Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz - czy dzielić?

SilentEmpire

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam obecnie taki tor:

Cyrus CD t, coaxial (Monster Cable 300 Mk II), Hegel H80, Qed Silver Anniversary XT, Rega RS3

Najświeższy nabytek to transport - tak mi się spodobał, że przyszła mi na myśl wymiana hegla na cyrusy, ale że zmiana na integrę chyba niewiele by wniosła, pomyślałem o podziale na cyfrowy preamp (tudzież DAC z regulacją głośności - DAC Pre2 lub Pre2QX) oraz końcówkę X Power.

Ale zaraz potem przyszła myśl - po co Cyrus, może Naim DAC-V1 i NAP 100, a może Cambridge Audio - generalnie coś z rynku brytyjskiego, niekoniecznie ten sam producent DACa i końcówki.

Ale chodzi też za mną opcja końcówki w klasie A i tu znalazłem tylko Xindaka PA-M i np. preamp Rotela z wbudowanym DAC - ale nie wiem, czy to w moim przypadku nie spadek klasę niżej i no i trochę mnie martwi mała moc oraz funkcja kaloryfera...

Ktoś mi podsunął też pomysł Lyngdorf TDAI 2170 z korekcją akustyki i całkiem już zgłupiałem.

A może po prostu dać sobie póki co spokój, bo może bez wymiany kolumn nie ma te sensu. Co myślicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/117525-wzmacniacz-czy-dzieli%C4%87/

Ja jestem zwolennikiem zestawiania firmowych zestawów. Producentów jest teraz tylu, ze jest w czym wybierać. nie wszystkie zestawienia są przemyślane i zestrojone ze sobą, niekiedy jest to przypadkowy zestaw komponentów . Jednak z Angielskimi klasycznymi jest najlepiej. I tu Cyrus, Naim i Rega wiodą prym w tym jak wiele osiąga się zestawiając ich klocki razem bo były do tego dostosowywane. Jeżeli lubisz energetyczne i świeże brzmienie to Cyrus jest dobrym kierunkiem, jeżeli ciemniej i wolniej to Naim, Rega jest raczej neutralna w tym zestawieniu.

Ja po ostatniej wizycie w salonie hifi doszedłem do wniosku że więcej osiągnie się z bardzo dobrym źrodłem i kolumnami aktywnymi niż rozkładając to na wznak + kolumny.

Na twoim miejscu sprzedałbym wznak i kolumny i kable głośnikowe a w to miejsce zainwestował w najlepszy na jaki cię stać dac/pre/streamer Cyrusa i do tego Aktywne dynaudio, Pmc, Aps Aeon/Trinity, Focal Solo, bądź bardzo ciekawy Event Opal.

Trudno będzie złożyć lepszy system w kategori cena/jakość na takim pułapie dźwiękowym.

Ps. Jednak akustyka i odpowiednia adaptacja przedewszystkim.

.

Mam doswiadczenie że lepiej wydać czasem na dobrą integre niż pre i końcówkę mocy ,chyba że każdy element będzie w cenie jak za integre to wtedy tak ,bo jeśli ta sama kwota na dzielony czy integre to lepiej integre

Starsze modele cyrusa lubią się psuć Ale grają bardzo ładnie energicznie zywiolowo w,w pl nie są tak popularne jak na wyspach ,Rega to najlepszy przykład ceny za jakosc i brzmienie taka mają politykę firmy ,poczytaj ,naim świetna sprawa zwlaszca oliwkowy.Polecam też Roksana produkty

Jescze żadna akustyka nie podniosła klasę sprzetu , zła akustyka może zepsuć dźwięk ,Każdy tutaj na forum non stop pisze akustyka akustyka ,jak ktoś ma słaby sprzęt to i akustyka nie pomoże , chyba nie każdy mieszka w kościele i ma echo

Ważne żeby zachować odpowiednią odległość od ścian między kolumnami i echa nie było

:)

A może po prostu dać sobie póki co spokój, bo może bez wymiany kolumn nie ma te sensu. Co myślicie?

Podałeś tyle możliwości, że trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Masz jakieś zastrzeżenia do tego co obecnie posiadasz? Na ile RS3 spełniają Twoje oczekiwania?

a podałbyś jakieś konfiguracje?

hmm za mało danych :) ja używam cary pre i audioneta monobloki i dłuuugooo nie będę zmieniał, moja wypowiedź jest raczej żeby zachęcić do eksperymentów z róznymi zestawami a nie firmowym pre+końcówka co akurat wydaje mi się zdecydowanie mało interesujące. Jedynym wyjątkiem byłoby gdyby ktoś był wybitnie zachwycony swoją integrą i chciał rozwinąć więcej nie zmieniajac nic w dźwięku co i tak byłoby nieco ryzykowne.

