Skocz do zawartości
IGNORED

Zakupy - droga przez męke

bokska

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani mam już pomału dość, nie jestem audiofilemi miłośnikiem sprzętu tylko muzyki i relaksu. Chcę zmienić swój sprzęt stara duża polska wieża z cd sony. Pewnego dnia trafiłem do salonu sprzedaży i się zaczło. To wyżucić przez okno, wszystko najlepsze czym handlujemy. Potem gazety ale tam jak kraj długi tylko kilka marek a sam jako przedsiębiorca wiem jak uczciwa jest reklama. Dałem sobie spokój. Co robić mam na całość z kolumnami około 10000 zł. Słyszałem od gości o cec 3300 ale dla mnie niestety to kosmos, bo nie wiem o czym mówi, ale przesłucham. Czy jest ktoś w tym kraju kto w miarę bezstronnie może polecić zestaw lub samo CD narazie do pomieszczenia około 50 m2 w skosach w miarę dobrych cenach. nie oczekuję cudów ale przyjacielskiej porady, wiem że zawsze można lepiej i lepiej ale są chyba granice kompromisu

Pozdrawiam serdecznie miłośników muzyki i hih fi

[email protected]

https://www.audiostereo.pl/topic/11767-zakupy-droga-przez-m%C4%99ke/

Jeżeli sprawy się tak mają jak opisujesz i nie zależy Ci na konkretnych „aspektach” brzmienia kup zestaw typu Harman/Kardon + JBL (jak znajdziesz to zamiennie z Cerwin Vega ) lub Sony + Dali zamiennie z Jamo, itp. Aby nagłośnić taki pokój kieruj się (nieaudiofilska zasada ale rozumiem że chcesz uniknąć takich wycieczek) mocą wzmacniacza i wielkością kolumn w myśl zasady „duży może więcej”.

Ech, jakbyś miał ciut więcej kasy to do takiego pomieszczenia poleciłbym zestaw Quada, ale w 10.000 to się nie zmieścisz. Trzeba by było jakieś 14.

Za to, skoro nie jesteś zwolennikiem zbytniego kombinowania ze sprzętem, tylko - jak piszesz - miłośnikiem muzyki i wypoczynku przy niej, to polecam taki zestaw, wzorowany w dużej mierze na tym, który sam mam i sobie go chwalę (a i ja słucham muzyki dla relaksu!).

Klocki Yamahy:

CDX 596

TX 492 RDS

AX 596

Porządne, a dodatkowo zestaw będzie wyglądał homogenicznie. Do wyboru masz w czerni i w "blasze".

Głośniki Wharfedale Diamond 9.5 lub 9.6 - koniecznie posłuchaj obu w docelowym pomieszczeniu przed zakupem, zanim wybierzesz...

Teraz kable:

CD ze wzmacniaczem najlepiej Real Cable CAOCC90, radio do wzmacniacza możesz spokojnie czymś tańszym (najlepiej też Real Cable).

Ponieważ Diamondy bardzo lubią podwójne okablowanie - zastosuj je w głośnikowcach: sekcja wysokotonowa XLO VDO ER 14; sekcja niskotonowa XLO VDO ER 11.

bokska,

bedziesz mial problem. Bo co wpis to pojawi sie pewnie inny zestaw.

Poniewaz w Twoim 'O mnie' pojawil sie Sweet Noice :) to ja bym proponowal:

Mission 783 (ponizej 5.000,-)

Nad 372 (ponizej 3.000,-)

Nad 542 (ponizej 1.800,-) lub np. HarmanKardon hd 750 (ponizej 1.000,-)

pozdrawiam

TeQuila

Ja polecam CD- NAD541/542, pre/wzmak DIY BLS lub ALeph P 1.0/1.7 i końcówka Gainclone (jest wiele osób na tym forum które potrafią pomóc w ich zbudowaniu), a reszte kasy na kolumny, ale tu juz bym pobiegał i posłuchał takich o dość duzej efektywnosci. Tez mam 50 m2 i wiem w czym problem. Troche pieniedzy przeznaczył bym na różnego rodzaju rozpraszacze.

Pozdrawiam

Panowie i Panie nareszcie ktoś przemówił ludzkim głosem czuję się trochę bezpieczniej, zaczyn super, trochę maili z pomocą. Wieczorem przy dobryn winku i Shirley Horn w CD, opowiem o was żonie, wszyscy będziecie w naszym sercu ( to nie blef) mało jest ludzi bezinteresownych a może to ja za żadko siedzę przy kompie ale dzieci, praca, pasje. POzdrawiam Bardzo serdecznie!!!

Ja tak trochę byłbym ostrożny z polecaniem "nowemu" konstrukcji DIY. Oczywiście wielki szacunek dla kolegów z DIY, czapki z głów, ale do tego trza "chyba" dojrzeć, a ostatnio taka tendencja że jak ktoś przychodzi świeży i pyta to wy mu od razu z GC itd.

