Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 2500 - 3500 zł, ale jakie ?

jamakaci3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

planuję skompletować zestaw który będzie dawał mi satysfakcję i radość z odsłuchu. Niestety ofert w internecie jest mnóstwo, a ja jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, dlatego też proszę was o pomoc. Muzykę jaką lubię słuchać to: pop, jazz, blues, ballady ( Michael Bolton, Celin Dione itd. ), rock ( Ac&DC), italo-disco. Chciałbym aby kolumny grały ciepło, uniwersalnie, łącznie z mięsistym, nisko schodzącym basem. Bardzo istotna jest też dla mnie przestrzeń, głębia dźwięku. Pokój ma 50m2, nie mam możliwości odstawienia kolumn od ściany. Generalnie stawiam zdecydowanie na jakość. Na wzmacniacz mogę przeznaczyć +/- 1000zł.

Przedstawiam wam moje propozycje. Starałem się dobrać kolumny najlepiej jak potrafię. Bardzo proszę o pomoc w wyborze, jak i również czekam na wasze propozycje.

Infinity kappa 8.2i - 3500 zł

Audio Physic Spark III - 3200 zł

Kef Q700 - 3500 zł

Monitor Audio RX8 - 3400 zł

Dali ikon 6 MK1 - 3300 zł

B&W 683 - 3200 zł

B&W 684 - 2500 zł

Bowers & Wilkins 604 S3 - 2800 zł

Monitor Audio Silver RS8 - 3100

Monitor Audio Silver 8 - 3000

Kef IQ90 - 3000

Infinity Kappa 7 - 2900

Yamaha NS-690 III - 2900

Focal Chorus JMlab 736s - 2900

Paradigm Monitor 9v7 - 2800

Dali Evidence 470 - 2300

https://www.audiostereo.pl/topic/118040-kolumny-2500-3500-z%C5%82-ale-jakie/

Owszem napisałem wątek w Hi-END. Prosiłem o przeniesienie lecz bezskutecznie. Postanowiłem napisać nowy wątek w odpowiednim dziale oraz podnieść cenę. Czy jest coś w tym dziwnego ? Proszę o pomoc a nie hejty !

kostropaty - pokój się nie powiększył, miał i ma cały czas 50m2, ale powierzchni odsłuchowej, na której będą stały kolumny ma 40m2 - mój błąd.

Chciałbym się dowiedzieć która z moich powyższych propozycji jest najbardziej zbliżona do moich oczekiwań.

Chciałbym się dowiedzieć która z moich powyższych propozycji jest najbardziej zbliżona do moich oczekiwań.

Najtańsza. Naprawdę. Ale do kwoty na wzmacniacz dorzuć jeszcze z 900 zł.

Nie napisałeś czy Nowy czy używany.

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Polecam używane Cantony RC-L. Mają bas i są uniwersalne - sam je mam i słucham na nich wszystkiego: od muzyki elektronicznej poprzez rock aż po muzykę symfoniczną. Niestety do kupienia wyłącznie w Niemczech (ostatnio chodzą poniżej 500 euro + 350-400zł na transport).

powyższe nagłośnia Ci ta kubaturę z przysłowiowym palcem w nosie. Napędź je jakimś starszym modelem NADa np C 370 C 372 kupionym za 1200-1600zł i będziesz zadowolony. Alternatywnie RX 8.Da się słuchać Twojej muzyki za te pieniądze. Choć w tym wszystkim dysponując powierzchnia 50m2 twarde postanowienie że kolumn od ściany nie odstawisz przekreśla w zasadzie wszelakie szanse na fajne granie. No może poza słuchawkami :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

powyższe nagłośnia Ci ta kubaturę z przysłowiowym palcem w nosie. Napędź je jakimś starszym modelem NADa np C 370 C 372 kupionym za 1200-1600zł i będziesz zadowolony. Alternatywnie RX 8.Da się słuchać Twojej muzyki za te pieniądze. Choć w tym wszystkim dysponując powierzchnia 50m2 twarde postanowienie że kolumn od ściany nie odstawisz przekreśla w zasadzie wszelakie szanse na fajne granie. No może poza słuchawkami :)

Tak, jeśli będzie trzymał sie burczybasów. Np. używane T+A Criterion 160 TMR poradziłyby sobie bardzo dobrze (linia transmisyjna).

Do takiej kubatury pomieszczenia to raczej coś większego pomyśl o T+A Cryterion 160,cena około 3500-4000zł nowe to koszt 16000zł załatwią temat maja wszystko czego szukasz,

VW Phaeton W12 i jeszcze zostanie.

Nowa to raczej okolo 400000zł kosztowała.

Do takiej kubatury pomieszczenia to raczej coś większego pomyśl o T+A Cryterion 160,cena około 3500-4000zł nowe to koszt 16000zł załatwią temat maja wszystko czego szukasz,

Popieram. Super kolumny.

Mam już coraz bardziej nakreślony wybór;

1) T+A Criterion 160 - Czy mógłbym prosić o wskazanie dokładnie o jaki model chodzi. Jest ich kilka odmian; t160, tn160, tmr160

2) Monitor Audio RX8/RS8 - Czy ktoś wie czym się różnią?, które lepsze ?