W innym przypadku trzeba szukać połączenia.

Masz jakieś zastrzeżenia do tego co obecnie posiadasz?

W zasadzie nie. Może na niektórych płytach dołożyłbym basu, ale to nie powód, żeby coś zmieniać. W sumie jestem ze wszystkiego zadowolony, bo pilot cyrusa obsługuje, nie wiedzieć czemu, hegla, hegel ma bardzo precyzyjne sterowanie więc można słuchać i całkiem cichutko i bardzo głośno.

Podałeś tyle możliwości

W zasadzie męczy mnie jedna możliwość. Wymiana hegla na cyfrowy preamp + jakaś końcówka. W pierwszej chwilii pomyślałem o cyrusach, ale że jest dużo innych producentów - szukam opinii. Na zasadzie lepsze wrogiem dobrego.

Jescze żadna akustyka nie podniosła klasę sprzetu , zła akustyka może zepsuć dźwięk ,Każdy tutaj na forum non stop pisze akustyka akustyka ,jak ktoś ma słaby sprzęt to i akustyka nie pomoże , chyba nie każdy mieszka w kościele i ma echo

Ważne żeby zachować odpowiednią odległość od ścian między kolumnami i echa nie było

Bez zrobionej akustyki nie wykorzystasz potencjału dobrego sprzętu. Wydasz tylko pieniądze i się rozczarujesz. A zapewniam cię że sprzęt który masz może grac duuużo lepiej w dobrym akustycznie pomieszczeniu i z poprawnym ustawieniem kolumn.

Nie bez powodu każdy pisze o akustyce. I nie chodzi tylko o echo.

.

Bez zrobionej akustyki nie wykorzystasz potencjału dobrego sprzętu. Wydasz tylko pieniądze i się rozczarujesz. A zapewniam cię że sprzęt który masz może grac duuużo lepiej w dobrym akustycznie pomieszczeniu i z poprawnym ustawieniem kolumn.

Nie bez powodu każdy pisze o akustyce. I nie chodzi tylko o echo.

A jak zrobić taka akustyka powiedz mi , tylko nie odsyłaj do czytania jakiś artykolow ,chciałbym usłyszeć od ciebie :)

A jak zrobić taka akustyka powiedz mi , tylko nie odsyłaj do czytania jakiś artykolow ,chciałbym usłyszeć od ciebie :)

A jak złożyć dobrze grający system? ( chciałbym od Ciebie usłyszeć recepturę ).

Bez czytania to tylko pozostaje zapłacić innym którzy nie maja awersji do czytania albo maja doświadczenie w tej dziedzinie. Lub samemu nabrać doświadczenia, jednak jak w każdej dziedzinie trwa to długo i niemało kosztuje. Jednak obawiam się że bez czytania literatury na ten temat wręcz jest niewykonalne.

.

A jak złożyć dobrze grający system? ( chciałbym od Ciebie usłyszeć recepturę ).

Bez czytania to tylko pozostaje zapłacić innym którzy nie maja awersji do czytania albo maja doświadczenie w tej dziedzinie. Lub samemu nabrać doświadczenia, jednak jak w każdej dziedzinie trwa to długo i niemało kosztuje. Jednak obawiam się że bez czytania literatury na ten temat wręcz jest niewykonalne.

Więc czemu piszesz o akustyce jak widzę zielonego pojęcia nie masz , jak papuga powtarzasz w kółko co piszą na forum

Jak złożyć dobrze grający system -dobrze to pojęcie względne bo każdemu się podoba coś innego ,dla innych kolumny x będą najlepszy dla drugich to bedzie porażka :) tak samo jak z każdym klockiem tory

Wiesz polscy politycy tak mają ze na pytanie odpowidaja pytaniem jak ty bo nie mają nic do powiedzenia :)

Jeszcze 2 lata temu toczyliśmy boje by w ogóle była zakładka akustyka. Wielu, b. wielu krzyczało wtedy, że nie ma po co, dla kogo, etc.

Ludzie się edukują i widać to po wpisach: ile jest wpisów, że kupił, w salonie grało, a nie gra w domu?

