Skocz do zawartości
IGNORED

Coś lepszego od Audiotrak Prodigy HD2?

oxox

Rekomendowane odpowiedzi

Moim punktem odniesienia jest właśnie Prodigy HD2 na opampach OPA2604AP i 2x LME49860NA, a do tego Sennheiser HD 380 pro. To na czym mi zależy to przestrzeń, separacja?, trochę basu, prawdopodobnie lekko ciemniejsze brzmienie. Lubię kiedy mózg dostaje dużo bodźców, dźwięków, których nie słychać na integrze, czy tablecie; podejrzewam jednak, że akurat ta charakterystyka zależy bardziej od jakości sprzętu i ceny, niż czegokolwiek innego. Słucham głównie elektroniki, ew. jakieś gry.

Mógłbym zostać z tym co mam, bo wciąż uśmiecham się, kiedy słyszę niektóre kawałki, ale planuję zmniejszyć komputer do rozmiaru ITX, ew posłuchałbym czegoś z Nexusa 7, a niestety adaptera PCI-USB nie ma. Kasa, którą jestem w stanie wydać to jakieś 400 zł. Gdyby było coś wartego uwagi i zauważalnie lepszego to ew 600-700 zł.

To nad czym myślałem to oczywiście jakiś DAC USB, byłoby miło, gdyby też działał z Androidem. Skłaniam się z sentymentu do Prodigy Cube (Black Edition;-) pewnie z jakimś Muses 02D/ 8920. Kiedyś Audiotrak był "niszowy" i "cool", a dziś chyba trochę przereklamowany? Czy lepszym wyborem byłoby Fiio E10K? FiioE12? A może taki Asus:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Krótko mówiąc: nie chciałbym zamienić siekierki na kijek.

Pozdrawiam,

Michał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W aktualnej cenie ~250pln HD2 nie ma konkurencji. Z tego co pamiętam to ma w komplecie małego śledzia więc może wejdzie do ITX? Z zewnętrznych - możesz popróbować z Cube + Muses. Na standardowych opampach był nieco gorszy od HD2. Nowego blacka nie słuchałem.

Jeśli chcesz umieścić kartę HD2 w małym komputerze, to tak jak napisał Cooger możesz zastosować mały śledź, który jest w komplecie. Gdyby jednak jeszcze było za wysoko są przejściówki kątowe, którą wkładasz w slot PCI, a karta muzyczna będzie wpięta równolegle do płyty głównej. Miałem tak kiedyś zbudowany komputer do samochodu i nie było problemu. W razie czego mam taką przejściówkę kątową do wydania, leży i nie jest już używana.

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

W aktualnej cenie ~250pln HD2 nie ma konkurencji. Z tego co pamiętam to ma w komplecie małego śledzia więc może wejdzie do ITX? Z zewnętrznych - możesz popróbować z Cube + Muses. Na standardowych opampach był nieco gorszy od HD2. Nowego blacka nie słuchałem.

Kolega pisał , że szukał czegoś do 400zł ewentualnie 600-700.Do 400-500zł można kupić sporo chińskich daców z wyjsciem słuchawkowym które zamiotą tem wzmacniacz w hd2.Przykładowy smsl m2, lub zero dac powinien już zagrać lepiej o dwie klasy.Xonar st uzywany kosztuje mniej niz 500zł a ma lepszy wzmacniacz słuchawkowy.Hd2 to już prehistoria.

SMSL M2 ma fatalne parametry i skonstruowana jest pod kątem mobilnym. Pomyłka dla słuchawek wysokoomowych. W budżecie ok. 500pln można się przyjrzeć aim SC808

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest na PCIE więc na nowe płyty akurat.

Na USB w cenie 500pln to szałowego wyboru nie ma, chyba, że faktycznie coś z chińczyków, ale to też nie bedzie luksus. Zero DAC to już blisko ile? 700-800 pewnie? I to pod warunkiem, że VATu nie doliczą.

Ukryta Zawartość

Smsl m2 fatalne parametry?To chyba hd2 je raczej ma.Być może do wysokoomowych się nie nadaje ale np na takich kosach porta wymiata.