3) Bowers & Wilkins 604 S3

4) Dali 450 - Studio 16Hertz

Generalnie chciałbym skupić się już na tych 4 propozycjach. Muszę w końcu podjąć jakiś wybór. Bardzo dziękuję osobą które mi w tym pomagają.

Infinity kappa 8.2i - 3500 zł

Audio Physic Spark III - 3200 zł

Kef Q700 - 3500 zł

Monitor Audio RX8 - 3400 zł

Dali ikon 6 MK1 - 3300 zł

B&W 683 - 3200 zł

B&W 684 - 2500 zł

Monitor Audio Silver RS8 - 3100

Monitor Audio Silver 8 - 3000

Kef IQ90 - 3000

Infinity Kappa 7 - 2900

Yamaha NS-690 III - 2900

Focal Chorus JMlab 736s - 2900

Paradigm Monitor 9v7 - 2800

Dali Evidence 470 - 2300

Dodaj Tannoy Revolution DC6T, Heco Celan 502GT.... a już wybór i tak masz ciekawy :P

Pojawiają się czasem. W tamtym miesiącu były jedne ale już nie widzę na aukcji.

Z prądem nie ma tragedii, jednak im więcej tym lepiej. Mocny rotel powinien wystarczyć. Przy większym budżecie, może jakaś końcówka linn'a i jakiś preamp ale to już więcej zabawy i pieniędzy.

Z tych kolumn któtre wymieniłeś wcześniej to chyba tylko infinity bym brał pod uwagę. Jeśli Audio physic to w granicach 3 tys. możesz kupić tempo 3. Spark to padaka:)

1) T+A Criterion 160 - Czy mógłbym prosić o wskazanie dokładnie o jaki model chodzi. Jest ich kilka odmian; t160, tn160, tmr160

do duzego pokoju to tylko TMR 160 - duze przetworniki, duza objetosc i klasyczna linia transmisyjna. Kolega Opteron porownywal TMR z TB i te pierwsze choc to starsza konstrukcja to jego zdaniem duzo lepsza

wez pod uwage takze stare focale / zollery oraz kappa 8.2 - do kupienia ponizej 3 tys zl

Po wielu przemyśleniach wybrałem Canton Ergo 90. Za jakiś czas, jak będę zmieniał kolumny na pewno wybiorę T+A Criterion TB 160. Szukałem ich na aukcjach lecz bezskutecznie. W Niemczech natomiast były za drogie.

Teraz pozostaje dobrać odpowiedni wzmacniacz. Myślałem nad Nadem C372 oraz Creekem Evolution 2. Oczywiście nie jestem uparty tylko na te modele. Proszę o wskazówki, propozycje.

wybrałem Canton Ergo 90

Poszukaj do nich coś z dobrym środkiem i niezwykle precyzyjną kontrolą basu. Cantony lubią się w tej kwestii ..... zapomniec i trochę przy dudnić.

Nie szedł bym raczej w kierunku NADa

A co powiecie na Rotela RA-980BX albo Creek Evolution 2 ? O tych drugich czytałem wiele pochlebnych opinii. Tak swoją drogą. Czy mógłby ktoś zerknąć na allegro i pomóc mi coś wybrać. Widzę bardzo wiele ogłoszeń lecz niestety ciężko jest się na coś zdecydować.

Przesyłam link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszukaj do nich coś z dobrym środkiem i niezwykle precyzyjną kontrolą basu. Cantony lubią się w tej kwestii ..... zapomniec i trochę przy dudnić.

Nie szedł bym raczej w kierunku NADa

arcam alpha 10 :)

A jak z przestrzenią i neutralnościa w tym wzmacniaczu? Ludzie bardzo dobrze się o nim wypowiadają lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy ten Rotel gra przestrzennie. Poradziłby sobie z 4 Ohm ?

Od 3 dni jestem włascicielem KEF Q7 i pomimo bardzo skrajnych opinii, ja jestem mega zadowolony. Grają na 30m/kw, ale razem z kuchnią będzie to ponad 40. Bas wypełnia duzy salon nawet gdy słucham cichoi to dla mnie jest wazneby nie tracić dźwięków przy wieczornym słuchaniu, jest wtedy kiedy ma być, nic nie buczy, ale mam ok. 70cm od scian odsunięte. Góra delikatna ale niesamowicie szczegółowa. Przy głośniejszym słuchaniu jest tak dynamicznie ze mam wrazenie ze zaraz mi obrazy ze scian pospadają. Bas schodzi niesamowicie nisko, słychac taki fajny pomruk np. przy kontrabasie lub fortepianie, to lubię. No i na koniec, muzyka a szczególnie wokale oderwane od kolumn.

Nie wiem jak w 50m/kw by się spisały ale jest model większy Q75 który gra podobnie. Warunek dla Q7, to bardzo wydajny wzmacniacz który ruszy niskotonowy "stadion" U mnie gra z Roksan Kandy, tu na forum ktos miał je z NAD c370 i tez bardzo chwalił.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Ostatnie pytanie. Który waszym zdaniem jest lepszy wzmacniacz ? Oba mają świetne opinie ale nie wiem czy można je porównywać. Cenowo stoją tak samo.

Rotel Ra-980bx czy Rotel ra-04se ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.