Pewnie, że akustyka nie podnosi klasy sprzętu - ale chodzi o to, by jej tez nie degradowała.

A jaką konkretnie? Bo koncepcji urządzania pokoju odsłuchowego jest kilka.

Zacząć to by trzeba od pomierzenia.

A jeszcze wcześniej od odpowiedniego zrozumienia i nastawienia - bo Ty pytasz nie po to by się doweidzieć, ale by wyszydzać.

EOT

Powrót po dłuższej przerwie...

Jeszcze 2 lata temu toczyliśmy boje by w ogóle była zakładka akustyka. Wielu, b. wielu krzyczało wtedy, że nie ma po co, dla kogo, etc.

Ludzie się edukują i widać to po wpisach: ile jest wpisów, że kupił, w salonie grało, a nie gra w domu?

Pewnie, że akustyka nie podnosi klasy sprzętu - ale chodzi o to, by jej tez nie degradowała.

A jaką konkretnie? Bo koncepcji urządzania pokoju odsłuchowego jest kilka.

Zacząć to by trzeba od pomierzenia.

A jeszcze wcześniej od odpowiedniego zrozumienia i nastawienia - bo Ty pytasz nie po to by się doweidzieć, ale by wyszydzać.

EOT

Zgadzam się s tobą ,tak jak pisałem ze zła akustyka zdegraduje ale dobra nie podniesie

Chodzi mi o to ze dużo ludzi tak pisze a zielonego pojęcia nie ma o niej ,tylko żeby napisać bo teraz w modzie takie pisanie ,powtarzanie za kimś .Ja nie pisze nikomu to bo sam mam słabą wiedzę na temat akustyki jakieś tam podstawy :)

To tak jakbym powtarzał o jakimś wzmacniaczy nie słysząc go ba nie stać Koło niego

Poza tym nie każdy ma specjalny dedykowany pokój do hi-fi ,Często to jest nasz salon albo tkz gościnny i nie każdy może wsadzić jakie dyfuzory czy lapacze itp ,Rozumie jakiś dywan pułki nie ma problemu ,zachować odpowiednią odległość

Zrobił się nam offtop trochę.

Chyba go wywołałem tym zdaniem:

Ktoś mi podsunął też pomysł Lyngdorf TDAI 2170 z korekcją akustyki i całkiem już zgłupiałem.

Tylko nie chodziło mi o to, że do tego ampa mam uporządkować akustykę, ale o to, że ten amp robi pomiar w punkcie odsłuchowym i koryguje akustykę sam. To amp cyfrowy, zasada działania taka jak znawy pewnie wszystkim TacT Millenium - nie wiem tylko, czy 10x tańszy sprzęt będzie tak samo fajny. I jakos nie do końca do mnie przemiawia, że przetwornikiem DAC jest głośnik a na wyjściu ampa mamy prostokąt o stałej apmlitudzie i wszystko się odbywa przez przerwy oraz długości impulsu. Chyba pójdę odsłuchać...

Cyfrowa korekcja akustyki w Lungdorfie to fajna napewno pomorze w doszlifowaniu końcowego,efektu jednak nie zwalnia to od zachowania podstawowych zasad w ustawieniu i możliwie dobrego przystosowania pokoju w którym gra sprzęt. Pozwoli to właśnie osiągnąć zadowalające efekty w codziennym pokoju gdy nie ma zbytnio możliwości wstawiać dyfuzory i pochłaniaczy. oczywiście w minimalistycznym przeszklonym pomieszczeniu to niewiele to da.

.

DAC, PreAmp, monobloki - na upartego można dołożyć jeszcze 4 niezależne zasilacze.

To żaden podział!

Zrób tak, rozbierz wzmacniacz na części pierwsze, ułóż wszystkie elementy (albo tylko ten które uznasz za stosowne) w audiofilskim porządku, najlepiej na miękkim dywanie i połącz je za pomocą audiofilskich kabelków. Takiego podziału nic nie przebije i wszyscy będą Ci zazdrościć.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Rozbudowywanie sprzętu zawsze ma sen przy zachowaniu jednej zasady nie ograniczamy się w budżecie. Do wyciśnięcia ostatnich soków z podłączanych komponentów stosuje się kabelki, a te potrafią być w cenie przekraczającej cenę poszczególnych klocków. zasilanie, łączenie. Dobra integra jest świetnym rozwiązaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.