Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny rega RS1, RS3

Bartek101

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zmienić kolumny podłogowe w swoim mały salonie 17 m2.

Miałem możliwość posłuchania Rega RS1 podoba mi się ich brzmienie to jest to czego bym chciał.

Zastanawiam, się czy to że kolumnę podłogowa ma więcej basu w stosunku do monitora wynika z konstrukcji kolumny, czy również z konstrukcji samego głośnika?

Innymi słowy, czy RS3 ma w sobie dokładnie ten sam głośnik co RS1, a tylko kolumna jest inna?

Czy jakość dźwięku jeśli chodzi o wysokie tony w RS1 i RS3 jest taki sam, czy to są inne głośniki?

W czym różnią się głośniki RS3 i RS5?

https://www.audiostereo.pl/topic/117519-kolumny-rega-rs1-rs3/

Witaj,

brzmienie kolumn Rega RS1 i RS3 jest podobne poza lepszą dynamiką i większą potęga modelu podłogowego. Obydwie kolumny wykorzystują identyczne głośniki średnio i wysokotonowe, natomiast RS3 ma dodatkowo basowy 5" przetwornik na bocznej ściance kolumny. RS5 natomiast ma zastosowany większy basowy przetwornik o średnicy 7".

W Twoim pomieszczeniu optymalnym modelem będzie RS3.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, mamy RS1, RS3 i RS5 w salonie, tak więc moźna spokojnie porównać. Nasza dolna sala ma niecałe 20m2, tak więc warunki podobne do Twojego pomieszczenia,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

"Rega RS1 i RS3 jest podobne poza lepszą dynamiką i większą potęga modelu podłogowego."

"Obydwie kolumny wykorzystują identyczne głośniki średnio i wysokotonowe"

to dynamika dźwięku wynika w takim razie z konstrukcji kolumny, a nie samego głośnika?

Chcę zmienić kolumny podłogowe w swoim mały salonie 17 m2.

Miałem możliwość posłuchania Rega RS1 podoba mi się ich brzmienie to jest to czego bym chciał.

Zastanawiam, się czy to że kolumnę podłogowa ma więcej basu w stosunku do monitora wynika z konstrukcji kolumny, czy również z konstrukcji samego głośnika?

Innymi słowy, czy RS3 ma w sobie dokładnie ten sam głośnik co RS1, a tylko kolumna jest inna?

Czy jakość dźwięku jeśli chodzi o wysokie tony w RS1 i RS3 jest taki sam, czy to są inne głośniki?

W czym różnią się głośniki RS3 i RS5?

Raz głośniki, dwa większa obudowa. R3 ma dodatkowy głośnik z boku i większą obudowę. Bas będzie bardziej dosadny. W obu głośniki frontowe są z tego co widzę identyczne. Specyfikację masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wątek o RS3:

Ukryta Zawartość

RS1 w zastawieniu z przyzwoitym wzmacniaczem miałem okazję posłuchać ze dwa lata temu. Nie grało to źle, ale braki były ewidentne. Zwykłe AA Phoebe 3 położyły Regę na łopatki. I nie mówię tutaj o samym basie, ale o wypełnieniu, przyjemnym dla ucha brzmieniu itd. Być może RS3 z racji wymiarów i drugiego głośnika grają lepiej. Musisz posłuchać.

Ja sam w monitory przestałem się bawić na dobre. Nie chodzi nawet o sam bas, ale te zabawy z podstawkami to szalenie upierdliwa sprawa. Do mniejszego i średniego pomieszczenia małe podłogówki to jest to.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kupiłem RS3, jeśli chodzi o "wypełnienie" dźwiękiem pokoju rzeczywiście RS1 tego brakowało RS3 jest ok, mogę polecić te kolumny, nie jestem znawcą i mało kolumn miałem okazje słuchać, ale te są dla mnie są super. Chyba 1 raz doceniłem tak naprawdę to, że stać mnie na rzeczy, które dają tyle przyjemności :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

dodatkowo basowy 5" przetwornik na bocznej ściance kolumny.

basowy przetwornik o średnicy 7".

Nazywać głośniki 5 czy 7 cali basowymi . :))) średniotonowy pewnie będzie 2 cale , a nisko-średniotonowy w porywach 4 , nie mogę . :)))

Nazywać głośniki 5 czy 7 cali basowymi . :))) średniotonowy pewnie będzie 2 cale , a nisko-średniotonowy w porywach 4 , nie mogę . :)))

ale taka jest konstrukcja tych kolumn, takie są rzeczywiste wymiary głośników i nie widzę powodu do wyśmiewania akurat...cóż w tym złego, że to malutkie kolumienki? przecież rózne są moce jak wiesz, Stary Wyjadacz a tak sie naśmiewa:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.