Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Wyrzucilem oba, i odlaczylem polaczenie do masy miedzy C7 a U3. A wiec jest to podlaczenie bardziej zbalansowane, z rezystorem 75R tylko pomiedzy wejsciami do CS8412 i bez zadnej referencji do masy. Jak pamietam wydawalo mi sie ze bez kondensatorow jest jeszcze wieksza rozdzielczosc a bez masy jakby wieksza przestrzen. Ale najlepiej sprawdzic effkt samemu. Wczoraj sluchalem DAC ktory ma wszystko zainstalowane wg schematu i tez gral super, te niebieskie Vishaye daja jakby wiecej powitrza (tak mi sie przzynajmniej wydawalo). Dodam tez ze te modyfikacje nie beda pracowaly ze wszystkimi transportami, najlepiej z tymi ktore maja transformator na wyjsciu.

Czesci do DACa i kity beda dalej dostepne, informacje podam wkrotce.

Nichicony sa OK na receiverze, we wczesniejszych werjach tez je uzywalem. BG beda troche bardziej refined, roznica nie bedzie az tak duza ale bedzie. 10u BG gra troche pelniejszym dzwiekiem (porownujac do 4.7, te z kolei sa szybsze). Pamietajcie o prawidlowej orientacji BG N. Kazdy z nich ma jedna pin krotsza i ta strona jest oznaczona tez napisem NON POLAR. Preferuje ustawienie kiedy non polar side jest na + (w analogii do elektrolitu). Wyjatkiem w tym DACu sa 2 kondensatory: C1 i C2, gdzie tu jest lepiej jak Non Polar jest na ' - ' co razem z ustawieniem C2 i C4 tworzy Super-E konfiguracje, sugerowana przez producenta.

>Srodek pomalowany farba przewodzaca (conductive nickel coating) dla ekranowania.<

Czy nie lepiej wlasnie zrezygnowa z ekranowania, zeby wszystkie cyfrowe smieci swobodnie wydostaly sie na zewnatrz a nie "kisily" sie w obudowie?

Witam !!!!!!!!!!!

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem KIT-PREMIUM i Płyteczki Gold od Veterana . Dzięki Peter za organizację zamówienia a Veteranowi dzięki za realizację .

> Veteran

Chciałem cię przeprosić za niektóre zgryźliwe uwagi pod twoim adresem związanym z zamawianym przez ciebie dac-em. Myślę że włożyłeś wiele wysiłku w realizację zamówienia ( transfer kasy , pakowanie itd ) ale wiesz jak działa wyobraźnia jak nie wiadomo co się dzieje . Potęgowało to jeszczę zachwyty forumowiczów którzy zaczeli składać ( i zachwycać się dzwiękiem ) swoje dac-i z zamówienia Tomazo .

Myślę że nie było to tylko moje odczucie ??? .

> Peter

Czy warto lutować dac-a cyną z domieszką srebra . Czy to coś poprawi/polepszy dzwięk ??? Płytka Gold

Pozdrawiam

Kajo

>Veteran, Peter Daniel

Przesyłka z płytkami i elementami do DAC-a dotarła do mnie przed chwilą.

Przyłączam się do podziękowań za wkład w realizację zamówienia i myśl techniczną.

Fajnie, że udało się zrealizować ten projekt.

Tym bardziej mnie to cieszy, bo sam Was namówiłem do współpracy na początku tego wątku.

>Veteran

Dlaczego nie dawałeś tak długo znaków życia na forum? Przecież miałeś dostęp do netu, a tu się ludziska na Ciebie wkurzały.

Działasz jak Szpieg z Krainy Deszczowców.

Karrramba!

>Zlutowałem DAC`a ale miałem kłopoty z uruchomieniem. Na początku po wdrożeniu śledztwa odkryłem, że

jeden otwór metalizowany był wadliwy i nie było przejścia na masę, co spowodowało brak zasilania

"części cyfrowej".

