Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Mi najlepiej gra jak ustawie ram na 800mhz i na taką samą wartość taktowanie procesora. Ma wtedy Herzperfect i to słyszę nawet przy asynchronicznym chipsecie i asynchronicznym dac

No i teraz pytanie. Co będzie jeśli nie korzystasz z tych wynalazków?

Zawsze przy odtwarzaniu muzyki można zrobić test abx i porównać te ustawienia z np otwartymi 8 zakladkami przegladarki z otwartym działem Hi End.

Uuuu, Panie, narody klekajcie, takiego nagromadzenia hiendu nie da sie w abeiksie nie wytropic. Gluchy by uslyszal.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Ma wtedy Herzperfect

Podoba mi się to określenie! :)

Może byś się poświęcił dla nauki i sprawdził doświadczalnie czy 800 jest najlepszą częstotliwością taktowania?

Albo może jest to indywidualne dla każdego systemu?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Może byś się poświęcił dla nauki i sprawdził doświadczalnie czy 800 jest najlepszą częstotliwością taktowania?

Albo może jest to indywidualne dla każdego systemu?

Dla systemu i zgodnie z biorytmem audiofila ;)

Skoro stary wątek jest aktywny , wygodnie będzie aby odnośnik do niego znalazł się tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najwiekszym ograniczeniem PC Audio jest system Windows. Polecam od razu wyrzucic i uzywac Linuxa lub jak kogos stac iOS X.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To oryginalny wątek naprawdę zniknął?

No to nasuwają się bardzo smutne wnioski...

Ale dzięki dla Założyciela obu wątków - widać po zniknięciu oryginalnego tematu, że nadepnąłeś na odcisk potężnemu lobby, które nie ma skrupułów, by bezwzględnie golić naiwnych, wykorzystując cynicznie ich niewiedzę i sprzedając im snake oil

Zauważmy że wątku nawet nie przeniesiono na Bocznicę tylko bezwzględnie go wycięto.

To znaczy,że naruszał on interesy potężnych grup i to znaczy że idziemy w dobrym kierunku!

Kolejny przykład na golenie leszczy: zdjęcie rozbierane komputera "dedykowanego do grania muzyki". Cena - 6990 dolarów, wartość postrzegana: ok 500 dolarów plus SSD plus bajerancka obudowa:

22514aurender3.jpg

Przecież ten pecet nie ma nawet audiofilskich kabelków SATA :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Mi najlepiej gra jak ustawie ram na 800mhz i na taką samą wartość taktowanie procesora. Ma wtedy Herzperfect i to słyszę nawet przy asynchronicznym chipsecie i asynchronicznym dac

:)))))))))))

Lepiej bym tego nie ujął :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Przecież ten pecet nie ma nawet audiofilskich kabelków SATA :D

Zapewne wersja za 9990 baksów już je posiada! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No proszę. Cała masa profesjonalnego ( i nie tylko ) softu jaka przez lata powstała na Windows jest do wyrzucenia. Kto by pomyślał..

Jesli system nie jest kompletnie kompatybilny z standardem USB i musisz na nim instalowac sterowniki by urzadzenie dzialalo, czasem kompletnie zle napisane to czego sie spodziewac. Widzisz, czlowiek ciagle sie uczy..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

O dłuższego czasu zastanawiam się czy jest możliwe by playery soft. grały w różny sposób. Jakiś czas temu porównywałem u siebie foobar, mediamonkey i jriver wszystkie na wasapi. Nie do końca wiem z czego to wynikało ale Jriver grał ewidentnie inaczej od pozostałych. Słucham dużo death metalu i innych tego typu wyziewów i ww. player ewidentnie pogarszał separacje instrumentów szczególnie widoczne to było w górze pasma i przy okazji dźwięk wydawał się głośniejszy. Czy jest możliwe by zaszyć w programie dsp lub innych ulepszaczy i dalej twierdzić ze sygnał wychodzi bit perfekt. Dlatego myślę że z Jriver bit perfekt to wielka ściema i program celowo "upiększa dźwięk" a nie daje czystego bit perfekt.

Jakiś czas temu sprawdzałem Foobar, Jriver i Jplay czy są BP. Z wyłączoną kontrolą głośności /100% / były BP.

To jak tłumaczyć wyłączalny diftering w ostatniej wersji. We wcześniejszych tego nie ma.

Jak sprawdzałeś czy są BP?

Diftering domyślnie w ostatniej wersji jest włączony podejrzewam że we wcześniejszych też był.

Sprawdzałem dość dawno około 2 lata temu więc nie była to najnowsza wersja.

BP mierzyłem przy pomocy M-DAC, który posiada taką możliwość i specjalnego pliku do odtwarzania.