Ja na ich miejscu bym się przestraszył troszkę, wydaje mi się bowiem że szuka się projektów komercyjnych na początku - posłucham, gra kupuję itd.

• Redaktorzy

Sądzę że należy przyjąć zasadę, że jeśli ktoś pyta o sprzęt po prostu do jak najbardziej bezproblemowego słuchania muzyki i zaznacza, że na sprzęcie hi-fi jako takim się nie zna, to urządzeń pozarynkowych (że tak to nazwe) proponować mu nie wypada. Nie mówię tu o produktach np. Qaudio, które jest firmą z jakimś zapleczem, ale o różnych płodach własnego dowcipu. Te rzeczy są przeznaczone dla starych (stażem) wyjadaczy, a nie do straszenia początkujących kolegów. Im należy sugerować zakupy maksymalnie BEZPIECZNE (pod każdym względem). 10 kilozłotych to jednak sporo. Jeśli w grę wchodzi tylko nowy sprzęt, a pokój jest duży, proponowałbym rozejrzeć się za podłogowymi kolumnami np. Acoustic Energy. Nie spotkałem się ze złą opinią o tych kolumnach, niezależnie od modelu i ceny. Elektronika - tutaj można pomyśleć o zestawie Rotela (seria 02, może ew. któryś element z wyższej?), albo no coś takiego jak mocny wzmacniacz NAD-a (352 lub jeszzce lepiej 372) i do tego jakiś sympatyczny odtwarzacz za to, co zostanie. Może być NAD 541, ale może też być jakiś przyzwoity produkt japoński, np. odtwarzacz Marantza z SACD. Kable - zależy od tego, jak będzie brzmiał tak zestawiony system. Kable są w stanie lekko skorygować charakter brzmienia systemu, stąd najpierw warto wiedzieć, jakie to brzmienie będzie. Zacząć od drutów dołączonych w pudełku, a potem zobaczyć.

Rzeczywiście Yamaha ponoć ma tę zaletę, że ma sporą moc (wzmacniacz oczywiście) i że jak producent pisze 100 W to rzeczywiście można się spodziewać sporej wydolności.

W związku z monstrualnej wielkości pomieszczeniem (jak na moje blokowiskowe pojęcia:) musisz zwracać baczną uwagę na

moc wzmacniacza -uwaga bo podawane są dla kilku impedancji: 8, 4 a nawet 2 ohm

eketywność kolumn -też uwaga bo są co najmniej dwa sposoby definiowania i też jest zakręcone z impedancjami. wskazana efektywność powyżej 90dB

W grę wchodzą w zasadzie tylko kolumny podłogowe. Te które mają więcej niz jeden głośnik średnio-niskotonowy mają też najczęściej lepszą efektywność.

No ale głośno to jeszcze nie wszystko. Musi być jeszcze wiernie czyli semper-high-fidelis :)

Józwa dobrze gada. Co do przewodów to jeśli nie dadzą przy zakupie kolumn czegoś w miarę przyzwoitego można kupić na dzień dobry parę metrów przewodu głośnikowego w Praktikerze -przekrój powiedzmy 2x4mm2 albo przynajmniej 2x2,5. Potem można się rozejrzeć za czymś lepszym.

może jednak nie dokońca polecać "bezpieczne produkty", za 10kzl to mozna złożyć już niezły DIY, czy coś z drugiej ręki, człowiek się nie zdeklarował czy takie pieniądze to dla niego majątek, czy drobne, a co będzie jak łyknie bakcyla i to szybko? tak łatwo ze sprzedażą tych klocków mu nie pójdzie, przynajmniej, żeby dużo nie stracić, moja propozycja, to poczytać trochę forum (po to w końcu też jest od tego) i zdecydować się, w którą stronę pójść

Nawet jak "łyknie" - to klocki dobrych i znanych firm jak Yamaha czy NAD zbędzie bez problemu, a czy potem pójdze w strone duitjorselfów czy Quadów - jego wybór...

Tymniemniej, jeśli w tym momencie potzreba pomocy takiej a nie innej, to lepiej poradzić zestawy sprawdzone! Od początku do końca (klocki,kolumny,kable), żeby nawet jeśli nie trafi się idealnie w gust nie uzyskać czegoś brzmiącego nie tak, jakby się chciało.

Ot weźmy na na przykład dobre, ocieplone źródło, równie dobryu ciepły wzmacniacz i (takoż dobre) ocieplające kable - one do kupy dadzą niestrawną bułę!

bokska,

poczytaj moje "o mnie" w cenie powinieneś się zmiścić. ! warunek, cały mój sprzęt to zakup z drugiej ręki (komis lub prywatne osoby - kolumny). W efekcie zapłaciłem za to 60% ceny nowych elementów. Muzyka jakiej na tym słucham jest w omnie ale przyznaję, że od wymiany klocków więcej zabiera mi coś z pogranicza jazz`u-"ambitnego popu", symfoniki.

Zalętą tego rozwiązania jest to, że jeżeli zminisz gust, lub dojrzejesz do czegośinnego , możesz odsprzedaćte klocki z nieweilkąstratą a czasem i bezstratnie. Posiadasz natomiast sprzęt, który w cenach nowych elementów znacznie przekracza twoje aktualne możliwości finansowe. Ryzyko zaś polega na tym, że to używane, a więc najczęściej bez gwarancji, jeśli z komisu to najwyżej na rękojmi, choć bywają wyjątki. ALe w ciemno nie kupujesz,posłuchasz, wypożyzysz na kilka dni do domu.

Kabelki. Nawet jeżeli nie wierzysz, że to coś daje itd. Pożycz na końcu do odsłuchu jakieś przewody, jakie o to możesz zapytać choćby na forum. Zacznij od kolunowych. Sprawdź nausznie, następnie sam sobie odpowiesz czy warto. Dodam tylko, że za jeszcze jakieś rozsądne pieniążki , do mojego systemu warto odsłuchać Audioquesta Bedrock (190zł/mb) - przewody kolumnowe (tylko dopytaj jak je podłączać, jeśli mają gołe druty, to ma znaczenie).

Ururam - ja bym polecił drogę - nowy cd (NAD lub Marantz), wzmak z drugiej ręki, kolumny DIY i za 10kzl, można mieć system już bardzo dobry, a ewentualne zmiany zacząć po nabraniu określonych preferencji brzemieniowych, co tu dużo gadać, po stopniowym zaliczaniu odsłuchów różnych klocków

Nie wiem skąd ta nagonka na DIY – luzik :) chłopaki, to tylko propozycja, a poleciłem ten sprzęt dlatego, że jest mnóstwo ludzi, którzy go zbudowali (wystarczy poczytać to forum) i skontaktować się z najbliżej mieszkającym DIY-owcem w celu posłuchania i niewierze, że nie pomoże za przysłowiowe piwo. I ile można zyskać na takim kontakcie . Bo czytanie forum i gazet na początku tylko miesza w głowie, dopiero po wrażeniach odsłuchowych nabiera się doświadczenia i wyrabia własne preferencje. A 10 tysiaków wydać nie problem tylko być zadowolonym z tego sprzętu później.

• Redaktorzy

Ja tylko sugerują, że opcja Zrób Sobie Jorselfa niekoniecznie jest dobra dla osób, których sprzęt jako taki nie interesuje. Ja później zainteresuje, to sobie coś znajdą. A na razie... Z bezpiecznych zakupów Dali 450 z drugiej ręki to dobra rzecz. Jeszcze lepsza - Castle Acoustics Harlech - częste w second handzie w UK, u nas raczej rzadziej. Ale tam można je dostać poniżej 500 GBP. Jedne i drugi to duże kolumny, chociaż 50 m to jednak straszny hangar.

popieram jozwę,

jak czowiek trochę już posłucha i okaże się, że go to wciaga, że jednak szuka czegoś innego itp., to niestety sprzedać DIY nie będzie mu łatwo, nie mówiąc o stracie. Bezpieczniejsze są w tym momęcie klocki firmowe.

Jasne ale wyobraż sobie że o audio wiesz że jest SONY, Technics i Diora no i oczywiście Altus;-) no i chcesz coś innego i okazuje się że w salonie mówią Ci :Rotel NAD, Thule itd a później na forum jeszcze "atakują" DIY z "pajączkami" i to bez obudowy;-)

a tak btw, 500zł za ful wypas GC, no no, udało Ci się - zainteresowałem się

Pozdrawiam

Do tego człowiek przeca pisał, że z żoną będzie dyskutował w temacie - a ile znacie kobiet które łaskawym okiem spojrzą na choćby i najlepszego GC w "podejrzanej" prowieniencji obudowie, co? To że kosztuje w wersji surowej 500 złotych to jeszcze nie wszystko - nikt mi nie powie, że w warunkach domowych w przeciętnym mieszkaniu jest w stanie wykonać naprawdę dobrze wyglądającą obudowę do takowego - taką co wybredną białogłowę zadowoli...

blacky,

goto Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze niezupelnie ponizej 3.000,- ale bardzo blisko. Troche cierpliwosci i sie znajdzie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ktoś z forum zbuduje obudowę, np z drewna, ...np gorek666...

Ja bym chciał mieć wzmacniacz w ładnym drewienku -odlot i trendy, co ja mówię to już nawet nie tredny! to byłoby poprostu oryginalne. Nie mówiąc już o minach gości którym Bokska niemal obojętnym tonem objaśniałby, że to dziwne pudełko to wzmacniacz stereo zrobiony na zamówienie (to że za 500zł oczywiście należałoby przemilczeć)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.