Skocz do zawartości
IGNORED

5Hz+ jak przeniesć taki dzwięk?

xlu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zbieram informacje na temat sprzetu pod PC.

Chce kupić kartę muzyczną oraz słuchawki nauszne zamknięte.

Chce aby dobrany sprzęt potrafil odtworzyc czestotliwosci 5Hz.(fajnie by bylo gdyby zakres czestotliwosci byl jeszcze nizszy- lecz z tego co szukałem to 5Hz to dobry wynik).

Jak najmniejsze znieksztalcenia dobrze by bylo gdyby posiadal sprzet.

Sluchawki jakie znalazlem to Shure SRH750DJ. Zamkniete nauszne . 5hz-30khz co sadzicie?

Karta muzyczna. Czy karta 24bit/192 złapie częstotliwosć 5hz? Co byście proponowali?

W przyszlosci bedę nagrywał instrumenty. Czy jesli karta ma 24bit i czestotliowsc probkowania 192 to

Wejscie mikrofonowe bedzie obsługiwało takie same parametry?

Po co przenosić częstotliwości niesłyszalne przez ludzkie ucho ? Po co ? To tak jakbyś chciał żeby twój samochód jeździł 400 na godzinę i oczekiwał na porady. Bo przecież niektóre samochody jeżdżą szybciej.

Te wszystkie częstotliwości podawane przez producentów sprzętu fajnie wyglądają na papierze. W rzeczywistości te parametry są podawane przy takich tolerancjach że pusty śmiech ogarnia. Ten sprzęt nigdy nie przetworzy takich parametrów. I jakimi głośnikami chciałbyś je przenieść do pokoju ? Komputerowymi ?

Po pierwsze, nie ta zakładka - PC Audio się kłania. Po drugie, to chyba jakiś żart. 5Hz nie uzyska sie nawet z największych organów kościelnych, a co dopiero z domowego sprzętu.

Chce aby dobrany sprzęt potrafil odtworzyc czestotliwosci 5Hz.(fajnie by bylo gdyby zakres czestotliwosci byl jeszcze nizszy- lecz z tego co szukałem to 5Hz to dobry wynik).

Też szukałbym czegoś co przenosi od 1Hz, żeby nie stracić najważniejszego fragmentu niskich tonów;-)

nie usłyszycie 5Hz.

Nie na darmo większość wzmacniaczy przetwarza średnio od 20 Hz do 20 kHz.

Podbić dane pasmo można za pomocą korektora, ale pasma 5 Hz na nich też raczej nie znajdziecie ;)

Nie na darmo większość wzmacniaczy przetwarza średnio od 20 Hz do 20 kHz.

Nie pisz takich bzdur. ... w ogóle to ostatnio na forum widzę się ludzie udzielają w tematach, o których nie mają zielonego pojęcia ... to po co piszą?

masz tu pomiary wzmaka za 1,5 tys zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... jak widać pewnie przeniesie pasmo 3Hz-130kHz przy 3dB spadku SPL (niestety zakres pomiarowy jest od 10Hz do 100 kHz).

Natomiast co do sensu odtwarzania 5Hz - LOL - ... i tyle. Co do sensu nagrywania 5Hz - LOLx2 . Oczywiście zakładam, że kolega który załozył temat, nie prowadzi jakichś badań sejsmicznych.

Ukryta Zawartość

Nie pisz takich bzdur. ... w ogóle to ostatnio na forum widzę się ludzie udzielają w tematach, o których nie mają zielonego pojęcia ... to po co piszą?

masz tu pomiary wzmaka za 1,5 tys zł:

Ukryta Zawartość

... jak widać pewnie przeniesie pasmo 3Hz-130kHz przy 3dB spadku SPL (niestety zakres pomiarowy jest od 10Hz do 100 kHz).

Natomiast co do sensu odtwarzania 5Hz - LOL - ... i tyle. Co do sensu nagrywania 5Hz - LOLx2 . Oczywiście zakładam, że kolega który załozył temat, nie prowadzi jakichś badań sejsmicznych.

Kyle, ja oczywiście generalizuje- napisałem większość wzmacniaczy, a nie wszystkie.

no i piszę o tym co na papierze ;)

Raczej nie z wyboru- obracam się w budżetowym sprzęcie. i jednak te wzmacniacze które mają tak szerokie pasmo (od dołu) są raczej w mniejszości w stosunku do tych o których pisze ja.

poza tym pokaż mi kolumny które odtworzą te 3hz.

(nie mówię że takich nie ma, ale ja się nie spotkałem).

Poza tym myśle że wszyscy byli by bardziej zorientowani, gdyby na tym forum poświęcano tyle samo energii na pomaganie, co na krytykowanie i wymądrzanie się.

Ukryta Zawartość

Panowie.

Wiem że nie usłysze tego dźwięku. Czytałem, czytam , uczę się.

Ale to że nie usłyszymy dźwięku nie oznacza że dźwięk nie jest przez nas odbierany. Tak samo jest z światłem. Widzimy tylko pewien zakres fal. Reszta jest poza naszymi odbiornikami (oczami) co nie oznacza ze fale nie docierają do oka.

Pytam o techniczą stonę przeniesienia dźwięku. Dlatego też w temacie napisałem jak "przenieść" a nie jak usłyszeć. Pewnie zaraz spytacie po co. W skrócie - badania.

Chodzi mi na początku o zestaw karta dźwiękowa + słuchawki nauszne zamknięte.

Czy powiedzmy karta muzyczna o głębi 24bit i czestotliwosci probkowania 192 khz jest w stanie "złapać" interesującą mnie częstotliwość? Czytałem artykuł na ten temat lecz nie było jasne podane jakie zakresy hz mogą być w zasięgu.

Dziękuję za pomoc.

5Hz da się uzyskać, jednak trzeba do tego użyć czegoś zupełnie innego niż klasyczne głośniki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasadą działania tego wiatraka są stałe obroty, a sygnał ze wzmacniacza wychyla łopaty zależnie od chwilowej wartości napięcia, przy czym w zerze nie ma w ogóle ciągu. Oczywiście wiatrak musi być zabudowany tak, żeby pokój odsłuchowy był tak jakby jego "obudową". Więc w zimę chyba nie bardzo, no chyba żeby dać na resztę domu.

Czy powiedzmy karta muzyczna o głębi 24bit i czestotliwosci probkowania 192 khz jest w stanie "złapać" interesującą mnie częstotliwość? Czytałem artykuł na ten temat lecz nie było jasne podane jakie zakresy hz mogą być w zasięgu.

Karta pewnie złapie ... gorzej ze złapaniem przez mikrofon, czy odtworzenie przez słuchawki, o głośnikach nie wspominając (wentylatorów które pokazał misiomor nie liczę ;) )

Jest coś takiego- taki wibrator do zamocowania do ramy kanapy, który ją wstrząsa.

Efekty sejsmiczne gwarantowane, tylko po jaką cholerę??? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam po 2 bass shaker'y w każdej kanapie. Teraz filmy nie tylko oglądamy i słuchamy dźwięku ale dodatkowo wszystko czuć co się tam dzieje. Jak raz poczujesz niski bas to od razu go pokochasz. Warto.

Sent from my ZX Spectrum 48k

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.