Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Co do I2S jako połaczenie dwóch klocków jest dobrym pomysłem trzeba tylko zastosowac odbiorniki i nadjniki lini.

Daje takie rozwiązanie również możliwość przesyłanie sygnału zegara od przetwornika do transportu, wtedy zegar jest tam gdzie powiniwn czyli blisko układu przetwornika.

Jako medium do przesyłania może służyć skrętka KAT5, ma cztery pary które wystarczą do przesłania prawie wszystkich syganłów czyli zegara, zegara bitów, zegara słów i danych, braknie tylko pary do przesłania informaci o premfazie ale w tej chwili jest bardzo mało płyt które są nagrane z jej uzyciem, chyba że dla któryś sygnałow zrezygnuje się z transmisji symetrycznej.

Pozdrawiam Romek

Witam imiennika :-)

Co do odbiornika i nadajnika to myslałem o zastosowaniu dość popularnych układów typu SN75172/SN75173, LTC488/LTC486 są to poczwórne układy lub podwójnych typu DS9639(uA9639)/DS9637(uA9637).

Te układy nie są demonami szybkości ale powinny sie sprawdzić.

Są jeszcze układy typu ECL Motoroli (tak mi sie wydaje) które mają rosyjskie odpowiedniki, były by najlepsze.

Pozdrawim Romek

Uzywam SN75179 jako odbiornik. CS8412 wydaje mis sie bardzo dobry. Ostatnio uzylem CS8414 i tez gra dobrze (w innym ukladzie takze trudno mi cokolwiek powiedziec o roznicy).

Przegladajac uklady Mark Levinson, wszedzie widac CS8412, nawet w najnowszych segmentach.

wygląda to podobnie jak tym schemacie Kusonokiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z różnych połączeń przetwornika z transportem zdecydowanie najlepsze doświadczenia mam przy bezpośrenim wykorzystaniu I2S. Najlepiej przy okazji zapewnić izolację galwaniczną między transportem a przetwornikiem. Taka prosta a skuteczna wersja to:

1. Porządny generator Master Clock dajemy bezposrednio przy przetworniku.

2. Sygnał z generatora puszczamy jednocześnie przez transformator do transportu (podobnie jak to sie robi z SPDIF)

3. Bit Clock przez dzielnik (podział zależy od częstotliwości generatora) dajemy od razu z generatora na przetwornik.

4. Data i LRCK przesyłamy z transpotu kablem optycznym bądź elektrycznym i retaktujemy jeszce Master Clockiem przed przetwornikiem).

Peter Daniel pozdrów Pana Mozgawę z PSC Audio (jeśli znasz też Polak i producent audio PSC od kabli ) był u mnie na odsłuchu mojego wzmacniacza jakieś 3-4 lata temu (w trójmieście oczywiście), ale jakoś kontakt się urwał

• 1 miesiąc później...

Temat troszke odszedl w niepamiec, ale moze uda sie go rozruszac... ;)

Kilka dni temu rozmawialem z Peterem na temat mozliwosci wykonania plytki drukowanej do przetwornika wedlug jego schematu. Dostalem zgode - PCB powstanie :)

Na plytce przewidziano miejsce na te elementy, ktore po odsluchach i eksperymentach sprawdzily sie u Petera najlepiej. Mam nadzieje, ze uda sie zrobic kilka sztuk drukow w wersji zloconej ;)

Jezeli ktos jest zainteresowany taka plytka (i bardzo mozliwe, ze rowniez zestawem elementow do niej - grupowe zamowienia zawsze sa tansze) - poprosze o wpis. Za kilka dni wrzuce szkice + schemat i bedzie mozna porozmawiac o szczegolach ;)

- > veteran

Byc moze ja bym sie pisal na takiego DACa tyle ze najchetniej na wersje z calym zestawem elementow koniecznych do budowy przetwornika :) No i rzecz jasna jaka byla by cena takiego zestawu ? Niestety biedny student ze mnie wiec jestem ograniczony finansowo

Pozdro

Miałem w śmiałych planach przetwornik z TAD1541A ale z TDA 1543 też z chęcią wypróbuję :)

Szkoda, że nie powstanie coś na wzór przetwornika Pedji z 1541A ale może z czasem ........ ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

O ile będzie to w formie "kitu" czyli płytka i elementy ,to ja też się piszę.Może być ciekawa zabawa.Szczęście że to raczej małe będzie, bo już mam odciski od obróbki ręcznej obudowy mojego clona;-)

Na PCB się zapisuje, na kit zobaczymy jak będzie więcej informacji.

Co myślicie o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Szkoda, że nie powstanie coś na wzór przetwornika Pedji z 1541A ale może z czasem ........ ;)

Ukryta Zawartość

post-3442-100001417 1170261919_thumb.jpg

post-3442-100001418 1170261917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto wersja prototypu z przeprowaczonymi zmianami

[obrazekLUKASZ-218329_1.jpg] [obrazekLUKASZ-218329_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3442-100001415 1170261923_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Veteran> Fajniasto (a nie mówiłem :-) na płytkę oczywiście się piszę. Na grupowe zamówienie elementów z wielką chęcią też tylko zaporą może być tu cena. No chyba że okaże się bardzo przyjemna.

>Peter

1541 masz na drewnie sosnowym, a pod 1543 to chyba zebrano i jest lepiej ;)

Napisz więcej o modyfikacjach, widzę BG N za mostkiem i po dławikach, oraz OsCony przy chipie wejściowym.

Jakiego kondesatora używasz między baterią a regulatorem ?

pozdrawiam

Dokladny opis modyfikacji ( jesli chodzi o wersje bateryjna) mozna zanlezc tutaj :

Ukryta Zawartość

Wersja zasilana z sieci posiada 2 niezalezne PS: MSR860 - 1000/25 BG NX - dlawiki- 20R resistors - 1000/25 BG NX, pozostale wszystko to samo.

Mysle ze powinno sie skoncentrowac nad plytka z PS outboard i przystosowana takze do baterii, BNC input onboard, output caps i gniazda RCA outboard. Ten DAC wymaga najlepszych kondensatorow sprzegajacych i umieszczenie ich na plytce (ze wzgledu na duzy rozmiar) byloby niejakim kompromisem.

Ukryta Zawartość

a ja bym prosił o podanie orientacyjnej ceny takiego kitu jeżeli by on był dostępny - bogatym studentem to ja nie jestem ale kto wie może się skusze jak cena by nie była dla mnie zaporowa ( zresztą myśle że nie dotyczy to tylko mnie )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.