Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

il Dottore dzięki za bardzo szerokie przedstawienie głównych czynników wpływających na jakość w pc audio. Gdyby wszyscy tak trzeźwy sposób podchodzili do audio, to branża konsumenckiego audio rozwijała by się zamiast sprzedawać zabawki dla audiofilów "humanistów".

Poglady doktora to tylko teoria. Ale dla niektorych teoria jest wazniejsza niz praktyka.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ech ci wszystkowiedzacy, pewni siebie specjalisci...

I do tego to poczucie misji, ta nieposkromiona chec niesienia kaganka oswiaty na to zacofane, pelne zabobonow forum...

Ani wszystkowiedzący ani specjalista ale to co wypisują tu na tym forum bardziej doświadczeni audiofile o pc to totalny kabaret. Nie daj boże jeszcze ktoś weźmie sobie poniektóre rady do serca i bezsensownie umoczy uzbieraną gotówkę i zamiast lepszego dźwięku będzię miał taki np. serwer Meridian w cenie sklepowej 3500 euro zamiast kupi zwykłego pc z dokądnie tymi samymi bebechami za 3000 zł.

Poglady doktora to tylko teoria. Ale dla niektorych teoria jest wazniejsza niz praktyka.

Cóż niektórzy najpierw myślą później działają lub mówią. Odwrotnie oczywiście można ale skutki są różne i zazwyczaj nieprzewidywalne.

Ależ ja nie teoretyzuję powyżej - to czysta praktyka! Każde z opisywanych urządzeń posiadam w domu i służę porównaniami - każdy może się przekonać "na własne uszy". ;)

Nie posiadam tylko drogiego kabla USB - ale co mi tam! Mogę zamówić w UK i zademonstrować niewiernym Tomaszom, że na kablu od drukarki gra tak samo.

Bo niby DLACZEGO miałoby grać inaczej?

Tylko - prawdę mówiąc- szkoda mi kasy, bo naprawdę już to trenowałem i różnicy nie odnotowałem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jak będę chciał poczytać SławkaR, to wiem gdzie jest oryginał.

Nikt lepiej niż nasz Szanowny Moderator nie tłumaczył zawiłości PC-Audio.

Stosując się do zaleceń i opinii SławkaR zbudowałem swoje PC-Audio - przecież sam tego nie wymyśliłem, nie jestem inżynierem - i KAŻDE SławkaR słowo sprawdziło się po tysiąckroć!

Pomnik SławkaR powinien stać u wejścia do Hotelu Sobieski zaraz obok pomnika Franco Serblina podczas wiadomej imprezy. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Nikt lepiej niż nasz Szanowny Moderator nie tłumaczył zawiłości PC-Audio.

Stosując się do zaleceń i opinii SławkaR zbudowałem swoje PC-Audio - przecież sam tego nie wymyśliłem, nie jestem inżynierem - i KAŻDE SławkaR słowo sprawdziło się po tysiąckroć!

Pomnik SławkaR powinien stać u wejścia do Hotelu Sobieski zaraz obok pomnika Franco Serblina podczas wiadomej imprezy. :)

Jestem tego samego zdania co Ty :) ale nieładnie jest się tak pod czyjąś wiedzę podszywać i to jeszcze aby udowodnić swoje racje...

Nawet na sali sądowej dowody zdobywa się w sposób legalny a nie je podkrada :)

il Dottore jakich konwerterów używałeś i jakie różnice w dźwięku wychwyciłeś?

Szczegóły co do używanego sprzętu w "o mnie".

Co do różnic: większa jest różnica między układem izosynchronicznym a JAKIMKOLWIEK konwerterem asynchronicznym niż pomiędzy poszczególnymi modelami konwerterów asynchronicznych. Tam już w grę wchodzą niuanse - timing, ogólna precyzja, definicja basu i przeszkadzajek, scena... barwa się nie zmienia.

Natomiast porównanie układu izosynchronicznego z jakimkolwiek asynchronicznym to naprawdę zdjęcie przysłowiowego koca z kolumn. WSZYSTKO jest o klasę lepsze. Jakbym kupił 2x droższy DAC...

Z mojej praktyki wynika, ze PC roznia sie brzmieniem. Oczywiscie gdy zastosowano zasilanie liniowe i kartę USB.

Dlaczego slowa Doktora niektorym wydaja sie wiarygodne a moje nie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jestem tego samego zdania co Ty :) ale nieładnie jest się tak pod czyjąś wiedzę podszywać i to jeszcze aby udowodnić swoje racje...

Nawet na sali sądowej dowody zdobywa się w sposób legalny a nie je podkrada :)

To nie jest "SławkaR wiedza" - to jest wiedza ogólnie dostępna. Tyle że zapisana w formie niestrawnej dla przeciętnego zjadacza chleba a często i w obcych językach... ;)

Tylko on jeden miał tyle dobrej woli, żeby nam laikom wytłumaczyć wszystko po kolei jak krowie na rowie.