Może bezpieczniej będzie lutować elementy z obu stron płytki (tzn. lutujemy np.diodę od spodu a potem poprawiamy jej lut od strony elemenyów), bo cyna nie zawsze "przelewa" się na drugą stronę pcb.

>grip

Nie miałem problemu z przelewaniem się cyny na drugą strone.

Krawędzie oczka lutowniczego diody było zbyt blisko otaczającej masy.

Lutując zwrłem je tak że było to prawie niewidoczne.

grip - reguła jest taka że wystarczy lekko z jednej strony przyłożyć kolbę i jest ok a mój przypadek to tylko jakiś wyjątek. Płytki są naprawdę dobre.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dzięki wielkie dla Petera i Veteran kawał dobrej roboty.

Próbowałem go dziś uruchomić, niestety miałem ten sam problem z zasilaniem co Rambo, dotego niewiem w jaki sposób poszed stabilizator 8V, niestety chyba pociagną też za sobą TDA. Na dziś dość.

Jak pech to pech, niestety będe musiał poczekać z uruchomieniem aż kupie części.

Pozdrawiam

Proponuje najpierw sprawdzic wszystkie napiecia na plytce za regulatorami a dopiero wtedy instalowac chipy. Dobrze byloby sprawdzic napiecia nawet przed instalacja regulatorow.

Jak chcesz to Ci podesle AN8008 jesli jest z nim problem w kraju.

Dzięki Peter, to moja wina że się spaliły, nie powinienem robić Ci kłopotu. Na razie szukam, mają w cenniku North - cena odstrasza i nie ma opisu czytelnego co to dokladnie, nie wiem jak stany magazynowe (narazie nie moge sie doczekac na maila z numerem klienta i haslem) - zadzwonie do nich w poniedziałek chyba że beda mieli dlugi wekend. Faktycznie cienko może być z ich dostępnością.

Przepraszam Peter Daniel ze tak wypadam jak Filip z konopii, ale jaki jest koszt płytki z częściami i czy można jeszcze kupić komplenty kit?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wstepnie rowniez byłbym zainteresowany zakupem DAC-a.

Tylko teraz powstaje pytanie: czy jest mozliwy ich zakup czy tez Peter nie przewiduje takiej mozliwosci?

Po cichtku licze, ze odpowiedz bedzie twierdząca:)

Dzisiaj porównywałem przez dłuższy czas mojego dość porządnie tuningowanego cd (m.in. dobierałem w nim

op ampy, kondensatory BG-N, os-con SEP, dodatkowe stabilizatory itd) z CDM2, TDA1541A oraz SAA7220P/B z dac`iem Petera. Po przełączaniu na dac zewnętrzny jest bez dwóch zdań lepiej o klasę. Znika wtedy ciężkość z dźwięku i staje się on bardziej naturalny i nieco bardziej "ostry"(dźwięk na żywo wcale nie jest taki "ciepły", miękki jak "ciepłe kluchy"). Każdy kto słuchał tego urządzenia miał uczucie dużej naturalności dźwięku z dac`a zewnętrznego. W sygnale nie ma przerysowań i podbarwień jak np. wówczas gdy w cd zmieniałem ampy wkładając OPA 2604 czy też 2134 i niby robiło się przestrzennie, szczegółowo ale nienaturalnie. Tu jest szczegółowość i równocześnie naturalność. Jeszcze raz słowa uznania dla Petera. Urządzenie z dużą klasą. Sądzę, że nawet "super audiofil" z naszego forum będzie wreszcie zadowolony. Ponadto konkluzja jest taka, że nie warto modyfikować cd, bo lepiej od razu podłączać dac`a Petera (modyfikacje można ograniczyć wtedy do wytłumienia obudowy, transportu - to polecam szczególnie i b. mocno, ulepszenia zasilania, wyprucia przetwornika, op ampów i założenia zegara Kwaka;) ).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.