Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NA 6005 strumień owiec - szukam informacji i opinii o nim

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie tak, w programie zaznaczasz do ktorego urządzenia ma komórka strumieniować bo jak miałem obok denona to widział naraz 2 odtwarzacze, włączonego w domu xboxa też zauważył :)

Witam,Costa brava dzięki za info .do tej apki bubble upnp,zainstalowałem ją w swoim Note4 i działa ze starszym modelem Marantza -NA7004 ,pozdrawiam

teoretycznie każdy odtwarzacz powinna wiedzieć w sieci a więc i działać z nim

ps warto pokusić się o płatną wersję, tylko 14 zł, bo inaczej muza będzie się kończyć nie wtedy gdy chcemy tylko gdy zadziałają ograniczenia wersji freeware :)

zrobiłem eksperyment: Do Hegla HD11 DAC podłączyłem jednocześnie: przez coax Oppo 103d a przez opticala Marantza na6005, włączyłem ten sam utwór i naprzemiennie słuchałem. Robiłem to w celu pozbycia się na6005 (bo po co dublować urządzenia-przez oppo będę flaców słuchał-tak myślałem, a z żadnych tam tidalów czy innych spotifów nie korzystam). I jaki efekt? (winner is? ) !oppo poległ! choć było nieźle, ale Dźwięk odtwarzany przez strumieniowca marantza (dodatkowo puszczony przez daca hegla) był pełniejszy, "tłustszy", było go po prostu więcej. I bardziej mi się podobał. Dlatego wygląda, że jednak nie będę się go pozbywał, bo jest fajny. tylko kabel optyczny muszę lepszy kupić, bo podłaczyłem najtańszy i najprostszy z możliwych

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• 5 miesięcy później...

Witam,

Czy ktoś kto ma ten odtwarzacz może sprawdzić czy dobrze działa mu spotify.

Mam taki problem że jak przełącze się na spotify to wszystko działa bez problemu,

ale jak chcę potem przełaczyć się np na Radio, ServerNas lub Bluetooth to na wyświetlaczu cały czas kręci się kółczko i nic nie działa,

pomaga tylko twardy reset. Nawet jak wyłącze Na6005 z pilota i załącze to dalej jest problem.. i nie działa nic

Jak nie użwyam spotify to nie ma żadnych problemów.

Nie jest to żaden duży problem bo jakoś z spotify nie powala i często tego nie użwam, ale jestem ciekawy czy tylko jak mam taki problem

czy ogólnie jest coś skopane..

Soft mam raczej ostatni, bo zrobiłem upgarde przez internet.

Sciąglem sobie też z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ostani soft USB_NA6005EU_CY920_100200070200-0003 i można go wgrać przez USB

ale piszą że rekomendują zrobić to przez inernet i nie wiem czy jest sens się tym bawić .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam rozumieć że nie masz problemów przy przełączaniu z spotify na np Radio?

Wgrałem soft przez Usb i dalej to samo.

AirPlay też gra bez problemów i nic się nie wiesza ale z spotify dalej mam problem jak skończe słuchać i chcę przełączyć, na Radio, Nas... itd. to zwiecha...

No nic zostawię to tak i dam sobie spokój z spotify.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Witam.

Od kilku dni jestem w posiadaniu NA6005.

Wszystko jest ok, za wyjatkiem opcji Spotify, ktorej... nie ma w menu odtwarzacza?! Czy inni uzytkownicy tego odtwarzacza moga potwierdzic, ze maja tak samo, czy moze to jakis blad w moim egzemplarzu?

Odpalajac Spotify na telefonie, w opcjach znajduje mi NA6005 jako potencjalny glosnik z ktorego mialaby byc odtwarzana muzyka, jednak za nic nie moge sie z nim polaczyc - kilkanscie sekund widnieje informacja "łączy..." po czym muzyka dalej gra jedynie z telefonu a ja znow mam w opcjach pozycje NA6005 do wyboru... Oczywiscie zorbilem update softa przez internet - zadych zmian. Czy ktos mial/ma podobny problem?

Gość

(Konto usunięte)

Niestety, oprogramowanie tego Marantza, to knot. Watpie, by Marantz to kiedykolwiek poprawil. Przez jakis czas mialem nadzieje, ze to sie zmieni, te ciagle zwiechy, znikanie funkcji, krecace sie kółeczko na wyswietlaczu, ale jak w koncu padl zasilacz, wymienilem na Node2 i ...... wielka ulga.... współczuję wszystkim użytkownikom urządzeń sieciowych Marantza, dajcie sobie spokój zanim stracicie nerwy ;-)

na6005 poszedł w ludzi. Jego fabryczny dźwięk był dla mnie słaby od początku, zatem posiłkowałem się dakiem Hegla, ale i tak po czasie stwierdziłem, że te same utwory słuchane z CD brzmią o wiele lepiej. I tak to ostatecznie zrezygnowałem z muzyki plikowej (no, chyba, że w komórce czy radiu samochodowym). w zamian za marantza na6005 nabyłem magnetofon akai gx75 i czasami jak mnie najdzie - słucham archaicznej taśmy !

Edytowane przez xatt

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Ja mialem NA8005 i to tez byla relatywnie lipa, ale na poczatek ...coz zawsze jakos trzeba zaczac.

