Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Największe pole do popisu mają tu konstruktorzy DAC-ów.

Tu pełna zgoda przepraszam najwyraźniej źle zrozumiałem czego dotyczy twoja wypowiedź.

Od razu wykorzystam możliwość i zapytam. Czy system operacyjny wie, że ramka nie doszła?

Kontroler USB wie (wszystko jest opisane w rozdziale 8 -Protocol Layer specyfikacji USB), a co się dzieje dalej zależy od systemu.

W przypadku transmisji typu strumieniowego prawdopodobnie taka informacja zostanie zignorowana.

Chociaż system może agregować informację o błędach i w przypadku gdy jest ich zbyt wiele zgłosić np błąd iż urządzenie nie działa poprawnie.

Jeżeli gubią się to nie pojedyncze bity a całe ramki, pola w ramce mają swoje CRC. Blok danych ma jedno CRC więc jeżli zostanie wykryty błąd

to zostanie odrzucona całą ramka bo nie wiadomo na którym bicie nastąpiło przekłamanie.

Pozdrawiam

JarekC

Pozdrawiam

JarekC

No to dowiedzieliśmy się ciekawych rzeczy :)

Jest taki producent jak c-media. Mają np taką kostkę CM6631. Chwalą się, że przy zastosowaniu ich sterowników potrafią korygować błędną transmisję. Nie wiem jak to jest w xmosach. W każdym razie dla wymagających jest alternatywa :)

Sprawy się skomplikowały ... ;-)

A miało być tak prosto-teoretycznie ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No to dowiedzieliśmy się ciekawych rzeczy :)

Jest taki producent jak c-media. Mają np taką kostkę CM6631. Chwalą się, że przy zastosowaniu ich sterowników potrafią korygować błędną transmisję. Nie wiem jak to jest w xmosach. W każdym razie dla wymagających jest alternatywa :)

A gdzie znalazłeś taka informację?

Mam dostęp do pełnego SDK dla tego układu i taka informacja nie wpadła mi w oko.

Pozdrawiam

JarekC

Audiofile-informatycy kreują obraz PC Audio w którym nic nie ma znaczenia bo wszystko gra tak samo.

Ja po testach odsłuchowych twierdzę inaczej. I jestem w stanie każdemu to udowodnić. Ale jakoś nikt nie ma ochoty zmierzyć się z faktami.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Myślisz że przeszedł byś ślepy test dwóch komputerów jednego twojego i powiedzmy śmieciowego terminala połączonego kablem od drukarki z dac?

Bardzo odważne ja niestety jestem z Tarnobrzegu ale myślę że znajdzie się jakiś forumowicz który pomógł by w przeprowadzeniu testu.

W takim razie Piopio rozumiem że możemy zorganizować taki ślepy test, który otworzy takim niedowiarkom jak ja oczy. Żeby była jasności zmieniamy tylko i wyłącznie komputer i kabel usb łączący komputer z dac. Oczywiście terminal z normalnym zasilaczem impulsowy.

A gdzie znalazłeś taka informację?

Mam dostęp do pełnego SDK dla tego układu i taka informacja nie wpadła mi w oko.

tutaj

www.cmedia.com.tw/ProductsDetail/page-p/C1Serno-25/C2Serno-27/PSerno-43.html

piszą coś takiego

"For Windows, Cmedia drivers provide the following Key Features:

-Playback feedback endpoints to control the data transmission accuracy and to maximize the audio quality"

Ale ja z angielskiego taki sobie jestem :)

Możesz podesłać te dokumentacje?

januss/małpa/poczta/dot/onet/dot/pl

tutaj

www.cmedia.com.tw/ProductsDetail/page-p/C1Serno-25/C2Serno-27/PSerno-43.html

piszą coś takiego

"For Windows, Cmedia drivers provide the following Key Features:

-Playback feedback endpoints to control the data transmission accuracy and to maximize the audio quality"

Ale ja z angielskiego taki sobie jestem :)

Możesz podesłać te dokumentacje?

januss/małpa/poczta/dot/onet/dot/pl

W tym stwierdzeniu chodzi po prostu a asynchroniczą synchronizację, feedback endpoint to kanał zwrotny po którym przesyłania

jest informacja o tym jak duża ma być następna paczka danych.

Całość ubrana w ładne słowa.

Dokumentacji nie mogę upublicznić gdyż musiałem podpisać NDA.

Pozdrawiam

JarekC

Dokumentacji nie mogę upublicznić gdyż musiałem podpisać NDA.

spoko.

W sumie dziwne podejście mają do potencjalnych nabywców. Inni nie dość że udostępniają całą dokumentację to jeszcze odpowiedzą w szybkim trybie na każdą wątpliwość.

A tu ściśle tajne przez poufne :)

spoko.

W sumie dziwne podejście mają do potencjalnych nabywców. Inni nie dość że udostępniają całą dokumentację to jeszcze odpowiedzą w szybkim trybie na każdą wątpliwość.

A tu ściśle tajne przez poufne :)

Wiele firm szczególnie z rodowodem chińskim lub tajwańskim wymaga podpisania NDA, choć dotyczy to również firm europejskich.

W pierwszym okresie gdy startował XMOS również musiałem podpisać NDA dla SDK Audio.

Pozdrawiam

JarekC

Zgubienie całej ramki byłoby słyszalne,prawdopodobnie puknięcie/stuk.