USB transmission specifications: USB2.0, asynchronous audio transmission

THD + N: DAC <0.003% amp <.005%

Frequency response: 10Hz ~ 48KHz

Impedance adaptation: 8Ω ~ 600Ω

Maximum output power: 130mW + 130mW / 32Ω

Dynamic range: 110dB (24Bit)

SNR: DAC> 105dB amp> 100dB

Output amplitude: 2Vrms

Power consumption: <0.5W

Size: 87 X 58.5 X 9.6mm

Zero dac kosztuje 155dolcow z wysyłką około 600zł.Nie powinni cła naliczyć.Zresztą do tej ceny to i jakieś lampowe są

np XiangSheng Dac 01

A bardziej z ciekawości, co z kartą dźwiękową "SupremeFX" z płyty Asusa z mojego linka? Do czego jakościowo można ją porównać? Do kompa ma wejść w pierwszej kolejności.. ekhm.. jakaś przyzwoita grafika;-)

Po zastanowieniu kupiłem E10K, natomiast po jeszcze głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że dźwięk w komputerze potrzebny mi jest tylko na podróż sentymentalną po Outlandach BC i w gruncie rzeczy do niczego więcej - stąd zmienię trochę temat - jaki przenośny player lepszy niż Prodigy HD2? Czy gdyby spodobał mi się E10K warto byłoby go zwrócić i kupić FiiO X3, który rzekomo ma podobne do niego brzmienie? Przyznaję, że trochę martwi mnie zdanie o X3 "okazyjne problemy z poprawną akustyką i dynamiką basu", ale nie widzę dla niego konkurencji. HiFiMAN HM-700 niestety odpada, bo po prostu wygląda ohydnie. Jest coś jeszcze?

Smsl m2 fatalne parametry?To chyba hd2 je raczej ma.Być może do wysokoomowych się nie nadaje ale np na takich kosach porta wymiata.

THD + N: DAC <0.003% amp <.005%

Zamiast ślepo wierzyć w to co podaje producent to przejrzyj sobie datasheet scalaka który w tym urządzeniu robi za wzmacniacz słuchawkowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w szczególności zobacz co się dzieje z THD przy wzroście obciążenia.

Zresztą - jeśli wyrokujesz o DAC-ach na podstawie odsłuchów słuchawkami dla biegaczy (i żeby nie było, miałem bliską styczność z Koss Porta) to niestety ta opinia jest mało miarodajna.

Ukryta Zawartość

Zamiast ślepo wierzyć w to co podaje producent to przejrzyj sobie datasheet scalaka który w tym urządzeniu robi za wzmacniacz słuchawkowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w szczególności zobacz co się dzieje z THD przy wzroście obciążenia.

Zresztą - jeśli wyrokujesz o DAC-ach na podstawie odsłuchów słuchawkami dla biegaczy (i żeby nie było, miałem bliską styczność z Koss Porta) to niestety ta opinia jest mało miarodajna.

Ja w kossach nie biegam , mam dokanałowe.To audiotrack hd2 ma na pokladzie jakis wzmacniacz słuchawkowy?

Napisz mi jaki to porównamy parametry.Kto podłacza słuchawki typu sennheiser hd600 do hd2?To przerost formy nad jakoscią.Mialem sennheiser hd580 i wybrałem koss porta pro.Były po prostu bardziej muzykalne i bardziej wygodne zwlaszcza latem :)Testowalem na xonar st a ta ma już całkiem fajny wzmacniacz sluchawkowy.Wzmacniacz w smsl m2

bardzo fajnie zgrywa się z porta.Trzeba posłuchać a nie wierzyć w jakieś parametry.Ile uszu tyle opinii...

