Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Peter Daniel

Mam pytania: CS8412 SMD można pominąć przy zakupie lub kupić wersje przewlekaną.

Jest możliwość innego , dowolnego zestawienia części.

Peter Daniel twoja propozycja kitu poniżej 100 dol., jak dla mnie jest zdecydowanie lepsza.

Mam nadzieje na wspólne zamówienie.

a propos transferów gotówki za granicę to można rozważyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko Kanady tam nie widzę... chociaż dolara kanadyjskiego obsługują... zawsze to taniej niż WesternUnion czy przelew za granicę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szczerze powiedziawszy myslalem o poproszeniu Petera o ok. 20 takich samych zestawow elementow do DAC-a dla osob z forum, ale to sie chyba nie uda :)

Pomysl z zestawem elementow do DAC-a zasilanego z akumulatorow zaczyna mi sie podobac. Na plytce znajduje sie miejsce na prosty uklad ladowarki do aku, wystarczy tylko dodac zworke i stabilizatorki LM317 + rezystory :) Dwie baterie 12V/7Ah zapewnia wielogodzinne odsluchy, a ich cena nie powinna byc wieksza niz 30zł/szt (Panasonic). Chyba warto...

>veteran

>Dwie baterie 12V/7Ah zapewnia wielogodzinne odsluchy, a ich cena nie powinna byc wieksza niz 30zł/szt

>(Panasonic). Chyba warto...

gdzie widziałeś Panasoniki po 30zł ?? bo ja za 30 zł to tylko jakieś no-name na Allegro znalazłem np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Markow (np.Yuasa, Europower) w Cyfronice na przykład są strasznie drogie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem szczerze, ze nie mialem okazji porownywac wplywu roznych akumulatorow na dzwiek. Wydaje mi sie, ze najwieksze roznice wystapia w tych ukladach, w ktorych liczy sie chwilowy impuls pradowy (czyli mala rezystancja wewnetrzna ogniwa) oraz zywotnosc (ilosc mozliwych cylki ladowania, stalosc parametrow...). DAC pobiera raptem kilkadziesiat mA pradu. Peter ma wieksze doswiedczenie jezeli chodzi o zasilanie akumulatorowe :)

Do tego DACa nawet 2Ah baterie wystarcza (mniejsze i latwiej je zintegrowac, dwie starczaja n 24 godz bez ladowania) . Rozne baterie tez graja inaczej. Lokalnie moge tanio kupic Yuhasa i takie wlasnie uzywalem (widac je na niektorych zdjeciach).

Witam

Witam wszystkich pierwszy raz na forum. Wczoraj zmontowałem daca wg projektu Petera i mam juz pewne spstrzezenia dotyczace elementów. Rzeczywiscie ich dobor jes krytyczny. Zmontowalem go z takich elementow jakie mialem w domu. Na wyjsciu Elpody RWE , kondensatory 10n to zwykle SMD na wyjsciu OS-CON. Po podlaczeniu do akumulatora zabrzmialo to bardzo kiepsko. Pierwsze co wymienilem to kondensatory na wyjsciu na SCR. I tu nastapila bardzo znaczna poprawa. Dac ten smialo mogl konkurowac ze stojacym obok x-dac MF (opinia nie tylko moja). Majac dostep do dobrych elementow mozna z niego wycisnac z pewnoscia wiele. Moj zestaw, na ktorym sluchalem to: transport Kenwooda DPX9010, bufor lampowy, GC (FC+Elpod) zasilany z akumulatorow, Esa Ostinato2.

Pozdrawiam Andrzej.

PS. Bardzo jestem zainteresowany zakupem kitu premium.

> Veteran

Jeśli jeszcze można to zamawiam jedną płytkę złoconą ale jeśli już nie będzie to może być zwykła.

> Peter

Jeśli możesz to wyszczególnij ostatecznie części do wersji ; regular i premium , ile to będzie kosztowało i w jaki sposób będzie można za to z Polski zapłacić.