No i to jest zgodne z podejściem "informatycznym".

Zdarza się, że pyrka, tnie czy trzeszczy. Oczywiste defekty.

Natomiast część osób słyszy w tych błędach transmisji taki wpływ na dźwięk, że trudno by napisać Audio Unit czy VST który zapewniał by takie procesowanie dźwięku.

Tomek.

Bardziej jestem audiofilem niż sprzedawcą. Sprzedaż to kaprys. W założeniu miała to być pomoc kolegom w osiągnięciu dźwiękowej nirwany.

Bardziej jestem audiofilem niż sprzedawcą. Sprzedaż to kaprys. W założeniu miała to być pomoc kolegom w osiągnięciu dźwiękowej nirwany.

Super, pomoca by byla na forum, tak jak dzialaja chlopaki w zakladce DIY. A tak, to tylko kolejne przedsiewziecie o charakterze biznesowym nastawione na przynoszenie zyskow.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Audiofile-informatycy kreują obraz PC Audio w którym nic nie ma znaczenia bo wszystko gra tak samo.

Ale nie wszyscy. Ja jestem audiofilem i informatykiem z wykształceniai zawodu, a różnice słyszę. Mało tego, uważam, że można je uzasadnić.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ale nie wszyscy. Ja jestem audiofilem i informatykiem z wykształceniai zawodu, a różnice słyszę. Mało tego, uważam, że można je uzasadnić.

Jestem otwarty na argumentacje, poprosze, jesli mozna.

Naskrobane wirtualnie

Jestem otwarty na argumentacje, poprosze, jesli mozna.

Argumentacji nie będzie. Robiłem to wiele razy i już mi się więcej nie chce. Proszę więc dokształcać się samodzielnie.

Argumentacji nie będzie. Robiłem to wiele razy i już mi się więcej nie chce. Proszę więc dokształcać się samodzielnie.

To chociaż wyjaśnij fenomen wyższości liniowego zasilania nad impulsowym w komputerze przy założeniu że dac podłączony jest toslinkiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to dobre zrodlo doksztalcania sie?

Naskrobane wirtualnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to dobre zrodlo doksztalcania sie?

Naskrobane wirtualnie

Zaraz i tak wyskoczy ktoś wszystko słyszący i stwierdzi że ten artykuł tyko potwierdza to że wszystko ma wpływ na dźwięk ale dzięki za link. Ten kto chce wyciągnie właściwe wnioski.

Ukryta Zawartość

Nie no, oczywiscie ma, jak wspomniany efekt placebo.

Naskrobane wirtualnie

Nawet plyta winylowa moze wprowadzac jitter, ale i tak.jej wyzszosc jest bezsprzeczna ;)

Naskrobane wirtualnie

Niestety branża żeruje na braku wiedzy o skali pewnych zjawisk występujących w audio i produkują (sprzedają) zabawki jakoby eliminujące zjawiska, które nawet jeśli występują to ich wpływ jest poniżej percepcji.

Akurat ludzie, ktorzy kupuja te zabawki wiedza czego chca. Wiedza czego sie spodziewac. Przeciez jesli okaze sie, ze sprzet nie gra to zawsze można go zwrócić.

Ale po to jest PR na forach takich jak to by ludzie wiedzieli czego się spodziewać. Piopio ty masz dopisek branża i to jest uczciwa postawa. Tylko oprócz Ciebie są inni, którzy nie działają tak uczciwie.

Do tego prasa tzw. "Fachowa" gdzie recenzje niekoniecznie bezinteresowne też robią swoje.

To niestety normalne praktyki w dzisiejszym świecie dlatego ja zawsze wolę ostrożnie podchodzić do wszystkiego co wzbudza we mnie chociaż odrobinę wątpliwości.

Co do zwracania sprzętu to te ustawowe 14 dni nie zawsze wystarczą wszystkim by zorientować się że ich początkowy zachwyt był tylko chwilową euforią wywołany przez nową zabawkę.

Niektórym po prostu wstyd oddać sprzęt zachwalany przez sprzedawcę by nie zostać posądzony o "permanentną głuchotę.

Dzisiaj sprzedać można wszystko, kupić niestety też.

To chociaż wyjaśnij fenomen wyższości liniowego zasilania nad impulsowym w komputerze przy założeniu że dac podłączony jest toslinkiem.

Dobrze. Jakość sygnału w sensie jego analogowej precyzji, zależy bezpośrednio od jakości zasilania. Impulsowe jest na ogół kiepskie, chociaż to nie znaczy, że każde impulsowe zasilanie jest kiepskie. Z tym , że toslink sam w sobie jest wystarczająco kiepski, tak że w tym przypadku nie ma o co kruszyć kopii, bo problem nie leży w zasilaniu lecz w toslinku.

Dobrze. Jakość sygnału w sensie jego analogowej precyzji, zależy bezpośrednio od jakości zasilania. Impulsowe jest na ogół kiepskie, chociaż to nie znaczy, że każde impulsowe zasilanie jest kiepskie. Z tym , że toslink sam w sobie jest wystarczająco kiepski, tak że w tym przypadku nie ma o co kruszyć kopii, bo problem nie leży w zasilaniu lecz w toslinku.

Ja to wszystko rozumiem tylko jak to ma się do slyszalnnych zmian w dzwieku?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.