Możesz też sprawdzić BP dekoderem dts i odpowiednim plikiem. Przekłamanie jednego bitu zrywa transmisję.

A jak bit zawieruszy się w tanim kablu usb lub źle sie wygeneruje w usb przez tani zasilacz impulsowy to co ?

Wymiana na liniowy zasilacz załatwia sprawę nawet jak się bit zgubi to pewnie go odnajdzie;)

Do Marekzawa Jplay też był BP?

O dłuższego czasu zastanawiam się czy jest możliwe by playery soft. grały w różny sposób. Jakiś czas temu porównywałem u siebie foobar, mediamonkey i jriver wszystkie na wasapi. Nie do końca wiem z czego to wynikało ale Jriver grał ewidentnie inaczej od pozostałych. Słucham dużo death metalu i innych tego typu wyziewów i ww. player ewidentnie pogarszał separacje instrumentów szczególnie widoczne to było w górze pasma i przy okazji dźwięk wydawał się głośniejszy. Czy jest możliwe by zaszyć w programie dsp lub innych ulepszaczy i dalej twierdzić ze sygnał wychodzi bit perfekt. Dlatego myślę że z Jriver bit perfekt to wielka ściema i program celowo "upiększa dźwięk" a nie daje czystego bit perfekt.

Też mam wrażenie, że JRiver generuje inny dźwięk niż Foobar (tego Mediamonkey nie znam), ale moim zdaniem to brzmienie jest lepsze. Nie wiem czy tu chodzi o upiększanie dźwięku, czy lepiej dopracowane pewne algorytmy programowe, które wpływają na całokształt brzmienia. U mnie słyszalna jest minimalnie lepsza selektywność.

U mnie wręcz przeciwnie. Ale najbardziej nie lubię tego właśnie że ten dźwięk się różni od innych pleyerów co dla mnie jest podejrzane i dlatego m. in. zdecydowałem się na Daphile. Ma on dla mnie podobną funkcjonalność do Jriver a dźwięk na mój słuch nie różni się od reszty playerów.

Jesli system nie jest kompletnie kompatybilny z standardem USB i musisz na nim instalowac sterowniki by urzadzenie dzialalo, czasem kompletnie zle napisane to czego sie spodziewac.

Najpierw uogólniasz o potem przytaczasz jakieś śmieszne argumenty. Że co, instalacja sterownika ( mówimy o dobrym a nie złym ) to jakiś problem ? Dla kogo, chyba dla dzieci.

Windoza "gra mi" aż miło.

A przecież słuch jest taki zawodny ... zupełnie nie można na nim polegać. W PC Audio obowiązują tylko teoretyczne lub pomiarowe kryteria, prawda ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Najpierw uogólniasz o potem przytaczasz jakieś śmieszne argumenty. Że co, instalacja sterownika ( mówimy o dobrym a nie złym ) to jakiś problem ? Dla kogo, chyba dla dzieci.

Siluj sie dalej z Windowsem.

O ile nie wierze w zależność brzmienia od komponentów komputera (przy spełnieniu pewnych warunków) to już w stosunku softu szczególnie jeśli chodzi o windows to już takiej pewności nie mam.

Przemysławie

Ale to tylko wiara a nie pewność. Ja (i wiele innych osób) nie mogę słyszeć różnić bo Ty w to nie wierzysz ... a Ty sobie możesz słyszeć różnice w brzmieniu softu ...

Bardzo naukowe i obiektywne podejście widzę ..

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Problemem raczej nie są same sterowniki tylko system, pod który jest pisany. Do kodu źródłowego windowsa dostęp ma tylko microsoft i to jak mi się zdaje utrudnia pisanie sterowników. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Przemysławie

Ale to tylko wiara a nie pewność. Ja (i wiele innych osób) nie mogę słyszeć różnić bo Ty w to nie wierzysz ... a Ty sobie możesz słyszeć różnice w brzmieniu softu ...

Bardzo naukowe i obiektywne podejście widzę ..

Ja szukam odpowiedzi dlaczego tak jest. To odróżnia wiarę od wiedzy.

Do kolegi Piopio proszę o merytoryczne wypowiedzi bo ja nie zamierzam banować a ten wątek chciał bym utrzymać jak najdłużej.

A ja bazuję na doświadczeniach empirycznych. Niestety nie jestem naukowcem żeby móc dowieść tego co doświadczam. Dlatego posiłkuję się opiniami innych niezależnych ludzi.

A ja bazuję na doświadczeniach empirycznych. Niestety nie jestem naukowcem żeby móc dowieść tego co doświadczam. Dlatego posiłkuję się opiniami innych niezależnych ludzi.

Opinie i słuch nie wystarczą do wyjaśnienia zjawiska.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.