Było to bezcenne i bardzo żałuję że SławekR na zakładkę PC Audio się obraził.

Bo tylko ludzie kompetentni - profesjonaliści, mogliby napisać kilka słów fachowego komentarza do słów Mistrza z linkowanej wyżej recenzji Hegla.

A tak: ludzie przeczytają i nie daj Bóg - uwierzą...

Z mojej praktyki wynika, ze PC roznia sie brzmieniem. Oczywiscie gdy zastosowano zasilanie liniowe i kartę USB.

Dlaczego slowa Doktora niektorym wydaja sie wiarygodne a moje nie ?

Bo twoja praktyka kłóci się z podstawową wiedzą o tym jak działa Pc.

Z mojej praktyki wynika, ze PC roznia sie brzmieniem.

Moich 9 pecetów się nie różni.

Nieważne czy zasilane z baterii czy z kabla (te które mają baterie oczywiście).

Ile komputerów mam przetestować, by znaleźć jakieś różnice? 90? 900?

Ani wszystkowiedzący ani specjalista ale to co wypisują tu na tym forum bardziej doświadczeni audiofile o pc to totalny kabaret. Nie daj boże jeszcze ktoś weźmie sobie poniektóre rady do serca i bezsensownie umoczy uzbieraną gotówkę i zamiast lepszego dźwięku będzię miał taki np. serwer Meridian w cenie sklepowej 3500 euro zamiast kupi zwykłego pc z dokądnie tymi samymi bebechami za 3000 zł.

CóCóż niektórzy najpierw myślą później działają lub mówią. Odwrotnie oczywiście można ale skutki są różne i zazwyczaj nieprzewidywalne.

Akurat tak się składa, że jestem z wykształcenia informatykiem. Wiem doskonale jak to wszystko działa. I wiem również z praktyki, że w audio znaczenie ma wszystko.

Nie ma czegoś takiego jak doskonała separacja, idealny sygnał cyfrowy czy idealne filtrowanie. Trzeba na przykład mieć świadomość, że separacja galwaniczna nie odcina od zakłóceń, a transformator, który znamionowo nie przenosi sygnału wysokiej częstotliwości, przenosi na ogół zakłócenia wysokiej częstotliwości. Tylko, żeby to wszystko wiedzieć, to trzeba mieć głębszą wiedzę.

Spór pomiędzy ludźmi wykształconymi technicznie toczy się na innej płaszczyźnie. Właściwym pytaniem jest nie to, czy coś ma wpływ na dźwięk, tylko jak duży wpływ. Ponieważ nie wiadomo do końca jak działa narząd słuchu, to żadna ze stron nie ma jednoznacznych dowodów. Jest to kwestia tylko i wyłącznie osobistych doświadzeń. Jak ktoś ich nie ma, albo z góry sobie coś zakłada, to jego tezy są od początku upośledzone.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Doktorze

Tu nie chodzi o komputer ale o jego zasilanie i kartę USB. A tego nie testowales.

Ponieważ nie wiadomo do końca jak działa narząd słuchu, to żadna ze stron nie ma jednoznacznych dowodów. Jest to kwestia tylko i wyłącznie osobistych doświadzeń. Jak ktoś ich nie ma, albo z góry sobie coś zakłada, to jego tezy są od początku upośledzone.

Tu to raczej mijasz się z prawdą, możesz przytoczyć jakieś publikację w których ktoś wskazuje na wątpliwości w jaki sposób działa narząd słuchu?

Szkoda, wyrwales moje doswiadczenia z kontekstu. Tak sie nie dyskutuje.

Istotne jest to na jakim sprzecie dokonano porownania. To ma znaczacy wplyw na wynik.

Na szczescie nie tylko ja slysze zbawienny wplyw modyfikacji na brzmienie PC.

Tu to raczej mijasz się z prawdą, możesz przytoczyć jakieś publikację w których ktoś wskazuje na wątpliwości w jaki sposób działa narząd słuchu?

Zaglądnij tutaj, tam jest link do ostatnich badań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie, co Ty wiesz o działaniu narządu słuchu? Bo nawet dawno już znane fakty, często nie są znane powszechnie. Potem pojawiają się nieprawdziwe informacje o np. zakresie odbieranych częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przykro mi ale nie będę przeglądał blisko 200 stron wątku by znaleźć wspomniany link.

Wiem do czego zmierzasz i wiem o tym że odbieramy dźwięki nie tylko książkowego 20Hz-20kHz tylko nie odbywa się to za pomocą narządu słuch. Jeśli chcesz podzielić się tu jakąś nową wiedzą to proszę podaj bezpośrednio link do tych publikacji albo w paru słowach powiedz czego dotyczą.

Przecież podałem link w pierwszym poście tamtego wątku.