Wyglada to mniej wiecej tak:

Gnaked 2G

Pawelk_13 1G

Degucie 3S

Yogi 2G

grip 2G

rastuch 1G 1S

Buber 1G

Uki 1G

domciu1 1S

A66 1S

zorro 2S

tomazo 1S

jawojt 1G

CASKP 2S

jarekt 1S

skrzypek 1G

Rambo 1S

jurek1 1G

jacek 10 1G 1S

keyop 1G 1S

Grzegorz M. 1G 1S

Kajo 1G

Ryszard s. 3S

Car Audio 1G 1s

Wieslaw P. 1G

Krzysztof W. 1G

veteran 5G 5S :)

lucasd 1G

lobo 1G

27G 24S

G to druki zlocone, S cynowane. Nie uwzglednilem zestawu elementow - nie wiem jeszcze, jak bedzie wygladalo to zamowienie ;)

>Veteran

czy z poprzedniego wpisu wynika ze bedziesz rowniez obslugiwal zamowienie elementow od Petera?

Jesli tak to proponuje podzielic zamowienie elementow na dwie czesc:

- pierwsza dotyczaca kompletnych kitow premium i standart

- druga dotyczaca kilku krytycznych elementow - kazdy zoptymalizuje swoje zamowienie pod wzgledem kosztow.

W tym celu mozna zrobic spis elementow w excelu, kazdy chetny wypel by go i przesylal do Veterana, to by ulatwilo przygotowanie calosciowego (hurtowego) zamowienia czesci. Jak cos to moge podjac sie przygotowania takiego arkusza i zebrania zamowien, a pozniej przeslania globalnego zamowienia do Veterana i dalej do Petera.

Peter - chciałbym obsadzić jedynie układ wyjściowy dac`a + stabilizację oryginalnymi elementami, w związku z tym pytanie - czy można zobaczyć ostateczny schemat co by wytypować pożądane elementy?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Swego czasu Veteran podal link do ostatecznego schematu DAC'a:

Tutaj znajduje sie koncowy (jeszcze nie "upiekniony":) schemat DAC-a Petera:

Ukryta Zawartość

Peter dodal jeszcze prosta ladowarke do akku z LM317 - plytka PS nie powinna sie wiec zmarnowac ;)

Ukryta Zawartość

>Peter

Różnica pomiędzy kitem z zasilaczem a wersją bateryjną jest faktycznie spora. Do tego doliczyć trzeba jeszcze transformator i inne pierdoły. Czy przewaga brzmieniowa zasilacza nad akumulatorem jest warta tyle kasy. Czy mógłbyś podsumować swoje doświadczenia odsłuchowe i opisać różnice pomiędzy obydwiema wersjami, a właściwie trzema, z podziałem na zasilacz z BG i FC.

Przedzieram sie przez korespondencje i dopisuje kolejne osoby :) Wygląda na to, że chętnych na druki złocone bedzie wiecej niż zamowionych druków, ale myśle, ze w tej chwili moge to jeszcze zmienić.

~tomazo

Ja jestem chętny na wersję Premium i chętnie przyjąłbym zamówienia do Petera na taką własnie. Dla mnie to spore ułatwienie - identyczne zestawy. Moim zdaniem kupowanie podstawowej, tylko po to, zeby po jakims czasie wylozyc kolejna kwote na modyfikacje mija sie z celem. Zobaczymy jeszcze, ilu bedzie chetnych.

Podany przez Ciebie wyzej schemat jest dobry. Przerobie go jeszcze tylko na 2 wersje - z ladowarka do aku i zasilaniem sieciowym ;)

Witam !!!!!!!!!!!!!!!

Nadal jestem zainteresowany :

1 - jedną płytką PCB złoconą ( dzięki Veteran że mnie uwzględniłeś !!!)

2 - jeden komplet premium części ( mam nadzieję zę cena podana przez Petera czyli 169$ to max bo mnie żona z domu wygoni oczywiście jak się dowie bo nie zamierzam jej mówić . Chyba by nie zrozumiała ??? )

Powiem wam szczerzę że z pełnym zainteresowaniem i podnieceniem śledzę ten wątek i cieszę się że na niego trafiłem .

Mam nadzieję że przy szczególnej pomocy Veterana i Petera dopniemy do celu - którym chciałbym podziękować za twórczy wkład w ten temat . DZIĘKI !!!!!!!!