Chinski DAC za 15% nizsza cene pozamiatal totalnie. Generalnie u Marantza sporo sie przeplaca w kontekscie samej jakosci dzwieku.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Na Gustard X20U do którego pokilku tygodniach dokupiłem Singxer Su-1 i oba zmodowałem. Gustard prosto z pudełka nie dał szans Marantzowi, żadnych pod każdym względem. Potem już tylko odjechał daleko do przodu...

DAC-x20-1024x576.jpg

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 10 miesięcy później...

Jak Wam się sprawuje ten odtwarzacz?

U mnie to jakiś koszmar. Po zakupie 2 lata temu przez Internet pierwsza sztuka chodziła bardzo niestabilnie - wymienili mi w Hornie na nową, gdzieś po roku padł - naprawili. Ostatnio zaczął się wyłączać - pojawia się napis Music Server i kręci kółkiem - wymienili kartę sieciową, nic nie pomogło, oddałem ponownie. Dzisiaj rano wymienili mi na nowy egzemplarz - pograł kilka godzin i zdechł, nic nie świeci - trup. Pomijam fakt niestabilnego firmware w już niby sprawnym urządzeniu, co jakiś czas standardem był twardy reset (tzn. odcięcie zasilania na chwilę). Aplikacja na iOS i Android też beznadziejna, niestabilna i wolna - masakra!

To jest jakiś żart, mam inne klocki Marantza - wzmacniacz PM8005 i CD SA8005 i zero problemów. Wcześniej miałem starsze modele i też byłem zadowolony. Ludzie w Hornie (oficjalny dystrybutor Marantz w PL) nabierają wody w usta jak podpytuje co się dzieje i dlaczego ten sprzęt tak działa kiepsko.

Czy ma ktoś podobne doświadczenia? Co z tym robić bo okazuje się chyba że to totalny bubel? :(

Edytowane przez ibanezq

Jak Wam się sprawuje ten odtwarzacz?

Czy ma ktoś podobne doświadczenia? Co z tym robić bo okazuje się chyba że to totalny bubel? :(

Mój działa od ponad 2 lat (tak z pamięci) i nie mam specjalnie zastrzeżeń. Natomiast ostatnio po wymianie routera zawiesił się, i grał tylko jedną stację radiową, nic nie można było zmienić, odłączanie prądu też nie dawało efektu. Pomógł reset zgodny z instrukcją - podczas wyłączenia do stanby na prawym kółku strzałka w lewo, na lewym strzałka w dół i jednocześnie włączasz. Traci wszystkie ustawienia, zostaje najnowszy firmware, w każdym razie zaczął z powrotem działać.

A jak go używasz, w sensie najczęściej którego trybu? Używasz aplikacji na telefon/tablet i Spotify?

Edytowane przez ibanezq

U mnie też nie ma problemów. Kupiony w UK. Najczęściej Tidal HiFi przez BubbleUPnP, Spotify lub Flacki z dysku podpiętego do routera.

A jak go używasz, w sensie najczęściej którego trybu? Używasz aplikacji na telefon/tablet i Spotify?

Spotify, filmy po wejściu optycznym, radio internetowe. Radiem raczej steruję z pilota bo mam poustawiane ulubione stacje, smartfon do spotify connecta. Jednego nie rozgryzłem - czasem po załadowaniu płyty/playlisty ze spotify można zmieniać utwory strzałkami lewo/prawo na pilocie, a czasem nie reaguje i tylko w telefonie mogę przerzucać.

• 1 miesiąc później...

A jak podpinacie go do sieci? Przez WiFi czy kablem?

Przez WiFi to porażka. Nie tyle z szybkością działania co z zawieszaniem się.

Co kilka razy pomaga tylko wyjęcie wtyczki zasilania.

• 2 miesiące później...

Co kilka razy pomaga tylko wyjęcie wtyczki zasilania.

Nie obyło się bez serwisu.

Po trzech tygodniach wrócił z naprawy i teraz działa rewelacyjnie.

Także przez WiFi. Nic się nie zawiesza.

Nawet z "gęstymi" plikami nie ma problemów z płynnością.

Opis naprawy:

Poprawa lutowania zasilacza.

• 4 lata później...

Gdzie można pobrać firmware do NA6005? Mam tutaj jednego w którym albo poszła karta sieciowa albo ktoś załatwił FW.
Wiem że da się go zaktualizować z klucza USB ale nigdzie nie mogę znaleźć plików to aktualizacji.

17 godzin temu, Marek.S napisał:

Gdzie można pobrać firmware do NA6005? Mam tutaj jednego w którym albo poszła karta sieciowa albo ktoś załatwił FW.
Wiem że da się go zaktualizować z klucza USB ale nigdzie nie mogę znaleźć plików to aktualizacji.

Obawiam się że czeka cię kontakt z polskim dystrybutorem Horn. 

A o ile dobrze pamiętam to oni nie byli zbyt ochoczy do przekazywania tego typu materiałów.

Napisz do nich albo najlepiej zadzwoń jutro.

Piotrek 

Mieszkam za granicą także musiałbym pytać tutejszego dystrybutora ale mam taką nadzieję że ktoś ma może te pliki na dysku. Sam streamer jest już chyba dawno "end of life" u Marantza.

Ciężko powiedzieć dlaczego wysiadł, zauważyłem że nie pokazuje też żadnego adresu MAC w ustawieniach, tak jakby poszła cała sieć. Wybierając Bluetooth z menu, na wyświatlaczu pokazuje tylko "Bluetooth" i nic się nie dzieję, opcji WiFi wogóle nie widzę.

Edytowane przez Marek.S
  • Pokaż nowe odpowiedzi