Ale.... ja już się nadyskutowałem w takich tematach jak ten i mam tego dość. Chciałem tylko napisać, że można mieć odmienne poglądy pomimo technicznej wiedzy o działaniu urządzeń. Nie mam teraz chęci ani siły na jakieś dłuższe dyskusje. Dla tego z mojej strony to wszystko w tym temacie. Przepraszam i pozdrawiam.

Dobrze znalazłem i co z tego ma wynikać że nauka nie dorosła do tego by zajmować się testowaniem wpływu kabli na dźwięk bo jeden z profesorów fizyki twierdzi że człowiek słyszy zakres o wiele szerszy niż zakładała nauka. Potwierdzeniem tej teorii niech będą wszyscy audiofile słyszący zmianę kabli usb. Jeśli o to chodzi to mnie to nie przekonuje.

A mnie nie przekonuje krytyka pewnych rozwiązań bez zbadania ich empirycznie.

Na szczęście mamy 21 wiek wiedzę dostępną na wyciągniecie ręki i nie musimy wszystkiego sprawdzać empirycznie i opierać się wyłącznie na zawodnych zmysłach. Wiem że cegła sama nie poleci chociaż tego sam nie sprawdzałem. Ale oczywiście wiedzę warto konfrontować ze swoimi doświadczeniami, tylko ja bym do końca nawet sobie i wszelkie odstępstwa od normy próbował je w racjonalny sposób wyjaśnić.

Piopio znasz pewnie Jriver czy uważasz że brzmi on inaczej niż inne programy do odtwarzania.

Czyli to co pisze doktor jest nic nie warte. Opiera sie na zawodnym sluchu:-)

Nie sluchalem najnowszego JRiver. Poprzedni brzmi jak kazdy inny program do odtwarzania, ktory zapewnia bit-perfect.

Poczytaj sobie recenzje Audiobyte Black Dragon na stereo i kolorowo. Moj komputer robi to co Hydra-Z w porownaniu do zwyklego PC. Niby niewiele a znaczaco zwieksza przyjemnosc z obcowania z muzyką.

Aha

Ma jeszcze jedna ciekawa ceche - wszystkie DAC brzmia podobnie. Roznice sie niweluja. Ale nie jest to usrednianie brzmienia. Tylko wyciagniecie z DAC 100% mozliwosci.

To co pisze il Dottore jest zgodne z zasadami działania Pc i nie ma tam miejsca na cudowne kable usb itp.

Co do Jrivera to mam spre wątpliwości czy wersje do 19 włącznie były bit perfect. Od wersji 20 w zaawansowanych ustawieniach jest opcja wyłączania difteringu w poprzednich tego nie widziałem. Reasumując moim zdaniem Jriver ma zaszyte "poprawiacze" dźwięku i ingeruje programowo w dźwięk. Oczywiście wydaje mi się że to słyszałem ale ile w tym mojej autosugestii nie wiem.

Nie pisze nigdzie o kablach USB. Nie badalem tego tematu. A te kable ciagle wracaja.

Piopio: A mnie nie przekonuje krytyka pewnych rozwiązań bez zbadania ich empirycznie.

teoria: trzymając rękę nad płonącym palnikiem gazowym, poparzymy ją

sprawdzenie praktyczne: Piopio, koniecznie chcesz sprawdzić ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Moze skupy sie na audio. Tutaj eksperymenty nie grożą utracie zdrowia.

Czyli to co pisze doktor jest nic nie warte. Opiera sie na zawodnym sluchu:-)

Nie sluchalem najnowszego JRiver. Poprzedni brzmi jak kazdy inny program do odtwarzania, ktory zapewnia bit-perfect.

Poczytaj sobie recenzje Audiobyte Black Dragon na stereo i kolorowo. Moj komputer robi to co Hydra-Z w porownaniu do zwyklego PC. Niby niewiele a znaczaco zwieksza przyjemnosc z obcowania z muzyką.

Aha

Ma jeszcze jedna ciekawa ceche - wszystkie DAC brzmia podobnie. Roznice sie niweluja. Ale nie jest to usrednianie brzmienia. Tylko wyciagniecie z DAC 100% mozliwosci.

W takim wypadku lepiej kupić Hydra-Z, taniej i łatwiej będzie odsprzedać.

Pulapka nr. 1 - kradziona muzyka. Jej jakosc jest rozna, na pewno nie ma nic wspolnego z orginalem. Dlatego roznic nie slychac dla niektorych, bo co ma zagrac lepsze zrodlo..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Rozumiem Ciebi Piopio ale w pc audio to nie bardzo jest co poprawiać. Zmianę dżwięku może dać ; konwerter, dac, dalej wzmacniacz i oczywiście najważniejsze głośniki i adaptacja wnętrza. Sam pc wystarczy by był pasywny, i miał system zapewniający przesył danych bit perfekt tu nic więcej nie zdziałamy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.