Ich koncert - to były doznania młodości ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Pink Floyd - Pulse - koncert ocieplony, dociążony, nieco duszny. Całość oddalona, miękka, poczucie dużej przestrzeni.

Bardzo ciekawa realizacja, jeśli komuś coś takiego odpowiada to polecam sprawdzić.

Edytowane przez mbk84

Zawsze z wielką radością sięgam po ten koncert.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

ja jakiś czas temu kupiłem sobie takie małe pudełko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + 5 metrów światłowodu - połączyłem z laptokiem po usb do mojego hiendu i sobie oglądam neta - polecam super gadżet! - działa perfekto i oglądamy co chcemy, wszystko na kliknięcie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yessongs działało jak machina przenosząca na Ich koncert

Zawsze miałem wrażenie, że ten koncert brzmi bardzo źle.

Ale wersje Yours Is No Disgrace, Perpetual Change i solówka Squire'a w The Fish są znakomite.

ja jakiś czas temu kupiłem sobie takie małe pudełko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + 5 metrów światłowodu - połączyłem z laptokiem po usb do mojego hiendu i sobie oglądam neta - polecam super gadżet! - działa perfekto i oglądamy co chcemy, wszystko na kliknięcie...

Jak oglądasz? Przecież to tylko do audio.

Ukryta Zawartość

Zawsze miałem wrażenie, że ten koncert brzmi bardzo źle.

40 lat temu, to wszystko brzmiało rewelacyjnie ;)

A ja do dziś nie mogę zapomnieć jak na Elizabetce i Altusach z Bernarda grały Scorpions - "Tokyo Tapes" , Nazareth "Malice in Wonderland" albo SBB "Memento z banalnym tryptykiem". Ech młodość.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nie chcę za bardzo się rozkręcać w tym wątku i powiem tylko, że dobrze zrealizowanych klimatów live na cd jest dużo, a nawet bardzo dużo. W sumie ciekawy temat, a wpisów i przykładów jak na lekarstwo. Dziś pojadę Danią: Marilyn Mazur - All The Birds / 2cd: Reflecting + Adventuorus. Jako ciekawostkę dodam, że za album ten zdobyła Marilyn ważną nagrodę: The Jazzpar Prize! Polecam ten album wszystkim, którzy doceniają dobre brzmienie i dobrą muzykę... '-)

51vA74AJX7L._SS280.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Nie wiem czemu pominąłem świetnie zrealizowany, ale też znakomity muzycznie koncert Chucka Mangione z orkiestrą: Live at the Hollywood Bowl z 1979 roku.

Właśnie słucham koncertu Traffic - On the Road. Co prawda w pracy, na wieży Denona, ale pamiętam że ta płyta zawsze była bardzo dobra pod względem realizacji, nie wspominając o warstwie muzycznej.

Z kolei ja pamiętam, że mój winyl brzmiał słabo, ale nie pamiętam jak słabo i jakie miałem wydanie - mogło być niemieckie lub US. Mogę równie dobrze się mylić co do jakości tego albumu. Mam kompletną dyskografię na cd z czego cztery z MoFi Gold. Wysłucham przy okazji On The Road to się wypowiem na temat brzmienia.

Parker's Mood

Swietnie wykonany i zrealizowany koncert Pink Floyd Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980–81

Is_there_anybody_out_there%3F_40273_big.jpg

Polecam również:

• Billy Idol VH1 Storytellers z 2001
  • Budka Suflera Live at Carnegie Hall z 2000
  • Camel Pressure points z 1984
  • Dire Straits Alchemy z 1984 i On the night z 1993
  • Fleetwood Mac The dance z 1997 (juz było, ale warto wspomniec jeszcze raz)
  • KISS MTV unplugged z 1996
  • Scorpions Acoustica z 2001
  • Turnau, Grzegorz Turnau w "Trójce" z 1994
  • Waters, Roger In the flesh z 2000 (chyba najlepiej nagrany koncert Pink Floyd, choc nie lubie jak ich kawałki wyrywa sie z kontekstu i gra osobno)
  • Wishbone Ash Almighty blues z 2003

Edytowane przez Zloty

Nie chce mi się już opisywać, ale uwierzcie, że to swietny popowy koncert z gwiazdami dużego kalibru - i bardzo dobrze zrealizowany!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cdn.

Dodam jako ciekawostkę, że mam powyższe cd już 23 lata. Jedna z moich pierwszych płyt kupionych w US.

Albo to...!

Super koncert i też jak powyżej - bardzo dobra realizacja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi