Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka do "wiekowego" gramofonu - Yamaha YP-700 ?

kondi!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam wielki sentyment do firmy Yamaha ... dlatego zakupiłem używany gramofon Yamaha YP-700 i tu pojawia się moja zagwostka. Zakładam, że wkładka, która jest w zestawie (fotka poniżej) powinna zostać od razu wymieniona - nie sądzę, że będzie to jakieś cudo. Proszę Was o poradę dot. typów nowej wkładki w cenie ok 300pln - max do 500pln.

ve93_uo397_DSC09437.JPG

PS.

na razie gramofon będę podłączał bezpośrednio do wzmacniacza (Yamaha A-S2000), a z biegiem czasu może szarpnę się na jakiś PreAmp.

dzięki

Kondi

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

• Redaktorzy

Widzę. że w tym gramofonie fabrycznie siedziała wkładka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musiałbyś sprawdzić jaką miała podatność dynamiczną i dobrać jakąś współczesną wkładkę o podobnej podatności.

W tej kwocie proponuję Ci wkładkę Audio-Technica AT-120E. Mam taką w swoim zbiorze i co jakiś czas gram na niej. Gdybyś miał możliwość dołożenia 150zł, to warto zastanowić się nad modelem wyższym (najwyższym modelem MM firmy A-T) a mianowicie AT-440MLa.

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dzięki za pierwszą propozycję ... a czy macie może wiedzę jaka to wkładna jest obecnie (na zdjęciu)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Wkładka? Nie rozpoznaję jej. Ale headshell to Technics.

Moze też byc " zwykły " Reloop, znaczy w temacie headshell'a. Wkładka to jakis vintage, w rzeczy samej.

robiz

Headshell na 100% jest to Technics ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jutro jadę go odebrać, podłączę i zobaczę na ile obecna wkładka "daje radę", choć nie mam jakiś dużych nadziei co do niej.

aha ... na co powinienem zwrócić uwagę przy "odbiorze technicznym" tego drapaka ?

Ukryta Zawartość

No właśnie... Który to już raz to "właśnie"...

Kolejny, który chce mieć na tacy.

Analogowe FAQ, pierwsza strona.

Powodzenia!

- Jacek.

Ps - a gramofon- fajny!:-)

No i mam to "cudo" w domu ... :)

Zaskoczyły mnie na PLUS dwie rzeczy - wkładka i wbudowany preamp w moim wzmacniaczu. W sumie te kilka płyt, które do tej pory przesłuchałam dają niezła radość słuchania.

Chyba na razie wstrzymam sie z zakupem wkładki ... Chyba, ze trafię na jakaś okazje :-)

• 4 tygodnie później...

W tej kwocie proponuję Ci wkładkę Audio-Technica AT-120E. Mam taką w swoim zbiorze i co jakiś czas gram na niej.

chyba się skuszę na tą wkładkę Audio-Technica AT-120E ... tylko muszę znaleźć kogoś na śląsku kto mi ją zamontuje/skalibruje :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.