Ukryta Zawartość

Może komuś szperającemu po necie przyda się moja opinia. Prodigy HD2 jest o klasę lepsze, niż E10K. Opampy, które mam w HD2, to naprawdę trafiony zestaw, dźwięk jest magnetyczny, żywy, nie chce się zdejmować słuchawek. Fiio E10K takie nie jest. Kto w ogóle pisze te poetydiotyczne recenzje? Och Fiio! Och Fiio! Pierwsza sprawa to obudowa. Metal, to żaden luksus, wgląda raczej jak złożona z prenumeraty "Malego Ślusarza", jest zimna, sprawia wrażenie pustej w środku, ma ostre krawędzie, potencjalnie może porysować szkiełko nowego smartfona. Dobrej jakości plastik byłby lepszy. W skali przyjemności ze słuchania E10K jest gdzieś w połowie między lepszej jakości integrą, a Prodigy HD2. To że nie ma kabla mini usb-mini usb to jedno wielkie wtf?! Czym mam to podłączyć do telefonu? Nie dość, że cały setup wygląda jak sznurek puszek ciągnący się za samochodem, to jeszcze muszę dokupić piętnaście adapterów? Prawda (moja) jest taka, że pełnowymiarowe kondensatory, jak największa płyta główna i jak najwięcej "bebechów" na niej, to jest to.

Nie jestem osłuchany w temacie, być może przesadzam trochę, innym się podoba, ale mi się to nie podoba. Wracam pod kamień, spod którego wypełzłem, bo mam wrażenie, że sprzęt lepszy od tego HD2 zaczyna się powyżej 1K zł, a to zbyt dużo żebym spokojnie mógł przejść przez ucho igielne. Posłuchałbym jeszcze muses8820 zamiast opa2604 i tyle w temacie. Ogólnie jestem trochę zawiedziony.

jest karta ale tylko rynek wtórny, czasem trafią się okazje na alledrogo

Arcam rDAC jest zbudowany na WM8741 bardzo porządny przetwornik polecam

a tak po za tematem może lepiej było by założyć/przenieś wątek do PC Audio

Wzmacniacz w smsl m2

bardzo fajnie zgrywa się z porta.Trzeba posłuchać a nie wierzyć w jakieś parametry.Ile uszu tyle opinii...

No to pisz, że polecasz M2 z porta a nie ogólnie. Tylko po co do porta wogóle jakiekolwiek wzmocnienie.

Co do wzmacniacza słuchawkowego w HD2 - pewnie to wiesz, ale celowo robisz złośliwości, nie mniej odpowiem. Z mojej strony to zakańcza temat bo ta dyskusja jest bez sensu. Wzmacniacz słuchawkowy w HD2 oparty jest na opampie a główną zaletą HD2 w tym temacie jest możliwość skorzystania z dużo wyższego napiecia zasilającego gdyż jest to karta wewnętrzna. To daje możliwość napędzenia słuchawek o większej impedancji przy zachowaniu rozsądnych parametrów.

Może komuś szperającemu po necie przyda się moja opinia. Prodigy HD2 jest o klasę lepsze, niż E10K. Opampy, które mam w HD2, to naprawdę trafiony zestaw, dźwięk jest magnetyczny, żywy, nie chce się zdejmować słuchawek. Fiio E10K takie nie jest. Kto w ogóle pisze te poetydiotyczne recenzje? Och Fiio! Och Fiio!

A jak mówiłem ludziom, że większość sprzętów Fiio to wydmuszka to byłem beeeee. Fiio zostało nadmuchane na forum mp3store i peanay rozniosły się na cały polski internet, często wygłaszana przez ludzi któzy innego sprzętu nie testowali.

No to pisz, że polecasz M2 z porta a nie ogólnie. Tylko po co do porta wogóle jakiekolwiek wzmocnienie.

Bo to dobre słuchawki , jedne z lepszych w rozsadnej cenie do 500zł.

Co do wzmacniacza słuchawkowego w HD2 - pewnie to wiesz, ale celowo robisz złośliwości, nie mniej odpowiem. Z mojej strony to zakańcza temat bo ta dyskusja jest bez sensu. Wzmacniacz słuchawkowy w HD2 oparty jest na opampie a główną zaletą HD2 w tym temacie jest możliwość skorzystania z dużo wyższego napiecia zasilającego gdyż jest to karta wewnętrzna. To daje możliwość napędzenia słuchawek o większej impedancji przy zachowaniu rozsądnych parametrów.

Miałem kiedyś hd2 i szybko o niej zapomniałem po przesiadce na xonara st.Teraz juz nie mam xonara uzywam daca

smsl sanskrit na kolumny bo zagrał lepiej od xonara.Do słuchawek mam smsl m2 i jest wystarczający.

• 2 miesiące później...

Karty AIM SC808 chodzą teraz po 399 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.