Chociaz cena wersji Premium moze sie wydawac wysoka, to porownujac performance tego DACa do innych produktow w tej klasie ( i czesto zupelnie innym przedziale cenowym), jest to jednak swego rodzaju bargain.

Dla porownania dodam ze mam tez DAC Levinsona, ML35 (oryginalna cena $8,000), i od ponad pol roku w ogole go nie uzywam, gdyz tan maly NOS DAC jest lepszy.

Odnosnie baterii i AC PS, to poczatkowo baterie wydawaly mi sie lepsze. Porownujac jednak DAC w paru innych systemach (byc moze lepiej stuningowanych niz moj), dochodze do wniosku ze AC power ma przewage nad bateriami (chociaz uzytybyl kondycjoner). Baterie sa bardziej laid back, z bardzo dobra presentacja srednich tonow, podczas gdy dobrej jakosci AC power daje wiecej powietrza i dzwiek jest bardziej ozywiony. No ale to bedzie zalezalo zarowno od baterii, jak i rodzaju transformatora uzytego przy AC. Ja uzywam Hammond, 48VA i jest to trafo dosc dobrej jakosci (CAD$30).

Przy wyborze czesci, zdecydowanie olbrzymia role odgrywaja I/V rezystory i testowalem tu prawie wszystko z wyjatkiem Caddock TF020 (dla porownania zarowno Vishay S102 i Caddock MK132 wypadaja raczej cienko). A wiec Rikeny 2k7 sa tu niezbedna (chociaz Elpody moga takze tu sie sprawdzic). Voltage ref resistor, 1k5, nie jest juz tak wazny i tu mozna sprobowac czegos innego. Output caps bardzo istotne; mi pasuja 4.7 BG N, chociaz Rubycony 100/25 ZL tez sa dobre i w zaleznosci od ogolnego signature sprzetu moga byc nawet preferowane.

Bypas przy DACu, w moim przypadku BG N 47/50 jest wazny. Tanszym zamienninkiem moze by BG N 33/16 lub Rubycon 100/25 ZL.

Czesci w PLL loop receivera (330R Caddock i 0.47/50 BG NX) sa swego rodzaju icing on a cake: inne beda tu OK ale nie w takim samym stopniu. 3n3 moze byz np zielona Wima (63V) i to do tej pory tu uzywalem.

Bypasy na regulatorach receivera sa podane jako 10u BG N. 4.7 tez jest tu OK, ale 10u daje troche solidniejszy dzwiek (bardziej midbass heavy i bardziej realny). Bypas na buferze: OsCony byly lepsze od BG N.

W stopniu wejsciowym, jesli dopiero myslicie o nabyciu digital interconnect, sugeruje BNC, gdyz jest to znacznie lepszy interface przy digital. Tez gniazdo BNC montowane bezposrednio do plytki, zadne twisted pair. Jako input termination uzyty jest tu 75R Caddock, i to jest rezystor ktory najlepiej sie tu sprawdza, wbrew pozorom dobor czesci wplywa tu na dzwiek. W zaleznosci od transportu jakim dysponujecie, byc moze nie bedziecie potrzebowac input coupling caps (10n). Ja ich w tej chwili nie uzywam i rozdzielczosc ulegla poprawie. Jesli kondensatory sa niezbedne (jak np przy Shanlingu) to najlepsze jakie do tej pory znalazlem w to miejsce to Vishay/ROE 1837 (jesli sie nie myle).

W PS, na mostku dobre sa MSR860. Mysle ze bez problemu mozna tu uzyc inne diody, i Bartek sugerowal mi tu juz jakies (BYV29 jesli sie nie myle). Glowne kondensatory za mostkiem, 1000/25NX, mozna zastapic Elna Stargate, Panasonicami FC lub Nichicon FG (te ostanie nawet dosc dobrze wypadly, choc nie tak samo jak BG).

W przypadku uzycia baterii, najlepszy choice to BG N 47/50 jako glowny bypas. Line filters (L1, L2) sa Panasonica i ich wartosc wynosi 0.6 mH i 3A. Digi Key part# PLK1077.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.